Raskaus on tuonut mukanaan paljon fyysisiä muutoksia, mutta myös yhtä paljon henkisiä. Olen raskauden aikana käynyt enemmän asioita mielessäni läpi kuin koskaan aikaisemmin. Olen pohtinut paljon omaa lapsuuttani, mutta myös tulevaisuutta. Millaisen perheen haluaisin omalle lapselleni tarjota? Mitkä ovat asioita, joita haluan lapselleni opettaa? Elänkö itse näiden oppien mukaisesti? Lapsi oppii melko paljon matkimalla omia vanhempia, joten omat tavat ja toimintamallit ovat ainakin omalla kohdallani joutuneet melkoiseen syyniin. Olen arvioinut omaa itseäni hyvinkin kriittisten silmälasien läpi. En ole täydellinen. En tule koskaan sitä olemaan. Mutta mikä olisi tarpeeksi? Sitä olen yrittänyt paljon pohtia. 

Raskaus tuo tullessaan paljon sisäistä pohdintaa ja omien tapojen arviointia.

Tämä jatkuva pohdinta on myös henkisesti hyvin kuluttavaa ja tarvitsee myös omaa aikaa sekä tilaa. Olen siis huomattavasti enemmän viettänyt aikaa itsekseni. Tämä on minulle melko uutta, sillä olen normaalisti aina menossa ja touhuamassa. Olen yleensä kaveriporukassa se, joka pyytää ihmisiä mukaan tekemään asioita. Nyt voisin päivä toisensa jälkeen vaan käpertyä sohvalle omien ajatusteni kanssa. Oma seura ja oma koti ovat tällä hetkellä erittäin tärkeitä. Osittain myös jatkuva väsymys ajaa siihen, että viettää mielellään aikaa itsekseen. 

Kuva: Elisa Honkasalo. Kuvauspaikka: Pure Move, Turku
Kuva: Elisa Honkasalo. Kuvauspaikka: Pure Move, Turku

Samaan aikaan mieleeni iskee pelko siitä, että olen ajautumassa kauemmaksi ystävistäni, jotka eivät ole perustamassa perhettä. Miksi näin käy? Miksi usein uudet elämäntilanteet voivat kuitenkin viedä ystäviä kauemmaksi? Olemmeko vain liian kiireisiä kiinnostumaan muiden asioista? Vai pelkäämmekö olevamme liian uteliaita?

Ajaudunko kauemmaksi ystävistäni, jotka eivät ole perustamassa perhettä?

Omasta kokemuksesta voisin ainakin sanoa, että itse en ole koskaan kohdannut liiallista uteliaisuutta omien ystävieni kohdalla. Olisi hienoa, jos me uskaltaisimme enemmän kysellä muiden kuulumisia. Ainakin itse koen niin, että mielelläni juttelisin asioista myös heidän kanssaan, jotka ovat erilaisessa elämäntilanteessa. Se tuo aina erilaista näkökulmaa. Jotenkin huomaamatta ajautuu tilanteeseen, jossa on enemmän yhteydessä heidän kanssaan, joilla on samanlaisia ajatuksia. Ymmärrän oikein hyvin myös sen, että vauvoihin liittyvät jutut eivät kiinnosta sinkkuja tai sellaisia, joilla ei ole perhettä tai eivät ole perustamassa perhettä. Mutta uskon vahvasti, että myös yhteisiä juttuja on edelleen – jos vain niin haluaa!

Kuva: Elisa Honkasalo. Kuvauspaikka: Pure Move, Turku
Kuva: Elisa Honkasalo. Kuvauspaikka: Pure Move, Turku

Onnekseni minun ympärillä on joitakin ystäviä ja tuttavia, jotka ovat myös perustamassa perhettä. Olen myös aktiivisesti hakeutunut niiden ihmisten seuraan. En ole yksin näiden asioiden kanssa, ja pystyn käymään raskauteen ja lapseen liittyviä asioita monenlaisten ihmisten kanssa läpi. Kuitenkin sisimmässäni toivoisin, että myös he ketkä ovat eri elämäntilanteessa, olisivat edelleen läsnä arjessani. 

Yhä useampi äiti kokee yksinäisyyttä!

Tiedän myös, että kaikilla tulevilla äideillä ei ole ihmisiä ympärillään, joille voisi puhua mieltä askarruttavista asioista. Yhä useammat kokevat yksinäisyyttä. Yhä useampi jää yksin, silloin kun tulee raskaaksi tai viimeistään siinä kohtaa kun lapsi syntyy. Miksi näin käy? Eikö meidän kaikkien pitäisi pitää huolta läheisistä, ovat he sitten missä elämäntilanteessa tahansa? Tämä on hyvä muistutus myös itselle. Olenko muistanut ja jaksanut olla kiinnostunut myös heidän asioistaan, jotka eivät ole samassa elämäntilanteessa kuin minä itse olen?

Kuva: Elisa Honkasalo. Kuvauspaikka: Pure Move, Turku
Kuva: Elisa Honkasalo. Kuvauspaikka: Pure Move, Turku

Kuva: Elisa Honkasalo. Kuvauspaikka: Pure Move, Turku
Kuva: Elisa Honkasalo. Kuvauspaikka: Pure Move, Turku

Haastan sut tänään ottamaan yhteyttä ystävään, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle! Olisiko nyt siis aika soittaa tai laittaa viesti sille ystävälle, josta et ole pitkään aikaan kuullut? Mä olen mukana haasteessa. Tule säkin!

                                                         Mitä vinkkejä sinulla olisi ystävyyssuhteiden ylläpitoon

                                                                       myös muuttuvissa elämäntilanteissa? 

                                                                                   by Susanna (rv 29)

                                                                             IG: @susanna_mustajarvi

                                                                                 FB: @meidancombo

Lue myös: 

Milloin kerroimme vauvauutisen? – miksi juuri silloin?

Raskaus vie minusta kaikki voimat! – raudanpuute ja järkyttävä väsymys

En ole aina halunnut lasta! – syynä entiset työt lastensuojelussa

 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Hei..
Kirjotuksesi osui ja upposi, mutta toisinpäin!
Lapsettomana sosiaalinen piiri pienenee kun lähipiiri raskautuu toinen toisensa perään.
Itse kotihiireytynyt myös mutta samalla huomaan, että eri elämäntilanteissa olevat ystävät eivät pidä yhteyttä. Täytyy löytää rohkeus itsestään ylläpitää ihmissuhteita.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Moikka!

Sattuipa sopivasti. Me juuri erään ystäväni kanssa pohdimme myös tätäkin puolta. Sillä myös meidän ympärillä on alkanut oikein kunnolla vauvabuumi ja juuri pohdimme, että miltäköhän mahtaa heistä tuntua, jotka eivät ole tässä "aallossa" mukana. Helposti voi jäädä ulkopuoliseksi, jos ympärillä monet vain keskittyvät oman perheen perustamiseen. Tää on oikein hyvä pointti. Kiitos kun otit asian esille. <3 Eli myös meidän perhettä perustavien pitäisi ottaa paremmin esille myös heidät, jotka eivät ole samassa tilanteessa. TOTTA! Toivottavasti löydät rohkeutta pitää yhteyttä ystäviisi! Ja pian myös ystävät ymmärtävät tilanteen ja taas olet mukana jutuissa, vaikka oletkin eri elämäntilanteessa! <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram