Stressaatko paljon? Miten voisit vähentää stressiä? Nämä kysymykset minulta kysyttiin, kun varasin puhelimitse aikaa lapsettomuushoitojen aloitukseen. Kysymykset olivat erittäin merkitykselliset, sillä tämän jälkeen aloin tekemään elämääni radikaaleja muutoksia. Jos sinä haaveilet raskaudesta. Kannattaa tämä lukea ajatuksella läpi. 

Suorittava elämäntyyli ajoi minut jatkuvasti loppuun

Olin tottunut elämään maailmassa, jossa suoritan paljon asioita, jotta voin saavuttaa tavoitteeni. Unohdin välillä elää, koska minulla oli kiire jo saavuttaa seuraavia asioita. Suorittaminen ei ole vain tapa toimia, vaan se on iso osa minun uskomusmaailmaani. Koin usein tyydytystä ja oma arvoni nousi, kun saavutin itselleni jotain merkityksellistä esimerkiksi työelämässä tai urheilijana. Halusin kokea tuota arvostusta niin itseltäni kuin muiltakin.

En sanoisi, että pelkästään suoritukseni olisivat määrittäneet minun arvoa, mutta olivat ne ainakin hyvin suuressa roolissa. 

Miten pääsin irti suorittamisesta? Kuva: Eevi Teittinen
Miten pääsin irti suorittamisesta? Kuva: Eevi Teittinen

Jatkuva suorittaminen on kuitenkin hyvin kuluttavaa. Milloinkaan ei ole hyvä olla. Missään kohtaa en tuntenut tyytyväisyyttä, koska aina voisi olla parempi. Aina voisi saada paremman työpaikan tai paremman työkeikan. Ennen kolmeakymmentä olin ehtinyt uupumaan elämäni aikana jo useampaan kertaan. Uskon vahvasti, että suorittava elämäntyylini oli suurin syy uupumisille. 

Miten pääsin irti suorittamisesta?

Omalla kohdallani ainoa keino oli totaalinen pysähtyminen. Karsin kaiken turhan pois elämästäni. Päädyin myös jäämään pois töistä, joka oli todella iso päätös näin kunnianhimoiselle ihmiselle. Jouduin tilanteeseen, jossa todella pohdin mikä minulle on elämässä tärkeintä. Kuten vauvakuume postauksessani kerroin, vauvakuumeessa elämä alkoi tuntua merkityksettömältä. Tämä oli myös yksi syy, mikä aiheutti pysähtymisen. Lähdin arvioimaan elämää hyvin konkreettisesti – pala palalta. En jättänyt elämääni mitään, mikä ei toisi iloa tai onnea. Ja jos oli jotain onnea tuovia asioita, jotka pahimmillaan stressasivat paljon, päätin muuttaa asennettani näitä asioita kohtaan.

Voisinko tehdä asioita huolettomammin? Tuoko nipottaminen ja täydellisyyden tavoittelu minulle onnea?

Näiden ajatusten saattelemana lähdin muuttamaan asennettani. 

Yksi konkreettisemmista asioista oli kodinhoito. Olen edelleen hieman neuroottinen puhtauden suhteen, mutta olen opetellut olemaan stressaantumatta siitä. Nykyään voin hyvin jättää siivouspäivän välistä, jota en ennen olisi ikimaailmassa tehnyt. Tai voin lähteä matkalle, ilman että olisin ennen matkaa pessyt vessat ja pesuhuoneen. Likaa on maailma täynnä, joten sitä en voi kokonaan poistaa. Minun oli vain päätettävä, mikä olisi minulle sopiva siisteysaste meidän kotona, jotta voin olla onnellinen ilman turhaa stressiä ja turhautumista.

Onko stressillä vaikutusta raskaaksi tulemisessa? Kuva: Eevi Teittinen
Onko stressillä vaikutusta raskaaksi tulemisessa? Kuva: Eevi Teittinen

Kaikki lähtee omien heikkouksien tunnistamisesta. Mitkä sinua stressaavat eniten? Sen jälkeen lähde tekemään tarvittavia toimenpiteitä asian poistamiseksi tai oman asenteesi muuttamiseksi. 

Stressi ja raskaus

En tiedä kuinka paljon tätä on oikeasti tutkittu, mutta uskon vahvasti siihen, että stressillä voi olla jonkinlainen vaikutus naisten haasteille tulla raskaaksi. En näe syytä, miksi stressiä ja sen vähentämistä ei kannattaisi ainakin kokeilla omassa elämässään. Ei kokeileminen ainakaan huononna tilannetta. Stressi kuuluu meidän elämään, ja se on meille myös hyväksi. Kokonaan stressiä ei tarvitse poistaa. Liiallinen ja pitkäaikainen stressi on kuitenkin terveydelle haitallista.

Tsemppiä stressin aiheuttajien ja reaktioiden arvioimiseen!

by Susanna (rv 22)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Miksi hakeuduin lapsettomuushoitoihin? – onneksi tein niin, sillä se kannatti!

Miksi aivoni eivät toimi? – voinko laittaa hajamielisyyden ja unohtelun raskauden piikkiin?

Elämäni tuskaisin vuosi – miksi en tullut raskaaksi?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram