Äitien välinen keskustelu on usein kiivaimmillaan siinä kohtaa, kun kerrotaan miten kotityöt ja lastenhoito on jaettu kotona. Nyt tuon rehellisesti esille omia ajatuksia siitä, miten mielestäni olisi reilua jakaa asioita kotona. Kerron myös, miten meillä nämä työt on jaettu kahden taloudessa asuvan aikuisen kesken. 

Vanhemmuus ei kuuluisi olla vain pärjäämistä, vaan siitä olisi oikeus myös nauttia!

Olen useasti kuullut sanottavan, että monissa perheissä on asetelma, että kotiin jäävä vanhempi pitää huolta lapsista ja kodista. Jos yhtään rakastaa itseään ja haluaa oikeasti elämästä nauttia, on rehellistä todeta, että kyllä pienen vauvan ja kahden aikuisen taloudessa on hommaa kahdelle. Ja mitä enemmän lapsia, sitä enemmän myös tekemistä. Pelkästään vastasyntyneen vauvan hoitaminen on kokopäivätyötä. Mielestäni koskaan ei ole tyhmää osata pyytää apua ja sanoa ääneen, jos ei pärjää. Vanhemmuus ei kuuluisi olla vain pärjäämistä, vaan siitä olisi oikeus myös nauttia! Mielestäni on tärkeää huomioida se, että kotiin jäävä osapuoli on "töissä" 24/7 ja töissä käyvä usein vain kahdeksan tuntia. On reilua jakaa asioita siis molempien kesken.

Vanhemmuus on tiimityötä, jossa tarvitaan kaikkia osapuolia. Kuva: Johanna Tossavainen
Vanhemmuus on tiimityötä, jossa tarvitaan kaikkia osapuolia. Kuva: Johanna Tossavainen

Meillä mies käy töissä ja minä olen vauvan kanssa kotona. Mies onneksi pystyy tekemään töitä paljon etänä, joten olemme jakaneet kotona tehtävät asiat melko tasaisesti. Minun vastuulla on luonnollisesti imettäminen ja vauvan ruokkiminen. Tällä hetkellä pumppaan lähes päivittäin maitoa pakkaseen, sillä teen myös itse osittain jo töitä. Muutaman kerran viikossa olen pois kotoa muutamasta tunnista kuuteen tuntiin ja silloin mieheni hoitaa vauvaa.

Olemme hoitaneet vauvaa yhdessä – myös yöllä!

Vaipanvaihto on pääosin mieheni vastuulla, silloin kun hän on paikalla. Ensimmäisten kuukausien aikana, kun vaippoja vielä vaihdettiin yöllä, mieheni heräsi joka kerta vaihtamaan vaipan. Mieheni koki, että se on vähintä mitä hän voi tehdä. Hän halusi olla apuna vauvan hoidossa. Toki hänellä on ollut aina vapaus valita tekeekö työt etänä, joten hänellä ei ole ollut pakollisia herätyksiä. Se on helpottanut meidän arkea huomattavasti. Tämä on ollut erittäin toimiva ratkaisu meillä myös siksi, sillä mieheni vaipanvaihtovastuun ansiosta en ole kokenut missään kohtaa katkeruutta miestäni kohtaan. Olemme hoitaneet vauvaa yhdessä – myös yöllä. Voisin kuvitella, että yöllä olisi voinut tulla useasti sellainen olo, että tekisi mieli lyödä halolla toista päähän, jos toinen saa posottaa unia ihan rauhassa, ja itse olisin taistellut yö toisensa perään vastasyntyneen vauvan katkonaisten unien kanssa. Uskoisin, että yöheräily olisi ollut yksinäistä puuhaa, jos emme olisi jakaneet sitä yhdessä. 

Mieheni vaipanvaihtovastuun ansiosta en ole kokenut missään kohtaa katkeruutta miestäni kohtaan.

Kotitöistä mieheni vastuulla on ruoanlaitto. Minä teen pääsääntöisesti loput. Välillä voin pyytää apua esimerkiksi imuroimiseen, mutta koen, että asiat tulee tehtyä ajallaan – ja niinkuin haluan – kun teen ne itse. Pelkästään tuo ruoanlaittaminen auttaa jo todella paljon. Toki välillä myös minä teen ruokaa, jos mieheni ei ole kotona. Kotityöt jäävät helposti kotona olevan hartioille, mutta oikeasti sen ei tarvitsisi mennä niin. Keräsin viime keväänä vinkit kotitöiden jakamiseen. Nyt kannattaa käydä nappaamassa vinkit käyttöön. 

Uskalla pyytää apua ja jakaa vastuuta. Sinun ei tarvitse pärjätä, sinulla on oikeus nauttia! Kuva: Johanna Tossavainen
Uskalla pyytää apua ja jakaa vastuuta. Sinun ei tarvitse pärjätä, sinulla on oikeus nauttia! Kuva: Johanna Tossavainen

Jokainen lapsi ansaitsee hyvinvoivat vanhemmat, joten arvostetaan omaa jaksamista!

Vanhemmuus tuo arkeen paljon uusia asioita, joita on hyvä lähteä heti alusta alkaen jakamaan tasaisesti molempien vanhempien hartioille. Jos jakoa ei tee, tulee yhden ihmisen kapasiteetti ja jaksaminen melko nopeasti vastaan. Ei ole missään nimessä reilua, jos toinen vanhempi joutuu tahtomattaan ottamaan vastuun kaikesta – tai lähes kaikesta. On myös taito jakaa asioita ja luottaa siihen, että toinen vanhemmista osaa myös ihan yhtä hyvin hoitaa asioita ilman neuvoja tai korjauksia. Jos olet mielestäsi huonossa tilanteessa kotitöiden ja vauvan hoidon suhteen, kannattaa asia nostaa mahdollisimman pian pöydälle. Olisi todella tärkeää pitää omasta jaksamisesta huolta. Jokainen lapsi ansaitsee hyvinvoivat vanhemmat, joten arvostetaan meidän omaa jaksamista. 

Miten teillä arjen askareet jakautuvat?

Onko sinusta reilua, että työssäkäyvällä puolisolla on joitain vastuualueita lasten hoidossa, vaikka toinen onkin kotona?

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Onko hyväksyttävää katua vanhemmuutta?

En pärjää yksin! – Tarvitsen muiden tukea ja apua päivittäin

Ärsyttääkö sotku? – 4 vinkkiä välttää turhat kinastelut kotitöistä!

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Itse oon kahden lapsen kanssa hoitovapaalla ja täytyy sanoa että miehen tullessa kotiin annan ihan mielelläni lastenhoitovastuun miehelleni ja itse hoidan siivouksen/pyykit /ruuanlaiton. Kun päivän enemmän tai vähemmän "taistelee" uhmaikäisen kanssa, kotityöt on ihan kun joogatunnilla olis 😂

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kuulosta tutulta. :) Itsekin nautin kotona puuhastelusta. Se on jotenkin rentouttavaa, kun saa asioita tehtyä. Vauvan kanssa oleminen on pääosin nukuttamista ja syöttämistä, joten kun välillä saa edes hetken tehdä rauhassa kotitöitä, tekee sekin välillä hyvää. :) Mulle ainakin on tärkeintä se, että saa jakaa arjen asioita ja askareita puolison kanssa. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019