Tunnetko sinä ihmisen, joka kääntää usein ympärillä tapahtuvat tapahtumat liittymään omaan itseensä? Tällainen ihminen kadehtii muita heidän saavutuksistaan, ja kokee, että hänen olisi kuulunut saada kokea nuo kokemukset – ei hänen ystävänsä. Näille ihmisille muiden onni on uhka, ja he näkevät elämän epäreiluna.

Lapsettomuus on tänä päivänä iso haaste monien pariskuntien arjessa. Sitä on enemmän kuin osaisimme ehkä edes kuvitella. Tällä viikolla vietetään Simpukka-viikkoa eli lapsettomien viikkoa. Viikko muistuttaa meitä siitä, millaisten haasteiden kanssa osa meistä painii. Yhä useammat kamppailevat sen tosiasian kanssa, että raskaaksi tuleminen ei ole itsestäänselvyys. Raskaaksi tuleminen voi vaatia kenties hyvin rankkojakin hoitoja. On myös ihmisiä, jotka eivät voi koskaan saada biologisia lapsia. 

Lapsettomuus on yhä yleisempää tänä päivänä. Kuva: Elisa Honkasalo
Lapsettomuus on yhä yleisempää tänä päivänä. Kuva: Elisa Honkasalo

Lapsettomuus on aina hyvin raskasta henkilölle, joka haluaisi palavasti saada lapsen!

Lapsettomuus on aina hyvin raskasta henkilölle, joka haluaisi palavasti tulla raskaaksi. Se ei ole koskaan helppoa. Kipua tai kärsimystä ei mielestäni voi koskaan verrata toisiinsa. On henkilö sitten käynyt hoidot läpi tai ei – on hänellä oikeus kokea kaikkia tunteita, eikä niitä tulisi vähätellä. Tietämättömyys ja odottaminen on tuskaista, on taustat sitten millaiset tahansa. Samainen tuska on myös heillä, jotka ovat sellaisessa parisuhteessa, jossa toinen osapuoli ei halua vielä lasta, vaikka toisella sisäinen kello jo tikittäisi kiivaasti. 

Minun pointti tässä on se, että kenenkään pahaa oloa ei voi oikeastaan verrata toisiinsa. Kaikkien näiden edellä mainittujen tunnetilat voivat olla ihan yhtä tukalat, ja heitä pitää pystyä ymmärtämään. Itse koen ainakin, että olen hyvin pahoillani jokaisen puolesta, joka lapsettomuudesta kärsii. En toivoisi sitä kenellekään, sillä olotila on todella tukala.

Tunteita ei voi verrata toisiinsa. Kuva: Elisa Honkasalo
Tunteita ei voi verrata toisiinsa. Kuva: Elisa Honkasalo

Kärsimys ja tuska usein aiheuttaa kateutta ja katkeruutta muita kohtaan. Erityisesti lapsettomien kohdalla olen kohdannut todella ikävääkin kritisointia. Tuntuu kuin jokaisen pitäisi todistella, että on kärsinyt enemmän kuin toinen. Uskon kuitenkin vahvasti siihen, että useimmat meistä kohtaavat elämässään haasteita ja kipeitä aiheita. Harva voi täysin niiltä välttyä. En siis koskaan lähtisi kilpailemaan, kuka on kärsinyt enemmän ja kuka vähemmän. 

Koskaan ei pitäisi joutua kilpailemaan siitä, kuka on kärsinyt enemmän ja kuka vähemmän.

Lapsettomuudessa olen saanut kokea kolikon molemmat puolet ja sen vuoksi koen, että kummaltakin puolelta vaaditaan ymmärrystä toisen tilanteeseen. Itse olen kokenut lapsettomien kommentoinnin ja syyllistämisen välillä melko hyökkäävänä.

Onneksi olen saanut kokea asian myös toisin. Minun lähellä on eräs henkilö, joka ei ole koskaan saanut lasta ja olen siitä todella pahoillani. Ihailen kuitenkin hänen asennettaan, sillä hän pystyy todella olemaan onnellinen muiden puolesta, joilla lapsia on. Hän elää lähellä meidän perhettä ja on ollut minulle kuin toinen äiti. Hän on loistava esimerkki siitä, että se mitä toisilla on, ei ole häneltä pois. 

Hän on loistava esimerkki siitä, että se mitä toisilla on, ei ole häneltä pois!

Lapsettomat kokevat usein katkeruutta ja kateutta. Kuva: Elisa Honkasalo
Lapsettomat kokevat usein katkeruutta ja kateutta. Kuva: Elisa Honkasalo

Muistan vahvasti sen millaisia katkeruuden tunteita monet lapsettomat kokevat siinä kohtaa, kun itse ei saa sitä mitä haluaa. Siinä näkee kaiken epäreiluna ja kokee, että se mitä muut saavuttavat elämässään olisi itseltä pois. Itse en kuitenkaan ole koskaan halunnut katkeroitua. Muistutan jatkuvasti itselleni, että ne asiat jotka tapahtuvat minun elämässä, kuuluvat tapahtua. En missään kohtaa haluaisi vaihtaa omaa elämääni kenenkään toiseen. 

En missään vaiheessa ole halunnut vaihtaa omaa elämääni kenenkään toiseen!

En myöskään halua rinnastaa omaa elämääni jonkun toisen elämään niin, että kokisin jotenkin epäoikeudenmukaiseksi toisten tapahtumat ja kokemukset. Maailmaan mahtuu niin paljon hyvää kuin on ihmisiäkin. Luotan siihen, että minun elämäni kohokohdat tapahtuvat silloin kun niiden aika on.

Elämässä tärkeä taito on osata aidosti olla onnellinen toisten puolesta. On tärkeää nauttia muiden kanssa heidän onnistumisista. Ja tätä taitoa toivon meille kaikille enemmän!

Elämässä tärkeää olisi oppia olemaan aidosti onnellinen muiden puolesta!

Olisi tärkeää oppia olemaan onnellinen muiden puolesta. Kuva: Elisa Honkasalo
Olisi tärkeää oppia olemaan onnellinen muiden puolesta. Kuva: Elisa Honkasalo

 

Jos ympärilläsi on kateellisia tai katkeria ihmisiä, kannattaa suojella itseään heiltä. Kateus ja katkeruus ovat todella myrkyllisiä, ja ne saavat ihmiset välillä toimimaan inhottavalla tavalla.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että sinä olet ansainnut onnesi! 

by Susanna (rv 35)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

Miksi lapsettomuudesta on vaikea puhua? – vaietut tunteet julki!

Minun vaunuvalintani on Cybex Priam 2019 – käytännöllisyys, laadukkuus ja design

Kasvaako vatsassani tyttö vai poka?

Instagramissa on menossa ARVONTA! Osallistu ja VOITA 4h kotisiivous itsellesi.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

💥ARVONTA!!💥Tänä vuonna kevätsiivouksen hoitavat ammattilaiset!💥Yhteistyössä @kotipuhtaaksi kanssa arvon yhden 4h siivouslahjakortin (arvo n. 198€) 😘 .. .. Yksi ajanhallinnan tärkeimpiä taitoja on delegoida arjen askareita. 💥🔥Tänä keväänä ikkunat meillä pesee ammattilaiset. Samalla itse saan aikaa pitää huolta itsestäni ja keskittyä pian koittavaan synnytykseen. 🔥💛 Kuka muu ottaisi mielellään Suomen parhaaksi työpaikaksi valitun siivousalan yrityksen ammattilaiset hoitamaan siivouksen puolestaan?☀️💛 Olisiko tämä apu, jota olet pitkään toivonut? 💛☀️ Lahjakortti tulee käyttää Koti Puhtaaksi Oy:n toimialueella: Pirkanmaa, Pääkaupunkiseutu ja Turku. Lahjakortti on loistava lahja ystävälle tai itselle. Parhaille vain parasta! 💯💕 Tsemppiä kaikille arvontaan! 💛 Alla ohjeet osallistumiseen: . . . 1. Seuraa @kotipuhtaaksi sekä @susanna_mustajarvi 2. Tykkää kuvasta 3. Tägää mukaan ystävät, jotka ilahtuvat tämän nähdessään. Jokainen uusi tägäys on yksi uusi arpa sulle! . . Arvonta päättyy keskiviikkona 22.5 klo 23. Instagram ei sponsoroi tai hallitse kyseistä arvontaa. . . #arvonta #yhteistyössä #kotipuhtaaksi #vuodentyönantaja #suomenparastyöpaikka #pirkanmaa #pääkaupunkiseutu #turku #kevätsiivous #kesä2019 #putipuhtaaksi #kotisiivous #arjenhelpotus #ajanhallinta #hyvinvointi 📸: @elisaerikaaa 💕

Henkilön Susanna | Äitien ajanhallinta (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

 

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 | 

Eikö ystävän kuulu myös ymmärtää toisen surua eli lapsettomuutta ja olla hieromatta omaa onneaan toisen naamaan? Se, että on raskaana tai perheellinen ei valitettavasti tee ihmisestä tai hänen tunteistaan yhtään muita ihmisiä tärkeämpää. Lisäksi lapsen tekeminen on yleensä kahden ihmisen päätös ja jos se ei muita kiinnosta, niin turha siitä on pahastua.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Totta kai. Ja kun olen itse kokenut lapsettomuutta, pystyn myös siinä oikein hyvin ymmärtämään toista. Eikä kyse ole onnen hieromista toisen naamaan. :) Tuskin sitä tekisin ystävälleni. Hämmennyin ehkä hiukan tästä kommentista. Todella  erikoinen tähän kohtaan. :) Mutta kiitos silti siitä :) 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Napu
2/6 | 

Hei.

Luin tekstisi. Siinä on paljon hyvää ja järkevää sanomaa, mutta lopussa sanot, miten olet huomannut että ympärilläsi kaikki eivät ole onnellisia puolestasi ja olet huomannut kateutta. Kertoisitko, miten tämä ilmenee? Lopulta jopa mietit, että kannattaako tällaisen ihmisen kanssa olla enää ystävä. En tietenkään tiedä, millaisesta tilanteesta on ollut kyse, mutta jos ympärilläsi joku todella kärsii lapsettomuudesta, niin se voi olla niin paha paikka, että ei tee mieli järjestää maailman upeimpia baby showereita ja katsella niitä neuvolakortin merkintöjä. Mutta ystäväsi tuskin on kateellinen sinulle. Hän on surullinen omasta tilanteestaan. Kaksi täysin eri asiaa.

Kerron tämän sillä kokemuksella, että olemme yrittäneet saada lapsia jo vuosia, monin eri keinoin. Tänä aikana valehtelematta jokainen ystäväni on saanut 1-3 lasta. En ole koskaan tuntenut vihaa tai kateutta heitä kohtaan, mutta en ole aina pystynyt olemaan iloinenkaan. He ovat ymmärtäneet tilannettani hyvin, eikä lapsettomuus tai lapsien saaminen ole vaikuttanut ystävyyteen. Tarvitaan vain keskustelua ja ymmärrystä.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Ymmärrän tuon, mutta omalla kohdallani kyse on henkilöstä, joka on halunnut deletoida minut täysin hänen elämästään. Joka taas osoittautuu minulle sillä, että jään ulkopuolelle ystäviemme yhteisistä asioista. Mutta en tätä asiaa valitettavasti halua sen enempää avata.  

Minullakin on omat kokemukset lapsettomuudesta ja ympärilläni on lapsettomuutta, mutta en kenenkään muun kohdalla ole kohdannut tällaista käytöstä. Sen vuoksi tämä pohdinta tähän loppuun, koska kummastelen sitä suuresti. Se on inhottavaa käytöstä, vaikka olen asian ottanut puheeksi, ja yrittänyt keskustella ja ymmärtää. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
3/6 | 

Jätin tämän postauksen ensimmäisen kommentin ja yritin sillä vaan kertoa yhden näkökulman . Mutta en selvästi onnistunut, koska koit kommenttini hämmentävänä ja erikoisena. :) Ainoa syy, jonka keksin ystäväsi kateudelle tai katkeruudelle on tahaton lapsettomuus ja siinä tilanteessa ymmärrän täysin, että hän ei jaksa juhlia raskauttasi. Itse kuuntelin kärsivällisesti odotuksen onnea hehkuvan tulevan äidin vauvajuttuja ja vielä syntymättömän lapsen lapsuuden suunnittelua koulun aloittamiseen saakka ja vielä siitäkin eteenpäin. Voin sanoa, että on hieman raskasta (tahattomasti) lapsettomalle ihmiselle. Vaikka koin sen raskaaksi ja en olisi jaksanut sitä hehkutusta, niin se ei silti tarkoita, että en olisi ollut onnellinen hänen puolestaan. Olisin vaan ollut kiitollinen, jos oltaisiin voitu keskustella välillä jostain muustakin. Että se, jota pidät kateutena tai katkeruutena saattaa olla surua tai kyllästyneisyyttä. Syntymätön/syntynyt lapsi on vanhempiensa elämän keskipiste, mutta ei muiden. :)

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Ymmärrän toki tuon pointtisi, mutta kirjoitit aikaisemmassa kommentissa, että hieroisin onnea hänen naamalleen. Ystävyyshän on sitä, että puolin ja toisin kuunnellaan toista. Kurjaa, että automaattisesti ajattelet, että tässäkin tilanteessa minä vain paasaisin omista asioista. Sillä tilannehan on se, että koska olen itse myös kokenut lapsettomuutta, olen usein ystävissämme se, joka tukee myös heitä, jotka sitä kokevat. Ja vaikka itse olen nyt raskaana, en tuo sitä jatkuvasti esille vaan tuen myös heitä, joilla on vaikeaa. Ja olen tätä tehnyt myös tämän ystävän kohdalla, joka nyt kuitenkin päätyi alkaa eristää minua yhteisistä jutuista. 

Olen monesta asiasta kanssasi samaa mieltä ja olisin toivonut, että ensimmäisen kommentin olisit kirjoittanut yhtä rakentavasti. 

Me puhutaan kuitenkin ilmiöstä, josta me molemmat tiedämme ja olemme varmasti itsekin kokeneet jonkinlaista kateutta. Miksi se on siis niin vaikea hyväksyä? Miksi sitä pitää kieltää? Ja miksi huono käytös hyväksytään? Itseltäni en olisi hyväksynyt tuollaista käytöstä silloin kun ympärilläni tuli vauvauutisia ja itse taistelin omien demonien kanssa lapsettomuuden saralla. Minut on kasvatettu ottamaan muut kunnioittavasti huomioon tilanteessa kuin tilanteessa. Ja sitä toivon jokaiselle lisää. Ymmärrän tuon tuskan ja surun. Mutta se ei oikeuta alkaa syrjimään yhtä ihmistä yhteisistä asioista. Jäisi sitten mielummin vaikka itse pois, sen sijaan, että järjestää tapahtumia ja tahallisesti haluaa aiheuttaa ulkopuolisuutta. Aivan kuin raskaus olisi tila, jota kenenkään ei kannattaisi hankkia jos haluaa jatkossa nähdä ystäviään porukalla. Toivottavasti nyt sait pointistani kiinni. :) 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019