”Mä en jaksa kuunnella sua. Et sä oo mun äiti”

Kun teinin elämään tupsahtaa uusi aikuinen on se aina nuoren elämässä suuri muutos. Yhtäkkiä vanhemmalla on uusi puoliso, jonka valintaan nuori (harvemmin ainakaan) on saanut osallistua. Rakastuneet aikuiset katselevat toisiaan syvälle silmiin ja istuskelevat vierekkäin. Tilanne saattaa olla nuoresta hämmentävä, sekava sekä jopa ”ihan sairas” kuten eräs teini mielipidepalstalla asian ilmaisi.

”Mä en kestä kattoo sitä, kun ne (isä ja uusi puoliso) nuoleskelee toisiaan. Mä vihaan sitä naista. Mä vihaan sitä, että se tulle tänne meille ja yrittää olla mun joku uusi äitipuoli. Jos mä saisin päättää, niin se sais suksia vi**uun meidän elämästä.” -tyttö 14v

Muistan nähneeni joskus elokuvan, jossa nuori tyttö yritti tehdä kaikkensa erottaakseen äidin ja tämän uuden miesystävän toisistaan. Ilmiö ei liene aivan tuulesta temmattu sillä olen lukenut nuorten keskustelupalstoilta aika kovaakin tekstiä uusperheistä sekä vanhemman uudesta puolisosta. Teini-ikäiset osaavat nähtävästi kyllä teroittaa kielensä kantimia ja antaa sanallisen säilänsä heilua. Jos puoletkaan lukemistani jutuista on tosia, niin minun ei käy kyllä kateeksi säilän uriksi joutuvaa. Kaikki uusperheet eivät siis todellakaan ole niitä sateenkaaren päässä luotuja unelmaperheitä. Mukaan mahtuu taisteluja, luovuttamisia ja ihan silkalla sitkeydellä yhdessä pidettyjä liittoja. Mutta miltä mahtaakaan tuntua nuoresta, joka elämään tupsahtaa uusi aikuinen, joka kaiken lisäksi vielä näyttäisi rakastavan sitä nuoren omaa isää tai äitiä?

Nuori voi kokea perheen elämään pikkuhiljaa ujuttautuvaa aikuista kohtaan monenlaisia tunteita.

Nuori voi kokea perheen elämään pikkuhiljaa ujuttautuvaa aikuista kohtaan monenlaisia tunteita. Ihastusta, ihailua, vihastusta, mustasukkaisuutta, inhoa ja jopa ihan puhdasta vihaa. Kun vanhempi, joka on siihen saakka jakanut rakkauttaan vain perheen lapsille tai sille ex-puolisolle, yhtäkkiä rakastaakin jotain muuta, voi se saada nuoren pohtimaan suuriakin asioita. Moni nuori tuntuukin pohtivan omaa paikkaansa uudistuneessa perheessä. Myös rakkauden pysyvyys mietityttää. ”Olenko minä edelleen yhtä rakas tai tärkeä? Tykkääkö äiti tai isä nyt enemmän tuosta, kun minusta? Miten se voi yhtäkkiä rakastaa vaan jotain muuta? Mitä tossa on muka sellaista mitä ei isässä/äidissä ollut?”

Kun perheeseen saapuu uusi aikuinen, sen dynamiikka muuttuu. Nuori saattaa jopa toivoa vanhemman uuden puolison katoamista taivahan tuuliin. Nuori voi myös haluta, että eronneiden vanhempien välit korjaantuisivat ja kaikki palaisi takaisin ennalleen.

”Mä vaan haluasin että se tykkäis musta”

Uusperheen arkeen liittyy usein monenlaisia odotuksia, toiveita ja haaveita, riippuen ihan siitä millaisella historialla uusperheen jäsenet uutta perhe-elämää aloittavat. Esimerkiksi nuori, joka on kokenut tai nähnyt paljon aikuisten välisiä riitoja ja konflikteja, saattaa haaveilla rauhallisesta ja riidattomasta arjesta, jossa arjessa viipyilee rauhallisuuden ja tyyneyden ilmapiiri. Kun haaveet ja odotukset eivät sitten aina kohtaakaan, voi nuoresta tuntua siltä, että kaikki palaa taas samaan jamaan, kun ennenkin.

Pelko epävakaudesta ja rauhattomuudesta voi syntyä hyvinkin helposti. Kun nuori pyörittelee mielessään asioita, jotka ovat aikuisellekin suuria, saattaa nuori kokea hukkuvansa sen kaiken alle. Ajatukset, haaveet ja odotukset pyörähtävät helposti nuoren mielessä yhdeksi suureksi palloksi. Sen vyyhdin purkaminen ei sitten käykään ihan helposti. Jos nuorelta puuttuvat sanat tunteidensa ja ajatustensa ilmaisuun saattaa nuoren olla helpompaa raivota, kun rakastaa.

”Mä en jaksa kuunnella sua. Et sä oo mun äiti”

Uusi aikuinen on nuorelle alusta, jonka kestävyyttä koetellaan. Nuori kokeilee uuden aikuisen rajoja, sitkeyttä sekä sitä, että onko tuosta aikuisesta nuoren tunteiden trampoliiniksi. Nuori saa kyllä selville, että onko perheen toinen aikuinen kiinnostunut nuoren elämästä ja sitä koskettavista asioista. Kun nuori sitten hormoonimyrskyissään antaa isän tai äidin uudelle puolisolle täyslaidallisen sitä itseään, (tai testaa käytöksellään aikuisen kestävyyttä) on ”biovanhemman” tehtävänä tehdä selväksi, että se ei käy päinsä. Perheessä on uusi aikuinen, jota kohtaan koskevat samat säännöt, kun biovanhempaakin kohtaan. Nyrkkeilysäkiksi ei tarvitse kenenkään ryhtyä. Nuorelle on hyvä huomata, että aikuiset ovat samaa jengiä, ja että molemmilla on samat rajat ja ajatukset käytöksen suhteen.

”Tuntuu tosi hyvältä, kun Se (isäpuoli) soittaa ihan ilman syytä ja kysyy vaan et mitä mulle kuuluu, ja millainen mun koulupäivä oli. Mulle tulee siitä sellainen olo, että sitä oikeesti kiinnostaa mun asiat.” -tyttö 16v.

Uusperheessä eläminen ei kuitenkaan ole vain pelkkää kuravelliä. Vaikka keskustelupalstoilla oloaan purkavat nuoret purnaavat perheen uusia aikuisia, löytyy sieltä myös paljon hyvääkin. Yhteisiä pitsapäiviä, tyttöiltoja ja helpotus siitä että ”vihdoin joku tajuaa jotain mopojen päälle, kun mutsi ei tajua mitään” -ajatuksia.

Uusperheessä kasvavalla nuorella on usein elämässään monta rakastavaa aikuista, jolloin sen yhteisen sävelen löytyminen jonkun vanhemman kanssa voi olla paljon helpompaa.

Uuusperhe voi oikeastikin olla rikkaus.

Ja sitähän se onkin.

Se vain joskus vaatii ehkä hieman enemmän työtä.

Teinit, niistä on ihan pakko tykätä <3

Käy lukemassa myös Koivulan emäntä-boggaajan teksti Vierustan naiset: Kun Hymy saapui taloon se kertoo tarinan Hymystä ja Annista sekä pohtii sitä milloin on hyvä tai oikea hetki esitellä uusi poika- tai tyttöystävä lapsille.

Jyllannin suomineito bloggaajalta löydät myös monta hyvää tekstiä uusperheellisyydestä. Äitipuoli bonuslapsista: Lapsi ei ole paha tai syyllinen mihinkään, Ankeuttaja, hapannaama, natsi ja niuhottaja – kaikki äitipuolten salatut nimet, Olenko draamaa lietsova kumppani järjestysnumerolla kolme ja ihmissuhdesodan pelinappula?, Kolme äitiä ja yksi isä –miten selvitä uusperheessä järjissään?,Uusperhe on elävän elämän tetris, Ulkosuomalaisen äidin uusperhetunnustukset

Ps. Käy katsomassa mun sivut Facebookista ja Instagramista. Tykkää ja seuraa niin pääset seuraamaan teinien elämää ihan aitiopaikalta.

Kommentit (2)

Tarkka

En halua viilata pilkkua mutta uusperheessä on tasan kaksi aikuista. Äiti tai äitipuoli ja isä tai isäpuoli. PerheISTÄ yleensä kirjoitetaan monikossa. Kommentoin tätä: "Uusperheessä kasvavalla nuorella on usein elämässään monta rakastavaa aikuista".

MormuskaMutsi
Liittynyt28.4.2016

Pilkun viilaaminen on välillä ihan hyvästä. Tuolla laseella tarkoitin sitä että nuorella joka on osana uusperhettä on usein ympärillään monta rakastavaa aikuista. Kahden eri perheen aikuiset (isä-tai äitipuoli, sekä biovanhemmat) sekä mahdollisesti heidän sukulaisensa. Ehkä olisin voinut muotoilla lauseen hieman toisin, mutta toivottavasti tämä selventi sitä mitä ajoin takaa <3

Ihanaa alkanutta syksyä sinulle.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

MormuskaMutsi on kultaisella -90 luvulla nuoruutensa elänyt 40 vuotias viiden tyttölapsen äiti, joka yrittää parhaansa mukaan ymmärtää nyky-nuorten hormoonihuuruista sielunelämää. Blogissani pohdin iloinen pilke silmäkulmassa näitä raivostuttavan ihania ja uskomattoman upeita otuksia nimeltä teinit. Tervetuloa mukaan.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin.

 

Teemat

Blogiarkisto

2018
2017
2016