Vauvakuume, tuo todella puhuttu aihe ja yleinen termi pakottavasta halusta ja kaipuusta saada lapsi. Se on pakahduttava tunne, joka ei jätä rauhaan. Termi usein vilahtelee naisten keskusteluissa, mutta on osittain myös hyvin henkilökohtainen ja arka aihe. Olet ehkä törmännyt tilanteeseen, jossa sinulta on voitu jo kysyä tuo maaginen ja samalla ihan super ärsyttävä kysymys: ”no jokos sinulla on jo vauvakuumetta?” Omassa lähipiirissäni tämä kuume on alkanut leviämään melkoista vauhtia. Uskon, että kuume on osittain myös ympäristövaikutteinen. Jos et halua siis kuumetta, kannattaa pysytellä kauempana kuumeilijoista. 

 

Mistä tuossa kaikessa on kyse?

Puhuessani vauvakuumeesta viittaan henkilöön, joka on alkanut pohtia lasten tekemistä ja on kenties alkanut valmistautumaan vanhemmuuteen. Vauvakuume tarkoittaa tosin ihmisille hyvin eri asioita, ja tämän vuoksi termiä voi olla hankala käyttää. Osa käyttää vauvakuumetta hyvin kevyesti tilanteissa, joissa näkee lapsia, ja alkaa kevyesti myös itsekin kiinnostumaan lasten hankinnasta. Toisille se taas on orastava tunne tyhjyydestä ja pakottava tarve saada lapsi. Silloin se ei ole leikin asia! Tuo tunne ja sitä läpikäyvä henkilö tulisi ottaa vakavasti omien ajatustensa kanssa. 

Vauvakuume toi mukanaan tunteen, että kaikki on merkityksetöntä. Kuva: Eevi Teittinen
Vauvakuume toi mukanaan tunteen, että kaikki on merkityksetöntä. Kuva: Eevi Teittinen

Miten huomasin potevani vauvakuumetta?

Itselläni vauvakuume alkoi hiipiä elämääni reilu kaksi vuotta sitten. Olin tuolloin 28- vuotias. Olin vielä fitnessdieetillä, ja valmistauduin juuri toisiin SM-kisoihini. Tuohon asti olin elänyt todella paljon fitness edellä, ja se elämäntyyli tuntui sopivan minulle täydellisesti. Olin onnellinen. Kun vauvakuume alkoi ilmestyä elämääni, alkoivat myös omat ajatukset ja asenteet muuttumaan. Fitness alkoi yhtäkkiä tuntumaan toisarvoiselta. Voittaminen ei ollutkaan enää tärkein asia. Voittamista tärkeämpää olikin alkaa pitämään omasta kehosta huolta, ja samaan aikaan huoli omasta hedelmällisyydestä nousi pintaan. 

Kävin vielä vuoden 2016 SM-kisat läpi, mutta ajatuksissa oli jatkuvasti lajin lopettaminen.

Sen tietää, että tällaisessa mielentilassa kilpailuista ei tullut enää mitään. En ollut läsnä lavalla. En enää halunnut sitä, mikä oli ollut monen vuoden ajan minulle tärkeintä.

Kisojen jälkeen ymmärsin, että nyt on aika lopettaa, sillä en voisi heti saada lapsia, vaan kehoni tulisi saada palautua. Päässäni vauvakuume ei kuitenkaan antanut armoa. Puolivuotta kilpailuiden jälkeen päätimme jättää ehkäisyn pois. Kuukautiseni oli palautuneet heti normaaliksi ja koin, että kehoni olisi jo valmis. Minulla vauvakuume valtasi kaikki ajatukset. Elämä alkoi tuntumaan tyhjältä ja täysin merkityksettömältä. Kuume aiheutti mielessä suuria tunnemyllerryksiä. Aloin hetkessä arvioimaan koko elämääni. 

Voiko vauvakuumeen sammuttaa? Kuva: Eevi Teittinen
Voiko vauvakuumeen sammuttaa? Kuva: Eevi Teittinen

Mikä lääkkeeksi kuumeeseen?

Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kuumetta voi yrittää vaimentaa. Mutta sen sammuttaminen tuntui itselläni ainakin mahdottomalta. Omalla kohdallani kuume kesti reilu kaksi vuotta. Selviydyin siitä keskittymällä elämäni muihin asioihin ja näkemällä ympärilläni myös muita tärkeitä aiheita. Keskityin itselleni luontaisiin juttuihin kuten liikkumiseen, ystävien tapaamiseen ja oman henkisen tasapainon löytämiseen. Halu saada lapsi jyskytti kuitenkin jatkuvasti takaraivossani. Eikä se helpottanut, vaikka aikaa kului. Mikään ei vaan tuntunut enää merkitykselliseltä. 

 

Ihan superisti tsemppiä kaikille kuumeilijoille! <3

by Susanna

 

Pysyt parhaiten mukana seuraamalla:

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

 

Lue myös:

Matka entisestä fitnessbloggaajasta äitiysbloggaajaksi

Elämäni tuskaisin vuosi – miksi en tullut raskaaksi?

Miksi hakeuduin lapsettomuushoitoihin? – onneksi tein niin, sillä se kannatti!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram