Raskaus ja sen tuomat muutokset mielessä sekä kehossa aiheuttavat lähes aina keskustelua seksistä. On siis täysin normaalia, että tämä aihe nousee pariskunnilla jossain kohtaa raskautta esille. Silloin on hyvä tietää, että muutkin käyvät samoja asioita läpi, ettekä ole asioiden kanssa yksin.

Miten siis seksielämän kanssa käy, kun tulee raskaaksi? Mitä pitäisi osata ottaa huomioon? 

Mikäli raskaus on sujunut hyvin, eikä neuvolasta ole saanut muuta ohjetta, en ole kuullut syytä miksi raskauden aikana pitäisi välttää seksiä. Kasvava vatsa voi tosin aiheuttaa uusia tuntemuksia. Vaihtakaa asentoa ja muistakaa, että seksi ei tarkoita aina yhdyntää. Läheisyys ja kosketus voi tapahtua monilla muillakin tavoilla.

Tärkeintä on kuitenkin se, että molemmat osapuolet tietävät missä mennään. Sen vuoksi asiasta kannattaa puhua avoimesti oman puolison kanssa. Läheisyys ja sen tuomat hormonit ovat erittäin tärkeitä terveydelle raskauden aikana. Keskustelkaa ja pohtikaa, miten teidän parisuhteessa läheisyys tulisi mahdollisimman luontevasti ja molemmille sopivalla tavalla. Mitkä ovat teidän parisuhdetta ja läheisyyttä tukevat toimintatavat raskausaikana? Mitkä taas estävät läheisyyden? 

Seksi halut ovat hyvin yksilölliset
Seksi halut ovat hyvin yksilölliset

Seksihalut ovat hyvin yksilölliset

Itse oman kokemuksen mukaan – sekä myös monien muiden naisten kokemusten kautta – voin todeta, että seksihalut voivat jopa nousta raskauden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Silloin seksi ja orgasmi tuntuvat erittäin hyvältä. Jopa sellaiselta, jota ei ole koskaan ennen kokenut. Tämä johtuu lisääntyneestä verenkierrosta emättimessä, joka puolestaan lisää naisen tuntoherkkyyttä. Jotkut naiset tuntevat itsensä haluttavammiksi alkuraskauden aikana kasvaneiden rintojen sekä pyöristyneen vatsansa myötä.

Olen myös kuullut, ettei ole myöskään täysin epätavallista, että miehiä vetää enemmän puoleensa hänen raskaana oleva puolisonsa.

Nämä kaikki ajatukset ja tuntemukset ovat täysin normaaleja, joten tästäkin ajasta kannattaa siis nauttia. Näin minä ainakin aion! 

Toisaalta taas on täysin normaalia myös se, että seksihalut voivat kadota raskauden aikana. Halut voivat myös vaihdella raskauden eri vaiheissa. Hormonit aiheuttavat useammille pahoinvointia, väsymystä ja päänsärkyä, jotka osaltaan voivat aiheuttaa seksihalujen hiipumista. Ei myöskään ole yhtään epätavallista, että raskaus voi vaikuttaa molempien vanhempien seksihalujen laskuun. Nyt kun ajattelee, niin onhan se ihan luonnista, että miehelle voi esimerkiksi nousta suuri halu suojella raskaana olevaa puolisoa ja syntyvää lasta. Tämä halu voi joskus olla voimakkaampi kuin halut seksiin ja yhdyntään. Nämä asiat ovat erityisen tärkeitä sanoa ääneen ja kuunnella toisen tuntemuksia.

Kosketuksen suuri mekitys
Kosketuksen suuri mekitys

Kosketuksen suuri merkitys

Raskaus aiheuttaa suuria muutoksia meille kaikille niin fyysisesti kuin tunnepitoisesti. Jos seksi tuntuu teidän raskauden aikana vastenmieliseltä, voi kuitenkin hellyyden tarve olla suuri. Kosketuskokemuksen jakaminen voi tapahtua niin monella tavalla, johon ei tarvita yhdyntää. Silitelkää, hierokaa, hipsutelkaa ja halikaa toisianne!

Jokainen hellä kosketus välittää kehossa oksitosiinia, joka tukee hyvää terveyttä ja sidettä ihmisten välillä.

Oksitosiini on hormoni, jota kutsutaan liimaksi ihmisten välillä. Se on elintärkeää kaikille meille ja meidän onnellisuudelle, sillä se vähentää muun muassa stressiä ihmisen kehossa.  

Jos yhdyntä kuitenkin tuntuu kivuliaalta, aiheuttaa veristä vuotoa tai orgasmi aiheuttaa supistuksia, suosittelen kyllä asiasta keskustelemaan neuvolassa. Onneksi terveydenhoitajat ovat siellä meitä varten ja tottuneet puhumaan tällaisistakin asioista. Asian puheeksi ottamista ei siis kannata arastella tai hävetä. Tosin ehkä helpommin sanottu, kun tehty! Asioista kannattaa myös jutella muiden raskaana olevien tai äitien kanssa. Usein muilta saatu apu ja tuki auttaa monessa tilanteessa. 

Muistetaan, että myös raskauden aikana on tärkeää nauttia puolisosta.

Älkää siis unohtako toisianne!

by Susanna (rv 21)

 

Pysyt parhaiten mukana seuraamalla:

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Voivatko rintaimplantit olla esteenä imettämiselle? – asiantuntija vastaa

Olisiko aika keskustella perheen yhteisistä arvoista? – näin teet sen!

Elämäni tuskaisin vuosi – miksi en tullut raskaaksi?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram