Apua! Tämä blogi on jäänyt ihan hunningolle! Sori sori soriiii! Koko kulunut joulukuu on vierähtänyt pelkästään toisen blogini Pumpkin Jamin joulukalenteria tehdessä, joten ajatukset, energia ja tunnit vuorokaudessa eivät ole riittäneet tänne asti. Mutta nyt teen parannuksen!

***

Ja sitten vielä toinen "apua" perään: joulu on jo ihan kohta -- muutaman yön päässä -- ja ruokaostokset odottavat tekijäänsä. Yhden perheenjäsenen juhlamenu on kuitenkin vielä vähän auki, sillä mitä 11-kuinen oikeastaan syö jouluna?

Riisipuuroa? Jep. Ainakin sitä meillä syödään koko porukalla ja lehmänmaitoon keitettynä, sillä olemme pikkuhiljaa ruvenneet totuttamaan perheen pienintä myös siihen. Silmäksi puuroon vain itse tehtyä luumusosetta ja hunnuksi ceyloninkanelia.

Laatikoita? Vilja saa oman (suolattoman) imelletyn perunalaatikon ja lisäksi teen joulupäiville koko perheen yhteisen (suolattoman) bataattilaatikon. Saatan myös uhmata suosituksia ja tarjota joulupöydässä lusikan kärjellisen verran lanttulaatikkoa, mutta siihen saa jäädä. Porkkanalaatikkoa meillä ei edes valmisteta tänä vuonna, koska se on niin plaah.

Kinkkua ja kaloja? Näitä emme tarjoile vauvalle ollenkaan. Kalat ovat yleisesti ottaen aika suolaisia ja kinkun kohdalla en ole aivan varma nähdäänkö sitä edes pöydässämme aattoiltana. Kinkun sijasta ajattelinkin pyöritellä Viljalle omia lihapullia... ehkä.

Rosollia? No tota hmmm... Punajuurta ei kovin suositella alle vuoden ikäiselle ja raaka sipuli haiskahtaa orastavilta vatsavaivoilta. Eli tarjoanko lapselleni pelkkää suolattomassa vedessä keitettyä perunaa ja porkkanaa kermavaahtohunnulla? Ei kuulosta juhlavalta, joten ehkä rosollin tilalle voisi kehittää jotain muuta.

Leipää? Itse tehty saaristolaisleipä on joulupöydän kunkku, mutta täynnä mm. leseitä, suolaa, hiivaa ja sellaisia aineksia, joita emme ole lapsellemme vielä ikinä tarjonneet. Jos siis haluan varmuudella viettää jouluyön nukkuen enkä selkä kaarella kipeää vatsaansa karjuvaa lasta kanniskellen, niin passaan tämänkin.

Jälkiruokia? Tänä vuonna yritän töhöttää aattoillan jälkkäriksi klassisen creme bruleen ja toki Viljakin saa sitä maistaa hieman. Myös luumurahka kävi mielessäni ja hyvin sekin olisi sopinut 11-kuiselle. Sen sijaan joulutortut, piparit, marmeladit ja suklaat me ohitetaan vielä tänä vuonna. Edessä on varmasti vielä niitäkin jouluja, jotka laps viettää etupäässä sokerihumalassa, joten  nautitaan nyt tästä ensimmäisestä maltillisemmin ;).

Mitä alle vuoden vanhat syövät teillä jouluna?

Kommentit (8)

1/8 | 

Meillä 11 kuukautiset saavat syödä ihan sitä mitä muutkin. Yleensä tuonikäinen kuitenkin tarvitsee vielä jonkun oman mössätyn ruoan vatsantäytteeksi mutta maistella saa kaikkea.Saaristolaisleipää, kinkkua,kaloja ja rosollia saa syödä niin paljon kuin haluaa, yleensä alle vuoden ikäiset kuitenkin vaan maistelee palan tai kaksi kun ei niillä ole oikein kinkun syöntiin hampaitakaan.En siis näitä lusikalla syötä lapselle vaan saavat omalle lautaselle ja sitten sormin napostelevat sitä mitä haluavat.

Näin aikuisetkin saavat ruokarauhan kun pienellä on mielenkiintoista puuhaa ja jänniä uusia makuja maisteltavana.

Meillä on useampi lapsi ja kaikki ovat alkaneet maistella aikuisten ruokia 6-8 kk ikäisenä. Ensin olen toki antanut vaan kasviksia salalaatista, riisiä/pastaa/perunaa mutta aika nopeasti ovat alkaneet vaatia muutakin maistettavaa.

Ja kaikki ovat nyt leikkiikäisinä suhteellisen reippaita syöjiä  ja ihan terve tyttö on 10 kuisena sinihomejuustoon rakastunut keskimmäisemmekin nyt neljä vuotiaana :)

Ja mitään masuvaivoja ei kenellekkään ole nämä maistelut aiheuttaneet.

2/8 | 

Meillä 8 kk ikäinen sai syödä melkein mitä halusi, ei kuitenkaan kelvannut juuri mikään. Itse en ole toisen lapsen kohdalla ollut niin tarkka, leipää ovat molemmat lapset syöneet puolivuotiaasta, neuvolan mukaan vauva ei leipää syö niin paljoa, että suolasta olisi haittaa. En ole kuullutkaan, että leivän leseet tai hiiva voisi aiheuttaa masuvaivoja.

Lasten herkkua vauva-aikana on ollut uunilohi, ja sitä laitettiin jouluna, vaikkei se oikein jouluruoka mielestäni muuten ole. Graavilohet ja monet joulukalat ovat vaan liian suolaisia noin pienille.

3/8 | 

Onko suola nykyään jo täysin kiellettyä? Ei kai nyt joululaatikoiden maistelusta saa kukaan lapsi, edes 11-kuinen, liikaa suolaa? Ja jos ajatellaan, että muutaman viikon päästä lapsi on sen 12kk jolloin suolaa saa jo nauttia, niin minun mielestä muutama viikko sinne tai tänne.

 

Omat ovat saaneet maistella tuon ikäisenä joulupöydässä ihan sitä mitä haluaa.

4/8 | 

Meidän 10kk vauva suostuu syömään vain sormiruokaa eli jouluna tarjotaan keitettyjä kasviksia ja suolattomia lihapullia kuten arkena. Raakoja leseitä ei pienille vauvoille suositella, mutta esim. leivässä sopii meidän pienelle herkkävatsallekin. (Pelkistä leseistä keitettyä puuroa en silti pienelle suosittelisi.)

5/8 | 

Huh huh kun tuntuu olevan tarkkaa ja aika turhan nipottamista ruoan suhteen :) Meillä on kolme lasta, 3,5v, 2,5v ja 1v. Voin sanoa rehellisesti että kaikki on todella hyviä syömään lähes mitä ruokaa vaan. Itse kokkaan ja leivon kaiken (myös ruisleivän, rieskat ym.), ainoa eines mitä meillä syödään on ranskalaiset ja nakit (snellmannin kunnon nakkimakkaroita) n. kerran kuukaudessa maximissaan. Nuorin lapsemme on syönyt 10kuukauden ikäisestä lähtien aivan samaa ruokaa mitä me muutkin. Hyvin syö, tänäännkin joulupöydässä söi karjalanpaistia joka on suolaista, sekä porkkanalaatikkoa. Sit muistaa vaan antaa tarpeeksi juomista niin nou hätä! Ei ne lapset siihen kuole eikä tule sen sairaammiksi vaikka ei ihan viikon tarkalleen noudata neuvolan ohjeita. Jos joskus saat useampia lapsia, niin uskon ettet enää ole niin tarkka seuraavien kans, sitä osaa jo höllätä ja ajatella maalaisjärjelläkin asioita kun on useampi lapsi ruokittavana ;)

6/8 | 

Jopas on blogin pitäjä kun vetää herneet nenään pienestä kritiikistä! Tsemppiä elämääsi :) t. yhden lapsen äiti minäkin!

7/8 | 

Kiitos sinulle blogin pitäjä kivoista resepteistä, joita julkaiset. Olet aivan oikeassa, ettei suolaa suositella vauvoille. Munuaiset poistavat liian suolan elimistöstä, eivätkä alle vuoden ikäisen vauvan munuaiset ole vielä riittävän kehittyneet tähän tehtävään. Muutenkin ainakin 3 ikävuoteen asti olisi hyvä noudattaa vähäsuolaista ruokavaliota, koska sillä on tutkimusten mukaan ennaltaehkäisevä vaikutus aikuisiän sydän- ja verisuonisairauksiin! Minun lapseni 1v.9kk on nyt vasta saanut alkaa maistelemaan samoja ruokia meidän aikuisten kanssa, mutta siis pääasiassa teen hänelle aina vähäsuolaisemman version. Tsemppiä :)

Terveisin äiti ja terveydenhoitaja

8/8 | 

Hei,

 

Vaikka joulu on jo mennyt ja toivottavasti herkullisissa merkeissä kaikkien osalta, niin postaanpa vain että meidän 9 kk vauva on saanut itsetehtyä saaristolaisleipää nyt jouluna ja on niiin tykännyt! Eikä ole mennyt vatsa sekaisin vaikka minäkin pelkäsin kun siinä on niitä aineita niin paljon, kuten sanoit. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hae blogista

Blogiarkisto

2013
Sisältö jatkuu mainoksen alla