Olen viime aikoina pohtinut lapsilisän käyttöä, koska sitä on hyvä hakea vanhempainpäivärahan kanssa samassa yhteydessä. Tämän asian pohtiminen on siis tullut ajankohtaiseksi, vaikka lapsi ei ole vielä syntynytkään. Lapsilisän kohdalla suurimmaksi kysymykseksi on noussut se, miten tuki kannattaisi käyttää – tai jättää käyttämättä. Olen pohtinut erilaisia vaihtoehtoja ja jutellut muiden vanhempien kanssa, miten he ovat asian ratkaisseet.

On ollut hienoa huomata, kuinka monet ovat pystyneet laittamaan tuon rahan säästöön lapsen omia hankintoja varten. Jotkut ovat jopa laittaneet lapsilisän säästöön niin, että siitä on kertymässä hyvää vauhtia lapselle oikein mukava pesämuna tulevaa aikuisuutta varten. Toisilla taas tuo tuki on osana perheen kuukausittaista tuloa. Vaihtoehtoja on useita, mutta minun mielestä onkin tärkeää pohtia, mikä sopisi omalle perheelle parhaiten. Yksi tapa ei ole toistaan parempi. On hyvä pohtia, että mikä vaihtoehto on omassa elämäntilanteessa mahdollista. 

On tärkeää pohtia, mikä vaihtoehto on omassa elämäntilanteessa mahdollista.

Lapsilisä alkaa siis heti lapsen syntymää seuraavana kuukautena, ja loppuu sen kuukauden lopussa kun lapsi täyttää 17 vuotta. Lapsilisä on verotonta tuloa ja kaikille saman suuruinen. Siihen ei siis vaikuta perheen omaisuus tai tulot. Lapsilisän suuruus määräytyy sen mukaan, kuinka monta alle 17-vuotiasta lasta perheessä on. Ensimmäisen lapsen kohdalla lapsilisän suuruus on 94,88€. 

Lapsilisän pohtiminen jo ennen synnytystä on valmistautumista elämänmittaiseen juoksuun. Kuva: Elisa Honkasalo
Lapsilisän pohtiminen jo ennen synnytystä on valmistautumista elämänmittaiseen juoksuun. Kuva: Elisa Honkasalo

Ratkaisu 1: Lapsilisä säästöön

Olen pohtinut, että kaikkein optimaalisin tilanne olisi, jos voisimme siirtää lapsen omalle tilille joka kuukausia 100€ säästöön. Ajatuksena siis se, että lapsilisä menisi kokonaisuudessaan lapsen omalle tilille odottamaan, että lapsemme ostaa aikuisuuden kynnyksellä esimerkiksi oman asunnon, ja tässä olisi hänelle hyvä käsiraha siihen. Eli tekisimme käytännössä sen niin, että lapsilisä tulisi meidän perheen yhteiselle tilille, josta sitten joka kuukausi siirtäisimme itse tuon 100€ lapsen omalle tilille. Miksi näin? Lapsilisän suuruus vaihtelee sen mukaan kuinka mones lapsi perheessä on. Jos kävisi niin, että meille joskus tulisi toinen lapsi, pystyisimme tätä mallia käyttämään myös toisen lapsen kohdalla. Itse liputan aina tasavertaisuuden puolesta, joten kaikki päätökset joita nyt teemme, tulisivat olla sellaisia, joita pystymme toteuttamaan jokaisen syntyvän lapsen kohdalla. Koskaan ei voi tietää tulevaisuudesta, joten nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, jos lapsia tulisikin lisää. 

Vaihtoehtoja kannattaa miettiä tarkkaan. Jos perheeseen syntyy lisää lapsia, mitä vaihtoehtoa pystyisi toteuttaa jokaisen lapsen kohdalla.

Tässä ratkaisussa tavoite olisi se, että tilille kerrytettäisiin koko tuo 17 vuotta lapselle omaa pesämunaa aikuisuutta varten. Rahat voisi halutessaan esimerkiksi sijoittaa johonkin maltilliseen rahastoon, jolloin siinä voi vielä saada lisättyä jonkin verran pesämunan suuruutta. Jos kuitenkin vain siirtäisimme tuon 100€ kuukaudessa 17 vuoden ajan lapsen tilille, olisi sinne 17 vuodessa kertynyt yhteensä 20 400€.

Lapsilisän laittaminen säästöön on pitkällä juoksulla erittäin tuottoisaa. Kuva: Elisa Honkasalo
Lapsilisän laittaminen säästöön on pitkällä juoksulla erittäin tuottoisaa. Kuva: Elisa Honkasalo

Ratkaisu 2: Lapsilisä säästöön tilille, josta tehdään lapsen hankinnat

Tässä ratkaisussa mielestäni olisi hyvä toteuttaa samaa periaatetta säästöön siirrettävästä summasta ja tavasta. Jos kuukausittainen talous ei antaisi periksi 100€:n säästölle, voisi se olla esimerkiksi 50€. Jos joka kuukausi siirtää 50€ lapsen omalle tilille, on sinne kertynyt 17 vuodessa 10 200€. Tässä ratkaisussa olisi myös vaihtoehto, että säästöjä voisi käyttää lapsen isoimpiin hankintoihin, kuten harrastuksiin, polkupyöriin, urheiluvälineisiin ja mopoon. Tavoite olisi kerryttää lapselle pesämunaa lapsuuden sekä nuoruuden hankintoja sekä aikuisuutta varten. 

Kuva: Elisa Honkasalo
Kuva: Elisa Honkasalo

Ratkaisu 3: Lapsilisä osaksi perheen kuukausittaista taloutta

Kaikilla ei ole mahdollisuutta säästää lapsilisää, vaan se tulee tarpeeseen osaksi perheen kuukausittaista taloutta. Tästä ei mielestäni tarvitsisi kokea huonoa omaatuntoa, koska itse ainakin olen ymmärtänyt lapsilisän juurikin olevan tarkoitettu alkujaan kattamaan lapsen menoja. Tässä kohtaa on hyvä kuitenkin pohtia, kuinka tarpeellinen ja tärkeä tuo 100€ tai vaikka 50€ on perheen taloudessa. Mitä enemmän lapsia perheessä on, sitä suuremmaksi kuukausittainen summa toki myös kasvaa. Tässä kohtaa voisi olla hyvä pohtia esimerkiksi sitä, olisiko mahdollista säästää lapsen omalle tilille vaikka 20€ kuukaudessa. Jos näin tehtäisiin olisi 17 vuodessa tilille kertynyt 4080€, joka on myös aivan loistava summa tulevaisuutta ajatellen. Ymmärrän hyvin, että 100€ on suuri summa, ja sillä saa ruokaa pöytään paljonkin. Mielestäni on kuitenkin hyvä miettiä millaisia muita vaihtoehtoja on käytettävänä. 

Säästöön laitettava summa voi olla esimerkiksi 20€, jolloin 17 vuodessa tilille olisi kertynyt 4080€.

On ratkaisu mikä tahansa, voi siihen olla tyytyväinen, kun on pohtinut kaikki vaihtoehdot läpi. Kuva: Elisa Honkasalo
On ratkaisu mikä tahansa, voi siihen olla tyytyväinen, kun on pohtinut kaikki vaihtoehdot läpi. Kuva: Elisa Honkasalo

Lapsilisä ja säästäminen voivat tässä kohtaa tuntua tosi kaukaisilta asioilta, jos lapsi ei ole vielä edes syntynyt tai on hyvin nuori. Ajattelen kuitenkin, että näitä asioita ja vaihtoehtoja on hyvä pohtia jo etukäteen. Tässä kohtaa voi tehdä merkittäviä päätöksiä. Etenkin, jos haluaa toimia jokaisen lapsen kohdalla samalla tavalla, on nämä kaikki vaihtoehdot hyvä käydä huolellisesti läpi.

Kukaan ei voi tietää millainen maailma on siinä kohtaa, kun meidän lapset ovat aikuisia. Itse tulevana vanhempana haluaisin olla rakentamassa lapselleni hyvää pohjaa kohti aikuisuutta. Se voi olla rahallista tai henkistä, mutta myös molempia näistä. 

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Päätös vanhempainpäivärahasta – kuka tällaisella rahalla pärjää?

Matkustaminen edistää hyvinvointia – mitä raskaana kannattaa ottaa huomioon?

Kasvaako vatsassani tyttö vai poika? – vanhan kansan uskomukset vastaan nykyajan ultra

Mitä muut ovat kirjoittaneet aiheesta: 

Katso lapsilisän määrä ja maksupäivät vuonna 2019

Keskustelu: Riittääkö teillä lapsilisä lapsen kuluihin?

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Vanhimmalle säästin henkivakuutuksella 50€ kk. Plus jotain pikku summia tilille kumminkin niin ettei kolmessa vuodessa ylittäny rajaa että joutuu maksamaan lahjaveron. Poika osti omillaan itselle telkkarin josta neuvoteltiin ensin. Teki jopa pohjatyn mistä saa edullisemmin. Myöhemmin ajoi mopokortin ja osti mopon. B- Ajokorttin ja auton osti sitten henkivakuutus rahoilla ja sai auton kuluja katettua. Olipahan kulkine millä pystyi kulkemaan töissä kun valmistui.
Nuorimmalle ollaan kerrytetty myös omaa pesämunaa. Joskus menee koko lapsilisä säästöön joskus puolet. Synttäri ja joululahjarahat laitetaan tyttären tilille suoraan. Tarkoitus kerryttää samalla tavoin esim ajokortti rahat etc kustannuksiin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019