Tiedoissani on jo äitiyspoliklinikan kontrolliajasta lähtien lukenut "määrittämätön riskiraskauden seuranta", sekä "poikkeava istukka", mutta mitään sen tarkempaa selitystä en ole tälle asialle saanut ja oikeastaan asiasta ei edes hirveämmin ole puhuttu tai ei varmasti olisi kukaan sanonutkaan asiasta ellen itse olisi tajunnut kysäistä... Joka muuten ehkä hieman ärsyttää kun asioita ei kerrota automaattisesti, vaan potilas joutuu ne itse kyselemään. Huojentaisi mieltä huomattavasti kun kaikki kerrottaisiin ilman kyselyä, joten jos tätä lukee lääkäri tai kätilö tai kuka tahansa muu sairaanhoitoalan ammattilainen tai sellaiseksi opiskeleva niin vinkkinä tämä, kerro huomaamasi asiat automaattisesti sillä omakannasta lukeminen ei ole se kivoin tapa saada asioita tietoon.

Kävin tässä kumminkin eräänä iltana pyörähtämässä synnärillä kun minulla oli yöllä alkanut ihan järkyttävä selkäkipu, joka säteili vatsaan ja suoraan sanottuna en osannut sanoa onko kyseessä supistuksia vai ei. Supistuksista ei kumminkaan ollut kyse ja näin ollen uskaltauduin kysäisemään riskiraskaus merkinnästä, siitä että mitä tarkoittaa istukan vallimaiset seinät mikä tiedoissani lukee. Ihan suoriltaan ei osannut lääkäri, eikä kätilö antaa vastausta tähän asiaan sillä kyseessä on huomattavan harvinainen tilanne.

Circumvallate placenta nimellä löytyy todella paljon paremmin tietoa tästä istukan poikkeamasta englanniksi kuin suomeksi ja siksi googlettamalla ei oikein ole selvinnyt mitään ihmeellistä. Nyt sain kumminkin selville, että istukan vallimaisia seiniä ilmenee vain noin 1-2% raskaana olevista ja se ei ole perinnöllinen taikka edes yleensä uusiudu samalla odottajalla. Käytännössä tämä tarkoittaa, että istukan reunaa kiertää kaksinkertainen kerros sikiökalvoja ja niiden välissä on fibriiniä ( ainettä joka liittyy veren hyytymistekijöihin). Se lisää riskejä raskauden aikaisiin verenvuotoihin sekä tieytsti istukan ennenaikaiseen irtoamiseen. Eli näin ollen raskaus on riskiraskaus vaikka seuraavassa kontrollissa lapsiveden määrä todettaisiin normaaliksi niin riskiraskaus merkintä ilmeisesti säilyy ennallaan.

Onneksi Suomessa on kumminkin terveydenhuolto joka seuraa tarkkaan odottajia vaikka välillä lääkärit ärsyttävätkin ja tuntuu ettei mikään toimi. Uskoisin kumminkin, että kontrollin avulla saadaan tietää ajoissa jos on jotain ylimääräistä hätää ja nyt pitää vain toivoa ettei istukan poikkeama aiheuta mitään ylimääräistä hätää tai vaaratilannetta missään vaiheessa. Onneksi kumminkin kontrolliaika on jo vajaan neljän viikon päästä ja silloin saan mahdollisesti taas hieman lisätietoa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

28-vuotias neljän pojan ja yhden tytön äiti kirjoittaa arjestaan ja ajatuksistaan. Perheeseen kuuluu 02/2010, 12/2011, 06/2013, 06/2015 syntyneet pojat ja 05/2017 syntynyt tyttö. Yhdellä lapsista on dysfasia ja yhdellä ylivilkkautta. Lisäksi perheeseen kuuluu yksi koira jonka kanssa harrastaminen on koko perheen yhteinen juttu.

Yhteyden minuun saa sähköpostitse: mhaavisto1@gmail.com

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla