Musiikki on nuoren tapa kokea, elää ja tuntea tunteita.

Teinin huoneesta kuuluu musiikki. Ikkunat heiluvat basson aiheuttaman ilmavirran vaikutuksesta mutta teini säätää vain lisää volaa. Kappaleen aggressiivinen sanoitus pureutuu alakerrassa olevan aikuisen tajuntaan.

Vanhempi kävelee päämäärätietoisesti nuoren huoneen ovelle ja avaa oven. Teini retkottaa sängyllä ja on aivan omissa maailmoissaan. ”Pitääkö tuon musiikin olla noin kovalla? ” ei vastausta. ”PITÄÄKÖ TUON OLLA NOIN KOVALLA?” huutaa vanhempi epätoivoisesti musiikin metelin yli. Teini avaa silmänsä ja katsoo kysyvästi oven suussa seisovaa aikuista.  ”Mitä? Eikö täällä saa edes kuunnella musiikkia?”

Musiikki on nuoren tapa kokea, elää ja tuntea tunteita.

Musiikki on nuoren tapa kokea, elää ja tuntea tunteita. Kun kiukkuinen tai ärtynyt nuori huudattaa huoneessaan –aikuisten korviin jopa häiritsevänkin aggressiiviista musiikkia, on se vain nuoren tapa päästellä höyryjä. Kun nuoren sydän särkyy tai maailma tuntuu epäreilulta, on musiikilla keinonsa. Musiikki voi olla melodialtaan nuoren myllertävää mieltä tyynnyttävää tai kappaleen sanat saattavat tuntua kertovan juuri nuoren kokemista asioista.

Still loving you biisi repi ja riipi elämänsä rakkauden menettänyttä nuorta neitiä

Muistan kuinka sen ensimmäisen sydänsurun kohdatessa Scorpionsin Still loving you biisi repi ja riipi elämänsä rakkauden menettänyttä nuorta neitiä. Samalla musiikki kuitenkin antoi keinon käsitellä tuota murskaavaltakin tuntuvaa tunnetta. Kun perjantai-iltana Datsun 100A:n takapenkillä istuessani Offspring:in Self esteem tärähti soimaan, (niistä auton hattuhyllyllä olevista tiiliskiven kokoisista kaiuttimista) tunsin jokaisella solullani, millaista onkaan olla nuori, villi ja vapaa.

Musiikki tarjosi siis minulle enemmän, kun vain viihdykettä korville. Se kantoi minut läpi villien nuoruusvuosien ja auttoi kahlaamaan läpi ne myrskyisän aikuisuuden ensimmäiset metrit. Musiikista tuli minulle pyyteetön ystävä ja ajoittain myös se maksuton terapeutti.

Näin ollen uskallan väittää että musiikki tarjoaa nuorelle keinon käsitellä tunteitaan ilman puhuttuja sanoja. Kun siis seuraavan kerran kuulet musiikkia nuoren huoneesta, kuuntele sen melodiaa ja sen sanoja. Katso millaisen fiiliksen se saa nuoressa aikaan. Soita nuorelle se sinun ihanin tai kipein biisi, jutelkaa sen tuomista tunteista, tai vain kuunnelkaa sitä hetki yhdessä. (Sillä onhan se nyt ihan fakta, että ei ne nuoret enää meidän kalkkisten musiikkia kauaa jaksa kuunnella.)

Elastisen sanoin: "Anna sen soida"

Teinit, niitä on vaan ihan pakko tykätä <3

Onko sulla joku biisi tai muisto johon liittyy musiikki? Millaisia ajatuksia nuorten kuuntelema musiikki sinussa herättää?

Ps. Käy ottamassa mun somet haltuun. Facebook, Instagram, sekä Snapchat. Snäpissä löydät minut käyttäjätunnuksella mirhebe. Hyppää mukaan niin pääset seuraamaan mun elämää ihan aitiopaikalta.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

MormuskaMutsi on kultaisella -90 luvulla nuoruutensa elänyt 40 vuotias viiden tyttölapsen äiti, joka yrittää parhaansa mukaan ymmärtää nyky-nuorten hormoonihuuruista sielunelämää. Blogissani pohdin iloinen pilke silmäkulmassa näitä raivostuttavan ihania ja uskomattoman upeita otuksia nimeltä teinit. Tervetuloa mukaan.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018
2017
2016