Kirjoitukset avainsanalla misofonia

Luin laatujulkaisu Iltasanomista uutisen misofoniasta. Tunnistin itseni nopeammin kuin ärsytyskynnys ylittyy kuumaa juomaa hörppivän miehen vieressä. Aloin tutkimaan asiaa tarkemmin. Mikä on misofonia? Ja eikö muka kaikkia ärsytä huokailut ja maiskutukset?

Wikipedian mukaan "Misofonia on sairaus, jossa ihminen on psyykkisesti herkistynyt jokapäiväisille äänille, jotka ovat valtaosalle muista ihmisistä yhdentekeviä. Tavallisesti ne liittyvät mm. syömiseen ja hengittämiseen ja aiheuttavat kuulijassaan hallitsematonta raivoa, mikä yltyy ääritapauksissa väkivallaksi." Vielä en ole ketään piessyt hengittämisen takia, mutta muutaman kerran on kyllä tehnyt mieli laittaa tyyny nukkuvan miehen naaman päälle, jotta hiljenisi (ihan sillain hellästi ja kaikella rakkaudella). Miten joku voikaan hengittää niin lujaa? (Parempi kysymys lienee, miten jotain voi ärsyttää että toinen hengittää?!?! Eiks pahempi olis se, että se ei hengittäis? Joskus kyllä mietin tajusko tuo yks mitä sillä "Tahdon"-sanalla itselleen tuli hankkineeksi...)

En vain koskaan ole osannut edes ajatella, että kyseessä olisi joku sairaus. Että minussa olisi joku vika. Minussa! Eikä! Ei kai se mun vika ole, jos toiset ääntelehtii ärsyttävästi. Tai töissä astianpesukone piippaa eikä kukaan muu kuule sitä vaikka istuu ihan vieressä. Tai mikro joka piippaa niin kauan että joku hakee sieltä sen perhanan puuronsa. Tai joku maiskuttaa pastillia bussissa. Tai naksuttaa sormien niveliä. Ai että ärsyttää. Ai niin. Jätin mä kerran yhden poikaystävänkin sen takia, että se maiskutti syödessä. Ei tainnut kyllä olla ainoa syy, mutta konkreettisin. Ja jälkikäteen tämän misofonia-jutun valossa, epäreiluin.

Hyvä uutinen tässä on se, että se saattaa "viitata äärimmäiseen luovuuteen ja normaalia korkeampaan älykkyyteen." Saattaa. Tai siis ihan varmasti viittaa. Yhtä tehokkaasti ja innokkaasti kuin se etupenkin tyttö, joka taas haluaa vastata opettajan kysymykseen. (Ja ai että, ku muita ärsyttää.)

Mutta jos tämä on sairaus, niin pitääkö sitä sitten jotenkin hoitaa? Ehdottaisin Kelan maksamaa ulkomaanmatkaa johonkin äänimaailmaltaan sopivalle paratiisisaarelle vähintään kerran vuodessa. Matkalaukussa kasa kirjoja ja sukellusvarusteet. (Siinä on muuten rauhoittava äänimaailma, jos jossain. Ei kuule kuin oman hengityksensä. Ja se ei ärsytä sitten yhtään.) Vastapainoksi tietenkin siedätyshoitoa vaikka Jenkkeihin johonkin suureen kaupunkiin. Ja huvipuistoon. Lisättynä pikku retail therapyllä. Luulen että siitä olisi apua. Pysyisi tuo mahdollinen väkivaltaisuus hallinnassa. Että eikun Kelan lomakkeita täytteleen...

Kommentit (12)

MEIDÄN MÖKKI JA KAUPUNKIKOTI

Kyllä se masokismiin viittaa, kun laulaa ja laulaa, vaikkei edes tykkää siitä melodiasta joka päässä soi. Olen monesti kysynyt mieheltäni, eikö hyräilyni häiritse, mutta hän vastaa aina vaan että "sehän on vaan kivaa kun laulat". Kai se uskottava on, koska hän on jo sitä joutunut pitkälti yli neljäkymmentä vuotta kuulemaan :)

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Jihuu! Eli kaikilla meillä on vielä toivoa! Mä olisin kyllä jo muutaman kuukauden jälkeen vaihtanut miehen purkat johonkin laksatiiviseen. Olis edes puolet ajasta purrut purkkaansa vessan puolella...

misofooni

Kiva kun kirjoitat tästä! Itsellä on sama vaiva. Purkan väykyttäjät ja ruuan maiskuttelijat on pahimpia. Asiakaspalvelutyössä jää nuo purkan mussuttajat palvelematta ja se on karmea painajainen kun sellainen istuu bussissa lähelle. Hyi hitto! Aina pitää vaan yrittää pitää naama peruslukemilla, vaikka tilanne olisi sietämätön. Joskus kun on suunsa asiasta aukaissut, niin ei ole paljoa ymmärrystä herunut.

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Mä oon vaan yrittänyt käyttää "mulkoile vihaisesti olan yli ja huokaile äänekkäästi"-taktiikkaa noihin bussimaiskuttajiin. Sehän ei varmaan olekaan lainkaan ärsyttävää...

ärsyke

Tää on niin tuttua! Voiko ärsyttävämpää olla kuin joku syömässä banaania tai vaikka omenaa tosi lähellä...aargh! Saati moni muu...en ole kyllä tajunnut, että tää on joku oikee sairaus :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mirvan Menomatkat 500mg
Käytetään säännöllisesti matkakuumeen aiheuttamiin oireisiin. Vaikuttava aine: vinkit lapsen kanssa matkustamiseen. Sis. parhaat kohteet, kokemukset ja katasrofit.
Saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä lomasuunnitteluun, vakavaa haaveilua sekä yliaktiivista pakkausintoa.
Oireiden pitkittyessä lue lisää ja varaa matka.

Seuraavaksi helteinen postaussarja Kroatian saarilta. Tulossa myös Torrevieja ja Kööpenhamina. Stay tuned!

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat