Siirryttiin mekin sitten sosemaisteluissa lopulta perunaan, kunhan avokadolle oli ensin irvistelty neuvolan ohjeistusten mukainen määrä. Tosin yhtä paljon tyttö yökkäsi potullekin. Ja bataatille. Ja mangososeelle. Olenkohan saanut jotenkin erityisen nirson vauvan?

Vilja esittää, miten bataattia voi nielemisen sijaan myös syleskellä!

Perunan sanotaan sopivan hyvin vauvan ensimmäiseksi lisäruoaksi miedon makunsa ansiosta. Jotkut vauvat siitä jopa pitävätkin (KUULEMMA!). Ensimmäisten perunamaistiaisten kohdalla kannattaa suosia mahdollisimman jauhoisia perunalajikkeita ja keittää tai höyrystää ne kuorineen. Sesongista ja herkullisuudestaan huolimatta välttele kuitenkin pienten varhaisperunoiden syöttämistä vauvalle. Nitraatin lisäki ne sisältävät myrkyllistä glykoalkaloidia, solaniinia. Glykoalkaloidit  hajottavat solukalvoja ja häiritsevät hermovälitysaineen toimintaa.

Alla vielä perunasoseiden perusohjeet heille (eli meille), jotka googlettavat niitä hiki päässä neljän aikaan yöllä imetyksen ohessa. Eihän soseiden valmistaminen mitään rakettitiedettä ole, mutta oman lapsen kohdalla sitä ilmeisesti haluaa pelata vaman päälle ja minimoida epäonnistumiset ;)

Vauvan ensimmäinen perunasose

  • 1 kuorineen keitetty tai höyrystetty jauhoinen peruna
  • vettä, äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta

Kuori ja soseuta lämmin peruna haarukalla. Lisää nestettä sen verran, että saat löysän soseen.

Nopean kerta-annoksen saat myös aterialta ylijääneestä, jääkaapissa säilytetystä ja kuorineen keitetystä perunasta. Kuori ja raasta peruna raastimen hienoimmalla terällä. Kuumenna raaste mikrossa ja löysennä se äidinmaidolla tai korvikkeella.

Perinteinen perunasose (noin 3½ dl)

  • 300 g jauhoista perunaa
  • 2 dl vettä

Pese, kuori ja lohko perunat.
Kiehauta vesi. Lisää perunat veteen ja keitä kypsiksi 10 - 20 minuuttia.

Ota keitinvesi talteen ja soseuta perunat perunasurvimella tai esim. sauvasekoittimella. Lisää ½ - 1 dl keitinvettä soseuttamisen helpottamiseksi.

Huomaa, että liian pitkä soseutusaika sähköisellä laitteella muodostaa soseeseen ilmaa, joka saattaa aiheuttaa vauvalle ilmavaivoja, joten vältä sitä.

Kommentit (1)

1/1 | 

Pakko kertoa, että meillä kaikki haarukalla tehdyt soseet raaka-aineesta riippumatta aiheutti irvistelyä ja yökkäilyä. Äitiltä onneksi löytyi ratkaisu(kuten aina...), siivilän läpi survottuna soseesta tulee tarpeeksi hienojakoista nopeasti, vaikka tekisi vain kerta-annokset, kun sauvasekoittimien esiin kaivaminen puolikkaan perunan takia tuntuu niiiin työläältä. kun nieleminen ja ruuan siirtely suussa tulee tutummaksi niin varmaan menee vähän rakeisempanakin alas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla