Kesälomat alkavat olemaan käsillä pikku hiljaa. Osalla loma on jo menossa, joten nyt on hyvä hetki muistuttaa siitä, mikä oikeasti lomalla on tärkeää. Suoritetaanko me sitä, vai osaammeko nauttia hetkistä? Mikä lomassa on tärkeintä? Mikä siitä yleensä jää eniten mieleen? 

Tehdessäni lasten kanssa töitä, kyselin usein lomalta paluun jälkeen mikä oli ollut lomassa kaikkein parasta. Oli todella silmiä avaavaa huomata, että jokaisen lapsen suusta tulivat hyvin yksinkertaiset asiat. Usein esille nousi vanhempien ja sisarusten kanssa yhdessä tekeminen. Tekeminen on voinut olla esimerkiksi sitä, että takapihalle on rakennettu teltta ja siellä on nukuttu yö. Paras kokemus on voinut olla myös esimerkiksi lättyjen paisto tai pyöräretki jäätelökioskille. Eli yksinkertaisuus on se millä lasten sydämet saadaan sykkimään innostusta.

Keskity lomalla siihen, että sinulla on hyvä olla! Kuva: Elisa Honkasalo
Keskity lomalla siihen, että sinulla on hyvä olla! Kuva: Elisa Honkasalo

Lapset muistavat tilanteet, kun vanhemmilla on hyvä olla ja oleminen on rentoa yhdessä oloa. Lapset eivät tarvitse onnellisuuteen ja onnistuneeseen lomaan kalliita reissuja tai lippuja huvipuistoihin. Lapset tarvitsevat hyvinvoivan ja iloisen vanhemman. Ovatko nämä kalliit lomamatkat ja huvipuistot siis todellisuudessa vanhempia varten? Tarvitsemmeko me aikuiset jotain erikoisempaa? Lapsille ainakin mieleen jää usein ne pienet ja hyvällä fiiliksellä tehdyt asiat. 

Keräsin tähän kolme tärkeintä pointtia onnistuneen loman viettoon omien kokemusteni pohjalta.

1. Älä suunnittele lomalle aikataulua.

Usein meillä on tapana suunnitella lomalle aikataulu, jotta ehtii tehdä ja nähdä kaiken. Liika suunnittelu voi tuoda liikaa painetta lomalle. Mitä jos asiat eivät menekään suunnitelmien mukaan? Onko silloin kireä tunnelma? Silloin kun kyse on perheen yhteisestä lomasta, on tärkeää myös puhua auki mitä kukakin lomalta odottaa. Näin vältytään väärinkäsityksiltä ja riidoilta, sekä pystytään ymmärtämään toinen toistemme toimintaa paremmin. Liiallinen suunnittelu voi tuoda toiselle lomaan turhaa stressiä. Toiselle se voi olla helpotus, jos ei millään pysty vain olemaan. Onko sillä loppujen lopuksi väliä, mitä sitä näkee ja kokee lomalla. Eikös pääasia olisi, että on nauttinut lomasta ja fiilis on ollut mahtava? Mitä se kenenkin kohdalla tarkoittaa, on hyvä jokaisen pohtia yhdessä perheen kanssa. 

Lomaa suunniteltaessa, muista nostaa jalat pöydälle ja rentoutua! Kuva: Elisa Honkasalo
Lomaa suunniteltaessa, muista nostaa jalat pöydälle ja rentoutua! Kuva: Elisa Honkasalo

2. Tee just sitä mitä haluat. Lepää – älä ota stressiä.

Jos olet lähtenyt lomamatkalle, kuinka moni uskaltaa jättää käymättä jossain kuuluisassa nähtävyydessä, jos vaan yksinkertaisesti ei huvita kierrellä nähtävyyksiä? Onko loma onnistunut, jos on vaan nukkunut, levännyt ja ollut tekemättä mitään? On rohkeaa tehdä lomasta oman näköisensä. Aina ei tarvitse nähdä kaikkea, jos ei vaan huvita. Loman tarkoitus on rentouttaa, ei väsyttää tai kerätä lisää stressiä. Mikä siis tuo sinulle stressiä? Mikä rentouttaa sinut parhaiten? Nämä asiat kun ovat selvillä, tiedät miten loma kannattaa viettää – toki oma perhe huomioonottaen. 

3. Syö terveellisesti ja liiku.

Lomalla usein otetaan lisäkiloja, koska syödään paljon epäterveellistä ruokaa ja liikutaan vähän. Loman jälkeen on usein ähky ja loman jälkeen aloitetaan taas kuntokuuri. Sama on tehty juuri ennen lomaa ja taas sama jatkuu loman jälkeen. Onko siinä mitään järkeä? Jos haluat nauttia lomasta, syö terveellisesti ja liiku lomallakin. Lomaan toki kuuluu myös herkuttelu. Mutta voit paremmin kun herkuttelu ei mene yli niin, että se tekee huonon ja "tukkoisen" olon.

Mikä tuo sinulle ja perheellesi hyvän mielen? Tee sitä lomalla. Kuva: Elisa Honkasalo
Mikä tuo sinulle ja perheellesi hyvän mielen? Tee sitä lomalla. Kuva: Elisa Honkasalo

Meillä tämä kesäkuu taitaa pääosin mennä odotellessa pojan syntymää. Ja syntymän jälkeenkin elämä on hyvin epävarmaa, joten mitään suurempia suunnitelmia emme tänä kesänä voi tehdä. Toisaalta tämä on ihanaa. Nyt voi vain olla tekemättä yhtään mitään. 

Mitä suunnitelmia sinulla on lomaa varten? Millaisen loman sinä haluat viettää?

by Susanna (rv 39)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Ajanhallintavinkki: kotisiivous kannattaa ulkoistaa – tuet samalla omaa hyvinvointiasi!

Matkustaminen edistää hyvinvointia – mitä raskaana kannattaa ottaa huomioon?

Mikä on riittävän hyvää vanhemmuutta? – jo raskausaikana

Tule sinäkin mukaan #sometonjuhannus haasteeseen, ja vietetään tämä juhannus perheen kanssa olemalla läsnä ja hetkestä nauttien!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019