Kyselin jokin aika sitten Instagramissa naisten erilaisista peloista äitiyttä kohtaan. Sain paljon vastauksia ja ajatuksia. Haluan erityisesti rohkaista naisia puhumaan peloistaan, sillä kukaan ei näyttäisi olevan pelkojen kanssa yksin. Sen vuoksi päätinkin kirjoittaa niistä nyt blogissa ja tehdä pelkoihin liittyen postaussarjan. En vain esittele tai kerro pelkoja, vaan tarkoituksenani on myös pohtia jonkinlainen ratkaisu jokaiseen pelkoon liittyen. Tervetuloa lukemaan postaussarjan ensimmäistä osaa!

Yksi isoimmista teemoista oli pelko omasta kehosta. Tätä pelkäävät erityisesti naiset, jotka eivät ole vielä perustamassa perhettä, mutta ovat sitä joskus pohtineet. Itsellänikin tämä on nuorempana käynyt useaan kertaan mielessä. Sopiva puoliso ja oma elämäntilanne on oltava kunnossa, jotta oman kehon ”uhraaminen” on mahdollista. Tarkoitan tällä sitä, että ihan kevyin perustein eivät omaa vartaloaan suojelevat naiset lähtisi perhettä perustamaan – ei oman vartalonsa vuoksi, mutta ei muutenkaan. Tähän omaan vartaloon liittyvään pelkoon sisältyy paljon kysymyksiä, joihin pelkoa kokeva ei osaa välttämättä löytää vastauksia. On vaikea ennustaa miten asiat menee, sillä jos ei ole ollut vielä koskaan raskaana, voivat pelot olla suhteellisen suuretkin. 

Sopiva puoliso ja oma elämäntilanne on oltava kunnossa, jotta oman kehon ”uhraaminen” on mahdollista.

Palaudunko raskauden tuomista muutoksista ikinä?
Palaudunko raskauden tuomista muutoksista ikinä?

Mitä omalle vartalolle tapahtuu raskauden aikana? Palaudunko siitä ikinä?

Mitä omalle vartalolle tapahtuu raskauden aikana? Miten palaudun siitä? Olenko enää koskaan entiseni? On päivänselvää, että oma vartalo kiinnostaa. Ja niin pitäisikin. On naiivia ajatella, että tämä aihe ei kävisi monen naisen mielessä. Nyt kun sitä ajattelee, niin totta kai se käy. Jos olet koko elämäsi pitänyt itsestäsi huolta, miksi et huolehtisi nytkin? Tämä pelko ei ole pinnallinen, vaikka se ehkä voi ensimmäiseksi siltä kuulostaa. Vaikka kuinka paljon haluaisi äidiksi, ja olisi sitä toivonut, ei se tarkoita sitä, ettei haluaisi säilyttää omaa vartaloaan. Onko äitiys automaattisesti oman itsensä kadottamista? Paljon puhutaan äitiyden tuomasta identiteettikriisistä. Äidiksi tuleva käy samanlaisia kasvukipuja läpi kuin murrosikäinen nuori. Ja sen vuoksi myös nämä kaikki pelot ovat hyvinkin inhimillisiä.

Pelko oman vartalon menettämisestä ei ole pinnallinen, vaikka se ehkä voi ensimmäiseksi silta kuulostaa.   

Pelko oman vartalon menettämisestä ei ole pinnallinen, vaikka se voisi ensimmäiseksi siltä kuulostaa.
Pelko oman vartalon menettämisestä ei ole pinnallinen, vaikka se voisi ensimmäiseksi siltä kuulostaa.

Oman vartalon hyväksyminen ja siitä pitäminen on yksi osa itsevarmuutta. Sillä ei ole väliä millainen vartalo on, kunhan sen omistajalla on hyvä olla vartalossaan. Kyse ei ole siis tiettyyn muottiin pyrkimistä, vaan oman hyvinvoinnin vaalimista! Pelkoon liittyy myös itselle asettamien paineiden sietäminen ja odottamattomien asioiden kohtaaminen. Koskaan emme voi tietää, mitä oikeasti raskauden aikana meidän kehossa tapahtuu. Jokaisella kun raskauden vaikutukset ovat niin erilaiset. Monet saattavat asettaa itselleen ja vartalolleen liian suuria vaatimuksia, joita on lopulta mahdoton toteuttaa. Tämä tuottaa pettymyksiä ja ahdistusta. Miksi minä en pysty pitämään omasta vartalostani huolta raskauden aikana? Olenko jotenkin huonompi? 

Asetamme itsellemme ja vartalollemme usein myös liian korkeita  vaatimuksia, joita on lopulta mahdoton toteuttaa.

Oman vartalon hyväksyminen on yksi osa itsevarmuutta.
Oman vartalon hyväksyminen on yksi osa itsevarmuutta.

Pelkoon liittyy myös hallinnan tunteen menettämistä. Yhtäkkiä kehossamme alkaa tapahtua rytinällä muutoksia, joita emme voi hallita. Miten tuohon voi asennoitua? Miten niistä selviää? Jokainen nainen voi varmasti allekirjoittaa, että oma vartalo mietityttää aina ajoittain. Miten siis päästä tästä pelosta eroon, ja uskaltaa antautua tulevalle raskaudelle ja sen tuomille muutoksille? 

  1. Pohdi omaa asennetta muutosta kohtaan. Itselläni oli alle 30 vuotiaana vahva usko siihen, että omilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan loputtomasti omaan vartaloon. Vasta lähempänä kolmeakymmentä ymmärsin, että vartalo tulee muuttumaan vuosien saatossa – tekee mitä tahansa. Toki muutoksen laatuun voi aina vaikuttaa. Ikä tuo muutoksia. Ainoa totuus on, että mikään ei ole pysyvää. 
  2. Luota omiin kykyihisi löytää hyvinvointi muutoksen keskellä. Kuten kohdassa 1 totesin, elämme jatkuvassa muutoksessa – mikään ei ole pysyvää. Joten olemme jatkuvasti läpi elämämme oppineet muokkautumaan muutosten tuomiin asioihin. Löydämme kerta toisensa jälkeen uusia tai vanhoja hyviä tapoja pitää huolta hyvinvoinnista. Ihmiskeho pyrkii kohti tasapainoa voidakseen hyvin. Tärkeintä on luottaa itseensä ja kykyihinsä löytää jokaista elämäntilannetta tukevat hyvinvoinnin elementit. Kyllä sinä tiedät mikä on sinulle hyväksi!
  3. Ajatus ”ennen kaikki oli paremmin” kannattaa heittää roskakoriin, sillä se ei pidä paikkansa. Usein aika kuultaa muistot. Yleisin ongelmamme on jäädä haikailemaan menneeseen tai kuvittelemme jo paremmasta tulevasta. Tyytyväisyys tulisi löytää tässä ja nyt. Vain sillä on merkitystä elämässä. 
  4. Löydä hallinnan tunne keskellä muutosta. Hallinnan tunne omaan elämään on yksi hyvinvoinnin osatekijöistä. Sen vuoksi jokaisessa elämäntilanteessa olisi hyvä erotella asiat niihin, mihin voi vaikuttaa ja mihin taas ei. Myös raskaudesta löytyy varmasti asioita ja tehtäviä valintoja, joiden kautta voimme tyydyttää hallinnan tunteemme janoa. Itse olen tämän ratkaissut niin, että teen päivittäin terveyttä edistäviä valintoja. Tämän vuoksi voin käsi sydämellä itselleni todeta, että kaikki muutokset joita vartalossani tapahtuu, ovat täysin luonnollisia ja sellaisia, joihin en ole itse voinut vaikuttaa. Tämä ajatus pitää rauhallisena ja tyytyväisenä. 

Pelkoon liittyy usein hallinnan tunteen menettämistä.
Pelkoon liittyy usein hallinnan tunteen menettämistä.

Pelot ovat meidän mielikuvituksen ja menneiden kokemusten tuottamaa tunnetta. Sen varjoon ei kannata jäädä ja jättää sen vuoksi asioita tekemättä. Meissä jokaisessa on paljon potentiaalia voittaa omia pelkoja.

Usein me itse rakennamme häkin ympärille. Häkki pitää osata purkaa, jotta voi oikeasti kokea onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämässään. Minä haluan olla mukana näiden häkkien purkamisessa. Ole siis sinäkin.

Tuleeko sinulla mieleen vielä keinoja tai ajatuksia tämän pelon voittamiseksi? 

by Susanna (rv 36)

@susanna_mustajarvi

@meidancombo

Lue myös:

Pelkäsinkö fitnessurheilun vaikuttaneen lapsettomuuteen?

Miten löydän tasapainon naiseuden ja äitiyden välille? – identiteettikriisi

Raskausvatsaa saa katsoa, muttei koskea! – Miten reagoida rakentavasti ikäviin tilanteisiin?

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019