Joskus aikana ennen lapsia ihmettelin usein kuinka vanhemmat ymmärtävät (tai ovat ymmärtävinään) lastensa omituista möngerrystä ja tuntuvat jopa jossain mittakaavassa käyvän mielekkäitä keskusteluita noiden miehiäkin epäselvemmin puhuvien ihmisolentojen kanssa. Välillä ihmettelen sitä yhä. Jopa omalla kohdalla.

Sipu on päiväkodin aloituksen jälkeen alkanut puhumaan. Paljon. Koko ajan. Osassa ei ole edelleenkään mitään järkeä (kuten se, että hän hokee usein pappa ja näyttää johonkin missä ei ole ketään. Spooky much?) Osa sanoista on ihan selviä. Kuten (ja tämän sanon äidin suurella ylpeydellä) kiitos, lisää maitoa, äkkiä ja tule äiti. (Nämä kertonevat myös jonnin verran meidän elämästämme).

Mutta on myös paljon sanoja, joita en usko kaikkien ymmärtävän. Osa niistä on (ainakin omasta mielestä) hassuja ja osa vain omituisia. Mistä kummasta nuo sanat oikein tulevat?

Tässä meidän Suomi - Taapero sanakirjan parhaimmistoa:

 • avelit = avaimet
 • pipala = pipari
 • pikkala = karjalanpiirakka
 • akka = ankka
 • pattilli = pastilli
 • vammis = valmis
 • imala = imuri
 • panini = banaani
 • pulili = puhelin
 • tykkyy = sylkkyyn, syliin
 • peitele = peittele, koko likka piiloon ja sitten pitää ihmetellä mihin se meni
 • poppu = loppu

Sekä joka paikkaan sopiva no niin. Viljelen ilmeisesti tuota monimerkityksellistä sanontaa hieman tehokkaammin, sillä se on myös tuolla alle 2-veellä melkolailla jokapäiväisessä ja varsin moninaisissa tilanteissa käytössä. Suosittelen katsomaan Ismo Leikolan sketsin aiheesta: Suomen tärkein sana. Todistaa pointtini vastaansanomattomasti.

Mitä hauskoja/omituisia/noloja sanoja teillä on käytössä?

Kommentit (6)

Milla

Meidän 2,5v neiti sanoo myös avelit (=avaimet). Ja paprika oli pitkään pakkelipuu. Hassua, miten sitä itsekin alkaa käyttämään taaperon keksimiä sanoja hänen kanssaan jutellessaan. Esimerkiksi tarjoaa pakkelipuuta paprikan sijaan :D

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Haha! Mä kans tarjoon tytölle usein pipalaa. Tai no, niin usein kun sitä nyt käytönnössä tulee annettua, mutta kumminkin. Jostain kumman syystä tuo pipala omasta suusta kuulostaa vähän härskiltä. Kummallista.

Vierailija

Meillä kans sanotaan päivän aikana 'no niin' ehkä miljoona kertaa eri äänenpainoilla. Banaani on panni, eli hyvin lähellä teidän paninia. Pikku Kakkonen on pippu, Ryhmä Hau au au. Tähti (ja usein myös aurinko) on tietenkin tui tui, koska tuiki tuiki tähtönen <3 Herra täyttää ensi viikolla 2v ja sanavarasto täydentyy päivittäin uusilla ilmaisuilla. Huikeaa aikaa!

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

No eikö olekin! Välillä on ihan ihmeissään että mistä toikin sana on yhtäkkiä tullut. Nyt meillä sanotaan jo jonkinlainen traktorin esiaste (isin tyttö). En ole vielä saanut ihan kokonaan kiinni että mikä se on, mutta ymmärrän kuitenkin mitä hän tarkoittaa. Huikeeta!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mirvan Menomatkat 500mg
Käytetään säännöllisesti matkakuumeen aiheuttamiin oireisiin. Vaikuttava aine: vinkit lapsen kanssa matkustamiseen. Sis. parhaat kohteet, kokemukset ja katasrofit.
Saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä lomasuunnitteluun, vakavaa haaveilua sekä yliaktiivista pakkausintoa.
Oireiden pitkittyessä lue lisää ja varaa matka.

Seuraavaksi helteinen postaussarja Kroatian saarilta. Tulossa myös Torrevieja ja Kööpenhamina. Stay tuned!

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat