Synnytys on ainutkertainen elämäntapahtuma, johon valmistautuminen etukäteen – niin henkisesti kuin fyysisesti – on tärkeää.

Henkiseen valmistautumiseen liittyy vahvasti oman kehon kuuntelu ja kokonaisvaltaisen rentoutumisen opettelu. Fyysistä valmistautumista on muun muassa lantiota avaavien harjoitteiden tekeminen.

Minä myös synnyttäjänä -kampanjan myötä synnytyskokemuksista on nyt puhuttu aiempaa avoimemmin. Sosiaalinen media on myös avoimuudellaan vaikuttanut siihen, että me naiset olemme entistä tietoisempia synnytykseen liittyvistä riskeistä, mutta myös hyvistä synnytyskokemuksista. Samanaikaisesti meistä on tullut aktiivisempia, ja halu vaikuttaa omaan synnytyskokemukseen on jatkuvasti yleisempää. 

Miten voisin itse vaikuttaa omaan synnytyskokemukseeni ja tehdä siitä minulle paras mahdollinen?

Parasta mitä tässä kohtaa voimme tehdä, on pohtia asiaa oman toiminnan kautta. Miten itse voisin valmistella omaa kehoani kohti synnytystä? Voisinko jotenkin itse vaikuttaa omaan synnytyskokemukseeni tekemällä siitä minulle paras mahdollinen? Konsultoin äitiysfysioterapiaan erikoistuvaa fysioterapeuttia Johanna Tossavaista. Nyt kerron siis mitä ohjeita sain, ja miten itse olen konkreettisesti valmistautunut tulevaan koitokseen.

  1. Opettele tunnistamaan lantionpohjan lihakset. Lantionpohjan lihakset ovat tärkeimmät lihakset raskautta ja synnytystä ajatellen. Ne vaikuttavat koko keskivartalon hyvinvointiin ja ryhtiin. Tähän löydät konkreettisia ohjeita Johannan omasta instablogista: sormi- ja peilitesti tai mielikuvaharjoitteiden avulla toteutettava tunnistustesti.
  2. Opettele oikeaoppinen hengitystekniikka synnytystä ajatellen. Tarkoitus on löytää rauhoittava rytmi hengitykseen, joka synnytyksen ja supistusten alkaessa helpottaa selviytymään supistusten ja synnytyskivun yli. Kun kipua on paljon, hengityksen pidättäminen on luontainen reaktio. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota. Hengitystekniikkaa voi siis harjoitella. Itse olen soveltanut rentoutusvalmentajana opittuja menetelmiä sekä harjoitellut keholle luonnollisen ja taloudellisimman tavan hengittää.
  3. Opettele rentouttamaan mielesi. Rentoutuminen on yksi tärkeä osa synnytykseen valmistautumista. Olen viimeisten viikkojen aikana keskittynyt tähän erityisesti. Voit yksinkertaisimmillaan hakea youtubesta sinulle sopivia rentoutusharjoituksia, ja tehdä niitä. Voit käyttää apunasi myös musiikkia. Tuttu musiikki, jonka avulla olet harjoitellut rentoutumista jo raskaana ollessa voi helpottaa myös synnytyksessä rentoutumista. Rentoutumisessa tärkeintä on löytää mielentila, jossa voit vapaasti antaa mieltä painavien asioiden mennä. Tärkeintä on keskittyä hengitykseen ja vain olla.  
  4. Opettele, miten rentoutat lantionpohjan lihakset synnytyksessä eri ponnistusasennoissa. Ajattele rentoutta lantioon, välilihaan, lonkkiin, reisiin, pohkeisiin ja varpaisiin. Kiinnitä huomio ovatko kämmenesi avoinna, leukasi rento sekä otsa ja kulmat sileinä. Yksinkertaisimmillaan rentouttamalla kasvojen lihaksia ja leukaperät, lantionpohja rentoutuu automaattisesti.
  5. Ota lantiota avaavat liikkuvuusharjoitteet osaksi arkea ennen synnytystä. Luota itseesi ja kehoosi.⁣ On tärkeä muistaa, että naisen keho on luotu synnytystä varten. Ennen synnytystä on kuitenkin hyvä avata lantiota muutaman liikkeen avulla. Voit tehdä harjoitteita missä ja milloin vain, vaikka päivittäin.

Lantiota avaavat liikkuvuusharjoitteet: 

Kaikki kuvat on otettu yhdessä fysioterapeutti Johannan kanssa.

1. Lantiota avaavat keinuttelut pallolla. Keinuta lantiota rennosti eteen-taakse, sivulta-sivulle tai tee salmiakkikuviota, ympyrää, kahdeksikkoa.

Lantio taakse..
Lantio taakse..
.. ja eteen (teen tässä lantion pyöristystä eteen, vaikka selkä näyttääkin ihan suoralta vatsan vuoksi)
.. ja eteen (teen tässä lantion pyöristystä eteen, vaikka selkä näyttääkin ihan suoralta vatsan vuoksi)

2. Lonkan avaukset jumppapallolla.

Lähtöasento
Lähtöasento
Paino siirretään vuorotellen puolelta toiselle. Lonkka venyy hellästi.
Paino siirretään vuorotellen puolelta toiselle. Lonkka venyy hellästi.

3. Lonkan sisäkierto- ja ulkokierto puoli-istuvassa asennossa.

Lähtöasento
Lähtöasento
Hitaasti hengityksen mukana ensiksi toiselle puolelle..
Hitaasti hengityksen mukana ensiksi toiselle puolelle..
-- ja sitten toiselle. Tärkeää pitää molemmat pakarat kiinni lattiassa.
-- ja sitten toiselle. Tärkeää pitää molemmat pakarat kiinni lattiassa.

4. Lantion avaus syväkyykyssä.

Syväkyykky
Syväkyykky
Ja avaus työntämällä polvia kyynärpäillä.
Ja avaus työntämällä polvia kyynärpäillä.

Näitä harjoitteita voi siis tehdä päivittäin. Liiikkeet tekee ihan super hyvää – vetreyttää ja tekee oloa vähemmän tukalaksi vatsan kanssa. Tärkeintä on saada lantio liikkuvaksi ja auki synnytystä varten.

Kaupanpäälliseksi saat myös paremman olon!

by Susanna (rv 38)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Vinkki: Miten valmistautua tulevaan synnytykseen? – bonuksena myös seksi alkaa tuntua paremmalta

Synnytysvalmennus – ennaltaehkäisyä pelkotiloille ja traumoille!

Mitä pakata sairaalakassiin?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019