Kirjoitukset avainsanalla lapsen kanssa matkalla

Olen sivukorvalla kuullut vanhempien valitusta siitä, kuinka pienten lasten kanssa matkustaminen on mahdotonta. Kuinka kaikki matkasuunnitelmat, ehkä Ruotsin laivaa lukuunottamatta, on jäässä kunnes kersa täyttää 18 ja voi jäädä yksin kotiin. Koska lapsen kanssa matkustaminen on vaan niin tuskaa ja kärsimystä.

Ollakseni rehellinen, olen asiasta eri mieltä. Aika reilustikin. Onhan lapsen kanssa matkustaminen erilaista kuin ilman, mutta ei se kyllä yhtä tuskaa ole. (Vaikka välillä sitäkin.) Kirjoitinkin aiheesta aiemmin: Matkustaminen lapsen kanssa ei olekaan niin erilaista kuin kuvittelin  ja Nämä 6 asiaa muuttuvat kun matkustat lapsen kanssa.

Miksi meidän perhe siis, kaikesta hammasten kiristelystä huolimatta matkustaa myös sen "kaamean kakaran" kanssa?

Ehkä suurin syy on se, että mä olen matkanarkki. Matkustelu on mulle henkireikä. Mun on pakko päästä näkemään ja kokemaan, aistimaan ja oppimaan. Lapsi ei voi olla tässä esteenä. En suostu uhraamaan osaa minuudestani lapsen takia.

Matkustelu on ollut meidän elämäntapamme jo ennen lasta, miksi muuttaisimme sitä?

Uskon yhä vakaasti siihen, että lapsi tuli meidän perheeseen eikä niin, että perhe rakennettiin lapsen ympärille. Totta hitossa lapsen takia tehdään muutoksia, mutta ei sitä elämää tarvitse pauselle pistää ja sitten kiikkustuolissa olla katkera, kun oma lapsi puuhastelee kaikkea jännää. Lapsensa kanssa! Herran jumala!

Matkustelu rakentaa meille perheenä mahtavia muistoja. Ja ihan turha tulla mulle mussuttaan, että eihän se pieni lapsi niistä mitään muista. Kummasti puheissa vilisee silti Espanjat, Kroatiat ja Mauritiukset sekä siellä tavatut ihmiset. Sitä paitsi samalla logiikalla lapsuusajalla ei ole mitään väliä, kun eihän se sitä muista. Pah, sanon minä.

Matkustelu on myös oppimista. Haluan tarjota lapselle kosketuspintaa eri kulttuureihin, ruokiin, ihmisiin, tapoihin, kaikkeen. Kaikki se kasvattaa lasta katsomaan ympärilleen avoimin silmin ja ymmärtämään, että on muitakin tapoja elää kuin tämä omamme. Hattaran sisällä turvassa. 

Lapsi myös oppii siihen ettei aina ole kaikki niinkuin kotona. Yllätykset eivät ole sama kuin katastrofi. Vieras ei ole sama kuin pelottava.

Tarvitseeko lapsi matkoja? Ei, mutta kyllä meillä Sipu niistä on nauttinut. Kaikesta näkemästään ja kokemastaan jutellaan vielä pitkään matkan jälkeen ja kuvia katsomalla lomafiiliksiin pääsee yhä uudelleen ihan kotisohvallakin.

Sitäpaitsi, lapsen kanssa saa aina enemmän huomiota. En ole koskaan saanut yhtä paljon hymyileviä katseita ja hyvää palvelua kuin lapsen kanssa. Jonojen ohi pääsee painelemaan ihan kuningattarena ja kaikenmaailman etuoikeuksia ilmaantuu eteen, kun vaan on lapsi-passi käytössä. Ja kokeikaapas, mitä tapahtuu, kun opetatte sen kupeittenne hedelmän kiittämään paikallisella kielellä!

P.S. Jos ette usko mua, niin lukekaa Isäkuukausien hupaisa kuvaus vauvan ja taaperon kanssa matkustamisen eroista, Hennan Mutsiblogin pohdinta taaperon kanssa road tripille lähtemisestä (kyllä, se on mahdollista!) ja Etä-äidin fiilikset aktiivitaaperon ja esiteinin kanssa lomailun ihanan ja kamalan suloisesta yhdistelmästä.

Kommentit (2)

Vierailija

Samaa mieltä! :) Meidän tyttö RAKASTAA lentokoneita ja junia. Melkeinpä joka viikko kyselee, milloin päästään lentämään tai junamatkalle. Matkakuumetta lievittämään ostin lentokonelelun, jonka sisälle voi laittaa matkustajia. Settiiin kuuluu myös lähtöselvitystiski ja matkalaukkuja. Leikitään nyt sillä monta kertaa päivässä....

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

EIKÄ!?!? Mä haluan kans tollasen missä on lähtöselvitystiskit ja kaikki! Eiku siis tyttäreni haluaa... Mistä niitä saa???

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Puhu Murun Marja kyseli minulta jokin aika sitten, että onko minulla tietoa, mitä ruokia ja juomia saa viedä lentokoneeseen. Tässä niitä, mitä itse olen lapselle vienyt mukanani:

1. Vesipullo. Joskus turvatarkastuksessa pullon on pitänyt olla tyhjä, mutta yleensä en ole edes tyhjentänyt sitä. Pullo on selvästi yli sen 100ml eikä koskaan ole tullut sanomista. Ystäväni vei jopa oman, tyhjän juomapullonsa, eikä nillitystä kuulunut.
2. Vauvanruokaa on tullut roudattua. Valmiit purkkiruuat ovat käsittääkseni ok, mutta jos on kyse itsetehdystä ruuasta, niin kannattaa tarkistaa asia etukäteen.
3. Äidinmaidonvastiketta nesteenä avaamattomissa purkeissa tai jauheena. Lämmintä vettä pyysin lentoemännältä. Edit. Kuulemma myös 2dl maitopurkit kulkeutuvat lennolle sujuvasti. 
4. Kuivamuonaa eli raksuja, leipää, croissanttia (pirunmoinen sotku), karjalanpiirakkaa, rusinoita. Käsittääkseni ruokaa saa viedä myös itsellensä. En silti ehkä kokeilisi rajoja take away pizzalaatikon kanssa, mutta olen mä joskus nähnyt kuinka joku reissu-roope vetelee tupperwaresta kanariisiänsä. Että silleen. (Jos päätät kokeilla tätä, vaadin kuvaa.)
5. Smoothieita: helpommalla pääset, jos ostat 90g pusseja, mutta olen saanut läpi myös 120g pusseja. Ne tosin syynättiin tarkemmin ja sain ehkä aavistuksen näpäyttävään sävyyn annetun kommentin pussien koosta, mutta läpi menivät. 

Eli ole säästö-sussu ja pakkaa lapselle omat eväät mukaan, odota että se nukahtaa ja syö ne itse. Näin meillä on päässyt käymään muutaman kerran. Kauheen kätevää. 

Kommentit (4)

Vierailija

Totta kai mitä vaan, ei-nestemäistä ruokaa saa viedä, vaikka sitten pitsaa. Viimeksi mulla oli palvelutiskiltä ostettu saaristolaissalaatti mukana, normaalisti mulla on ainakin hedelmiä. Myös vesipullo on aina mukana, tyhjennettynä.

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Joo, ruokaa saa roudata mukaan, mutta moni on siitäkin epävarma kaikkien rajoitusten maailmassa. Onneks saa, kun ei ne lentokoneen ruuat aina ole niitä herkullisimpia.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Joka lomalla tulee se hetki, kun joku turjake saa maailman "parhaimman" idean: kiivetään näköalapaikalle. Hvar ei ollut poikkeus. Saimme kollektiivisesti (lue: me naiset) päähämme, että haluamme kiivetä Fortica Spanjolan eli vanhan linnoituksen muureille ihastelemaan maisemia ja alla avautuvaa satamaa. En edes muista millä verukkeella saimme miehetkin rekrytoitua mukaan. Voi olla että unohdettiin kysyä.

Periaatteessa matka oli ihan esteetön jopa rattaille, sillä rappusia ei ollut. Periaatteessa. Kun on kyse vanhasta linnoituksesta, niin ei kai voi olettaa, että tie sinne olisi aivan viime vuonna tehty tai että se olisi sopivan loiva. Kyllä tästä retkestä taisi saada ihan kunnon liikuntasuoritusmerkinnän. Eli huom! Kunnon kengät ja vettä mukaan. Mä puin päälleni urheiluhenkisessä innon puuskassa juoksulenkkarit ja treenitopin. Mun edellä yks bilemisu haikkaili meneen ehkä 10cm kiilakoroilla, eli asenteesta (ja seuralaisen käsikynkästä) se on vaan kiinni.

En muista millä saimme miehet mukaan. Unohdettiin ehkä kysyä.

Maisemat palkitsivat patikoijat. Satama ja sen suuret jahdit näyttivät huikeilta ja vanhan linnakkeen muurit ja tykit saivat pieniltäkin ihastuneen vastaanoton. Ylhäällä oli mukava (eikä mikään ryöstöhintainen) kahvila, jossa sai hetken ajan istahtaa varjossa ennen paluumatkaa. 

Sisäänpääsymaksu linnan muurien sisään ja museoon maksoi n. 5€ aikuisilta. Ei ilmaista, mutta ei niin suolaista että olisi käännytty kannoilla. Linnan sisällä on hieman rappusia, mutta jos kakara pysyy jaloillaan eikä ole heti karkaamassa kroatialaiseksi vaihto-oppilaaksi, niin rattaat voi jättää ylätasanteelle ja tutkia linnan muureja jalkaisin.

Jos siis mäkien kiipeämisen kiintiösi ei täyty muuten, niin kannattaa ottaa tehokas pepputreeni sekä loman hienoimmat kuvat instafeediin. Eikä tässä vielä kaikki! Loppuloman saat kuunnella, kuinka innokas napero kertoo noin sata kertaa sinulle, että "tuolla me oltiin!"


Enter image caption
Enter image caption
 

Seuraatko minua jo Instagramissa ja Facebookissa?

Kommentit (2)

Minnea/Minnean muruja

Voi, mitkä maisemat! Näyttää upealta!

Olimme vuosi sitten Kroatiassa, Dubrovnikissa. Näistä kuvista tuli ikävä takaisin turkoosin meren ääreen! Korkeuseroja löytyi sieltäkin, joten liikkuminen kävi kuntoilusta :)

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Yksi Kroatian parhaita puolia oli kyllä nuo maisemat! Turkoosi meri, ihanat vanhat kaupungit, vuoret ja yllättävä vehreys. Ihastuin. Jopa siihen kuntoiluun 😉

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Mä niin nään, kuinka Sipu vielä joskus ilmaisee asian näin.

Enkä mä voi tehdä muuta ku myöntää. Mä oon just se misu, joka on aiemmin tuhahdellut suomi-turisteille, jotka raahaavat matkalaukuissaan kilotolkulla Kulta-Katrinaa ja ruisleipää. Viime lennollakin saatoin naurahtaa naiselle, jonka käsimatkatavaroista paljastui pari pakettia ehtaa suomalaista lenkkimakkaraa. Ja unohdin ihan, että olenkin jonkun mielestä ihan samanlainen. Mitä mulle on tapahtunut?!

Myönnän myös että kerran yritin viedä Jenkkeihin tuliaisiksi HK:n Sinistä. Eivät olleet rajalla kovin yhteistyökykyisiä. Väittivät sitä lihatuotteeksi, jota ei saa maahan kuljettaa. En ymmärtänyt mistä he puhuivat. Lihatuote?

Mutta johonkin mäkin vedän rajan. Ei. Edelleenkään en vie ulkomaille pahaa kahvia enkä leipää, mutta muutaman ruokatuotteen tungin laukkuuni Kroatian turneelle. Mulla on (omasta mielestä) kauheen hyvät perustelut sille, miksi osa matkalaukun vähistä kiloista tuhlataan ruuan roudaukseen:

1. Kaurapuuroa: asuimme yhteensä 8 yötä asunnoissa, joissa aamupala tehtiin itse. Tiedän kokemuksesta, kuinka vaikeaa on löytää puurohiutaleita paikallisista kaupoista. Kaurapuuron määritelmä kun ei näytä olevan mitenkään universaali. Ja sen verran taidan olla natsimutsi, että aamu olis hyvä aloittaa puurolla. Varsinkin kun loppupäivän ruuat saattaa sitten ollakin mitä sattuu, nakkipiiloja ja leipää. 
2. Smoothieita: olen Espanjasta onnistunut löytämään sokerittomia smoothieita, mutta se vaati turhan monta kaupan perusteellista läpikäyntiä. En halunnut heti alkuun viettää lomapäivää kaupan hyllyjen välissä. Löysimme loppulomasta Tommy-kaupasta yhtä ainoaa makua smoothieita (Hipp), joten koko loman varastoa ei tarvinnut kantaa mukana. Ja jos ihmettelet, miksi niitä smoothieita pitää lomalla olla, niin meillä onnistuu vielä huijaus, että ne ovat herkkua.

3. Raikastamon luomupillimehuja: sokerittomia mehuja on välillä ollut todella vaikea löytää ja kuitenkin kuumassa ilmastossa olisi hyvä juoda mahdollisimman paljon. Vesi ei aina maistu, joten lomalla venytetään vähän sääntöjä ja juodaan mehua. Jos ei ihan joka paikassa tarvis juoda sokerilitkua, niin kaikkien fiilis olis parempi.
4. Muumi-keksejä: nämä ihan siitä syystä, että mä olen paskamutsi ja opetan lastani potalle keksien avulla. Jep! Näin teen. Ja se kuulkaas toimii. Ainoa huono puoli tässä on se, että koko paketti pitäis typykän mielestä olla täynnä Muumipappa-keksejä. Muut ei meinanneet kelvata. Saiskohan Fazerille jotenkin sanaa eteenpäin? 

Mitä ruokaa te raahaatte mukananne reissuille? Vai onko se teistä(kin) ihan idioottien puuhaa? 

Kommentit (4)

Valkkis

Muistan kun aikana ennen lapsia Karibialla naureskeltiin naapuripöydän ruotsalaisille, jotka pursottivat continental breakfastin paahtoleipien päälle omaa Kallen mätitahnaa ja viipaloivat kurkkua... Nyt lasten kanssa on kyllä tullut raahattua pikapuuropusseja Thaimaaseen, hedelmäsosepusseja Kreetalle ja nyt pyydän vierailijoita tuomaan mm. neljän viljan hiutaleita Saksaan, jossa nyt asumme :D

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Valkkis, niin se vanhemmuus meitä muuttaa ja pakottaa nielemään omat naurut. Toi puuro on kyllä hassu juttu. Löysimme yhtenä vuonna Espanjasta hiutaleita, mutta ne oli jotenkin niin karkeaa ja erilaista että vaikka surrautimme pamixilla pienemmäksi niin silti ei maistunut. Oma puuro, paras puuro.

Minnea/Minnean muruja

Kun poika oli pieni, meillä oli mukana tuubipuuroja ja juurikin noita hedelmäsoseita tuubissa. Ne kun oli käteviä.

Nykyään, kun syö samaa ruokaa muiden kanssa, niin ei onneksi tarvi enää raahata :D

Meillä muuten pottaharjoittelussa käytetään Ryhmä Hau-tarroja (joita on sellainen kevyt 700 kappaleen pakkaus jostain alesta) :D Hyvin toimii nekin!

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

meillä oli kans aluks Minions tarroja mutta niiden teho oli rajallinen. Olisikohan noi Ryhmä Haut tehokkaampia? Tuntuu vaan olevan niin äidin tyttö että materialla ei niin väliä kunhan on herkkuja. OMG entinen nuoriso sanois.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mirvan Menomatkat 500mg
Käytetään säännöllisesti matkakuumeen aiheuttamiin oireisiin. Vaikuttava aine: vinkit lapsen kanssa matkustamiseen. Sis. parhaat kohteet, kokemukset ja katasrofit.
Saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä lomasuunnitteluun, vakavaa haaveilua sekä yliaktiivista pakkausintoa.
Oireiden pitkittyessä lue lisää ja varaa matka.

Seuraavaksi helteinen postaussarja Kroatian saarilta. Tulossa myös Torrevieja ja Kööpenhamina. Stay tuned!

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram