Olin pienenä poikatyttö. (olen sitä hieman vieläkin) Siis sellainen, joka ei niin piitannut hameista, hörhelöistä, pitsistä ja Barbie leikeistä. Parhaiten aikani kului isän seurassa autoja rempatessa. Autokorjaamolla oli paljon kaikkea jännää. Nostureita, salaperäisiä purkkeja ja laatikoita täynnä muttereita ja ruuveja. Oli sotkuisia hommia ja metallin hajua.

Ala-astevuosinani suurin osa tytöistä ja pojista pukeutuivat ns. sukupuoliroolinsa mukaisesti. Pojilla ei nähty hameita, eikä tytöillä liioin kauluspaitoja tai lippiksiä. Tytöt tunnisti kaukaa pitkistä hiuksista ja pojat lyhyestä jenkkisiilistä. Luokallani oli yksi tyttö joka uskalsi poiketa valtavirrasta. Hiukset tiukasti poninhännällä tuo tyttö kyseenalaisti joulunäytelmää harjoitellessaan sen, miksi joulumuorin oli pukeuduttava hameeseen? Kun joulumuori ei voinut kerran pitää housuja, irtisanoutui hän joulunäytelmän tärkeästä roolista, ja ilmoitti olevansa mielummin taustakuorossa tonttuna, -pitäen housuja. Ei ollut tuo tyttö hameväkeä ei.

Omat Neitini ovat kyllä kaikki enemmän ja vähemmän ns. tyttömäisiä tyttöjä. Joukossa on myös pari poikamaisen rämäpäistäkin. He suorastaan rakastavat vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Siinä kuulkaa saa mönkijän puikoissa poninhäntä kyytiä kypärän alla. Muta roiskuu ja nurmi pöllyää. Iltaisin osalla Neideistä puolestaan on barbileikit täydessä loistossaan. Hetken kuluttua puuteri pöllyää ja kimaltavaa kynsilakkaa maalataan siskolle varpaankynsiin. Tämä saikin minut mietimään sukupuolirooleja, ja sitä mitä niiltä odotetaan. Tulisiko tyttöjen olla edelleen kilttejä, empaattisia, pitkähiuksia nukeilla leikkijöitä? Tulisiko poikien olla vieläkin lyhythiuksia rämäpäitä, sellaisia hieman herjanlivakoita, joilla on pikku-auto housun takataskussa? Mitäpä jos tuo herjanlivakka kurapolvinen pikkuautoilla päristelijä olisikin tyttö? Kotisleikissä kahvia tarjoilisi ja nukkevauvaa hoivailisi poika? Mitäs siihen sanoisit? Olisiko se ok? Saako sinun lapsesi leikkiä ns. ”väärän” sukupuolen leikkejä? Saako poikasi pukeutua mekkoon tai saako tyttösi olla poikamainen?Silmiini pisti nimittäin hetki sitten Fb:n uutisvirrassa video pojasta, joka sai ryöpytyksen ihmisiltä pukeutuessaan mekkoon. Kyseessä oli pieni poika, jolla oli yllään kaunis sininen mekko. Tämä poika oli silminnähden onnellinen sen hetkisestä vaatetuksestaan. Kysynkin: Määrittelikö mekko ulkopuolisten silmin katsottuna sen, millainen poika on vaatteittensa alla? Miksi mekkoon pukeutunut pikkupoika aiheutti niin valtaisan tunnekuohun ohikulkijoissa? Mitäpä jos tyttö pukeutuu poikamaisesti lippikseen ja rentoon t-paitaan? Kuinka moni antaisi silloin samanlaisen palautteen kun mekkoon pukeutuneelle pojalle? Miten voisin itse äitinä vaikuttaa siihen, miten Neidit kokevat sukupuoliroolit ja niihin kuuluvat odotukset?

Stereotyyppiset oletukset kertovat millaisia tyttöjen ja poikien tulisi olla. Miltä he näyttävät ja kuinka he käyttäytyvät. Itse en ole koskaan määritellyt Neideille miten heidän tulisi pukeutua, miltä heidän tulisi näyttää tai kuinka heidän tulisi käyttäytyä niin, että he täyttäisivät/sopisivat sukupuolinormeihin. Maailma kyllä kertoo sitä heille, liikaakin. Olkoon heillä yllään pitsiä tai farkkua, haalaria tai hametta, lippis tai pitsihattu. Olkoon heidän hiuksensa lyhet tai pitkät. Pinkit, vaaleat tai ruskeat. Tuntevat se sitten olevansa tyttömäisiä tai poikamaisia, sillä ei ole väliä. Tyttö voi olla hempeän pinkkiin pukeutunut hempskukkuu, tai sitten Jahtijakt:in metsästysvaatteisiin pukeutunut eränkävijä tai konerasvassa mustunut automekaanikko. Poika voi mielestäni pukeutua pinkkiin ja kasvattaa itselleen Fabiomaisen leijonanharjan. Tyttö voi lukea itsensä metsäkoneenkuljettajaksi, poika kätilöksi. Heistä molemmat voivat ravisuttaa sukupuolinormeja niin että tanner tömisee. Olla juuri sellaisia kuin he itse haluavat. Ulkopuolisen ei tulisi määritellä lasta/nuorta hänen ulkoisen olemuksensa perusteella, eikä meidän vanhempien opettaa kapeanäköiseen sukupuolirooliajatteluun. Olisi rikkaus törmätä synnärillä miespuoliseen kätilöön. Kukapa olisikaan parempi lievittämään kohta isäksi tulevan jännitystä kun kätilönä toimiva mies? Autokorjaamolla mieluusti kertoisin metelistä konepellin alla naispuoliselle mekaanikolle. Taputtaisin heitä olkapäälle ja kertoisin kuinka mahtavaa onkaan, että juuri he ovat päätyneet valitsemaan ammatin jossa on enemmän vastakkaisen sukupuolen edustajia. Tälle ala-asteella hetken samalla luokalla olleelle, poikamaiselle tytölle haluan välittää kiitokset. Olit rohkea. Sinun esimerkkisi voimalla minäkin uskaltauduin olemaan se poikamainen tyttö.

Katsokaas, kyllä joulumuorin on jo aikakin saada pitää housuja. Voihan se joulupukkikin pukeutua välillä mekkoon, tuskin he siitä pilalle menevät. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (6)

autoilla ja nukeilla
2/6 | 

nappiin kirjoitettu! inhottavaa kun lapset lyödään valmiiseen muottiin, "jaha tyttö,tässäpä on teidän pinkki huoneenne nukkeineen kaikkineen" ,"jaha poika,täSsäpä rekat ja pikkuautot sinisessä huoneessa". lapsen mielikuvituksen rikkautta saada leikkiä kaikella millä vaan kuvitella voi.

Mekkomiehen äiti
3/6 | 

Mutta nyky-yhteiskunnassa on usein hyväksyttävämpää olla poikamainen tyttö kuin tyttömäinen poika, joka harmittaa minua kovasti.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

MormuskaMutsi on kultaisella -90 luvulla nuoruutensa elänyt 40 vuotias viiden tyttölapsen äiti, joka yrittää parhaansa mukaan ymmärtää nyky-nuorten hormoonihuuruista sielunelämää. Blogissani pohdin iloinen pilke silmäkulmassa näitä raivostuttavan ihania ja uskomattoman upeita otuksia nimeltä teinit. Tervetuloa mukaan.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016