Tunnustan! R a k a s t a n kaalia. Olenko ainoa?

Kaalivuoteni on aika traditionaalinen. Toukokuussa alkavaa varhaiskaalikautta on ihan pakko juhlistaa koko kesän jatkuvalla coleslaw-salaatin ylensyönnillä ja syksyisin on ihan pakko saada kaalilaatikkoa mummon ohjeella. Vuodenajan taituttua talveksi kääräisen syksyllä säilötyt sienet kasviskaalikääryleiksi ja niitä nautinkin pitkälle kevääseen kunnes on taas aika varhaiskaalin. Ah, mikä herkullinen sykli!

Välillä toki annan tilaa myös uusille kaaliresepteille, kuten tälle nopeasti liedellä tekeytyvälle lempeälle kaalipadalle. Tykästyin kokeiluuni, joten suosittelen muillekin. Näin pienen vauvan äitinä sanoisin, että erityisen ihanaa kaalipadasta tekee sen nopeus verrattuna uunissa valmistettuun versioon. Päivällinen syntyi yksien päiväunien aikana!

  • 400g jauhelihaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 iso sipuli
  • vajaa 1 kg valkokaalia
  • 3 porkkanaa
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1-2 dl vettä
  • 2 dl ruokakermaa
  • suolaa
  • tuoretta oregaanoa tai lehtipersiljaa

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta porkkanat karkeasti. Poista kaalin uloimmat lehdet ja hienonna loppuosa ohuiksi suikaleiksi joko terävällä veitsellä tai mandoliinilla. Luovuta kuitenkin kovan kannan kohdalla. Sitä ei tähän pataan kannata käyttää.

Kuumenna öljy isolla, korkeareunaisella pannulla ja ruskista jauheliha. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja raastetut porkkanat. Paista sen verran, että sipulit kuullottuvat, ja lisää joukkoon vielä suikaloitu kaali, liemikuutio, vesi ja kerma. Hauduta kannen alla kunnes kypsää (tässä menee kaalisuikaleiden koosta riippuen ehkä noin 20 - 30 minuuttia).

Mausta kypsä kaalipata tarvittaessa suolalla ja viimeistele tuoreilla yrteillä, kuten lehtipersiljalla tai oregaanolla.

Kommentit (3)

1/3 | 

Kuulostaa hyvältä. :)

Oletko huomannut tuleeko kaalista vauvalle ilmavaivoja? Itsekin pidän kaalilaatikoista ja kääryleistä, ja tein noin kuukausi sitten oikein kunnon mausteisen kaalilaatikon, jota syötiin kaksi päivää. Toisena päivänä nelikuukautinen tyttäreni oli harvinaisen itkuinen ja kärtty, ja iltaa kohti syykin selvisi. Kaasua päästeltiin niin paljon että lähellä oli että koko tyttö olisi lähtenyt ilmaan. Laskeskelin että kahden päivän kaalidietti oli siirtänyt rintamaitoon sen verran "kaasuaineita", että seuraavat kaaliruuat syödään vasta kun imetys on ohi. 

Harmi... :(

2/3 | 

Moi,

Olisko sulla sitä maailman parasta coleslaw ohjetta ? Meillä on varsinainen kaalinsyöjäpupu kotona !

aika samantapainen kaalipata ollut aina nyt 11-v tyttöni lempparia. JOpa niin että puistosta tullessa kolmevuotiaana joskus kyseli: Äiti, olisiko mitään hyvää välipalaa ? Vaikkapa kaalipataa ? Samainen pienokainen kirkui kaupassa myös "hauluan hapankaaliaaaaaaa" !

(Muut lapsemme ovat tältä osin normaalimpia...)

Itse en ole laittanut kylläkään kermaa kaalipataan, mutta jotain rasvaahan se kaali aina vaatii. Siksi teen itse yleensä possun jauhelihasta, harvemmin karitsan. Kunhan on lihan rasvaprosentit kohdlllaan. Rasvaa ei silloin välttämättä tarvita erikseen kuullotukseen lisätä.

Puolukkaa kyllä laitetaan aina kunnolla syöntivaiheessa. 

Kaalipata on kuulemma myös Sauli Niinistön bravuuri. Ja vrsinaista karppiruokaa ilman ryynejä !

 

3/3 | 

Joo kyllä täälläkin kaalia rakastetaan mutta sitäkin enemmän vauvan pientä masua joka ei vielä kaalia kestä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla