Synnytysvalmennus tulisi olla synnyttäjälle kokemus, joka tukee jokaista perhettä yksilöllisesti. Tärkeintä on löytää itselleen sopivat tukitoimet, sillä oikeanlainen valmistautuminen on ensisijaisen tärkeää niin tulevan äidin, isän kuin syntyvän lapsenkin kannalta. Valmentautumisella voi ennaltaehkäistä niin pelkotiloja kuin myös traumoja.

Synnytysvalmennusten taso vaihtelee kaupungeittain todella suurestikin. Turussa synnytysvalmennusta tarjotaan kolmessa osassa. Tarjolla on perhevalmennusiltoja ensisynnyttäjille. Siellä eri asiantuntijat käyvät kertomassa ryhmälle ensisynnyttäjiä synnytykseen liittyviä asioita. Nämä illat ovat maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua. Tämän lisäksi on olemassa verkossa toimiva sähköinen perhevalmennus, josta voi hakea itse tietoa synnytykseen liittyen. Ja kirsikkana kakun päällä on vierailu synnytysosastolle. Tässä siis kaikki.

Miksi näitä kunnallisia toimia kutsutaan valmennuksiksi, koska ne eivät selvästikään sitä ole?

Itse valmentajana kummastelen suuresti sitä, miksi näitä toimia kutsutaan valmennuksiksi, koska eiväthän ne ole sitä. Ne ovat ennemminkin tiedotusiltoja, seminaareja, tutustumisiltoja ja materiaalipankkeja. Valmennus tarkoittaa henkilökohtaisten haasteiden kartoittamista, tavoitteiden asettamista, suunnitelman tekoa ja tukea sekä kannustamista. Missään näissä toimissa ei päde tuo valmennuksen määritelmä. 

Synnytysvalmennus tulisi olla henkilökohtaisempaa. Kuva: Elisa Honkasalo
Synnytysvalmennus tulisi olla henkilökohtaisempaa. Kuva: Elisa Honkasalo

Miten voisi valmistella oman mielensä ja kehonsa tapahtumaan, jossa voi tapahtua mitä tahansa?

Tammikuussa ystäväni kertoi omasta esikoiseensa liittyvästä traumaattisesta synnytyskokemuksesta. Olin jo ennen sitä kuullut erilaisia kauhutarinoita synnytykseen liittyen, mutta kenelläkään ei oikein ollut työkaluja kertoa, mitä olisi voinut tehdä toisin. Miten voisi valmistella oman mielensä ja kehonsa tapahtumaan, jossa voi tapahtua mitä tahansa? Ystäväni suositteli ottamaan henkilökohtaisen synnytysvalmennuksen. Hän oli toisen lapsen kohdalla käynyt tämän valmennuksen ja kertoi, että synnytyskokemus oli ollut täysin päinvastainen kuin edeltäjänsä. Ja tämä kaikki vain siksi, koska valmennuksessa sinut valmistellaan yhdessä puolison kanssa tuohon kokemukseen, jossa voi tulla vastaan yllättäviäkin asioita. Ystävä suositteli minulle Turussa Kätilön Koti nimistä yksityistä synnytysvalmennusta. Näiden kokemusten ja tiedon jälkeen en voinut muuta kuin varata ajan tähän valmennukseen. Aloitimme valmennuksen viime viikolla. Nyt haluan jakaa kokemuksiani teille.

Ensimmäinen valmennuskerta osoittautui niin onnistuneeksi, että myös mieheni oli vakuuttunut valmennuksen tarpeellisuudesta. 

Synnytysvalmennus on jaettu neljään eri kertaan. Valmennuskertoja tulee olemaan kolme ennen synnytystä ja yksi synnytyksen jälkeen. Tämä palvelu ei ole hinnalla pilattu, sillä se kustantaa vain 195€ yhteensä kaikki nuo neljä kertaa. Jokainen valmennuskerta kestää kaksi tuntia. Eli saamme kahdeksan tuntia henkilökohtaista valmennusta meidän omiin tarpeisiimme. Meitä valmentaa Anna niminen kätilö, joka on erittäin pätevä ja ammattitaitoinen. Käymme valmennuksessa yhdessä mieheni kanssa. Mieheni oli aluksi todella skeptinen tällaista valmennusta kohtaan. Ensimmäinen kerta kuitenkin osoittautui niin onnistuneeksi, että myös mieheni oli vakuuttunut valmennuksen tarpeellisuudesta. 

Ensimmäinen valmennuskerta oli niin onnistunut, että myös mieheni koki valmennuksen tarpeelliseksi. Kuva: Elisa Honkasalo
Ensimmäinen valmennuskerta oli niin onnistunut, että myös mieheni koki valmennuksen tarpeelliseksi. Kuva: Elisa Honkasalo

Miksi synnytysvalmennus on erittäin tärkeä? 

Tiedät kuinka paljon tahansa synnyttämisestä, on aina hyvä istua alas yhdessä puolison kanssa ja käydä tulevaa tapahtumaa läpi. Itse tiedän todella vähän synnyttämisestä, mutta vielä vähemmän mieheni siitä tietää. Olemme molemmat aivan uudessa tilanteessa. Usein myös tuleva isä voi kokea ulkopuolisuutta synnytykseen liittyen, ja hänen on ehkä vaikea itse löytää sopiva rooli synnytyssalissa. Valmennuksessa käydään molempien osapuolten rooleja hyvin tarkasti läpi. Kätilö kertoo hyvin konkreettisesti, mitä voimme vaatia, ja millaisella asenteella synnytykseen kannattaa valmistautua. 

Ensisynnyttäjille kaikki on uutta, jolloin tulevaa tulisi käydä yhdessä puolison kanssa läpi.

Kohdun anatomia ja supistukset

Valmennuksessa kätilö selittää kohdun ja siihen liittyvien lihasten toimintaa hyvin konkreettisesti, jotta me ymmärrämme mitkä asiat ovat lihasten toiminnan kannalta tärkeitä. Kätilö osasi loistavasti selittää, mistä tiedämme, että synnytys on käynnistymässä. Kävimme läpi lapsiveden ja supistusten merkityksen. Supistukset ovat ne, jotka kertovat meille synnytyksen tilanteesta. Kohtulihaksen supistuksia ohjailee kahdenlaiset lihakset. Toiset ovat tahdosta riippumattomia ja toiset taas tahdonalaisia. Tahdonalaisten lihasten kannalta on erittäin tärkeää, että synnyttäjä pystyy rauhoittamaan omaa mieltänsä – tapahtuu synnytyssalissa sitten mitä tahansa. Jokainen ärsyke voi aiheuttaa kehossa adrenaliinin nousua, jolloin tahdonalaiset lihakset pysäyttävät kohdunkaulan aukeamista. Naisen keho on ohjelmoitu niin, että synnytys ei voi tapahtua "vaaratilanteessa", vaan synnyttäjän tulee tuntea olonsa turvalliseksi, jotta synnytys voi käynnistyä. 

Lepoa on aina enemmän kuin työtä, joten levon aikana tärkeintä on palautua ja valmistautua tulevaan supistukseen.

Kätilö selitti loistavasti myös sen kuinka hormonit tarkoittavat tässä kohtaa tunteita. Vaikuttamalla omaan tunnetilaan vaikutamme myös hormoneihin, jotka puolestaan taas vaikuttavat lihaksiston toimintaan. Kävimme läpi supistusten kestoja ja sitä miltä ne tuntuvat. Mielestäni on huojentavaa kuulla, että supistukset kestävät vain yhden minuutin kerrallaan, jonka jälkeen on aina lepovaihe, joka kestää muutamasta minuutista tunteihin. Urheilijana tämä on helppo käsittää, että lepoa on enemmän kuin työtä, joten levon aikana tärkeintä on palautua ja valmistautua tulevaan supistukseen.

Synnytysvalmennus on erittäin tärkeä erityisesti ensisynnyttäjille. Kuva: Elisa Honkasalo
Synnytysvalmennus on erittäin tärkeä erityisesti ensisynnyttäjille. Kuva: Elisa Honkasalo

Tulevan isän rooli on erittäin tärkeä synnytyksessä!

Oli vapauttavaa, kun kätilö avasi meille tarkasti meidän rooleja synnytyksessä. Minun tärkein tehtävä on pitää mieli rauhallisena ja hengittää. Naisen keho on luotu synnyttämään. Keho osaa itse toimia niin, että tietoisesti meidän ei tarvitse tehdä synnytyksen etenemisen eteen muuta kuin pitää keho rentona ja luottaa siihen. Mieheni tärkein tehtävä on pitää huolta siitä, että kehooni virtaa oksitosiini hormonia ja minun oloni on turvallinen. Mieheni tehtävänä on myös muistuttaa vessassa käynnistä ja syömisestä, jotta kehossani ei olisi turhia jännitystiloja. Väkisin ei kannata syödä, mutta aina voi jotain pientä yrittää saada syötyä. Mieheni tehtävä on myös tarkkailla minun eleitä ja auttaa tarvittaessa esimerkiksi hieronnalla tai silittelemällä. Oli myös tärkeää käydä se läpi, että aina ei ole hyvä hetki silittää, ja sitä ei pidä ottaa henkilökohtaisesti. Tärkeintä on kuunnella ja yrittää tulkita tulevaa äitiä. Välillä voi tulla itkukin, eikä se ole välttämättä merkki siitä, että asiat olisivat huonosti. 

Äidin tärkein tehtävä on pitää mieli rauhallisena ja hengittää! Puolison tehtävä on edesauttaa oksitosiinin tuotanto äidin kehossa.

Valmennuksessa kävimme myös läpi sitä, että vieraanvaraisuus kannattaa jättää synnytyssalin ulkopuolelle. Synnytyssalissa emme ole vieraana, vaan siellä henkilökunta on juuri meitä varten. Meillä on oikeus ja velvollisuus vaatia sekä kertoa mitä tarpeita meillä on. Mieheni on siinä tärkeimmässä roolissa pitämässä tästä puolesta huolta. 

Tulevan isän rooli on tärkeä synnytyksessä. Kuva: Elisa Honkasalo
Tulevan isän rooli on tärkeä synnytyksessä. Kuva: Elisa Honkasalo

Valmennus on niin kattava, että voisin kirjoittaa aiheesta vaikka kuinka paljon. Tulen jakamaan kokemuksiani jokaisen valmennuskerran jälkeen, jolloin pysytte hyvin mukana mitä olemme siellä oppineet. 

Oman mielen valmistaminen tulevaan on erittäin suotavaa. Mielestäni tärkeintä valmennuksessa on ymmärtää se, että olemme mieheni kanssa yhdessä tässä projektissa. En mitenkään selviäisi ilman miestäni, ja hänen on tärkeää kuulla nämä asiat ammattilaisen suusta.

Minulle tärkeintä on ymmärtää asiat ja sen jälkeen saan rakennettua rauhan omaan mieleeni. Uskon, että ilman tätä valmennusta, emme olisi valmiita tulevaan.

Nyt voin luottaa, että tulemme sitä varmasti olemaan muutaman kuukauden kuluttua!

by Susanna (rv 30)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

Asiantuntija: "Pelkodiagnoosi ei saa olla ainoa väylä kunnolliseen synnytysvalmennukseen"

Kokemukseni 4D-ultraäänitutkimuksesta – 5 syytä miksi siihen kannattaa satsata

Millaisia raskausoireita minulla on ollut? – pahoinvointia, närästystä ja liitoskipuja

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019