Yrittäjyys antaa paljon, mutta se myös ottaa. Töihin paluun ajankohta on yleisesti se, mikä erottaa yrittäjä-äidin ja kotiäidin. Yrittäjä palaa yleensä melko aikaisin töihin. Miten se näkyy arjessa? Onko aikainen töihin paluu enemmän rasite vai henkireikä? Nyt siis toivepostaus siitä, miten minä yhdistän äitiyden ja yrittäjyyden. 

Olen ollut yrittäjä vuodesta 2013 alkaen.

Olen toiminut yrittäjänä 2013 vuodesta asti. Perustin silloin tänäkin päivänä toimivan yritykseni. Tässä vuosien aikana olen ollut myös osakkaana osakeyhtiössä, jonka liiketoiminta sittemmin on jo lopetettu. Minun perheessä ei ole koskaan ollut muita yrittäjiä kuin kummitätini. Minua ei ole opastettu tai kannustettu yrittäjyyteen. Olen opetellut yrittäjyyden kirjaimellisesti kantapään kautta. 

Olen opetellut yrittäjyyden kirjaimellisesti kantapään kautta.

Tein ammatikseni mallintöitä, ja jossain kohtaa päätin lähteä tekemään töitä yrittäjänä. Halusin alkaa markkinoida itse itseäni. Halusin itse hankkia työni. Tässä kohtaa myös kouluttauduin ammattivalmentajaksi. Tein aluksi yrittäjyyttä sivutoimisesti, mutta vuodesta 2015 alkaen olen ollut päätoiminen yrittäjä. 

Kuva: Roni Lehti / Iltalehti
Kuva: Roni Lehti / Iltalehti

Yrittäjyys on omalla kohdallani vaikuttanut moniin asioihin, kuten siihen, että saan minimimääräistä vanhempainpäivärahaa – joka ei muuten päätä huimaa! Saan siis reilu 500 euroa kuukaudessa, joten sillä rahalla ei paljoa nautita elämästä kotona lapsen kanssa. Tämän vuoksi olen palannut töihin reilu kaksi kuukautta Peetun syntymän jälkeen. 

Saan reilu 500 euroa vanhempainrahaa, joten pelkästään sillä ei paljoa nautita elämästä kotona lapsen kanssa!

Teen töitä mentaalivalmentajana joukkuevoimistelijoille Turun Pyrkivän ja Lahjan Tyttöjen yhteisjoukkueille. Työ on iltapainotteista, ja olen valmentamassa pari kertaa viikossa muutamien tuntien ajan. Tämän työn lisäksi kirjoitan tätä blogia ja teen aktiivisesti sosiaalista mediaa. 

Yrittäjyys vaatii joustoa ja ymmärrystä kotoa.

Mieheni on myös yrittäjä, joten saan häneltä paljon tukea ja ymmärrystä yrittäjyyteen. Yrittäjyys tarvitsee joustoa kotoa. Välillä pitää saada aikaa tehdä yritykseen liittyviä asioita. Minä usein teen töitä silloin kun Peetu nukkuu. Peetun hereillä oloajan haluan viettää hänen kanssaan ja olla läsnä. Myös vastuun jakaminen kotitöistä on tärkeää. Yrittäjyys äitiyden rinnalla vaatii sen, että mieheni ymmärtää mikä on hänen vastuu. Kaikkien osapuolten tulee nähdä ja ymmärtää se, mikä hyöty yrittäjyydestä on minun hyvinvoinnille ja sitä kautta koko perheelle. Kun olen valmentamassa, mieheni hoitaa Peetua. 

Kuva: Roni Lehti / Iltalehti
Kuva: Roni Lehti / Iltalehti

Jaamme vastuuta kotona niin Peetun hoidossa kuin kotitöissäkin. Minulle on tärkeää saada ansaita omat rahani, joten paluu töihin oli ehkä eniten tärkeää minulle. Se on minun henkireikä. Kun saan toteuttaa itseäni, olen myös parempi äiti kotona. Äitiyden ja yrittäjyyden tasapainon löytäminen on parasta. Silloin minä, minun puoliso ja koko perhe voi hyvin. 

Kun saan toteuttaa itseäni, olen myös parempi äiti kotona. 

Myös ymmärrys lapsiperheen arjesta töissä on tärkeää. Puhun avoimesti omista haasteistani. Pyrin sopimaan valmennukset niin, että ne sopisivat mahdollisimman hyvin meidän arkeen. Olen huomannut, että kannattaa uskaltaa vain puhua avoimesti. Useimmiten vastapuolelta löytyy myös ymmärrystä. Lapsiperheen aikataulut eivät aina pidä, välillä voi tulla yllättäviäkin esteitä ja joustoa tarvitaan puolin ja toisin. Mutta hei – se on elämää. Ei kaiken tarvitsekaan sujua kuin rasvattu. Tämä kun ymmärretään sekä kotona että töissä, on työn ja perheen yhteensovittaminen huomattavasti helpompaa. Koen olevani onnekas, sillä saan tehdä  sekä työtä että olla kotona lapsen kanssa. Se on ollut minun unelma!

Minun unelma on ollut saada tehdä töitä sekä olla kotona lapsen kanssa samanaikaisesti!

Olen myös oppinut viimeisen kuukauden aikana sen, että välillä tulee aikoja, jolloin on vain osattava antaa itselleen armoa. Enää en pysty hoitamaan asioita aivan niin pedanttisella mentaliteetilla kuin aikaisemmin. Olen myös sitä mieltä, että lopputulos on huomattavasti parempi kun en ihan jokaista yksityiskohtaa viilaa – tietynlainen rosoisuus työnjäljessä tekee siitä jopa paremman.

Mun paras oppi viime aikoina on ollut se, että mikään tässä maailmassa ei ole täydellistä, joten täydellisyyteen ei kannata väkisin pyrkiä. Se tekee elämästä painostavan.

Nautitaan epätäydellisyydestä ja keskeneräisyydestä. 

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

Firma meni nurin – elämäni suurin epäonnistuminen?

Päätös vanhempainpäivärahasta – kuka tällaisella rahalla pärjää?

Kuuluuko lastenhoidon ja kotitöiden olla kotiin jäävän vanhemman vastuulla?

 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Tosi inspiroiva postaus! Olen ehdottomasti sitä mieltä, että ura ja perhe-elämä eivät ole toisensa poissulkevia vaihtoehtoja, vaan ne voi saada hyvin balanssiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa. On mukava lukea tällaisia esimerkkejä, jossa näin on tehty ja ilmeisen hyvällä menestyksellä. Toki varmasti teidän arki vaatii suunnittelua ja kompromisseja, mutta toisaalta taas voit olla jaksavampi äitinä, kun saat välillä muutakin ajateltavaa. Tämä saa mutkin uskomaan siihen, että voin tehdä jotain pieniä töitä lapsen ollessa pieni. Kiitos tästä esimerkistä :)

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Moikka!

Kiva kuulla, että tämä inspiroi. Ainakin omalla kohdallani tämä on juuri oikea tapa elää onnellista ja tasapainoista elämää. Voin tällä hetkellä erittäin hyvin, kun saan toteuttaa itseäni, mutta olla läsnä kotona. <3 En koe jääväni mistään paitsi, vaan sen sijaan koen saavani paljon. Pystyn myös keskittymään kotona perheeseen, kun tiedän, että minulla on myös aika, jolloin saan kehittyä myös ammatillisesti. Tiedän, että elämää on perheen ulkopuolellakin ja se on tärkeää saada olla osa sitä. :) 

Kiitos sinulle kommentista. <3 Tämä tapa tosiaan vaatii järjestelyjä ja ymmärrystä myös ympäristöltä. Parhaimmillaan tämä antaa todella paljon hyvää koko perheen elämään!

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019