Kuten aiemminkin olen jo kirjoittanut, on tukitoimien saaminen Niilon puhumattomuuden suhteen tuntunut välillä hieman hankalalta samoin kuin itse tutkimuksienkin saaminen, mutta nyt on vihdoin taas pienen pieni edistysaskel saatu tukitoimiin. Haimme viime vuoden puolella marras - joulukuun vaihteessa kaupungilta vammaispalvelun kautta sopeutumisvalmennusta perheellemme puheterapeutin suosituksesta. Meidän kohdallamme sopeutumisvalmennus jota haimme, tarkoitti 15 x 45 minuutin tukiviittomaopetusta ja 5 x 45 minuutin kuvakansion käytön ohjausta. Opettaja tulisi kotiimme ja kerrallaan olisi aina kaksi 45 minuutin mittaista tuntia koko perheen ollessa läsnä.

Tähän mennessä kuvakansion käyttäminen ei ole ollut Niilolle kovinkaan mieluista puuhaa ja tukiviittomistakin on kotona käytössä aktiivisesti vain viittomat koira, sekä kissa. Hyvin harvoin käytössä on lisänä myös suihku, sekä lentokone viittomat. Toisaalta tässä on jo hieman edistystä sillä vähän aikaa sitten poika käytti ainoastaan kissaviittomaa, joten toiveissa olisi, että Niilo alkaisi käyttää useampia viittomia helpottamaan arkeamme. Kotioloissa Niilo käyttää kommunikointiin enemmän eleitä, ilmeitä, äänteitä ja onneksemme poika onkin todella hyvin ymmärrettävissä pojan omilla keinoilla. Tottakai välillä tulee hetkiä kun emme ihan ymmärrä mitä poika tahtoo, mutta näistäkin tilanteista on yleensä suoriuduttu kunnialla.

Nyt vihdoin viime viikolla kolahti postiluukusta päätös sopeutumisvalmennuksesta. Puheterapeutti olikin perustellut tarpeen opetukselle erittäin hyvin ja sinällään ei ollutkaan ihme minun mielestäni, että meille tuo sopeutumisvalmennus myönnettiin. Hieman ehkä vaan häiritsee se, ettei papereissa ole mitään puhelinnumeroa mistä voisi mahdollisesti kysellä milloin tuo sopeutumisvalmennus alkaisi, mutta ehkä tuolta palveluntuottajalta ottaa joku jossain vaiheessa yhteyttä. Pitää vain toivoa, että opetus alkaisi ennen kuin vauva suvaitsee syntyä sillä vauvan syntymän jälkeen on ehkä hieman muutakin totuteltavaa arkeen kuin ottaa kotiin joku sopeutusmisvalmentaja. Pääasia on kumminkin se, että sopeutusmisvalmennus saatiin nyt näin pian niin sanotusti niin saamme mahdollisesti uusia keinoja kommunikointiin ennen kuin pääsemme foniatrille tutkimuksiin ja tekemään kuntoutussuunnitelmaa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

28-vuotias neljän pojan ja yhden tytön äiti kirjoittaa arjestaan ja ajatuksistaan. Perheeseen kuuluu 02/2010, 12/2011, 06/2013, 06/2015 syntyneet pojat ja 05/2017 syntynyt tyttö. Yhdellä lapsista on dysfasia ja yhdellä ylivilkkautta. Lisäksi perheeseen kuuluu yksi koira jonka kanssa harrastaminen on koko perheen yhteinen juttu.

Yhteyden minuun saa sähköpostitse: mhaavisto1@gmail.com

Teemat

Blogiarkisto

2017

Instagram