Blogiyhteistyö Philips AVENTin kanssa toi meille höyrykeitin-tehosekoitinyhdistelmän lisäksi kokeiltavaksi myös manuaalisen Comfort-rintapumpun sekä uudet AVENT Natural-tuttipullot. Termi kokeilla on tosin meidän kohdalla pikkasen vääristävä, sillä brändin Classic-tuttipullot ja rintapumppu ovat olleet käytössämme siitä lähtien, kun Vilja oli pariviikkoinen. Lisäksi huhtikuisilta Lapsimessuilta tarttui mukaani juurikin samat Natural-pullot, joten nekin ovat olleet käytössämme jo pidemmän tovin.

Perustaessani tätä ruokaa ja vauvan ruokintaa käsittelevää blogia ajattelin, että imetyksestä en sitten ainakaan kirjoita edes sivulauseen vertaa. Sen lisäksi, että aihe herättää aina aivan kohtuutonta kinaa ja ala-arvoisia argumentteja kaikissa yhteyksissä, se on minusta myös yksi tylsimmistä keskustelunaiheista. Jokainen vauva syö kuitenkin jotain maitoa jostain maidonlähteestä, eikä minua voisi vähempää kiinnostaa, mikä se on naapurin Eeliksellä tai anonyymin blogikommentoijan pirpanalla ja miksi. Tai miksi toinen ruokintatapa (lue: äiti) on jonkun mielestä parempi kuin toinen tapa (lue: äiti).  Pääasia kun kuitenkin on, että kaikkien vauvat saavat nälkänsä tyydytettyä jollakin ja lisäksi kasvavat terveinä.

Mutta never say never. Tässä nyt istun rintapumppu vierelläni ja kirjoitan siitä, miten ihanaa on, että meillä onnistuu rinta- ja pulloruokinnan yhdistäminen aka osaimetys. Lapsi hyväksyi alusta lähtien sekä pullon että rinnan, pääsin stressinaiheesta nimeltä julkisen imetyksen inho, isä sai luotua läheisen suhteen lapseen heti syntymästä lähtien ja itsekin olen saanut aina tarpeen tullen omaa aikaa. Samalla pystyn kutenkin tarjoamaan lapselleni myös rintaruokinnan tuoman läheisyyden ja yösyötötkin koen hoituvan helpommin imettämällä. Osaimetys sopii siis meidän vanhemmuuteen, enkä ole missään vaiheessa tuntenut riittämättömyyttä ja huonoa omaatuntoa siitä, että katkaisin äidin ja lapsen symbioosin niinkin pian syntymän jälkeen. (Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikilla olisi tai pitäisi olla asiat näin!)

Yhdistetyn rinta- ja pulloruokinnan onnistumisesta saan varmasti kiittää pitkää pinnaa ja sopeutuvaa vauvaa, mutta kyllä kiitos kuuluu myös oikeanlaiselle kalustolle. Tuttipullojen on hyvä olla sellaiset, jotka antavat vauvalle mahdollisimman lähellä rintaruokintaa olevan ruokintakokemuksen ja, mikäli pullosta tarjoaa omaa maitoa, on pumppauksen kyettävä tapahtumaan mahdollisimman mukavasti ja kivuttomassa asennossa. Philips AVENT syöttötuotteissa nämä vaatimukset on huomioitu minsta hyvin ja liki viiden kuukauden kokemuksella liputan täysin niiden nimiin. Esimerkiksi Natural-tuttipullojen suuri, rinnanmuotoinen tutti on suunniteltu auttamaan vauvaa luonnollisen otteen löytämisessä ja tutin sisäpuolen mukavuutta tuova kohokuviointi lisää pehmeyttä ja joustavuutta, jolloin tutti ei mene ärsyttävästi kasaan vauvan syödessä. Comfort-rintapumppu on puolestaan muotoiltu siten, että maito virtaa pulloon, vaikka istuisikin selkä suorassa. Olo ei siis ole kuin lypsykarjalla. Myös Comfort-pumppujen muotoilu on mielestäni näppärä. Pumppausta helpottaa sekin, että pumppu on yhteensopiva muiden AVENTin tuotteiden kanssa (esim. VIA maidonsäilytysrasiat, jonne maidon voi pumpata suoraan ilman siirtelyä astiasta toiseen).

Löysin vielä AVENTin nettisivuilta muutamia vinkkejä rinta- ja pulloruokinnan yhdistämisestä, jotka ajattelin lisätä tähän loppuun tärpeiksi niille, joille aihe on ajankohtainen:

  • Ole kärsivällinen. Osa vauvoista juo vähän maitoa ja saattaa sitten nukkua hetken ja juoda sen jälkeen lisää.
  • Kallista pulloa syöttämisen aikana siten, että tutti on aina täynnä maitoa. Tämä estää vauvaa nielemästä ilmaa.
  • Yritä totuttaa vauva röyhtäisemään suunnilleen syötön puolivälissä ja syötön jälkeen.
  • Pidä pulloa asennossa, jossa vauva saa sinuun katsekontaktin. Pulloruokinta voi olla fyysisesti yhtä hoivaavaa kuin rintaruokintakin, jos pidät vauvaa lähellä.
  • Tarjoa pulloa vauvalle hieman tavallista ruokinta-aikaa myöhemmin, jotta vauva on nälkäinen ja kiinnostunut.
  • Voit tehdä tutista houkuttelevamman lämmittämällä sitä lämpimällä vedellä.
  • Laita tuttiin hieman rintamaitoa. Kun vauva maistaa maidon, hän saattaa alkaa imeä saadakseen lisää.

Pssst! Voit voittaa nyt manuaalisen AVENT rintapumpun Vauvan sivuilla meneillään olevasta kilpailusta! Käy jakamassa tähtihetkesi AVENTin kanssa ja olet mukana arvonnassa. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

1/2 | 

Kyllä meillä mies on saanut läheisen suhteen vauvaan ilman sitä tuttipulloakin. Ihme selittelyä.

2/2 | 

Minä olen juuri alkanut antaa 8kk vauvallemme korviketta pullosta. Tähän asti on siis menty ihan imettämällä ja pulloa (joko pumpattua tai korviketta) on saanut vain kun olen itse ollut muualla/halunnut nukkua yöllä tms. Nyt kuitenkin tuntuu, että kiinteiden myötä maidontulo on vähentynyt, eikä vauva muutenkaan malta enää olla rinnalla kuin ehkä pari minuuttia kerralla. Ruoan kanssa siis korviketta ihan vain varmuudeksi. Kieltämättä vähän ahdistaa, mutta alkaa mulle muutenkin jo vähitellen riittää nämä imetyshommat. Suunnittelin imettäväni ties kuinka kauan, ainakin 1,5-vuotiaaksi, mutta toisin saattaa käydä. Pumppailujuttuja en enää jaksa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Hae blogista

Blogiarkisto

2013