Kirjoitukset avainsanalla puhuminen

Mun on pakko jakaa nää lukijoiden muksujen letkautukset ja omat sanat. Ihan vaan koska mua naurattaa kerta toisensa jälkeen kun luen niitä. Naurua ei oo koskaan liikaa maailmassa, joten olkaa hyvät. Tässä joululahjani teille!

 • aakkunnaa = Pikku kakkonen (voin kuvitella sen innostuksen ja vaatimuksen sekaisen äänen jolla tämä sana lausutaan)
 • töts = kissa (mistä ihmeestä tämä sana on vääntynyt?)
 • tiikeri = kikkeli (tällä perheellä on hippasen mielenkiintoisempia eläintarhavisiittejä edessä)
 • prinsessa = perseessä (ei taida olla mikään monarkian kannattaja?)
 • nunni=tutti (tässä on jotain hellyyttävää)
 • kajja =kahvi ("niin siis ihan kahvia meillä juodaan")
 • kessu=ketsuppi (sinänsä ihan looginen mutta yhdistettynä tuohon edelliseen kajjaan, saattaa aiheuttaa neuvolan tädin kulmien kohoamista ja hämmentyneitä kommentteja Lisätiedot-kohtaan)
 • puheloida= soittaa puhelimella (tää on vaan niin nerokas. Otan käyttöön. Ellen muuten niin ärsyttääkseni jotakuta)
 • ämmä = mamma/äiti (vissiin aika yleinen vaikka ei niinkään imarteleva)
 • kakka= kakka, jakkara, kenkä, rattaat (mahdollisuudet sekaannuksista johtuviin nauruihin rajattomat)
 • pakkelipuu = paprika (menisköhän tää läpi jollekin henkisestä paprika-allergiasta kärsivälle: "ei siinä ole lainkaan paprikaa. Joo ei ku se on pakkelipuuta. Ihan eri tavaraa. Syö nyt vaan ja oo hiljaa.)

Nyt alankin sitten vakavoitumaan (niinku se nyt olis mahdollista) ja alan miettimään että mitäs ihmettä noille päiväkodin hoitajille keksis joululahjaa! Siitä sitten ensi kerralla.

Kommentit (10)

amine

Meillä tutti on "ittu" 😂 ja siskontytön mielestä laivalla "kaikki on ihan meteleissä" (lopussa vielä heilutti käsiä pään ympärillä) 😂

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Meteleissäpä hyvinkin. Kandee ehkä muistuttaa tästä kun siskontyttö ekaa kertaa lähtee laivalle ilman vanhempia... 😂

Poikien äiti

Vilejotti =violetti. Jukukurtti =jugurtti. Pimppi=pingviini. Nikon leipä=lihapiirakka

Vierailija

Meillä kissa = illä(h)
Tietäis vaan vähänkään mistä tämä yhteys.. 😃

Vierailija

Kääkkä = iskä
Tämä meillä muutama vuosi sitten ja jäi kyllä pieneksi vitsiksi meillä :)

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Tää on kans perin imarteleva. Jos vielä äiti on ämmä niin vieraiden paheksuvat katseet kaupassa on taattu "huonokäytöksisen" nuorison huudellessa kääkkää ja ämmää. Sitten voi nauraa partaansa. Jos siis ellaisesta nauttii. Ei sillä, että minä mutta...

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Joskus aikana ennen lapsia ihmettelin usein kuinka vanhemmat ymmärtävät (tai ovat ymmärtävinään) lastensa omituista möngerrystä ja tuntuvat jopa jossain mittakaavassa käyvän mielekkäitä keskusteluita noiden miehiäkin epäselvemmin puhuvien ihmisolentojen kanssa. Välillä ihmettelen sitä yhä. Jopa omalla kohdalla.

Sipu on päiväkodin aloituksen jälkeen alkanut puhumaan. Paljon. Koko ajan. Osassa ei ole edelleenkään mitään järkeä (kuten se, että hän hokee usein pappa ja näyttää johonkin missä ei ole ketään. Spooky much?) Osa sanoista on ihan selviä. Kuten (ja tämän sanon äidin suurella ylpeydellä) kiitos, lisää maitoa, äkkiä ja tule äiti. (Nämä kertonevat myös jonnin verran meidän elämästämme).

Mutta on myös paljon sanoja, joita en usko kaikkien ymmärtävän. Osa niistä on (ainakin omasta mielestä) hassuja ja osa vain omituisia. Mistä kummasta nuo sanat oikein tulevat?

Tässä meidän Suomi - Taapero sanakirjan parhaimmistoa:

 • avelit = avaimet
 • pipala = pipari
 • pikkala = karjalanpiirakka
 • akka = ankka
 • pattilli = pastilli
 • vammis = valmis
 • imala = imuri
 • panini = banaani
 • pulili = puhelin
 • tykkyy = sylkkyyn, syliin
 • peitele = peittele, koko likka piiloon ja sitten pitää ihmetellä mihin se meni
 • poppu = loppu

Sekä joka paikkaan sopiva no niin. Viljelen ilmeisesti tuota monimerkityksellistä sanontaa hieman tehokkaammin, sillä se on myös tuolla alle 2-veellä melkolailla jokapäiväisessä ja varsin moninaisissa tilanteissa käytössä. Suosittelen katsomaan Ismo Leikolan sketsin aiheesta: Suomen tärkein sana. Todistaa pointtini vastaansanomattomasti.

Mitä hauskoja/omituisia/noloja sanoja teillä on käytössä?

Kommentit (6)

Milla

Meidän 2,5v neiti sanoo myös avelit (=avaimet). Ja paprika oli pitkään pakkelipuu. Hassua, miten sitä itsekin alkaa käyttämään taaperon keksimiä sanoja hänen kanssaan jutellessaan. Esimerkiksi tarjoaa pakkelipuuta paprikan sijaan :D

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

Haha! Mä kans tarjoon tytölle usein pipalaa. Tai no, niin usein kun sitä nyt käytönnössä tulee annettua, mutta kumminkin. Jostain kumman syystä tuo pipala omasta suusta kuulostaa vähän härskiltä. Kummallista.

Vierailija

Meillä kans sanotaan päivän aikana 'no niin' ehkä miljoona kertaa eri äänenpainoilla. Banaani on panni, eli hyvin lähellä teidän paninia. Pikku Kakkonen on pippu, Ryhmä Hau au au. Tähti (ja usein myös aurinko) on tietenkin tui tui, koska tuiki tuiki tähtönen <3 Herra täyttää ensi viikolla 2v ja sanavarasto täydentyy päivittäin uusilla ilmaisuilla. Huikeaa aikaa!

Mirvan Menomatkat
Liittynyt4.2.2016

No eikö olekin! Välillä on ihan ihmeissään että mistä toikin sana on yhtäkkiä tullut. Nyt meillä sanotaan jo jonkinlainen traktorin esiaste (isin tyttö). En ole vielä saanut ihan kokonaan kiinni että mikä se on, mutta ymmärrän kuitenkin mitä hän tarkoittaa. Huikeeta!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

  

 

Voi jospa oma uuden oppimisen tahti olis edes puolet siitä mitä tuolla pötkylällä niin ehkä jonain päivänä tajuaisinkin miesten perustoiminnan periaatteet (No, ei ehkä sittenkään. Mutta olishan se käytännöllistä oppia edes lukemaan ajatuksia. Vai mitä? Kohtalotovereita?). Ja jos joku olisi niistä mun uusista taidoista yhtä riemuissaan kuin itse olen niin maailmahan täyttyisi hattaroista ja sateenkaarilla laukkaavista yksisarvisista. Silloin kun S oppi 8 kuukauden iässä konttaamaan, aukesi meille molemmille ihan uusi maailma. S pääsi itse liikkumaan sinne mihin äiti ei olisi hänen halunnut liikkuvan ja äidin ei tarvinnut enää kantaa lasta joka paikkaan vaan joka paikasta pois. Tuntui että uuden vaihteen (aka "täysillä") lisäksi löytyi myös uusia nyansseja neidin luonteesta. Luonnekuvaukseen voi huoletta lisätä "hyväntuulisen" ja "hymyileväisen" perään "utelias" ja "ehtiväinen". (Tätä kirjoittaessani bussissa "uteliaisuus" ilmenee myös vieraiden ihmisten intensiivisenä tuijotuksena. On huvittavaa seurata miten eri ihmiset siihen reagoivat. Tämän hetkinen kohde, nuori mies, tuijottaa aavistuksen kiusaantuneena ulos ikkunasta. Ei varmaan yhtään auta se että mua naurattaa.)

 

Melkein heti konttauksen perään valikoimaan hankittiin "seison tukea vasten"-palikka. Tämä taito aiheutti hieman harmaita hiuksia kaikille sivusta seuraajille, sillä "hallittu alaslaskeutuminen"-lisäosa antoi odottaa itseään noin kuukauden päivät. Balettitanssijan jalkatyöskentely yhdistettynä liian pitkää ja kosteaa lounasta nauttineen pikkupomon huojuntaan ei ehkä ollut ihan sitä vakainta lajia. Sitten kuitenkin ihan yllättäen (mutta ei pyytämättä) hän tajusi että onkin paljon kivempi laskeutua alas ihan silleen kevyesti. Vähentää huomattavasti kodinturvajoukkojen työkutsuja kun ei joka välissä kolise pää lattiaan. Haittapuoli näissä uusissa taidoissa on se, että niitä harjoitellaan jatkuvasti. Päänäytös on yleensä yöllä. Mutta niistä jutuista mä oon teille jo vinkunut ihan riittämiin. 

Nyt tuo typykkä sitten alkaa seisomaan ilman tukea. Tämänhetkinen ennätys on noin 20 sekuntia (saattaa sisältää ylpeän vanhemman lisää) ja malttamattomana odotellaan niitä kuuluisia ensiaskelia. Mulle on sanottu että sitten avautuu taas ihan uusi maailma. Koska tämä on sanottu tietynlainen virne suupielessä, oletan että yksi mahdollinen avautuva maailma voi olla hullujen huone. Niin monimerkityksellistä. 

 

Motoristen taitojen kehittymisen huipentuma koettiin kun rengastornin renkaat päätyivät takaisin tikun nokaan ja ruoka omaan suuhun. Eikä koiran. Tämä antaa uskoa siihen, että tulee vielä päivä, jolloin tyttö saa siivottua omat lelunsa takaisin laatikkoon ja ruoka kulkeutuu oikeaan osoitteeseen ilman äidin apua ja silloin äitikin saa nauttia omasta ateriastaan lämpimänä ja samaan aikaan muiden kanssa. Tämä päivä ei ehkä tule ihan vielä, mutta se on mahdollista. Ihan mahdollista. Onhan?

Ensimmäiset sanat, tai ainakin jotain sellaista jotka jatkuvaa jokellusta monta kuukautta kuunnelleet väsyneet aivot tulkitsevat sanoiksi, on myös kuultu. (Tiedättekö kuinka voi kuulla ja "kuulla"?) Sanat, joiden sisällön ymmärtääkseen perheen ulkopuolinen tarvitsee vielä tulkkia. Sanat joiden merkitys saattaa hieman vielä vaihdella tilanteesta toiseen. Mutta ihan varmasti ne oli ne ekat sanat. Äitinsä tyttönä yksi liittyy ruokaan ja toinen on epäuskoinen, toistamista vaativa TÄ? S aivan varmasti odottaa myös kevään Maurituksen matkaa sillä hän hokee jatkuvasti haluavansa nähdä Dodon. Siis sen esihistoriallisen linnun. Oletettavasti latinankielinen nimi Raphus Cucullatus antaa vielä hetken odottaa itseään. On se vaan niin fiksu. Taitava.

Puhuu paljon, kuuntelee vähän. Valikoiva kuulo on kyllä isänsä puolen peruja. Tyttö tietää vallan hyvin mihin ei saisi mennä, mitä tiettyä lyhtyä ei saisi paukuttaa ja mihin tiettyyn koiran vesikippoon ei pitäisi mennä järjestämään allasbileitä. Kuulee kiellot. Mutta ei välitä. Ei sitten yhtään. Katsoo vaan nauraen tehdessään sitä mitä kielletään. Meidän uskottavuus siis karisee samaa vauhtia tytön taitojen kehittymisen kanssa. (Missä pulassa me ollaankaan teini-iässä!?) Tästäkin huolimatta meillä kuuluu usein lause: on se TAI-TA-VA! Joskus jopa ihan ilman sarkasmia. 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Mirvan Menomatkat 500mg
Käytetään säännöllisesti matkakuumeen aiheuttamiin oireisiin. Vaikuttava aine: vinkit lapsen kanssa matkustamiseen. Sis. parhaat kohteet, kokemukset ja katasrofit.
Saattaa aiheuttaa yliherkkyyttä lomasuunnitteluun, vakavaa haaveilua sekä yliaktiivista pakkausintoa.
Oireiden pitkittyessä lue lisää ja varaa matka.

Seuraavaksi helteinen postaussarja Kroatian saarilta. Tulossa myös Torrevieja ja Kööpenhamina. Stay tuned!

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

 

Teemat

Blogiarkisto

2017
2016
2015

Kategoriat

Instagram