Tämä on synnytyskertomus – ei kauhukertomus. Kerron miten synnytys eteni lapsiveden menosta lopulta synnytykseen asti. Synnytys oli pitkä ja raskas, mutta myös positiivinen kokemus. Synnytyksessä voi aina tapahtua mitä vain. Tärkeintä on valmistautua siihen, että synnytys ei mene niin kuin olisi sen mielessään kuvitellut. 

Perjantaina aamuyöstä klo 3:30 heräsin vessahätään, ja huomasin samalla, että alusvaatteet olivat kastuneet. Seassa oli hieman verta. En ollut täysin varma mistä on kyse, ja koska mitään kipuja ei ollut, päädyin menemään takaisin nukkumaan. Koko aamuyön tunsin kuitenkin säännöllisiä supistuksia, jotka eivät olleet kivuliaita. Muutaman tunnin ajan tunnustelin supistuksia, ja kun nousin sängyltä uudelleen nestettä tuli lisää – nyt vain vielä astetta verisempänä. Soitin TYKS:iin ja sain ohjeeksi lähteä jossain kohtaa synnytysvastaanotolle. Siellä voidaan tarkistaa, oliko kyseessä lapsivesi vai kenties valkovuotoa. Meillä ei ollut kiirettä lähteä, joten söin aamupalan ja lähdimme käymään sairaalassa.

Synnytysvastaanotolla tarkistettiin, oliko kyseessä lapsiveden menetys.

Ensiksi rauhassa aamupala ja suihku, sitten kohti synnytysvastaanottoa.
Ensiksi rauhassa aamupala ja suihku, sitten kohti synnytysvastaanottoa.

Sairaalassa kuunneltiin sydänäänet ja mitattiin supistuksia. Lisäksi tehtiin bakteeritesti, ja lapsivesitesti. Minulta otettiin myös verikokeita. Pian lapsivesitesti kertoi, että neste oli todella ollut lapsivettä. Tämän tiedon jälkeen koko homma sai uuden aikataulun. Saimme lähteä kotiin, mutta meidän tuli palata illalla takaisin tekemään uudet testit. Lisäksi jos synnytys ei käynnistyisi spontaanisti seuraavaan aamuun mennessä, tulisi synnytys käynnistää. 

Pian lapsivesitesti kertoi, että neste oli todella ollut lapsivettä – tiedon jälkeen koko homma sai uuden aikataulun!

Palasimme illalla sairaalalle. Kuunneltiin jälleen sydänääniä ja mitattiin supistuksia. Nyt supistukset olivat jo astetta kivuliaammat, mutta vielä todella kevyet. Vauvan syke oli ajoittain melko korkealla, joten sitä seurailtiin reilu puolitoista tuntia.  Minusta otettiin verikokeet. Vauvan sykkeet onneksi laskivat, ja minun vointi ja tilanne oli kaikin puolin hyvä – saimme siis lähteä kotiin vielä yöksi. Tämä oli itselle suuri helpotus, sillä en olisi millään halunnut jäädä sairaalaan yöksi ilman miestäni. 

Suureksi helpotukseksi pääsimme lähtemään kotiin yöksi.

Lauantaina aamulla heräsimme kotona hyvin nukutun yön jälkeen. Yöllä olin nähnyt unia siitä, että vauvalla olisi jotain hätänä. Olin myös miettinyt unissani, miltä vauva mahtaa näyttää. Ajatukset olivat aamulla tosi sekavat. Päällimmäisenä minulla oli jännitys ja pelko, mutta samalla odottava fiilis siitä, että synnytys alkaisi pian. Yön aikana oli ollut vain muutama kivulias supistus. Kävin suihkussa ja söin aamupalan, jonka jälkeen lähdimme sairaalaan klo 08:00.

Sydänäänien kuuntelua ja supistusten mittaamista.
Sydänäänien kuuntelua ja supistusten mittaamista.

Sairaalassa jälleen kuunneltiin sydänääniä ja mitattiin supistuksia. Klo 09:30 meillä oli lääkärille aika, jossa päädyttiin käynnistämään synnytys. Aluksi tarkoitus oli tehdä käynnistys ballonkilla, mutta lääkäri ei jostain syystä saanut ballonkia asennettua. Tästä syystä käynnistys tehtiin lääkkeellisesti (Cytotec). Itse olin jotenkin ajatellut, että haluaisin ballonkin, jos joutuisin käynnistykseen. Ja jos totta puhutaan, ainoa pelko minulla oli synnytyksessä ylipäänsä se, että joutuisin käynnistykseen. Tein kaikkeni, että synnytys ei menisi yliaikaiseksi, koska en halunnut käynnistystä. Mutta tässä sitä oltiin – synnytyksen käynnistäminen oli ainoa vaihtoehto. 

Ainoa pelko oli joutua synnytyksen käynnistykseen – tässä sitä oltiin, käynnistäminen oli ainoa vaihtoehto. 

Lääkkeen oton jälkeen supistukset pysyivät hyvin maltillisina, mutta ne voimistuivat kyllä selkeästi. Neljän tunnin päästä tilanne jälleen arvioitiin ja lopulta viiden tunnin kuluttua päädyttiin uuden annoksen ottamiseen klo 15. Cytotec -lääkettä voidaan käyttää käynnistämisessä neljän tunnin välein. Aina kuitenkin tilanne arvioidaan sydänäänien ja supistusten mittausten jälkeen. Toisen annoksen jälkeen klo 17:30 kuulin vatsassani vaimean poksahduksen, jolloin lapsivettä tuli lisää ja tästä alkoivat hyvin kivuliaat supistukset. 

TENS-laite oli pelastus.
TENS-laite oli pelastus.

Synnytys lasketaan alkaneeksi klo 17:30

Olimme koko sairaalassa olo ajan olleet jatkuvasti liikkeessä. Se auttoi todella paljon sietämään kipua. Otin myös hyvin varhaisessa vaiheessa TENS-laitteen käyttöön. Se oli pelastus. Kuljin pitkin sairaalan käytäviä, ja nojasin sellaiseen pyörillä liikkuvaan tukeen. Lisäksi kivuliaiden supistusten alkuvaiheessa akupunktioneulat, aquarakkulat ja lämpöpussi auttoivat kivun kanssa. 

Illalla klo 22:30 aikoihin siirryimme synnytysosastolle, koska synnytys oli edennyt sen verran, että kohdunsuu oli neljä senttimetriä auki. Synnytysosastolla pääsimme oman toivomuksemme mukaan huoneeseen, jossa on amme. Menin heti ammeeseen, ja se auttoi ihan super paljon. Vesi ylipäänsä oli erittäin hyvä kivunlievitykseen. En tässä kohtaa ollut ottanut mitään lääkkeellistä kivunlievitystä. Koin, että pystyin hallitsemaan kipua ja rentoutumaan hyvin. Supistusten aikana keskityin vain hengittämiseen. Jokaisen supistuksen jälkeen rentouduin ja unohdin menneen supistuksen. En myöskään missään vaiheessa pelännyt tulevaa supistusta. Ammeessa vietin reilu neljä tuntia. Välillä jopa nukahdin sinne. 

Supistusten aikana keskityin vain hengitykseen enkä pelännyt tulevaa supistusta.

Käytimme kivunlievityksessä myös akupunktioneuloja.
Käytimme kivunlievityksessä myös akupunktioneuloja.

Klo 03:30 tsekattiin tilanne. Kohdunsuu oli auennut 6-7cm. Olin palaamassa takaisin ammeeseen, kun yhtäkkiä jokin muljahti vatsassa. Vauvan sykkeet lähtivät laskuun ja kätilö ohjasi minut takaisin sängylle. Tässä kohtaa minulla ei ollut mitään lievittämässä kipua ja huomasin, että kivut olivat nousseet todella koviksi. Yhtäkkiä koin itseni erittäin väsyneeksi. Kun vauvan sykkeet lähtivät jälleen nousuun, päädyimme mieheni kanssa siihen, että nyt voisi olla oikea hetki ottaa epiduraalipuudutus, jotta jaksaisin synnytyksen loppuun asti.

Olin toivonut, että lääkkeellisiä kivunlievityksiä käytettäisiin vain, jos mikään muu ei tunnu auttavan. Kätilö varmisti asiaa moneen kertaan, koska aluksi olimme myös puhuneet ammeeseen synnyttämisestä, koska amme vaikutti erittäin hyvältä paikalta. Puudutuksen jälkeen ammeeseen ei enää voi mennä. Tässä kohtaa kivuliaita supistuksia oli ollut jo lähes 12 tuntia. Voimat alkoivat olla lopussa. Päädyimme mieheni kanssa ottamaan puudutuksen. 

Voimat alkoivat olemaan lopussa – päädyimme ottamaan epiduraalipuudutuksen.

Epiduraalipuudutus onnistui todella hyvin. Olen erittäin tyytyväinen, että päädyimme käyttämään sitä. Puudutuksen laittohetki oli kamalin, sillä siinä täytyi maata sängyllä kyljellään täysin paikoillaan. Tämä tuntui lähes mahdottomalta supistusten kanssa. Olisin halunnut olla liikkeellä. Lopulta epiduraalin vaikutuksen ansiosta pystyin lepäämään puolitoista tuntia. Myös mieheni sai hetken hengähtää. Heti epiduraalipuudutuksen vaikutuksen jälkeen alkoikin ponnistusvaihe. Ponnistusvaihe kesti reilu tunnin, kunnes vauva saapui maailmaan 23.6 klo 08:10. Ponnistusvaihe oli minulle kaikkein työläin ja raskain. Olen tottunut rentoutumaan ja se on minulle helppoa. Ponnistusvaiheessa täytyi tehdä työtä kipua vastaan, ja se ei tuntunut luonnolliselta. 

Ponnistusvaihe oli kaikkein työläin ja raskain.

Ponnistusvaiheessa koin ajoittain tunnetta, että en onnistu tässä. Vauva meni edestakaisin ja eteni hyvin hitaasti. Kätilö antoi ohjeita ja kannusti. Lopulta synnytyksen jälkeen kätilö kertoi, että osasin hienosti ponnistaa. Hiljalleen ponnistamisen ansiosta paikat venyivät vähitellen. Tästä syystä synnytys ei aiheuttanut repeämiä – vain yhden pienen nirhauman. Vauvan synnytyksen jälkeen istukan synnytys vielä venytti synnytystä reilulla tunnilla. Osittain tästä syystä menetin 1,5 litraa verta. Joka on suuri määrä, sillä keskiverto veren menetys synnytyksessä on noin 500 millilitraa. 

Elämäni onnellisin hetki <3
Elämäni onnellisin hetki

Kaikki ammattilaiset meidän synnytyksessä olivat erittäin ihania ja ammattitaitoisia. En olisi voinut parempia kätilöitä toivoa. Koko synnytys meni loistavasti, vaikka jouduimmekin tekemään vaikeita päätöksiä ja valintoja. 

Kaikki ammattilaiset meidän synnytyksessä olivat erittäin hyviä ja luotettavia.

Synnytyksen jälkeen olo oli epätodellinen. Koko pitkä synnytys oli vihdoin ohi. Lapsi on terve, ja aivan ihana!  Vaikka oma olo oli kuin rekan alle jäänyt, tunsin suurta onnea. Ehdottomasti elämäni hellyyttävin hetki oli se, kun vauva oli mieheni sylissä. Kyyneleet valuivat poskille.

"Siinä ovat minun elämäni tärkeimmät ihmiset – minun elämäni miehet.

Tätä hetkeä en halua koskaan unohtaa!"

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

6 syytä, miksi synnytykseen kannattaa valmistautua

Synnytyksestä palautuminen – Mitä tulisi tehdä heti 24h synnytyksen jälkeen?

5 vinkkiä, joiden avulla olen valmistellut kehoani synnytykseen

Synnytysvalmennus – ennaltaehkäisyä pelkotiloille ja traumoille!

Instagramissa on menossa ARVONTA, josta voit voittaa itsellesi tai ystävällesi Newborn -kuvaukset veloituksetta! Onnea arvontaan!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

💕ARVONTA! 💕 Voita newborn -kuvaukset kotonasi tai studiolla. Yhteistyössä valokuvaaja @mirjamiliimatainen kanssa arvon yhdelle onnekkaalle newborn -kuvaukset veloituksetta 😘 .. 💕 Kuvauksen voi järjestää kotona tai Mirjami Liimataisen studiolla. 📸 .. Meidän newborn -kuvaukset järjestettiin kotona, joka mahdollisti sen, että vauva sai olla tutussa ympäristössä ja saimme kuvaukset onnistumaan jo viiden vuorokauden ikäisenä. Papu silmin nähden nautti kuvauksista. 👶🏼💕Kotikuvaus on erittäin vauvaystävällinen tapa pitää kuvaukset ja se sopi meidän arkeen loistavasti. 👌🏼💕Mirjami on kuvaajana luotettava, vauvan tarpeet huomioon ottava ja taitava käsittelemään vastasyntyneitä. Erityisen tärkeää on, että kuvaajalla on taito luoda kiireetön ja turvallinen ilmapiiri. Kotikuvaus vaatii valoisan ja vaalean kodin. Kilometrikorvaus maksetaan erikseen. ✨ Tätä parempaa arvontaa ei vaan voi enää olla! ✨ Kuvaus on loistava lahja ystävälle tai itselle. ✨ Nyt vain sormet ristiin, että arpaonni osuu juuri sinuun! 💕 .. Alla ohjeet osallistumiseen: .. 1. Seuraa @mirjamiliimatainen sekä @susanna_mustajarvi 2. Tykkää kuvasta 3. Tägää mukaan ystävät, jotka ilahtuvat tämän nähdessään. Jokainen uusi tägäys on yksi uusi arpa sulle! . . Arvonta päättyy torstaina 11.7 klo 23. Instagram ei sponsoroi tai hallitse kyseistä arvontaa. #arvonta #giveaway #vauvakuvaus #newborn #vauva2019 #kesäkuiset2019 #heinäkuiset2019 #elokuiset2019 #mirjamiliimatainen #babyboy #baby #vauva #vastasyntynyt kuva: @mirjamiliimatainen 💕

Henkilön Susanna | Äitien ajanhallinta (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

 

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Ihana kertomus! Aivan kuin olisin lukenut omasta synnytyksestä, tarina oli niin samanlainen! Tuntui kyllä melkoiselta maratonilta silloin, mutta nyt sitä jo ajattelee oikein lämmöllä. :D<3

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiitos <3 Ihana kuulla, että aika kuultaa muistot. :) Niinhän se yleensä menee. Nyt ei vielä ole sellainen olo, että heti haluaisi mennä uudestaan. :) Mutta ehkä myöhemmin mieli voi hyvinkin muuttua :)

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Bad ass
2/4 | 

Ponnistusvaihe! Todella vaikeaa. Omassa synnytyksessä en yhtään osannut ponnistaa, vaikka kätilö kehui, että osaan. Kukaan ei aikaisemmin puhunut, että hengitystekniikka on erilainen kuin avautumisvaiheessa. Ja muutenkin todella vaikeaa tietää, että tekeekö oikein. Minun ponnistusvaihe kesti 13min. Kiellettiin hengittämästä ulos, joten en osannut yhtään muuttaa syvähengitystekniikkaa (synnytyslaulu), jota harjoittelin paljon avautumisvaiheeseen ja sen avulla avautumisvaihe kesti 5h. Tenssillä ja ilokaasulla mentiin koko synnytys.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Mun mielestä kans ponnistusvaihe oli haastavin. Mulla oli juuri sama fiilis, että en osaa ollenkaan ponnistaa. Mutta lopulta kätilö kertoi, että tein juuri oikein. Siinä tilanteessa vain tuli sellainen olo, ettei tilanne kehity ollenkaan. 

Ihan super hienoa, että pärjäsit tenssillä ja ilokaasulla. Tens oli kyllä ihan huikea. Ilokaasu ei toiminut mulla, koska jo pelkkä ajatus maskista alkoi ahdistaa.

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019