Perjantain kolea iltapäivä.

Kaupan välittömässä läheisyydessä parveilee joukko nuoria. Ohittaessani tuon levottomasti liikehtivän teinijoukon, kuulen vaimean ja pikaisesti ilmoille heitetyn kysymyksen ”Hei, sori. Kävisitsä ostaa meille bissee? Saat parikymppii hakuja.” Hämmästykseltäni saan vain soperrettua vastaukseksi että ”En mä kyllä taida...” Pidemmälle en vastauksessani sitten pääsekään, koska lauseeni katkaisee nuorilta saatu välitön palaute.

”No voi vi**u! Haista paska!!”

Siis mitä? Minun olisi sillä sekunnilla pitänyt haistella hatullinen kakkaa, vain koska en suostunut käymään noille reilusti sallitun alamitan alapuolella oleville, ja kaiken lisäksi vielä reilusti alaikäisille kaljaa.

Kaupassa, siinä maitohyllyllä pyöriessäni mietin asiaa hieman tarkemmin. Perustin oman kaljan hakematta jättämisen ihan puhtaasti lakiin. Alaikäisille ei saa välittää tai ostaa alkoholia. Thats it!

Erilaisilla keskustelupalstoilla olen kuitenkin lukenut useita keskusteluja alkoholin ostamisesta alaikäiselle. Kommentteja sataa puolesta ja vastaan. Osa aikuisista on sitä mieltä, että kotona tapahtuva alkoholikokeilu on ok. Vanhemmat ostavat kaljat ja sitten huolehtivat, että nuori löytää illalla omaan sänkyynsä nukkumaan humalaansa pois. Jotkut ostavat alaikäiselle nuorelle oluet tai siiderit itse, sanoen että näin juomien määrä kestää kontrollissa. Ajatus kaunis ja ruusuinen, mutta tuskin ne juomat niihin kotoa ostettuihin jää... 

(Tai, mistäpä minä tiedän)

Toisen mielipiteen omaavat  (joita on onneksi valtaosa) on taas ehdottomasti sitä mieltä, ettei alkoholi kuulu alaikäisille, eivätkä näin ollen sitä käy itse nuorille ostamassakaan. 

Mistä nämä nuoret sitten perjantain bissensä tai siiderinsä sitten saavat? No,kaveriporukan täysi-ikäisiltä, tuttavan kummin kaimoilta, ohikulkevilta jne. Ostajia tuntuu aina löytyvän. Tässä kohtaa haluankin muistuttaa jokaista aikuista ja täysi-ikäistä siitä, että alkoholin ostaminen on rikos. Otetaanpa pieni ajatusleikki. Entäpä kun sen ostamasi perjantain puuhapussin sisältö pahimmassa tapauksessa viekin teinin vatsahuuhteluun tai humaltunut teini joutuukin, vaikka rikoksen kohteeksi? Oliko välittämäsi alkoholi silloin kaiken sen arvoista?

Minä kuulun nähtävästi juuri niihin aikuisiiin joille kehotus haistella kakkaa tulee tutuksi. Sillä minä en osta, enkä tule koskaan ostamaankaan alaikäiselle alkoholia tai tupakkaa.

Niinku nevöevö.

Piste.

Teitä kiinnostaa varmasti myös se, että mitä sitten tapahtui sille kaljaa kinuavalle teinilaumalle? Ostosreissun päätteeksi, siinä kaupan kulmauksen ohi ajaessani näin kuinka teinilauma poistui keskikaupungille, mukanaan "salkullinen" kaljaa.

Joku täysi-ikäinen oli solminut kaupat ja teinit olivat saaneet haluamansa. Sillä hetkellä, siinä kotiin ajaessani, mun teki kyllä tosi kovasti mieli ristiä kädet, ja toivoa että siitä porukasta jokainen löytää yön pimeässä takaisin kotiin.

Ehjin nahoin.

Niin, ja kyllä. Olenhan minä toki itsekkin teininä remunnut pitkin poikin kyliä. Tiedän ja muistan hyvin millaista oli olla nuori. Bisse maistui ja musiikki soi. 

Näin aikuisena ja lapsia omaavana siitä vain näkee asiat eritavalla. Olisipa nimittäin ollut hyvä, jos sitä alkoholia ei olisi aikoinaan saanut itsekkään. Olisi tosi moni hölmö homma nimittäin saattanut jäädä tekemättä.

Katsokaas kun ennen oli kaikki paremmin.

Tai siltä se ainakin välillä tuntuu...  ;)

Teinit, niistä on vaan pakko tykätä <3

 

Kuinka teillä toimitaan? Mikä on sinun mielipiteesi? Saako alaikäinen nuori kokeilla alkoholia kotona vanhempien valvonnassa, vai onko linjasi ehdoton ei. Ostaisitko sinä teinillesi alkoholia jos hän pyytäisi? Entä energiajuomat? Saako mielestäsi "alaikäinen" juoda eeässää? Kerro mielipiteesi/kokemuksesi kommenttikenttään.

Ps. Käy kurkkaamassa mun sivut myös Facebookista, Instagramista ja Twitteristä. Tykkää ja seuraa niin pääset seuraamaan teinien hormoonihuuruista elämää, ihan aitiopaikalta.

Kuva:Pixabay

Kommentit (3)

Vierailija
1/3 | 

En osta alaikäiselle päihteitä enkä tupakkatuotteita. Ihan vedoten aivojen kehitykseen ja lakiin sekä turvallisuuteen. Myös omaa alkoholinkäyttöä tulee pohdittua aiempaa enemmän. Energiajuomat ovat myös meillä ei toivottujen listalla, vaikka niitä on repusta joskus löytynyt. Pyrin sitten olemaan rennompi äiti monissa muissa asioissa.

Vierailija
2/3 | 

Täälläkin haistellaan kukkahatusta kakkaa ja kuullaan miten "keski-ikäinen-täti ei tajuu mitään".
En osta enkä välitä vieraiden, kavereiden enkä omille lapsilleni.

Vierailija
3/3 | 

Mä olen itse juuri vasta täyttämässä 18, ja mietin aina niitä 14 vuotiaita jotka humalassa maleksii pakkasella pitkin kyliä samalla kun itse katon netflixiä ison peittokasan alla lämpimässä kotona. Oon tehnyt päätöksen että tupakkaa tai alkoholia en osta alaikäisille kun täytän 18, en vaan oo itekkään nähnyt järkeä käyttää alkoholia alaikäisenä koska aikaa on myöhemminkin, enkä aio tuhota kenenkään keuhkoja tai maksaa tukemalla tupakointia..

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

MormuskaMutsi on kultaisella -90 luvulla nuoruutensa elänyt 40 vuotias viiden tyttölapsen äiti, joka yrittää parhaansa mukaan ymmärtää nyky-nuorten hormoonihuuruista sielunelämää. Blogissani pohdin iloinen pilke silmäkulmassa näitä raivostuttavan ihania ja uskomattoman upeita otuksia nimeltä teinit. Tervetuloa mukaan.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016
Sisältö jatkuu mainoksen alla