Oodi pakastimelle! Vaikken olekaan mikään Hannu Karpo, joka jostain lukemani haastattelun perusteella omistaa seitsemän pakastinta ja säilöö niihin ilmeisesti kaiken näkemänsä humuksen ja atmosfäärin väliltä, on nyt vedettävä henkeä ja niiattava syvään tuolle jääkaapin alapulella hurisevalle sähkösyöpölle. Ilman sitä olisin vauvansoseineni ihan lirissä.

Se vanha virsi on varmasti kaikille tuttu: valmista ja pakasta kerralla enemmän ruokaa ja säästät aikaa ja vaivaa. Ei siis puhuta nyt siitä. Haluan mielummin keskittyä kaikkeen oheissälään, eli pakastusvälineistöön. (Jep, kaikesta sitä tuleekin blogattua, kun inspis iskee).

 Oma pakastusarsenaalini näyttää tältä:

Elikkä silikoniset jääpalamuotit, litran minigrippussit ja Aventin maidonsäilytysastiat jotka palvelevat nykyään pätevinä pakasterasioina. Muuta emme ole tarvinneet. Jääpalamuottejakin on vain nuo kaksi kappaletta, sillä pullautan sosenapit  pussiin heti jäätymisen jälkeen, jolloin saan muotit taas käyttööni. Ja itse asiassa noihinkin muotteihin päätyy enää vain höyrystetty ja soseutettu liha, sillä Viljan ruokahalun kasvettua olen ruvennut sekoittamaan kasvissoseet yhteen jo ennen pakastamista tai valmistamaan vauvaversioita aikuisten ruuista (esim. vauvan moussaka).

Pussien ja purnukoiden lisäksi olen hankkinut blankkoja etikettitarroja, joihin raapustan mössön sisällön ja pakastuspäivämäärän. Niiden kirjaaminen on ihan ehdoton vaihe, sillä pakastimen täytyttyä ruskean ja oranssin sävyisistä soseista ei niistä ota nää hullukaan selvää. Päivämäärästä voi puolestaan päätellä onko sulatettu ruoka parempi lapioida suun sijasta biojätteisiin.  Pakastimessa kasvissoseet säilyvät hyvinä 2–3 kk, kun taas liha- ja kalasosekuutiot tulisi käyttää  1–2 kk:n aikana.

Paljon olen kuullut myös pakastamiseen liittyviä kikkoja, jotka eivät toimineet meillä. Esim. minikokoisiin minigrip-pusseihin EI OLE helppoa lusikoida pakastettavaa sosetta -- meillä oli puoli keittiötä bataatissa yhden yrityksen jälkeen. Olen myös kuullut joidenkin hyödyntävän käytettyjä lasisia pilttipurkkeja kotiruuan säilömisessä. Se jääköön meillä testaamatta, sillä pelkään ihan hulluna ensin jäätyvän ja sitten kuumenevan lasin räjähtämistä. En myöskään ole ikinä pakastanut puuroa tai vauvanruokiin lisättäviä tuoreita yrttejä, koska sellainen menee jo pikkasen yli hilseen. Puuron valmistaminen alusta asti kun ei paljoa maksa ajassa ja yrttejä meillä on aina tuoreenakin jokunen puska keittiön tasolla. Jos ei ole, niin kuivattuna ainakin löytyy maustekaapista. Mutta jokainen tyylillään.

Missä muodossa sinä pakastat vauvanruuat?

Kommentit (5)

Meillä käytetään niitä pieniä minigrip-pusseja. Aluksi tuntui vähän hankalalta täyttää niitä, mutta nyt kun on tekniikka hallussa niin ihan mainioita ovat ja sopivan kokoisia. Pidän pussin suuta auki ja tavallaan tipautan ruuan lusikasta pussiin. =) Sitten meillä on muutamia pieniä kuution muotoisia pakastusrasioita. Ennen käytettiin myös jääpalamuotteja, mutta lapsi syö jo niin paljon kerralla että ne jäivät pois käytöstä.

Heh, tuo pakastusarsenaali kuvasi vastaa aikalailla meidän tyyliä! 

Eli laitoin myös lihaa,kalaa ja kanaa jääpalamuotteihin ja siitä minigrip pusseihin. Kasvikset olivat no. 3dl vetoisissa muovirasioissa. 

Äkkiä huomasin, että sisällön nimikointi ja päivämäärät kannattaa kirjoittaa ylös.

 

Aluksi,kun soseita meni vain vähän, pakastin ne jääpalamuotteihin. Lisäksi pumppasin äidinmaitoa ja laitoin sen jääpalamuotteihin. Kun soseen oli lämmittänyt, oli kätevää laittaa jäinen maitokuutio siihen sulamaan ja samalla se jäähdytti sosetta. Maitokuutioilla myös "jäähdytin" puuroa.

Onko pienet minigrip-pussit kertakäyttöisiä vai yritättekö tiskata niitä?

Jääkö sosetta paljon hukkaan pussin reunoille?

T. Anni

Kostea muovipussi "liimautuu" näppärästi esim.kuivauskaapin oven sisäpintaan. Ripusta pussit suu alaspäin. Näppärää, eikä vie tilaa :)

Minä käytän noita Aventin purkkeja sekä käytettyjä lasisia piltti-purkkeja. Käytön määrää tekotapa, eli lapioinko kuuman soseen suoraan purkkiin, vai ensin jäähtymään toiseen astiaan jotain muuta asiaa (esim toisenlaista sosetta) odottamaan. Noihin muovisiin purkkeihin laitan vain (melko) jäähtyneen soseen, ettei muovista vain irtoaisi mitään sellaista mitä en soseisiini halua :)

 

Lasipurkit toimii tosi hyvin, kun muistaa ennakoida, eli edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan. Samalla voi käyttää myös sulamisesta syntyvän energian hyödyksi, eli sulava purkki jäähdyttää jääkaappia. Vedessä tai mikrossa sulattamista en ole kokeillut (lue: uskaltanut kokeilla särkymisen pelossa). Hyvin toimii, eikä mielestäni ole liian kauan jääkaapissa sulamisvaiheessa.

 

Lihat ovat erikseen jääpalakuutioissa, jotka sulatetaan vasta ennen ruokailua.

Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013