Olen ollut aina hyvin aktiivinen ja kilpaurheillut koko ikäni. Tästä syystä olen saanut neuvolasta myös ohjeet, että voin huoletta liikkua oman vointini ja jaksamisen mukaan. Alkuraskaudessa – kun oli tosi koviakin pahoinvointeja – jouduin hiukan keventämään liikunnan tehoja kuunnellen omaa kehoa. Se teki hyvää, sillä nyt treeniohjelmani on muokkautunut vielä monipuolisemmaksi. Pahoinvoinnin helpottaessa olen pystynyt erityisesti aamuisin treenailemaan melko tehokkaasti.

Rakastan sitä tunnetta, kun hiki virtaa ja hengästyttää. Sitä parempaa tunnetta ei ole. 

Kuva: Tommi Mankki
Kuva: Tommi Mankki

Raskauden aikana minun treeniviikkooni on pääsääntöisesti kuulunut 5-6 treeniä. 

1. Peruskuntotreeni. Teen kerran viikossa peruskuntotreenin. Teen treenin useimmiten kuntosalilla, ja käytän siihen neljää eri laitetta; soutu, assault bike, pyörä ja hiihtolaite. Jokaista laitetta teen minuutin verran ja syke pysyttelee peruskuntoalueella eli sykealue 60-75% maksimisykkeestä. Paras mittari treenille on tuo klassinen kriteeri: "pystyy puhumaan puuskuttamatta". Jokaisen minuutin aikana katson kulutukseksi 8kcal per laite ja vaihdan laitetta. Teen tätä treeniä yleensä yhteensä 40-60 minuuttia. 

2. Uinti. Käyn uimassa kerran viikossa. Uin 50 metrin allasta päästä päähän 10 kertaa. Tämän lisäksi vesijuoksen saman altaan noin 5 kertaa päästä päähän. Tähän treeniin menee 60 minuuttia. 

3. Lihaskuntotreenit. 

Teen lihaskuntotreenit kaksi kertaa viikossa. Teen nämä treenit aina toiminnallisia harjoitteita käyttäen. Nostan sykettä ja teen treeneistä mahdollisimman monipuolisia ja toimintakykyä ylläpitäviä. Kestoltaan nämä treenit ovat 60 minuuttia. 

4. Porras- tai intervallitreeni. 

Treenaan portaat kerran viikossa. Rakastan porrastreenejä. Meillä on vielä aivan kotimme lähellä portaat, jonne on helppo mennä. Raskauden alussa juoksin portaita, mutta viikkojen edetessä siirryin tekemään treenejä kävellen. Treeni kestää yleensä noin 30 minuutia. Jos portaat jää tekemättä, korvaan tämän treenin välillä myös intervallitreenillä kuntopyörällä. 

5. Kävelylenkki. Teen matalasykkeisen lenkin kerran viikossa. Tämä treeni on kestoltaan noin 60 minuutia. 

6. Kehonhuolto. Huollan kehoa ja venyttelen viikoittain. Ennen raskautta kävin hotjoogassa, mutta raskauden edetessä se alkoi tuntumaan epämukavalta, joten se sai jäädä tauolle. Kehonhuoltoa en missään nimessä kuitenkaan halunnut jättää pois, vaan teen sitä vähintään muutaman kerran viikossa. Teen kehonhuoltoa samalla kun katselen telkkaria, tai treenien päätteeksi. 

7. Lantiopohjan lihasten supistus ja rentoutus. Teen tästä ihan kokonaan oman postauksen, mutta kerron nyt tässä, että näiden lihasten treenaaminen ja erityisesti rentouttamisen harjoittelu on kuulunut osaksi aamurutiineja kolme kertaa viikossa. Tämä on noin 10 minuutin ”treeni”.

Tykkään kokeilla aina myös jotain uutta! Kuva: Tommi Mankki
Tykkään kokeilla aina myös jotain uutta! Kuva: Tommi Mankki

Olen ihminen, joka motivoituu liikkumaan tehtyjen suunnitelmien mukaan. Sen vuoksi minulla toimii erittäin hyvin tällaisen viikkorungon noudattaminen. Jääkö sinulla helposti treenit tekemättä? Suosittelen, että suunnittelet treeniviikolle jonkinlaisen rungon, jota noudatat. Jos on etukäteen päättänyt, että omaan treeniviikkoon sisältyy tietyt treenit, tulee ne helpommin myös tehtyä. Haluan myös, että teen viikon aikana mahdollisimman monipuolisesti erilaisia harjoitteita. Suunniteltu treeniviikko auttaa myös tässä – tulee liikuttua monipuolisemmin. Pidän kuitenkin siitä, että voin oman fiiliksen mukaan tehdä muutoksia, eikä se todellakaan haittaa jos joku treeni jää tekemättä. En halua noudattaa mitään tiettyä saliohjelmaa, sillä minulle on tärkeää kuunnella omaa kroppaa, ja tarjota liikettä sinne paikkaan, joka eniten sitä kaipaa. 

Kaikenlainen liikkuminen on erittäin suotavaa raskausaikana. Tsekkaa  8 syytä, miksi raskausaikana kannattaa liikkua!  Tärkeintä on kuitenkin kuunnella omaa kehoaan, ja liikkua sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. Vatsan kasvaessa on myös hyvä alkaa rajoittaa keskivartaloon kohdistuvaa painetta, kiertoja ja tärähdyksiä. Ja jos jokin treeni jää tekemättä, ei siitä kannata kokea huonoa omaatuntoa. 

Nautitaan siis omasta kehosta ja liikunnan tuomasta hyvästä olosta! 

by Susanna (rv 20)

 

Pysyt parhaiten mukana seuraamalla: 

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

Olisiko aika keskustella perheen yhteisistä arvoista? – näin teet sen!

Elämäni tuskaisin vuosi - miksi en tullut raskaaksi?

Matka entisestä fitnessbloggaajasta äitiysbloggaajaksi

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram