Raskaus lähenee loppuaan. Uusien elämäntilanteiden kynnyksellä minulle on usein luontaista pysähtyä ja pohtia mennyttä. Tästä syystä olen nyt viime aikoina pysähtynyt useasti miettimään raskausaikaa oman puolisoni näkökulmasta. Millainen olen ollut? Olenko ollut hyvä puoliso? Mitä olisin voinut tehdä paremmin?

Parisuhde ei voi olla koskaan lomalla. Siitä minun kanssani samaa mieltä on myös vauva.fi bloggaaja Herkkämies, joka kirjoitti aiheesta postauksen muutama viikko sitten. Raskaus on yksi vaihe elämässä, joka helposti laittaa parisuhteen lomalle. Raskaana on niin syvällä omissa tuntemuksissaan, ja niin – raskaudessa. Raskaus tuo mukanaan paljon uutta ja ihmeellistä. Raskaus vie voimia, ja se kääntää omaa mieltä jatkuvasti enemmän ja enemmän sisään päin. Raskaus usein myös muuttaa ihmistä. Mutta siltikään me emme saisi unohtaa parisuhdetta. Se on, ja tulee olemaan, perheen tärkein tukipilari. Näin minä ainakin ajattelen. 

Parisuhde on perheen tärkein tukipilari!

Parisuhteessa kumpikaan ei voi olla yksin pääroolissa.
Parisuhteessa kumpikaan ei voi olla yksin pääroolissa.

Miten siis pitää huolta parisuhteesta raskaanakin? Minä uskon vahvasti, että meillä kaikilla on aina jotain parannettavaa. Itsestäni ainakin löytyy niin heikkouksia kuin vahvuuksia parisuhderintamalla. Listasin hieman ideoita siihen, miten parisuhde pysyy virkeänä kaikkina aikoina ja kaikissa elämäntilanteissa – myös siis raskaana. Tärkeintä on muistaa, että aina voi – ja kannattaa –panostaa puolisoon. Se on paras sijoitus oman hyvinvoinnin jälkeen!

  1. Mitä sinulle kuuluu? Yksinkertainen kysymys, joka välillä unohtuu. Jokainen meistä haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi. Raskaus on välillä hyvin raskasta, ja aina ei jaksaisi olla kiinnostunut muista – sen olen itsekin huomannut oman raskauden aikana. On kuitenkin erittäin tärkeää nähdä, miltä maailma näyttäytyy toisen silmin. Mitä ajatuksia oma puoliso käy läpi? Tuleeko vauva ja raskaus jutut välillä korvista ulos? Ajoittain on hyvä keskustella myös muista kuin vauvajutuista. Tiedän – se on vaikeaa, silloin kun omassa päässä pyörii jatkuvasti raskaus, vauva ja synnytykseen liittyvät asiat. 
  2. Rakastan sinua, olet minulle tärkeä! Tärkeitä sanoja, joita ei voi koskaan sanoa liikaa ääneen. Muistathan sanoa nämä sanat päivittäin ja mielellään useasti päivässä? Toista ei kannata missään nimessä pitää itsestäänselvyytenä. Ja kukaan ei ole myöskään ajatustenlukija. Oikotietä ei ole – nämä sanat pitää sanoa ääneen!
  3. Mitä pientä voisit tehdä puolisosi hyväksi? Raskaana usein saa hiukan erikoiskohtelua, joka on oikein ja luonnollista. Voimia pitää säästellä ja ihan kaikkea ei tarvitse jaksaa samaan malliin kuin ennen raskautta. Raskaus ei kuitenkaan ole sairaus, joka veisi meiltä kaikkia voimia ja kykyjä. Jokainen ihminen on ansainnut silloin tällöin erikoiskohtelua. Myös ne puolisot, joiden kotona on raskaana oleva nainen. Miten siis sinä voisit tehdä puolison olosta mukavan? Tai voisitko jotenkin yllättää hänet?
  4. Yhteinen tekeminen yhdistää ja vahvistaa liimaa pariskuntien välillä. Onko teillä ollut jotain yhteistä tekemistä ennen raskautta? Jos on – pitäkää siitä kynsin ja hampain kiinni myös raskaana. Jos ei – nyt viimeistään kannattaa toden teolla pohtia, mitä se voisi olla. Lapsen syntymän jälkeen on varmasti vielä haasteellisempaa saada yhteistä ja molemmille mielekestä tekemistä järjestymään. Sen vuoksi niitä yhteisiä asioita kannattaa vaalia ihan jokaisessa elämänvaiheessa. Mikä teitä yhdistää? Mikä on teille molemmille mielekästä puuhaa? Tehkää sitä! Se vahvistaa suhdetta jatkossakin.

Kuva: Katri Haavisto Photography
Kuva: Katri Haavisto Photography

Mitkä ovat mielestäsi keinot ennaltaehkäistä tilanteita, joissa on kasvettu erilleen tai todetaan puolison pitävän itsestäänselvyytenä? Jep, kyllä ne ovat nämä yllä mainitut yksinkertaiset keinot. Näihin siis kannattaa panostaa joka päivä ja joka viikko. Et varmasti tule katumaan! 

Minulle parisuhde on aina ollut yksi tärkeimmistä asioista elämässä. Se on ihmissuhde, jonka vuoksi olen valmis uhrautumaan. Hän on ihminen, jonka vuoksi olisin valmis kuolemaan! Hän on tärkeintä maailmassa. Siksi haluan olla hyvä puoliso. Ja sen vuoksi ajoittain myös pysähdyn pohtimaan, olenko todella ollut sitä?

by Susanna (rv 41)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Vuosien takainen avioero – häpeä, joka seuraa minua yhä!

Euforisia onnenhetkiä – saisinko jäädä raskauskuplaani ikuisesti?

6 syytä, miksi synnytykseen kannattaa valmistautua

Mitä muut kirjoittavat aiheesta: 

Puolison rooli raskaudessa

Tule sinäkin mukaan #sometonjuhannus haasteeseen, ja vietetään tämä juhannus olemalla läsnä ja hetkestä nauttien!

 

Kommentit (13)

Taaperon äiti
1/13 | 

Omasta kokemuksestani raskausaika oli ihan parasta parisuhdeaikaa, vaikka hormonit heittelivätkin ja tunteet olivat pinnassa. Vauva-aika olikin sitten toinen juttu; parisuhteelle ei kertakaikkiaan ole mahdollista laittaa paukkuja ainakaan ihan alussa ja se piti vain hyväksyä. En yhtään ihmettele, miksi monet eroaa kun lapset ovat pieniä, vaikka me pariskuntana ollaankin ns selvitty vauva-ajasta suht hyvin. Se vauvan kanssa olemisen intensiivisyys yllättää, sen kyllä tiesi mutta käytännössä ei kuitenkaan tiennyt. Olennaista on omasta mielestä, että kasvaa parina uudestaan niin, että siinä onkin nyt kolmas henkilö mukana. Lisäksi antaa sille kasvulle aikaa ja ymmärrystä, joustoa puolin ja toisin.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Sitä ei varmasti pysty etukäteen ymmärtämään miten kaikki muuttuu, kun vauva astuu kuvioihin. Musta tuntuu ainakin, ettei itsellä ole mitään käryä miltä se sitten tuntuu ja mitä kaikkea on edessä. Ja että mitä kaikkea se tekee parisuhteelle. Haastaa varmasti tosi paljon, ja eri suunnista. 

Mutta ehkä tärkeintä on oma asenne ja se, että mielessä on jatkuvasti ajatus siitä, että tämä on vaihe, joka ylitetään yhdessä. <3 Myös parisuhteen hyvät ajat auttavat jaksamaan ja taistelemaan parisuhteen puolesta. 

Hyvin kirjoitettu tuo, että kasvaa parina uudestaan. Siihen kiteytyy varmasti kaikki mitä vauva-arki lopulta vaatii. Tsemppiä sinne! <3 

Ja ihanaa juhannusta! 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Anna-Maria K
2/13 | 

Mä ajattelen myös että raskausaikana, niin kuin kaikkina aikoina, parisuhteeseen täytyy panostaa. Ei se itsestään pysy kasassa. Meillä on mennyt tähän saakka tosi hyvin (ollaan rv 33) ja pyritään että menee jatkossakin. Kunoa pystyisimmectekemään tarvittavat asiat myls sitten kun beibi on syntynyt ❤️ Kun hän syntyy, me juhlimme 10 vuotta yhdessä oloa. Aika kiva huipennus 🙂

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Oon sun kanssa täysin samaa mieltä. Hei vau, ja onnea! Tuo on jo tosi hieno juttu, että ootte olleet noin kauan yhdessä. Kyllä parisuhteen eteen pitää ja kannattaa nähdä vaivaa! 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Se on varmasti vaikeaa. Elämään tulee niin paljon muutoksia, että ei oo ihmekään. Lisäksi tulee paljon velvollisuuksia, ja yhteinen aika on kortilla. <3 Mutta aina kannattaa taistella yhteisen hyvän puolesta. <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019