Isien kohtaaminen neuvoloissa on viime viikkojen aikana ollut puheenaiheena. Myös Vauva.fi bloggaaja Koti-iskä88 kirjoitti Miten puhua isälle neuvolassa -oppaan. "Parituhatta ammattilaista koulutetaan nyt huomioimaan isät paremmin", kertoo Ylen uutinen. Mielestäni tämä on erittäin tervetullutta keskustelua, sillä kohtaamisessa on todellakin puutteita, joihin olisi hyvä saada parannusta. Ja haluankin nyt jakaa omia kokemuksia ensimmäisistä käynneistäni äitiysneuvolassa. 

Isien asema ei ole helppo raskauden aikana. On suurena vaarana, että he kokevat ulkopuolisuutta. Ja se on täysin inhimillistä, sillä koko systeemi tukee raskaana olevaa – miehet jäävät sivummalle. Kirjoitin aikaisemmin omia kokemuksiani siitä, miten tulevaa isää voisi tukea tulevaan isyyteen. Ja mielestäni tähän asiaan tulisi kiinnittää jatkuvasti enemmän huomiota.  

Jos itse olisin isä, haluaisin tasavertaista kohtelua kaikkialla, missä syntyvään lapseeni liittyviä asioita käydään läpi. 

Minulle on ollut heti alusta alkaen tärkeää se, että olen perustamassa perhettä, en vain saamassa lasta. Tämän vuoksi koen, että koko perheen kannalta olisi erittäin tärkeää, että molemmat vanhemmat kokisivat elämänmuutoksen yhteiseksi projektiksi – jo heti siitä lähtien, kun lasta aletaan toivomaan. Mieheni rooli raskauden aikana on ollut erittäin tärkeä. Me olemme yhdessä perustamassa perhettä, ja sen vuoksi mieheni onkin ollut jokaisella neuvolakäynnillä mukana. Valitettavasti tämä ei ole mahdollista kaikkien kohdalla, esimerkiksi työtilanteiden vuoksi. Tiedän siis olevani onnekas!

Meillä oli tällä viikolla neuvolassa laaja terveystarkastus. Oli hienoa, kun saimme tuohon tarkastukseen molempien nimillä olevan kutsun. Mutta todellisuudessa käynti ei juuri kuitenkaan poikennut aikaisemmista. Kävimme toki käynnillä hieman enemmän perheemme kokonaistilannetta läpi. Valitettavasti kuitenkin neuvolakäynnit ovat hyvin paljon sitä, että hoitaja puhuu minulle ja mieheni istuu vieressä. Tosin mieheni on hyvin puhelias, joten hän kyllä osaa ottaa oman paikkansa.  

Jos mieheni ei itse lisäilisi väleihin omia ajatuksia, ei neuvolassa hänellä olisi mitään tekemistä.

On hiukan surullista, että häneltä ei yleisesti ottaen kysytä mitään. Voisin kuvitella omalla kohdallani, että käynneillä olisi varmasti melko tylsää vain istua ja kuunnella. Olen erittäin onnellinen, että hän kuitenkin edelleen haluaa tulla mukaani. Ja tästä syystä toivoisin, että hän saisi kokea myös neuvolassa olevansa erittäin tärkeä osa meidän tulevaa perhettä. Lähdin pohtimaan, miten neuvolakäyntejä voisi kehittää isille ystävällisemmäksi.

Tässä siis minun ehdotuksia:

  1. On ollut kiva, että meillä hoitajat ovat aina huomioineet mieheni läsnäolon tervehtimällä.
  2. Käynnin alussa olisi hyvä kysyä molempien vanhempien kuulumisia. 
  3. Olemme monesti kuulleet kuinka isiä näkyy vähemmän neuvolassa. Ihan joka kerta ei ole kuitenkaan kiva kuulla ihmetystä siitä, että myös isä on mukana. Tuo ihmettely voi joillakin aiheuttaa heti alkujaan ulkopuolisuuden ja erilaisuuden tunnetta.
  4. Raskauden etenemisestä ja tapahtuneista muutoksista voi olla isällä joitain sellaisia huomioita, joita äiti ei ole osannut huomioida. Joten näistä olisi hyvä kysyä myös isältä.
  5. Raskauteen liittyvistä asioista keskusteltaessa katsekontaktia voisi ottaa molempiin vanhempiin. Kysymyksiä voisi esittää molemmille vanhemmille. 
  6. Vatsassa kasvavan vauvan sykkeitä kuunneltaessa, voisiko isää osallistaa jotenkin?
  7. Käynnin lopuksi myös isältä voisi kysyä onko hänelle herännyt mitään kysyttävää. 

Vaikka neuvolajärjestelmässä on vielä puutteita, ei se poista meidän vanhempien vastuuta ja asenteen merkitystä. Mielestäni jo pelkästään se, että mieheni on mukana käynneillä, tukee kohti isyyttä. On hienoa, että hän pysyy jatkuvasti kärryillä mitä milloinkin tapahtuu. Olen onnellinen, että meillä neuvolakäynti tarkoittaa automaattisesti molempien sitoutumista käyntiin. Neuvolakäynnit ovat tärkeitä meille molemmille. Mielestäni myös se, että isä on näkemässä mitä neuvolassa tapahtuu on tärkeää. Se on osa prosessia ja siinä mukana elämistä. 

Isän merkityksen korostaminen kaikissa lapseen liittyvissä asioissa olisi tärkeää.

Ehkä myös sen jälkeen asenne neuvolakäynteihin voisi muuttua, ja sinne pääsääntöisesti tulisikin molemmat vanhemmat? 

by Susanna (rv 24)

 

Pysyt parhaiten mukana seuraamalla: 

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Onko tuleva isä jäänyt raskaudessa ulkopuoliseksi? – 10 vinkkiä, miten tulevaa isää voi tukea kohti isyyttä

Miksi hakeuduin lapsettomuushoitoihin? – onneksi tein niin, sillä se kannatti!

Uupumus on jättänyt syvät jäljet – palaudunko ennalleni enää koskaan?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram