Yleisesti riidat kotona puolison kanssa liittyvät joko seksiin, rahaan tai kotitöihin. Tänään otetaan syyniin nuo kotityöt. Uskon, että meillä kaikilla on jonkinlaista kokemusta tämän aiheen tiimoilta olevista kinasteluista. Etenkin riitoja syntyy silloin, jos kotityöt eivät jakaudu tasaisesti, ja siitä kokee paljon stressiä. Usein perheessä se siistimpi osapuoli pitää huolta kodin siisteydestä, kun taas keittiössä paremmin viihtyvä tekee ruoan. Mitä jos puoliso ei olekaan kiinnostunut kummastakaan? Jääkö silloin kaikki hommat toisen harteille? 

Kevät ja aurinko tuovat kotona esille kaiken pölyn ja lian. Onko tässä syy kevätväsymykselle ja turhille riidoille?

Vaikka kevät on oikein ihanaa aikaa, on siinä myös yksi varjopuoli. Kun kevätaurinko alkaa paistaa ikkunasta sisälle, tulee kotona esille kaikki pimeydessä piilossa olleet tahrat ja pölyt. Tuntuu, kuin yhtäkkiä ympärillämme leijuisi hirveä määrä pölyä, jota ei olisi ollut talvella. Siivottavaa olisi vaikka muille jakaa. Ikkunat tulisi pestä, ja tahroja sekä pölyä on ihan kaikkialla - ovissa, seinissä ja lattioissa. Mieli alkaa muuttua epätoivoiseksi. Onko tässä syy kevätväsymykselle ja turhille riidoille? 

Yleisin riidan aihe kotona on tekemättömät kotityöt. Kuva: Elisa Honkasalo
Yleisin riidan aihe kotona on tekemättömät kotityöt. Kuva: Elisa Honkasalo

Yksi yleisimmistä arkisista ärsytyksen aiheista kotona on siis tekemättömät kotityöt. Ainakin itse voin samaistua tähän. Olen siivousfriikki, joka voi ärsyyntyä pienistäkin leivän murusista. Tiedostan tämän huonon piirteen itsessäni ja olen siitä kovasti pyrkinyt pääsemään eroon. Olenkin nyt siis listannut muutaman hyväksi koetun vinkin auttamaan arjessa, jotta pystyn olemaan ärsyyntymättä turhista asioista ja kotitöiden hoitamisesta.

  1. Olen useasti törmännyt kotityö aiheeseen ystävieni kanssa keskustellessa. Monella taitaa olla samanlaisia ongelmia. Näemme usein virheitä toisen tekemisissä tai tekemättömissä asioissa. Mistäköhän se johtuukin, että omat puutteet ja sotkut eivät ärsytä niin paljoa kuin toisen? Toisen tekemisessä näkee jatkuvasti huomautettavaa. Tämä on hyvä ottaa huomioon.
  2. On tilanne sitten kotona mikä tahansa, suosittelen ehdottomasti tekemään selkeät jaot kotitöissä. Mitä selkeämmin ne on jaettu, sitä helpompi niitä on noudattaa. Tässä piilee aina kuitenkin se riski, että joutuu antamaan toiselle myös tilaa tehdä asiat omalla tavallaan ja omassa tahdissa. Joten jos lähdette jakamaan kotitöitä, kannattaa siinä hyväksyä myös se, että me kaikki olemme hyvin erilaisia siisteydessä ja myös toiminnan nopeudessa. Toiselle voi olla ihan ok, että jotkut vaatteet lojuvat pesukoneen päällä muutamankin päivän, kun taas toiselle se ei ole ok.
  3. Itse olen myös huomannut, että oman asenteen muuttaminen auttaa paljon. Haluanko todella ärsyyntyä tällaisista asioista? Haluanko pilata omani ja toisen päivän valittamalla sotkusta? Olisiko ehkä parempi vain antaa olla, ja tottua siihen, että koti ei voi olla koko ajan tiptop?
  4. Olen myös opetellut siihen, etten valita asioista ohimennen. En halua olla se "mäkättävä" puoliso kotona, josta kavereille aina valitetaan. Otan asioita silloin tällöin rakentavasti puheeksi, jolloin keskusteluista on paljon enemmän hyötyä. Kiukkuisena ei saa mitään hyvää aikaiseksi. Lisäksi näissä keskusteluissa tulee hyvin usein esille, että myös joku minun tapani ärsyttää puolisoani. Olemme molemmat todella siistejä, mutta kiinnitämme huomiota vain eri asioihin.  

Siisteydestä pidän minä huolen! Kuva: Elisa Honkasalo
Siisteydestä pidän minä huolen! Kuva: Elisa Honkasalo

Kuka teillä laittaa ruokaa? Kuva: Elisa Honkasalo
Kuka teillä laittaa ruokaa? Kuva: Elisa Honkasalo

Meillä kotityöt jakautuvat siten, että minä pidän pääosin kodin siisteydestä ja vaatehuollosta huolta. Pesen pyykit, tiskaan, imuroin, pesen vessat ja pesutilat. Toki mieheni aina auttaa, kun siltä tuntuu. Mutta tämä on minun heiniä, ja se on toiminut tosi hyvin. Minun ei tarvitse odottaa milloin mieheni ne tekisi ja voin paremmin, kun vain teen asiat itse. Tiedän ainakin, että asiat on tehty minun tavallani ja oikein. Kuulostaako tutulta? Mieheni taas pitää enemmän ruoanlaitosta, joten hänen heiniään on ruoan laittaminen. Minä myös teen ruokaa, jos aikataulullisesti se on järkevintä. 

                                                        Miten teillä kotityöt jakautuvat? Tuleeko niistä riitoja?

                                                                   Nautitaan nyt siis keväästä ja auringosta,

                                                                vaikka se tuokin esille nuo inhottavat pölypallot!

                                                                                       by Susanna (rv 29)

                                                                                IG: @susanna_mustajarvi

                                                                                   FB: @meidancombo'

Lue myös: 

Tuliko minusta kotihiiri? – Ystävät älkää unohtako minua!

Milloin kerroimme vauvauutisen? – miksi juuri silloin?

Raskaus vie minusta kaikki voimat! – raudanpuute ja järkyttävä väsymys

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Mies on se joka siivoaa useammin, koska häntä ärsyttää sotkut enemmän. Esim. miehelle 20 lelupalikkaa voisi olla jo sotku, minä reagoin ehkä vasta 40 palikkaan.
Mies on myös nopeampi siivoamaan, joten hän tekee vierassiivoamisetkin 15-30 minuutissa. Mulla kestäisi varmaan koko päivän kun alan löytämään kaikennäköisiä tahroja ja alan putsailla yksityiskohtia.
Myös lasten lelut siivoamme eri tavalla. Mies laittaa kaikki lelut vain johonkin laatikkoon, minä sitten jossain vaiheessa lajittelen ne. Onhan se helpompi taaperollekin, että hänen autonsa on siinä yhdessä laatikossa, jonka voi sitten ottaa leikittäväksi.
Kyllä sitä välillä tulee riitaa, puolin ja toisin, mutta melko hyvin ollaan miehen kanssa mukauduttu, että ollaan erilaisia siivoojia.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep, just noin. Meillä kans arki on sen osoittanut, että meillä toimii oma tapa, kun taas toisilla voi toimia juuri päinvastainen. Teissä on selkeä ero. Sinä olet yksityiskohtiin keskittyvä ja sun mies kokonaisuuksiin. Se on ihan super hyvä, sillä täydennätte toisianne. Välillä tulee riitoja, mutta just tuo, että tunnistaa erilaisuudet on hyvä asia. Ainakin tietää mistä ne näkemyserot yleensä johtuu. :) 

Ihanaa kevättä sinne! <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram