Kirjoitukset avainsanalla lukeminen kannattaa aina

Olen itse lukutoukka ja vaikka uskonkin ettei vanhemmat sais tuputtaa omia intohimojaan niin kyllä se meillä on alusta asti ollut selvää että lapselle luetaan paljon. Olin jopa niin kujalla pienen lapsen kyvystä keskittyä itsestäni niin kovin mielenkiintoisiin satuihin että ensimmäinen Sipulle ostamani kirja oli tiiliskiven kokoinen Aurinkoiset kesäsadut. Ihan vaan koska muistin tuon kirjan omasta lapsuudestani ja halusin hänelle siitä yhtä hyvät muistot. Ei varmaan yllätä ketään, jos kerron että kirja on vielä tällä hetkellä kaapissa. S jaksoi keskittyä niihin satuihin ehkä minuutin. 

Seuraavana unelmien hankintalistalla ovat klassikot Mio poikani Mio, Veljeni Leijonamieli ja Ronja Ryövärintytär. Niiden kanssa pitänee odotella kouluikään asti. Muistan vain kuinka ala-asteen opettajani Erja luki niitä meille samalla kun me piirsimme omia tulkintojamme sadun tapahtumista. Kohtalaisen sentimentaalinen lähestymiskulma tähän lukemishommaan.

Siennalla kuluu kuitenkin kirjoja tällä hetkellä ihan kiitettävää tahtia. Hyllystä ja erinäisistä sivupisteistä löytyy kymmeniä kirjoja. Mietin välillä että olis järkevämpi käydä lainaamassa kirjaston hyllyt tyhjiksi, mutta siinä on kaksi perustavanlaatuista ongelmaa.

Ensinnäkin, S on sen verran fyysinen lukija, etten halua ottaa sitä riskiä että joutuisin joka viikko selittelemään kirjastoauton kuskille miksi kirjat taas näyttävät paperisilppurissa käyneeltä. Koska niinhän ne olis. Paperisilppurissa nimeltä Sipu. Lopulta joutuisin siis kuitenkin ostamaan nekin kirjat. S on samaa sarjaa kuin edesmennyt bokserini, joka luki mm. Linnunradan käsikirjan liftareille. Oli kuulemma oikeinkin räjähtävä lukukokemus.

Välillä kyllä menetän toivoni teipatessani gorillan käsiä takaisin kymmenennen kerran tytön alahuulen törröttäessä ja itkua tuhertaessa että "likki meni." Luukkukirjan kymmenestä luukusta ehkä kahta ei ole teipattu uudelleen kiinni. "Äiti koljaa!" Pitäiskö pyytää sponssiks Scotchia, sitä kuluu aika paljon.

Toiseksi, S fiksoituu pitkäksi aikaa samaan kirjaan enkä usko hänen ihan vähällä hyväksyvän lempikirjan palauttamista ennen aikojaan. Tällä hetkellä ehdoton iltasatukirja on Hyvän yön höyryjuna. Sinänsä kauheen näppärää, kun äiti voi lukea sen silmät kiinni, koska muistaa kirjan alusta loppuun ulkoa: "Hyppelis, hoppelis, pompsis ja loikka. Pallomeri on oiva levähdyspaikka". Niin muistaa muuten Sipukin! On hupaisaa lausua kirjan riimejä yhteen ääneen.

Eli olemme päätyneet ostamaan paljon kirjoja: kuulumme vau-kirjaklubiin, josta välillä tilaamme paketin. Luuhaan nettikirppiksillä ja väijyn siivousintoilija äitien ilmoituksia, kun he haluavat vain konmarittaa kakaran kirjat pois omista nurkista. Koluan myös kirjakauppojen alekorit ja hamstraan messuilta 2€-kirjaosastolla kassit täyteen opuksia. 

Lukeminen auttaa lasta laajentamaan sanavarastoaan  ja antaa monipuolisempia vaihtoehtoja ilmaista itseään sanallisesti Lukeminen auttaa hahmottamaan syy-seuraus suhteita ja asettumaan toisen asemaan. Lukeminen kasvattaa elämässä tärkeitä vuorovaikutustaitoja. Pitäisköhän Trumpin lukee kans vähän enemmän? 

Kommentit (5)

juhaniteräs

Mainio postaus! Meidän kohta kaksivuotias tykkää tällä hetkellä valtavan paljon Sanna Pelliccionin Onni-kirjoista! Ja lukeminen, ehdottomasti kannattaa aina :) Vanhemmalle, pian seitsemänvuotiaalle ensi syksyn 1.-luokkalaiselle iltalukeminen ennen nukkumaan menoa on tärkeä rutiini. Muutama vuosi takaperin lueskelin hänelle paljon runoja. Siitä kirjoittelin blogissani tuossa taannoin, tsekkaa jos joudat. Onnellisia lukuhetkia jatkoon!

http://juhaniteras.blogspot.fi/2016/10/mita-jos-isi-lukisi-sulle-vahan-r...

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Kiitos tästä kommentista! Kävin kurkkaamassa blogisi ja hämmästyin kuinka itsekin olin ajatellut ettei aikusten runoja voi lapsille lukea. Mutta ihan totta! Miksi ei? Jotenkin itsestäni noita riimejä on hauska lukea kun niihin saa tunnetta helpommin mukaan kuin ihan perustekstiin. Silläkin uhalla, että kuulostan 60-luvun radiokuunnelmilta niin aion jatkaa eläytyvää lukemista. Ainakin siihen asti kunnes Sipu sanoo, että äiti älä. Ja ehkä vähän sen jälkeenkin.

juhaniteras

Juurikin niin! Moni ns. "aikuisten runoilija" on kirjoittanut runoja myös lapsille ja lasten maailmaan silmällä pitäen. Hyvässä runossa on aina monta tasoa ja jos löytää sellaisia runoja, jotka tarjoavat sekä lapsille että aikuisille tarttumapintaa, niin mikäs sen parempi. Eläytyminen tekstien lukemiseen on mahtava asia ja riimittely ynnä loruilu tarttuu helposti myös lapseen ja ehkä myöhemmin konkretisoituu paperille :)

Vierailija

Ihana kirjoitus. Itselläni on 10-kuukauden ikäinen tyttö ja hänelle on luettu kirjoja varmaan 2 viikon ikäisesti lähtien :) Tällä hetkellä Hyvää yötä Puppe (luukkukirja) on hitti. Se pitää lukea myös päivällä. 

Myös erilaisia loru- ja runokirjoja luetaan viikottain. Onneksi on omasta lapsuudesta säästynyt ihania satukirjoja ja kirpputoreilta sekä kirjaston poistomyyntipäiviltä olen ostanut lisää luettavaa hyvinkin edulliseen hintaan.

Aina välillä kun meno ja leikit käyvät liian vilkkaiksi on hyvä hetki rauhottua. Nukkumaanmenokin sujuu (lähes) ongelmitta, kun on ne tietyt iltarutiinit: puuro, yöpuku päälle, iltasatu ja hyvän yön laulu.

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Meillä on Puppe leipoo-kirja ja siitä on myös pidetty erittäin paljon. Toi Hyvää yötä Puppe voiskin olla hyvä lisä tuonne nukkumaanmeno-osastolle. 

Mutta nuo kirjaston poistomyyntipäivät olin ihan unohtanut! Kiitos tästä vinkistä!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sami Minkkisen "Havaintoja Parisuhteesta"-kirjaa lukiessani nauran, yritän peittää kyyneliä silmäkulmassani, kikatan, tunnen piston sydämessäni ja alan epäilemään, onko Sami saanut asetettua jonkin vakoiluohjelman kotiini, puhelimeeni ja aivoihini.

Ahmin kirjasta puolet ja saan idean että mitä jos jatkaisinkin Samin "Mirvalle <3 Sami" omistuskirjoitusta omalla vastaavalla ja laittaisinkin kirjan eteenpäin. Ainoa vaatimus olisi se, että jokainen kirjan eteenpäin laittava kirjoittaisi siihen myös oman omistuskirjoituksen sekä postaisi kuvan instaan. @havaintojaparisuhteesta @mirvan_menomatkat #laitakirjakiertämään

Ei jäänyt ajatuksen asteelle. Jätin kirjan jälkeeni Brightoniin suomalaiselle ystävälleni. Kuinkahan pitkälle kirja kiertää? Kuinka monta maata? Kuinka monta naurua ja kuinka monta kyyneltä? 

P.s. Minkä kirjan itse laittaisit kiertämään? Velkakirjaa ei lasketa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mirvan Menomatkat 500mg
Käytetään säännöllisesti matkakuumeen aiheuttamiin oireisiin. Vaikuttava aine: vinkit lapsen kanssa matkustamiseen. Sis. parhaat kohteet, kokemukset ja katasrofit.
Saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä lomasuunnitteluun, vakavaa haaveilua sekä yliaktiivista pakkausintoa.
Oireiden pitkittyessä lue lisää ja varaa matka.

Seuraavaksi helteinen postaussarja Kroatian saarilta. Tulossa myös Torrevieja ja Kööpenhamina. Stay tuned!

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram