Kirjoitin aiemmin, etten mielelläni osta Viljalle makeita hedelmä- ja marjasoseita, mikäli kaapista tai kaupasta löytyy kotimaisia marjoja, banaania tai sesongin parhaimpia hedelmiä. Joku kysyikin minkälaisia makuyhdistelmiä meillä sitten valmistetaan. No mm. tällaisia:

  • omena + porkkana
  • porkkana + myskikurpitsa
  • omena + päärynä
  • mango + banaani
  • banaani + vadelma
  • aprikoosi + päärynä
  • persikka + banaani
  • luumu + omena
  • mustikka + vadelma
  • + tietysti mustikka, omena, banaani ja päärynä ihan pelkiltään

Lista voi kuulostaa tylsältä, jos on tottunut pilttipurnukoiden laajaan makuskaalaan. Soseita voisikin tehdä lähes mistä hedelmistä tahansa, mutta meillä aivansana on sesonki. Olen yrittänyt hyödyntää näin loppukesästä niitä marjoja ja hedelmiä, joiden sesonki on just nyt ja jotka näyttävät ja tuoksuvat mahdollisimman houkuttelevilta, kuten vaikkapa tuoreet luumut ja persikat. Lisäksi banaania meillä kuluu paljon siksi, että se on parempi makeuttaja kuin lisätty hedelmäsokeri. Bansku on myös mahtavaa "pikaruokaa" silloin, kun käden ulottuvilla ei ole valmista sosetta: kuoret vain biojätteisiin ja haarukan avulla kevyt muussaus esim. puuron joukkoon! Vauvansoseita varten kannattaa valita mahdollisimman kypsiä banaaneja, sillä mitä enemmän hedelmässä on ruskeita pilkkuja, sitä makeampi on valmis sose. Myös päärynä sopii hyvin makeuttajaksi.

Suosittelen muuten lisäämään rohkeasti porkkanaa makeisiinkin soseisiin. Meidän punapigmenttiselle herkkähipiälle porkkana-omenasose oli tänä kesänä nimittäin elinehto. Uusin innovaationi on myskikurpitsan (eli butternut-kurpitsan) ja porkkanan liitto. Siitä tosin piti tulla lounaaksi tarjottavaa kasvissosetta, mutta makeus yllätti kokin. Vähän hassultahan se tuntuu sekoittaa kurpitsaa puuroon, mutta toimii!

Kommentit (0)

Seuraa 

Blogiarkisto

2013