Liikunnan hyödyt ovat moninaiset, jotka heijastuvat liikkujan kaikkiin elämän osa-alueisiin. Aktiivisille liikkujille ja liikunnasta nauttiville liikkuminen on luontaisesti osa arkea. Haasteita on usein heillä, jotka eivät koe liikuntaa täysin omakseen ja joutuvat tekemään kovasti töitä liikunnan toteuttamisen eteen. Oletko koskaan miettinyt, mikä saisi sinut liikkumaan enemmän? Entä miksi raskaana olevien kannattaisi liikkua? 

Raskausajan liikuntasuositukset ovat jopa hieman suuremmat kuin koko väestön suositukset. Liikuntaa suositellaan tehtäväksi joka päivä tai ainakin viisi kertaa viikossa vähintään puolen tunnin ajan. Jos vasta aloitat liikuntaa, tee se vähitellen. Aloita liikunta kolme kertaa viikossa 15 minuutin ajan, ja lisää määrää pikku hiljaa.

Hyvinvointivalmentajana olen usein törmännyt virheelliseen oletukseen, että liikuntaa tulisi vähentää raskausaikana.

Liikunnan laatu ja teho muuttuvat muuttuvan kehon ja voinnin mukaan. Liikuntaa ei missään nimessä tulisi kuitenkaan välttää. Jos liikunta on sinulla jäänyt vähemmälle, lue tämä teksti. Olen kerännyt sinulle 8 syytä, miksi liikunnan lisääminen ehdottomasti kannattaa tehdä! 

Raskaana tulisi liikkua monipuolisesta ja usein.
Raskaana tulisi liikkua monipuolisesta ja usein.

1. Liikunta auttaa mielialaan ja väsymykseen. Liikunnan avulla saat kokea kehossasi hyvän olon hormoneja. Liikunnan jälkeen koet onnistumista, joka tuottaa kehossasi dopamiinia. Nauraminen ja positiivinen fiilis nostattavat endorfiinia. Liiku ja naura aina kuin vain mahdollista! Oletko koskaan kokenut sitä tunnetta, kun olet ollut jostain syystä ahdistunut, ja liikunnan jälkeen ahdistus on poissa? Tiedän – se toimii! Liikunta erittää kehossasi myös adrenaliinia ja kortisolia, jotka auttavat väsymykseen. Väsynyt ja nuutunut olo häviää liikunnan aikana. Liikunnan jälkeen olet huomattavasti pirteämpi. 

2. Liikkumalla saat helpotusta niska- tai hartiajumeista johtuvaan päänsärkyyn. Liike hartioihin ja koko vartaloon lisää verenkiertoa elimistössä. Raskauden aikana muuttuva keho aiheuttaa usein niskavaivoja, jotka aiheuttavat taas päänsärkyä. Niskan ja hartioiden kireyttä voit lievittää liikunnan ja kehonhuollon avulla. Pyöritä käsiä ja venytä sekä vahvista lihaksia. Hartiat ja niska kiittävät. 

3. Liikunta tukee kehon tasapainoa raskausaikana. Kasvava raskausvatsa muuttaa kehon tasapainoa, halusimme sitä tai emme. Tämän vuoksi olisi erittäin tärkeää vahvistaa niitä lihaksia, jotka tukevat kehoa kuormittavassa tilanteessa. Kasvava vatsa laittaa selän koville. Muista vahvistaa siis selkälihaksia. Myös syvien vatsalihasten sekä lantiopohjan lihasten vahvistaminen on erittäin tärkeää raskauden aikana, sekä synnytyksen jälkeen. Ne ovat kehon perusta ja tukevat vartaloa raskauden aikaiselta kovalta rasitukselta. 

4. Raskausajan liikunnalla on hyötyä myös sikiölle. Liikunta pienentää syntyvän lapsen riskiä syntyä suurikokoisena. Aina kun äiti kokee hyvän olon hormoneja, hyötyy niistä myös sikiö.  

5. Liikkuessa itsetunto ja itsetuntemus lisääntyvät. Kun liikut, alat tuntemaan itsesi itsevarmemmaksi. Alat pitämään enemmän itsestäsi, sillä tiedät tehneesi itsellesi hyvän teon. Liikunta lisää myös itsetuntemusta, kun opit käyttämään vartaloasi monipuolisemmin. Tanssi on yksi parhaimmista itsetuntemuksen lisääjistä. Lisäksi tanssin on todettu laskevan stressiä ja palauttavan aivoja. Tiesitkö, että aivosi palautuvat aktiivisessa tilassa – ei passiivisesti esimerkiksi maaten sohvalla?

6. Liikunta on usein sosiaalinen tapahtuma ja tuo ihmisiä yhteen. Voit myös tutustua uusiin ihmisiin. Etsi itsellesi paikkoja, jossa tykkäät liikkua. Pyydä myös ystäväsi mukaan! 

7. Raskausajan hyvä kunto auttaa raskaudesta ja synnytyksestä palautumisessa. Kun olet hyvässä kunnossa, jaksat hoitaa vauvaa paremmin. Sinä olet tärkein ihminen syntyvälle lapsellesi. Pidäthän siis itsestäsi huolta!

8. Liikunta auttaa painonhallinnassa, niin raskausaikana, kuin synnytyksen jälkeen. Se auttaa myös ummetukseen, jota usein esiintyy raskausaikana. Liikunta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Tästä syystä se on hyvä apu painonhallintaan. Raskaana ei ole tarkoitus missään nimessä laihduttaa. Liikunnan avulla paino pysyy raskauden aikana kurissa. 

Löydä itsellesi sopivat liikuntamuodot! Kuva: Eevi Teittinen. Paikka: Studio Move, Turku
Löydä itsellesi sopivat liikuntamuodot! Kuva: Eevi Teittinen. Paikka: Studio Move, Turku

Liikkeelle lähteminen vaatii energiaa ja motivaatiota. Se ei ole kaikille helppoa. Onneksi on olemassa paljon erilaisia liikuntamuotoja. Tärkeintä on löytää itselle ne sopivimmat. Tiedän omasta kokemuksesta kuinka väsyttävää raskausaika voi olla. Pahoinvointi voi estää liikkumisen, mutta liikunta voi myös helpottaa sitä. 

Tämän tekstin tarkoitus ei ole syyllistää, vaan kannustaa tekemään pieniä liikuntaa lisääviä valintoja arjessa. Jokainen pienikin liike on sinulle ja vatsassa kasvavalle sikiölle hyödyksi!

 

Muistathan pitää itsestäsi huolta – tänäänkin! 

by Susanna (rv 20)

 

Pysyt parhaiten mukana seuraamalla:

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

 

Lue myös:

Tein plussatestin – iloa, onnea, pelkoa ja epäröintiä!

Elämäni tuskaisin vuosi – miksi en tullut raskaaksi?

Matka entisesti fitnessbloggaajasta äitiysbloggaajaksi

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram