Herään aamulla klo 05:00 vessahätään. Pyörähdän toiselle kyljelle ja lähden suunnistamaan vessaa kohti silmät puoliksi kiinni. Teen tarpeeni ja suunnistan umpiväsyneenä takaisin sänkyyn. Nukahdan välittömästi, mutta herään pian taas uudestaan. Olen koko yön nukkunut pinnallista unta. Tai siltä se ainakin tuntuu. Olen herännyt useasti ja kääntänyt kylkeä ainakin kymmenesti. Aamulla herätessä olen edelleen hyvin väsynyt. Nousen sängystä ja alan touhuta asioita. Päivän mittaan huomaan, että väsymys vain kasvaa. Silmiä särkee ja nukkua voisi vaikka ympäri vuorokauden. 

Kuulostaako yhtään tutulta?

Kuva: Elisa Honkasalo. Kuvauspaikka: Pure Move, Turku
Kuva: Elisa Honkasalo. Kuvauspaikka: Pure Move, Turku

Viimeinen kolmannes on huomenna pyörähtämässä käyntiin, enkä ole koskaan kokenut samanlaista väsymystä. Alkuraskaudessa olin kyllä hyvin väsynyt, mutta se oli jokseenkin hieman erilaista. Silloin pystyin nukkumaan sikeästi koko yön ja heräsin aamulla virkeänä. Nyt ihan viime aikoina minun unesta on tullut melko pinnallista. Olisikohan tämä biologista valmistautumista vanhemmuuteen ja yöheräilyihin? 

Pinnallinen uni – biologista valmistautumista vanhemmuuteen ja yöheräilyihin?

Väsymykseen on myös liittynyt viime aikoina muitakin juttuja. Sokerirasituskokeesta sain hyvät tulokset, eli raskauden aikaista diabeetesta ei ole. Huh! Verikokeista kuitenkin samalla selvisi, että minulla on alhaiset hemoglobiini arvot. Olin jo etukäteen tätä epäillytkin, sillä minun hemoglobiini on aina ollut tosi alhainen. Rautaa olen kuureina syönyt aina muutaman kerran vuodessa. Olen heti raskauden alusta alkaen puhunut jokaisella neuvolakäynnillä oireista, jotka voisivat viitata raudanpuutteeseen. Huoli nousi erityisesti silloin, kun kerroin täällä blogissakin, että minusta on tullut hajamielinen ja muisti pätkii. Aina minulle on kuitenkin sanottu neuvolassa, ettei rautaa saisi syödä turhaan. Ja koska raskauden alussa minun ensimmäisissä verikokeissa hemoglobiiniarvot olivat juuri ja juuri viitearvojen sisällä, ei minulle ole suositeltu rautalisän käyttöä.

Kuva: Elisa Honkasalo. Kuvauspaikka: Pure Move, Turku
Kuva: Elisa Honkasalo. Kuvauspaikka: Pure Move, Turku

Välillä olo on tosi toivoton, sillä vetämättömyys on käsin kosketeltavaa.

No nyt tilanne on kuitenkin toinen ja syön päivittäin Obsidan rautalisän. Tilanne kuitenkin harmittaa hiukan, koska ensimmäisistä verikokeista on kulunut lähes 18 viikkoa, ja en tiedä kuinka kauan hemoglobiini on todellisuudessa ollut näin alhainen. Olisiko tätä voinut jotenkin ennaltaehkäistä? Tällä hetkellä hengästyn pelkästä puhumisestakin. Kävelen rappuset ylös, jonka jälkeen minun täytyy hetkeksi pysähtyä puhaltelemaan, etten pyörry siihen paikkaan. Myös tuo väsymys on tullut uutena juttuna. Välillä olo on tosi toivoton, sillä vetämättömyys on käsin kosketeltavaa. Olisiko minun pitänyt olla vielä jämäkämpi neuvolassa ja vaatia veriarvojen testausta vahvemmin? Onneksi kuitenkin tiedän, että tämä on väliaikaista. Toivon vain, ettei tuo raudanpuute ole vaikuttanut vauvaani millään tavalla. 

Voiko pitkään kestänyt raudanpuute vaikuttaa vauvan kehitykseen vatsassa?

Onneksi tänään on neuvolalääkäri ja voin puhua näistä myös siellä. Onko kenelläkään kokemuksia samankaltaisesti tilanteesta? Onko raudan puutoksella ollut vaikutusta vatsassa kasvavaan vauvaan?

by Susanna (rv 28)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

En ole aina halunnut lasta! – Syynä entiset työt lastensuojelussa

Mikä on riittävän hyvää vanhemmuutta? – jo raskausaikana

Pelkäsinkö fitnessurheilun vaikuttaneen lapsettomuuteen?

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Mulla on ollut raudanpuutetta raskausaikana ja nyt lapsillani on myös raudanpuutetta. Heillä on kovia kasvukipuja, levottomat jalat sekä nukahtamisvaikeuksia. Lisäksi on ruokahaluttomuutta, ärtyneisyyttä, lapset väsyvät helposti ja kuopuksella on puheenviivästymää. Toki näitä kaikkea voi olla ilman raudanpuutettakin mutta en voi olla miettimättä että olisiko tämä kaikki ollut ehkäistävissä.

Oletko muuten kuullut että raudanpuute voi mahdollisesti aiheuttaa myös lapsettomuutta?

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Oliko sinulla kuinka suuri rauta-arvojen lasku raskausaikana? Tosi harmillista kuulla. Jotenkin itsekin pelkään, että sillä voi olla merkitystä. :/ Kuulin tuosta raudanpuutteen vaikutuksesta lapsettomuudelle viime kesänä, ja söinkin silloin nestemäisen + tablettikuurin. Syksyllä tulinkin sitten raskaaksi. :) <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
2/4 | 

En osannut suoraan vastata tuohon kommenttiisi niin vastaan nyt tähän. Minulla oli raskausajat hb ihan ok tasolla ja on ollut sen jälkeenkin jos ei oteta huomioon anemiaa heti synnytyksen jälkeen. Ferritiini minulta on otettu vasta reilu vuosi kuopuksen syntymän jälkeen ja se paljasti että varastorautaa ei ole ollenkaan. Sen takia raudanpuutteeni onkin jäänyt huomaamatta koska sitä ei rutiinisti kontrolloida varsinkaan jos hb ei ole hälyyttävän alhainen.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Tosi kummallista, sillä kysyin juuri eilen lääkäriltä tuosta ferritiinin mittauksesta. Ja lääkäri sanoi, että se kannattaa mitata, jos hb lasku on ollut enemmän kuin 10 ja mulla se oli just 10 eli ei nähnyt syytä miksi se kannataisi mitata, koska ennen tuota mittauksen tekoa pitäisi olla 2vko ilman rautalisää ja mä juuri aloitin lisän syömisen reilu viikko sitten. Olis jotenkin järkevää, että mittaus tehtäisiin verikokeiden yhteydessä kaikille rutiininomaisesti, koska kyseessä ei ole vissiin mikään kallis tutkimus.

Palaamme tähän tosin vielä lääkärin kanssa varmastikin uudelleen.

Selkeästi kaikissa tapauksissa on poikkeuksia. Se on tosi outoa, että tällaisia tilanteita tulee. Eikö niitä kirjata mihinkään vai miksi lääkärit ei osaa ottaa näitä huomioon. 🤷🏼‍♀️

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram