Nyt kun olemme vihdoin saavuttaneet tuon maagisen 30. raskausviikon, on hyvä hetki pysähtyä katsomaan hieman taakse menneisiin kuukausiin. Millaisia raskausoireita minulla on menneinä kuukausina ollut?

Tämä 30. raskausviikko ei ole mikään virallinen rajapyykki, mutta monet äidit vaikuttavat odottavan näitä viikkoja. Näiden viikkojen jälkeen voi jälleen huokaista helpotuksesta. Nyt jos lapsi jostain syystä syntyisi, olisi hänellä jo hyvät mahdollisuudet selviytyä.

Monien äitien tapaan odotin 30. raskausviikkoa, jotta voin jälleen huokaista helpotuksesta. 

Aina voi tapahtua kaikenlaista, vaikka vielä synnytyksessä. Kuitenkin näiden viikkojen saavuttaminen tuntuu hyvältä. Raskauden viimeisen kymmenyksen lähtiessä käyntiin, alkaa vauvan syntymä konkretisoitua yhä enemmän. Raskaus alkaa olemaan jo loppusuoralla.  

Raskauden 30. raskausviikko –nyt voi taas huokaista helpotuksesta. Kuva: Elisa Honkasalo
Raskauden 30. raskausviikko –nyt voi taas huokaista helpotuksesta. Kuva: Elisa Honkasalo

Millainen oli minun raskauden ensimmäinen kolmannes?

Tuo aika oli melkoista tunnemyrskyä. En ole koskaan kokenut niin paljon erilaisia tunteita laidasta laitaan – ja vielä samanaikaisesti. Ensimmäinen raskausoire oli pahoinvointi, joka astui kuvioihin muistaakseni viikolla 9. Siihen asti sain nauttia raskaudesta ilman minkäänlaisia raskausoireita. Pahoinvointi on pysynyt tavalla tai toisella mukana ihan tähän päivään asti. Aluksi pahoinvointi oli jatkuvaa ja kokopäiväistä. Olo oli kuin krapulaisella päivästä päivään ja koko päivän. Autolla matkustaminen oli myös haastavaa, sillä matkapahoinvointi oli tässä vaiheessa uusi tuttavuus. Kun ajoin autoa itse, ei pahoinvointi ollut niin suurta. Autossa istuminen kuitenkin aiheutti todella vahvaa kuvotusta. Myös väsymys oli suurta. En muista tästä ajasta kovinkaan paljoa. Se meni hiukan sellaisessa onnellisuuskuplassa

Raskauden toisen kolmanneksen oireeti. Kuva: Elisa Honkasalo
Raskauden toisen kolmanneksen oireeti. Kuva: Elisa Honkasalo

Raskauden toinen kolmannes

Raskauden toisella kolmanneksella pahoinvointi hieman hellitti ja se siirtyi iltoihin. Muistan kuinka pahoinvointi alkoi kuin kellon lyömällä joka ilta klo 20. Silloin oli hyvä olla kotona, koska mitään ei siinä kohtaa oikein tehnyt mieli tehdä. Tämä vaihe raskaudesta meni todella nopeasti, sillä ajoittain tuntui siltä, ettei olisi ollut ollenkaan raskaana. Vatsa ei ollut kolmanneksen alussa juurikaan kasvanut, ja pystyin tekemään asioita hyvin paljon samalla tavalla kuin aina ennenkin. Muisti ja ajatukset alkoivat jossain kohtaa hidastumaan. Mutta tämän kun otti sopivasti huumorilla, siihenkin lopulta alkoi tottumaan. Limakalvojen kuivuminen oli tässä vaiheessa raskausoire, joka oli todella inhottava. 

Kolmanneksen loppupuolella vatsan kasvaessa alkoi tulemaan iltaisin inhottavaa närästystä pahoinvoinnin lisäksi. Mitä enemmän vatsa kasvoi alkoi myös liikkuminen treeneissä rajoittumaan. Olen kuitenkin pystynyt koko ajan liikkumaan hyvin monipuolisesti. Myös matkustelu on onnistunut hienosti. Olen myös pystynyt nukkumaan hyvin. Vasta tämän kolmanneksen lopussa aloin heräilemään aamuyöstä vessaan. Joka osittain pisti väsyttämään myös aina aamuisin.

Raskauden kolmas kolmannes ja liitoskivut. Kuva: Elisa Honkasalo
Raskauden kolmas kolmannes ja liitoskivut. Kuva: Elisa Honkasalo

Raskauden kolmas kolmannes

Nyt ollaan viikon verran oltu raskauden kolmannen eli viimeisen kolmanneksen parissa. Tällä kolmanneksella huomattavin muutos on tapahtunut nukkumisessa. En nuku ollenkaan niin sikeästi kuin olen aikaisemmin nukkunut. Saatan herätä yöllä jopa niin kovaan nälkään, että välillä on pitänyt käydä hakemassa jotain pientä, kuten pähkinöitä, jotta olen pystynyt nukahtamaan uudelleen. Pari päivää sitten minulla alkoivat myös liitoskivut. Tai ainakin oireiden perusteella uskoisin niiden olevan niitä. Tunnen kipua lantiossa ja erityisesti luissa. Kipu tuntuu noustessa lattialta ylös tai kävellessä. En kuitenkaan ole joutunut kävelyä välttämään. Riittää kun hidastaa hieman tahtia. Luulen, että osittain myös itse aiheutin nämä kivut, sillä kiireessä jouduin neljä päivää sitten juoksemaan. Tämän jälkeen kivut tulivat ja ovat nyt kestäneet yhteensä kolme päivää. Toivottavasti menevät myös pian ohi. 

Raskausoireisiin kannattaa asennoitua avoimesti – kaikki on vain väliaikaista!

Raskaus on kaikinpuolin mennyt melko vaivattomasti. Olen niitä odottajia, jotka eivät uskalla tai halua valittaa raskausoireista. Koen, ettei minulla ole siihen oikeutta. Olen pyrkinyt asennoitumaan tuleviin muutoksiin avoimesti. Tätä olen pitkään halunnut, ja nyt vain haluan elää hetken kerrallaan. Muistutan itselleni jatkuvasti, että tämä on myös vain väliaikaista. Lopputulos on varmasti jokaisen raskausoireen arvoista!

Oletko sinä kirjoittanut raskausaikana päiväkirjaa? Suosittelen kyllä lämpimästi tekemään jonkinlaisen yhteenvedon menneistä raskauskuukausista. Usein asiat unohtuvat nopeasti, joten nyt viimeistään olisi hyvä kirjata ylös alkuraskauden fiiliksiä ja kokemuksia. Liikkeelle pääset esimerkiksi sillä, että kirjaat nyt ylös millaisia raskausoireita sinulla on ollut.

                                                                                   by Susanna (rv 30) 

                                                                               IG: @susanna_mustajarvi

                                                                                  FB: @meidancombo

Lue myös:

Raskaus vie minusta kaikki voimat! – raudanpuute ja järkyttävä väsymys

Miksi aivoni eivät toimi? – Voinko laittaa hajamielisyyden ja unohtelun raskauden piikkiin?

Voiko rakenneultra paljastaa meille jotain, johon emme olekaan valmiita?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram