Oletko sinä jo katsonut lyhytelokuvan Mother and Milk? Se on Ami Lindholmin ohjaama kymmenminuuttinen animaatioelokuva vanhemmuudesta ja imettämisestä. Elokuvan katsoneet ovat kuvailleet sitä lauseilla: "upea kuvaus vanhemmuuden ensihetkistä" ja "tämän elokuvan jokaisen vanhemman pitäisi nähdä". No hei, jos elokuva on näillä lauseilla kehuttu, totta kai se kannattaa katsoa! 

Elokuvassa kuvattiin imettämisen suurta roolia vanhempien ja vauvan ensihetkissä. Imettämiseen liittyvät monet tunteet olivat hyvin kirjavasti esillä. Kaikille imettäminen ei ole helppoa, vaan sen onnistumiseen voi joutua näkemään myös paljon vaivaa. Pakko myöntää, että minulle heränneet tunteet – kaaos, pelko, turhautuminen ja ahdistus – olivat täysi yllätys. En olisi uskonut, että animaatioelokuva voisi herättää noin voimakkaita tunteita. Jotain siis oli pakko olla tunteiden takana! Tuo elokuva laittoikin rattaat pyörimään päässäni. Pelot imettämisen mahdottomuudesta olivat olleet mielessäni jo jonkin aikaa, ja nyt ne vain voimistuivat. 

Minulla on rintaimplantit, ja jostain minulle oli tullut epäilys ja pelko siitä, voivatko implantit olla esteenä imettämiselle? 

Olin kuullut erilaisia kauhutarinoita ja spekulointia. Halusin saada varmistuksen, miten asia todellisuudessa on omalla kohdallani. Ja samalla poistaa omasta päästäni turhat epäilykset ja pelot. 

Reilu viikon takaisia lomakuvia Gran Canarialta (rv 19).
Reilu viikon takaisia lomakuvia Gran Canarialta (rv 19).

Päätin ottaa yhteyttä viestillä tamperelaiseen KC Cliniciin, jossa minun leikkaus on tehty. Heikki Kupi toimi tuolloin minun kohdallani leikkaavana kirurgina. Olen ollut kaikinpuolin erittäin tyytyväinen omaan päätökseeni mennä leikkaukseen. Päätöksen takana olevat syyt olivat niin syvät, että tiesin 100%:n varmuudella tekeväni itseni kannalta oikean päätöksen. Omaa tyytyväisyyttä on entisestään lisännyt se, että leikkaus ja siitä palautuminen menivät todella hyvin. Minulla ei siis ole ollut minkäänlaisia ongelmia toimenpiteeseen liittyen.

Muistan, kun vielä ennen leikkausta kävimme Heikin kanssa keskustelua imetyksestä implanttien kanssa. Asia oli minulle jo tuolloin hyvin tärkeä, sillä olinhan jo sen ikäinen, että imettäminen voisi tulla muutamien vuosien päästä ajankohtaiseksi. Keskusteluissa Heikki painotti, että implantit eivät ole riski tai este imettämiselle. En tiedä mistä nyt nämä epäilykset kuitenkin olivat nousseet jälleen mieleeni. Miksi en luottanut siihen, mitä minulle oli tuolloin leikkauksen yhteydessä sanottu?

Tiedän myös, etten olisi koskaan implantteja ottanut, jos en olisi saanut varmistusta sille, etteivät ne ole esteenä imettämiselle. 

En ole hetkeäkään katunut implanttien ottamista. Sisimässäni toivoin, ettei myöskään nyt olisi aika katua. 

Mitä jos en pystykään imettämään?
Mitä jos en pystykään imettämään?

Sain viestiini vastauksen klinikan toiselta perustajalta Susanna Kupilta. Vastauksessa Susanna muistutti, että käytännössä kenelle tahansa voi ilmetä jostain syystä tilanne ettei pysty imettämään. Syy ei yleensä liity siihen, onko imettäjällä implantit vai ei. Sain myös selville, että toimenpiteiden tekotavoissa voi ilmeisesti olla eroja, jotka voivat vaikuttaa imetyksen onnistumiseen.

"Meillä tehdyssä toimenpiteessä ei kajota rintarauhaskudokseen, eli siksi voin luvata, etteivät implantit ole este tai syy, että pitäisi jättää imettämättä."

Tuo lause oli kultaa korvilleni! Nyt viimeistään voin luottaa siihen, että implanttien vuoksi imettämiselle ei ole estettä. Tiedän, että meitä on monia – ihan tavallisia ihmisiä – joilla on rintaimplantit. Ne eivät ole mikään erikoinen asia. Suosittelen kaikkia saman asian kanssa painivia selvittämään oma tilanne. Se on erittäin huojentavaa saada tietää asioiden olevan kunnossa. 

Omat epäilykset ja pelot omassa päässäni olivat nousseet sen verran suureksi, että päätinkin kaiken huolestuneisuuden sijaan alkaa mielessäni nauttimaan kaikesta tulevasta. Minun ei tässä kohtaa tarvitse huolehtia imettämisestä, sillä en voi siihen itse mitenkään vaikuttaa. Imetykselle ei kannata muutenkaan ladata liikaa paineita tai pelkoja. Minun kohdallani lähtökohdat imettämiselle ovat yhtä hyvät kuin kenellä muulla tahansa. Vain aika näyttää miten sen kanssa lopulta sitten käy. 

Onko sinulla ollut pelkoja imettämisen suhteen? 

by Susanna (rv 21)

 

Pysyt parhaiten mukana seuraamalla:

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

8 syytä, miksi raskausaikana kannattaa liikkua!

Elämäni tuskaisin vuosi – miksi en tullut raskaaksi?

Miksi hakeuduin lapsettomuushoitoihin? – onneksi tein niin, sillä se kannatti!

 

 

Kommentit (10)

Vipuli
1/10 | 

Ihanaa, että haluat imettää! Suosittelen tosi lämpimästi perehtymään jo etukäteen Imetyksen tuki ry:n sivuihin, jossa on paljon arvokasta tietoa. Sekä liittymään saman nimiseen fb-ryhmään. :)

Vierailija
2/10 | 

Teknisesti imetys onnistuu yhtä todennäköisesti kuin ilman implanttejakin. Se mitä implanteista voi liueta maitoon huolestuttaisi minua enemmän. En imettäisi sen vuoksi. Pullomaidolla kasvaa yhtä hyvin.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Hmm.. Nyt haluaisin hieman selitystä kommentillesi. Se, että antaa maitoa pullosta ei ole missään nimessä sama asia, eikä sitä tulisi tehdä vain varmuuden vuoksi. Eli mistä tuollainen ajatus? Miten voisi liueta, ja mikä tähän on perustelu. En pidä yhtään siitä, että asioita vain lauotaan. Haluan siis jotain faktaa mihin tämä perustuu. Kiitos :) <3 Haluaisin myös tietää, että onko sinulla implantit tai oletko jotekin niiden kanssa ollut tekemisissä? - Susanna

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Hei! Selvittelin asiaa Kc Clinican kanssa, ja sieltä sain varmistuksen, että nykyajan implanteista ei voi liueta mitään rintamaitoon. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
3/10 | 

Minulla oli implantit kun sain esikoiseni. Imetys ei lähteny oikeen millään onnistumaan. Vauvalla vaan paino tippui vaikka kuinka asui rinnalla. Kehotus tuli neuvolasta antaa korviketta. Vuosi ennen kuopuksen syntymää poistatin implantit. Nyt imettäminen onnistuu. Lähti hyvin käyntiin jo sairaalassa. En sit tiädä onko syy siihen että nyt onnistui imetys siinä ettei ole implantteja vai missä. En ainakaa ottanu asiasta raskausaikana ressiä koska esikoisesta kasvo terve ja iloinen lapsi korvikkeellakin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram