Nyt ahdistaa. Lapseni harjoittelee sormiruokailua vasta vihanneksilla, maissinaksuilla ja riisikakuilla, mutta keittiö on joka aterian jälkeen kuin ruokasodan runtelema. Yksittäiset murut vielä päihitän ja vaatteiden suojaaminenkin on tekniikkalaji, mutta pöytään sekunnissa kiinni kittaantuva, yleensä riisikakusta tai naksusta peräisin oleva raaputettava möhnä verottaa hormoonien heikentämiä kynsiäni entisestään. En uskalla edes arvailla mitä tapahtuu, kun puuro ja erilaiset tomaattipohjaiset kastikkeet astuvat kuvioihin. Ostan tärpättiä, taltan ja vasaran?

 Ikeasta parilla sadalla hankittu ruokapöytämme ei sinänsä ole mikään suojelukohde ja syöttötuolin alla komeileva Helsingin Kaupungin vuokra-asunnon muovimattolattia näytti jo sisään muuttaessamme siltä, ettei sitä oltu pesty edellisen 20 vuoden aikana kertaakaan. En minä niitä siltikään haluaisi  vielä huonompaan kuntoon saattaa, joten olen kallistumassa pieneen lisävarusteluun. Markkinoiltahan löytyy vaikka minkälaisia tarjottimia ja tabletteja -- nyt vain pitäisi päättää minkälaisen haluan. Seuraavat kaksi ratkaisua taistelevat tällä hetkellä pääsystä keittiöömme:

1. Stokke Table Top

Stokken oma pöydänpäällinen on kehitetty alustaksi, jonka päällä lapsi voi leikkiä, oppia ja tietenkin ruokailla. Alusta pysyy tukevasti kiinni pöydän pinnassa ja omaa korotetut laidat kaatuvien nesteiden varalta (tähän kohtaan ISO PLUSSA). Pakkauksen mukana tulee neljä tablettiin vaihdettavaa kuvaa eläimillä, autoilla, aakkosilla, muodoilla ja numeroilla. Ne tarjoavat hauskan taustan tarinankerronnalle ja lapsen mielikuvitukselle moneksi vuodeksi, sillä kuvaa voi vaihtaa aina monimutkaisemmaksi lapsen kasvaessa. Hintaa Table Topilla tosin on suolaiset 50€ -- miks lastentarvikkeiden hintoihin lyödään aina yksi turha nolla perään?

2. Playtray

Stokke TrippTrappiin kiinnitettävä tarjotin omaa myöskin korkeat laidat, mutta suurin plussa tulee tietenkin siitä, että se kulkee syöttötuolin mukana pöydän ulottumattomiinkin -- meillä kun tykätään syödä iltapuurot olohuoneessa. Lisäksi lapsi saa ruuan lähemmmäksi itseään ja suojaahan tarjotin lattiapintaa ja housujakin tablettia enemmän. Hintaa tälläkin kapistuksella on  ällöttävän suuret 59 euroa ja nyt mietinkin, että kannattaako moinen satsaus? Käsittääkseni tarjotin ei tule kuitenkaan olemaan käytössä kuin muutamia kuukausia tai ehkä vuoden (korjatkaa vapaasti tätä ensimmäisen vauvan äitiä, jos olen väärässä). Table Top sen sijaan on hieman pidempiaikainen sijoitus, sillä sitä voi ja kannattaakin käyttää pitkälti yli taaperoiän. Ja sitten taas toisaalta tuo mukanakulkevyys on... Hmm?

Mitä te olette mieltä, kumpi meille tulee?

Kuvat täältä ja täältä.

Kommentit (10)

1/10 | 

Suosittelen lämpimästi Playtrayta vaikka hinta onkin suolainen. (Mun mielestä tuo pöytäalusta on suheessa paljon kalliinpi.) Mieheni juuri vähän aikaa sitten totesi, että Playtray on yksi parhaista lapselle tehdyistä hankinnoista.

 

Me otettiin tarjotin käyttöön melkein heti kun sormiruokailu alkoi eli puolen vuoden iässä ja nyt lapsen ollessa lähes puolitoista vuotta on se entistä tärkeämpi kun lapsi opettelee syömään itse. Parasta tarjottimessa on, että ruokapöytä ei sen kanssa sotku oikeastaan yhtään ja likaisen tarjottimen voi tarvittaessa kiikuttaa kylppäriin pesulle. Mä en ikinä olisi uskonut kuinka pitkälle lapsi saa syödessään itse (ja syötettynäkin) ruokaa levitettyä ja ainakin meillä oma ruokapöytä olisi tuollaisen tabletin kanssa aina ruokailun jälkeen ihan kamalassa kunnossa. Ja jos joku ruuanjämämössö pääsee kuivumaan ruokapöytään kiinni, niin aikamoinen hinkkaaminen on, että sen saa lähtemään irti versus tarjottimen laittaminen likoamaan...

 

Mä en oikein tiedä, miksi tuo tabletop olisi yhtään pidempiaikainen hankinta kuin Playtray. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Playtray tulee olemaan syöttötuolissa kiinni vielä pitkään. Jos ei sitä ruokailuun enää jossain vaiheessa tarvita, niin piirrustusalustana tuo on myös mainio, kun ei tarvitse pelätä, että lapsi ylettyy värittämään tussilla valkoista ruokapöydän pintaa :)

2/10 | 

Meillä ei ole Tripp Trappia, mutta Brion vastaava Sit-tuoli löytyy. Hankimme tuoliin kiinnitettävä tarjottimen alkujaan siitä syystä ettei tuolia olisi saanut tarpeeksi lähelle pöytää ilman että vauvan polvet olisi liiskaantuneet Ikean pöydän tukipilarin ja syöttiksen väliin. Mutta voin sanoa että tarjotin oli hyvä hankinta ja tulee olemaan käytössä vielä pitkään.

3/10 | 

Mä taas sanoisin, että table top. Se on todella pitkäikäinen, menee vuosia, kun taas tuo play tray jää aikaisemmin pois. Me mietittiin noita kanssa ja päädyttiin siis ensimmäiseen siks, että se menee vaikka seitsemänvuotiaaksi asti. Plus me haluttiin, että lapsi ruokailee meidän kanssa pöydässä, eikä omassa erillisessä tuoli-pöytä -yksikössään. (Tuolla playtrayllä jää ainakin meillä aika kauas pöydästä) Meilläkin noita iltapuuroja syötiin jonkun aikaa olkkarissa, mutta vauvan kasvaessa isommaksi jotenkin vaan päädyttiin sinne keittiöön pysyvämmin (ehkä ne parit kaaressa ympäriä olkkaria lentäneet puurot ja viimeistään aktiivinen pyrkimys syödä itse veivät meidät lopulta ruokailemaan aina keittiiöön). Alkuvaiheessa varmaan ois kätevämpi suojana tuo playtray, mutta siinä on oikeastaan vain yksi toiminto enemmän ja käyttöikää ihan tosi paljon vähemmän kuin toisessa. Mutta makuasioitahan nämä ovat!

4/10 | 

Tuoliin kiinnitettävän tarjottimen puhdistaminen sujuisi tosiaan ehkä joutuisammin kuin pöydän reunan ja lattialle päätyvää kamaa voi olla vähän vähemmän, mutta on mukava kun lapsi voi syödä samassa pöydässä kuin muut. Luulen että sitten kun sormiruokailija rupeaa puuroja tai jotain kastikeruokia syömään ei enää huvita antaa tehdä sitä olohuoneessa, joten senkin puolesta pöytäsuoja olisi riittävä. Mielestäni se on tyylikkäämpi kuin tuoliin kiinnitettävä ja sinne saa alle myös omia kuvia. Leikkasin imukupeille sopivat reijät yhteen pöytätableteistamme ja nyt syöttötuolinkin kohdalla on samanlainen tabletti kuin muilla. Tuo playtray oli mulle ihan uus tuttu. Onko se kovin uusi juttu vai missä puskassa oon eläny? Pöytään kiinnitettävän löysin kirppikseltä ja puolella ovh:sta vasta raaskin ostaa. Käyttökokemuksen kartuttua ostaisin Table Topin kivutta myös täydellä hinnalla.

5/10 | 

Suosittelen erittäin lämpimästi perinteistä paksua vahakangasta, joita saa kauniilla kuoseilla ja väreillä ja on niiiin helppo ja kätevä puhdistaa :-) Eikä oo suolainen hinta :oD Itse suihkutan tavallisesta suihkupullosta vettä joka ruokailun jälkeen sottujen päälle ja pyyhin keittiösienellä (karkealla puolella jos on kovin tahmaa tai ehtinyt kuivua). Mutta joo, itse kysymykseen vastaus: jos itsellä olisi ylimääräistä niin ehkäpä valitsisin noista tuon TableTopin. Olisi monikäyttöisempi tulevaisuudessakin kun ei niin sidottu TrippTrappiin. Esim. kun taapero aloittaa sormiväreillä maalaamisen ja leikki-ikäinen intoutuu vesiväreistä ja sotkevista muovailuvahoista... Ja om esikoinen on superinnostunut hamahelmistä - olisipa meillä tuollainen reunallinen pöytään kiinnitettävä tarjotin, niin helmet ei vierisi vauvan pöydän alla odottaviin näppeihin!!!

6/10 | 

Meillä on samoin vahakankainen pöytäliina sekä syöttötuolin alla pätkä samaista kangasta. Sitähän saa metritavaranakin ja helppo kuurata heti. Ja helma on lapsen tuolin kohdalta kiinni pöydän pohjassa jeesusteipillä, ettei kisko liinaa. Alkuperäiselle kirjottajalle vinkkinä, että hankalin, tahmaisin ja liiskautuvin sormiruoka on semmonen naksu, muut on paaaaaljon helpo.pia putsata. Meillä 9 kk syö sormin leipää, hedelmiä ja vihannestikkuja.

7/10 | 

Täällä myös vannotaan vahakankaiden nimeen! Niitä saa kivoissakin kuoseissa. Vahakangas koristaa pöytäämme vaikka nuorin on jo 4v. Keittiönpöydällä askarrellaan,muovaillaan muovailuvahalla ja maalataan ruokailun lisäksi. 

8/10 | 

Ruoalla kuorrutetut pöydät, tuolit yms kosteutta sietävät pinnat on helpohkoa putsata siten, että suihkuttaa vedellä laimennettua käsitiskiainetta tahroille ja antaa liota ennen pyyhkimistä. Jos ei päästä pahasti kuivumaan niin selviää vähemmällä hartiatyöllä. Nimimerkillä toistaiseksi lapseton siivooja.

9/10 | 

Voisiko joku ystävällisesti kertoa, mistä saa tuo playtrayta? Olen netistä katsonut, mutta ei sitä löytyy muu kuin ebaysta....

10/10 | 

Playtray finland niminen yritys myy verkkokaupassaan ainakin (playtray.fi), ei varmaan saa juuri muualta...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2013