Meillä oli viime viikonloppuna ystävän 30-vuotisjuhlat. Nämä järjestettiin yllätyksenä sankarille erään yökerhon alakerrassa olevassa baarissa. Aluksi juhlat olivat yksityistilaisuus, ja klo 23 jälkeen koko tila oli myös muiden asiakkaiden käytössä. Juhlien paikka hieman puhututti oman osallistumiseni osalta – onko raskaana soveliasta juhlia baarissa? 

Olen koko raskauden halunnut osallistua kaikkeen ihan normaalisti, enkä missään nimessä ole halunnut jäädä tärkeistä juhlista paitsi. Koen, että raskausaika on myös kokemuksia täynnä olevaa elämää. Miksi siis linnoittautuisin kotiin, kun voin sen sijaan viettää mukavaa aikaa ystävien kanssa? Toki oman jaksamisen mukaan olen mennyt. Alkuraskaudessa pahoinvointi veti illoiksi kotiin sohvalle. Nyt kun vointi on ollut jälleen parempi, tekee tuulettuminen ihmisten ilmoilla oikein hyvää. 

Raskausviikko 25 ja vatsa alkaa jo jonkin verran näkymään. Vielä ihmiset eivät näe normaalien vaatteiden alta raskautta.
Raskausviikko 25 ja vatsa alkaa jo jonkin verran näkymään. Vielä ihmiset eivät näe normaalien vaatteiden alta raskautta.

Kuten yleensä naisilla on tapana, oli jälleen todella vaikeaa päättää mitä juhliin laittaisin päälle. Tällä kertaa tärkeintä ei ollut naisellisuus tai muodot. Nyt etsin asua, jossa oma vatsani ei näkyisi kovinkaan helposti. Löysin onnekseni omasta kaapista sellaisen mustan juhlavan topin, ja siihen päälle jakun. Näiden kahden yhdistelmä auttoi mukavasti peittämään vatsaa.

Miksi en halunnut näyttää ylpeänä kasvavaa vatsaani? Miksi halusin peitellä sitä?

Olen todella ylpeä vauvamasustani ja ihailen sitä suuresti. En tavallisesti sitä halua mitenkään peitellä. Tässä kohtaa kuitenkin minulle oli jotenkin helpompaa osallistua juhliin, jos vatsa ei näkyisi. Ajattelin, etten siten saisi niin paljon hämmentyneitä katseita. Eihän raskaana olevien kuulu olla baarissa? Tai sellainen ajatus ja asenne minulle on jossain kohtaa muodostunut. Olen joskus aikaisemmin nähnyt raskaana olevia jonkin verran baareissa, ja aina sitä ihmiset hiukan kummastelevat. En halunnut kokea sellaista kummastelua omalla kohdallani. 

Kuva ei liity juhlapukeutumiseen, mutta tästä näkee hyvin, kuinka vatsan saa helposti piiloon vaatteiden alle.
Kuva ei liity juhlapukeutumiseen, mutta tästä näkee hyvin, kuinka vatsan saa helposti piiloon vaatteiden alle.

Olisiko muiden kummastelu ja kritiikki voinut vaikuttaa omaan kuvaani itsestä hyvänä äitinä? 

Tämä tilanne oli mielestäni kuitenkin sellainen, että halusin tehdä poikkeuksen. Omat ystäväni tietysti tietävät, että vatsa kasvaa. Mutta asuvalinnalla valmistauduin ulkopuolisten reaktioihin. Ja onnistuin tehtävässäni loistavasti. Minusta ei näkynyt ulospäin ollenkaan raskaus, ja sain olla hyvin rauhassa itsekseni. Näin jälkeenpäin ajateltuna koko tilaisuus meni tosi hyvin. Kokemuksen jälkeen kuitenkin tuli selkeä ajatus baareissa käymisestä. Baarit eivät ole paras juhlapaikka raskaita varten. Turvattomuutta aiheutti se, kun samaan tilaan alkoi saapua tuntemattomia juhlijoita, ja ihmiset olivat todella sekaisin jo klo 23 aikoihin. Ihmettelin sitä suuresti. Siinä automaattisesti alkaa olemaan entistä varovaisempi, ettei vaan kukaan vahingossa tönäise ja sen seurauksena itse kaadu. Onko tämä sitten ylisuojelua? En tiedä, mutta tuntuu ainakin oikealta suhtautumiselta.

Olen kuitenkin erittäin tyytyväinen, että päätin osallistua juhliin. Siellä oli todella hauskaa ja ensimmäistä kertaa raskauden aikana jaksoin hieman valvoa pitempään. Kannustan kaikkia raskaana olevia tekemään myös niitä asioita, jotka aluksi voivat tuntua oudoilta ja hieman mietityttävät. Nuo tapahtumat piristävät lopulta kummasti. On kiva olla osana tapahtumia, vaikka ei ihan täysin siinä juhlahumussa olekaan. Raskauden ei pitäisi rajoittaa elämää tai ihmissuhteiden ylläpitämistä. Muistetaan nauttia myös tästä ajasta.

On erittäin tärkeää olla mukana ystävien tärkeissä päivissä.

Ja jokaiseen tilanteeseen löytyy aivan varmasti keinoja ja ratkaisuja, jotta voit osallistua!

by Susanna (rv 25)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Miten löydän tasapainon naiseuden ja äitiyden välille? – identiteettikriisi

Miksi lapsettomuudesta on vaikea puhua? – Vaietut tunteet julki!

En voi koskaan nauttia vauvani tuoksusta! – Miten aistivamma vaikuttaa elämääni?

Kommentit (4)

Pömppistäpöö
1/4 | 

Hyvä kirjoitus, mutta todella yllättävä. En ole koskaan ajatellut että raskaana ei voisi käydä samoissa paikoissa kun aikaisemmin. Toki omasta turvallisuudesta huolehtien, tupakansavua vältellen ym. Itse kävin useamman kerran laivareissulla, konsertissa, paletissa, messuilla, illanistujaisissa, ravintolassa syömässä, terassilla, kylpylässä jne. Yökerhoissa en käynyt (paitsi laivalla), koska en käy niissä muutenkaan. Ei ole koskaan tullut mieleen että ei voisi. Tai että mitä muut ajattelevat. Johtuu varmaan siitä että olin jo reilusti yli 30 raskaana. Tuollaisista asioista nauttiminen kuitenkin loppuu joksikin aikaa (useimmilla), kun lapsi syntyy, niin miksi ei nauttisi raskaana?

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Moikka Pömppistäpöö! Ihana kun laitoit kommenttia. :) Mun ympärillä näitä on pohdittu jonkun verran ja osa tuntemistani raskaana olevista rajoittaa melko paljonkin tekemisiään. Olen kanssasi samaa mieltä. Raskaana kannattaa nauttia vielä kaikesta sellaisesta, mitä ei voi sitten sillä hetkellä tehdä, kun on vauvan kanssa kotona. <3   Toki meitä on erilaisia ihmisiä, ja kaikki eivät nauti menemisestä ja sosiaalisista tilanteista niin paljon. Ja ehkä sen vuoksi jäävät helpommin kotiin. :) 

Ihanaa viikkoa sinne! <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Mammaamammaa
2/4 | 

Olin työpaikan pikkujouluissa ja jatkoilla päivä lasketun ajan jälkeen. Silloin ei enää oikein voinut piilotella :D Mutta sainpa helposti istumapaikan muuten täydestä kuppilassa, ei muuten kyllä tuntemattomat kommentoineet.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019