Raskauden aikainen ruokavalio-ohjeistus on meille kaikille oikein tuttu. Osa noudattaa sitä tarkasti, ja osa taas hyvin joustavasti. Mutta miten meidän kannattaisi syödä synnytyksen jälkeen, jotta palautuminen olisi mahdollisimman hyvää?

Olen jonkin verran ottanut selvää, millaisia ohjeistuksia synnytyksen jälkeen äideille annetaan. Ohjeistukset ovat kuitenkin mielestäni hieman puutteellisempia, eikä niissä puhuta äidin palautumisesta mitään. Tästä syystä päädyin ottamaan asiasta nyt hieman enemmän selvää.

Kaiken A ja O on monipuolisuus. Kuva: Johanna Tossavainen
Kaiken A ja O on monipuolisuus. Kuva: Johanna Tossavainen

Konsultoin jälleen Pelvic Fysion äitiysfysioterapiaan erikoistuvaa fysioterapeuttia Johanna Tossavaista, jolla on koulutusta ja tietotaitoa myös ravinnon vaikutuksesta synnytyksestä palautumiseen. Halusin tietoa nimenomaan siihen, mitkä ruoka-aineet ja vitamiinit auttavat kehoa palautumaan.

Rajoitusten sijaan ravitsemuksessa tulisi kiinnittää huomiota ravinnon laatuun.

Sekä raskaus- että imetysaikana ruokavalioiden kohdalla puhutaan paljon rajoituksista. Rajoitukset ovat valitettavasti vielä puhutumpi aihe kuin se, mikä olisi oikeasti hyvää ravintoa vatsassa kasvavalle sikiölle. Mielestäni rajoittamisen sijaan tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ravinnon laatuun. Esimerkiksi päivittäinen roska- tai pikaruokien syöminen ei ole hyväksi sikiölle tai vauvalle – vaikka näitä rajoituksia ei listassa yleensä olekaan.

Synnytyksen jälkeen helposti sortuu nopeisiin hiilihydraatteihin (kuten pullat, suklaa jne.). Teet itsellesi, vauvallesi ja kehollesi suuren palveluksen, jos valitset kuitenkin ravitsevia ravinteita. Kuvassa fysioterapeutti Johanna Tossavainen ja minä.
Synnytyksen jälkeen helposti sortuu nopeisiin hiilihydraatteihin (kuten pullat, suklaa jne.). Teet itsellesi, vauvallesi ja kehollesi suuren palveluksen, jos valitset kuitenkin ravitsevia ravinteita. Kuvassa fysioterapeutti Johanna Tossavainen ja minä.

Proteiini

Vaurioituneet kudokset esimerkiksi sektiosynnytyksen jälkeen tarvitsevat parantuakseen riittävästi energiaa ja proteiineja, ja vaikeat haavat voivat jopa tuplata elimistön proteiinin tarpeen. Haavan paranemista voidaan siis edistää riittävällä proteiinin saannilla monipuolisesta ruokavaliosta.

Proteiinia saat muun muassa kananmunista, juustoista, jogurtista, lihasta, mustapavuista, kikherneistä, härkäpavuista, parsakaalista, kvinoasta, chia-siemenistä ja muista siemenistä ja pähkinöistä.

Kollageeni

Linea alba eli jännesauma vatsassa muodostuu muun muassa kollageenista. Ravinnosta saadusta kollageenista keho rakentaa uusia sidekudoksia. On tärkeää huomata, että EU:n terveysväiterekisterissä ei ole hyväksyttyjä terveysväittämiä suun kautta otettavien kollageenia sisältävien lisäravinteiden vaikuttamisesta ihon hyvinvointiin. Kollageeni tulisi siis saada nimen omaan oikean ravinnon kautta – ei lisäravinteista nautittuina, joita netti ja putiikit ovat tällä hetkellä pullollaan.

Olennaista on siis vaikuttaa elimistön kollageenin määrään. Vaikutat siihen riittävällä ja monipuolisella C-vitamiinin saannilla (marjat, kasvikset, vihannekset ja hedelmät), tupakoinnin välttämisellä, auringon UV-säteilyltä suojautumisella sekä sokerin syönnin välttämisellä.

Ravitsemus on suuressa roolissa synnytyksestä palautumisessa!
Ravitsemus on suuressa roolissa synnytyksestä palautumisessa!

C-vitamiini

Kuten edellä mainitsin, C-vitamiini osallistuu ihon tukikudosten kollageenin valmistukseen. C-vitamiinia saat sitrushedelmistä, marjoista kuten ruusunmarja, tyrnimarja ja mustaherukka, sekä kasviksista ja yrteistä kuten paprika ja persilja.

Sinkki

Sinkki edesauttaa kudosten hyvinvointia ja näin sillä on myös suora yhteys raskaudesta ja synnytyksestä palautumiseen. Sinkkiä saadaan mm. sesamin- ja kurpitsansiemenistä, meren antimista, punaisesta lihasta ja erilaisista pähkinöistä.

E-vitamiini

E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka toimii elimistössä antioksidanttina tukien samalla kudoksia palautumaan raskauden ja synnytyksen jälkeen. E-vitamiinin saantisuositus vuorokaudessa on raskaana olevilla 10mg ja imettävillä 11mg. E-vitamiinia saat muun muassa vehnänalkioöljystä, manteleista, auringonkukansiemenistä, avokadosta, äyriäisistä, parsasta, paprikasta, pinaatista ja lehtikaalista.

Nauti mahdollisimman värikästä ja tuoretta ruokaa.
Nauti mahdollisimman värikästä ja tuoretta ruokaa.
Koko kehosi kiittää sinua, kun ravitsemus on kunnossa! Kuva: Johanna Tossavainen
Koko kehosi kiittää sinua, kun ravitsemus on kunnossa! Kuva: Johanna Tossavainen

Kaiken A ja O on monipuolisuus ja oman kehon kuuntelu!

Olet mitä syöt – niin raskaana kuin synnytyksen jälkeen. Kaiken A ja O on monipuolisuus ja oman kehon kuuntelu. Synnytyksestä palautuminen on aina yksilöllistä, niin tylsälle kuin se kuulostaakin. Yllämainitut tekijät kannattaa ottaa huomioon jokapäiväisessä arjessa ajatellen niiden lisäävän hyvinvointia ja tukevan äidin hyvinvointia pidemmällä tähtäimellä.

Ylimääräistä stressiä kaiken uuden ja ihmeellisen lisäksi synnytyksestä palautumisesta ja siihen liittyvistä tekijöistä ei kannata kuitenkaan ottaa. Annetaan palautumiselle aikaa ja ollaan armollisia itsellemme!

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Synnytyksestä palautuminen – mitä tulisi tehdä heti 24h synnytyksen jälkeen?

Raskaana voi syödä kahden edestä? Väärin! – Pikemminkin tuplasti terveellisemmin

Syömishäiriöstä kohtuulliseen syömiseen – 7 vinkkiä, joiden avulla se onnistui!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019