Kaikki varmasti tietävät, että synnyttäminen maksaa. Mutta se minkä hintaiseksi se lopulta voisi tulla, voi olla usealle täysi arvoitus. Synnyttäminen Suomessa on halvempaa kuin yleisesti muualla maailmassa – onneksi! Lopulta hinta kuitenkin määräytyy sen mukaan millaisessa hoidossa äiti tai perhe on.

Mitä käynnit sairaalassa maksoivat ennen synnytystä?

Kerron nyt siis meidän perheen kustannukset ja ratkaisut. Meillä lapsivedet menivät päivää ennen kunnes synnytys lopulta käynnistettiin. Kävimme kaksi kertaa synnytysvastaanotolla tuona päivänä. Maksoimme poliklinikkakäynneistä 41,20€ päivältä. Tähän kuuluivat käynnit synnytysvastaanotolla kahtena eri kertana, jolloin tehtiin lapsivesitesti ja mitattiin vauvan sykettä sekä supistuksia. 

Kuva: Mirjami Liimatainen
Kuva: Mirjami Liimatainen

Osastohoito Turun Yliopistollisessa sairaalassa kustantaa 48,90€ päivältä. Ennen kuin synnytys alkoi, vietimme yhden päivän osastolla, jossa synnytys lopulta käynnistettiin. Tähän hoitoon kuului myös ruoka tulevalle äidille. Mieheni oli osastolla mukana, mutta hänelle ei kuulunut ruokaa. Jos synnytys ei olisi käynnistynyt, olisin joutunut jäämään osastolle yksin yöksi ilman miestäni. Synnytyssalissa ruoat ovat myös vain äidille. Isällä tulisi olla omat eväät.

Ennen kuin synnytys oli käynnistynyt, oli laskulle kertynyt jo 90,10€ kustannuksia. 

Kuva: Mirjami Liimatainen
Kuva: Mirjami Liimatainen

Synnytyksen jälkeen siirryimme perhehuoneeseen 

Toivoimme ja saimme mieheni kanssa perhehuoneen synnytyksen jälkeen. Tämä oli todella hyvä juttu, sillä en olisi millään pärjännyt ilman miestäni sairaalassa. Olin menettänyt niin paljon verta ja olo oli todella heikko. Minulla oli lisäksi myös katetri ensimmäisen päivän. Olin käytännössä sänkypotilas. Lisäksi minulle oli henkisesti myös tärkeää, että hän on osastolla kanssani. 

Onneksi saimme perhehuoneen, sillä oloni oli niin heikko synnytyksen jälkeen.

Raskaus ja synnytys kokonaisuudessaan olivat meillä yhteinen juttu, joten olisi tuntunut oudolta, että isä olisi joutunut lähtemään kotiin yöksi. Hän oli tärkeä osa kaikkea. Osittain varmasti tämän perhehuoneen ansiosta edelleen hoidamme vauvaa yhdessä niin yöllä kuin päivälläkin. Hoitaminen yhdessä alkoi niin luontevasti, kun olimme molemmat tasavertaisessa asemassa sairaalassa. Perhehuone kuitenkin maksaa, joten siihen ei varmasti ole kaikilla mahdollisuutta. Eli jos haluaa perhehuoneen, tulee varautua isompiin kustannuksiin. Huoneen saamisen ehtona myös on, ettei isä käy näinä päivinä töissä. Isä saa myös ruoan, jos on perhehuoneessa. Muussa tapauksessa isälle ei kuulu ateriat. 

Synnytys ja sen jälkeiset päivät osastolla kustansivat meille yhteensä 391,20€.

Synnytys ja sen jälkeiset päivät osastolla kustansivat meille yhteensä 391,20€. Näihin kustannuksiin siis kuului myös ruoat ja oleminen perhehuoneessa. Perhehuoneessa osastohoidon hinta  48,90€ maksetaan molemmista – sekä isästä että äidistä.

Kokonaisuudessaan synnytys maksoi meille 481,30€. Jos emme olisi olleet perhehuoneessa, olisi kokonaiskustannus ollut tuolloin 285,70€.

Kuva: Mirjami Liimatainen
Kuva: Mirjami Liimatainen

Mihin muihin kustannuksiin kannattaa varautua?

Yksi kulu muodostuu sairaalaan liikkumisesta. On hyvä ottaa jo etukäteen huomioon millä sairaalaan menee. Jos kulkee omalla autolla, on budjetissa hyvä ottaa huomioon parkkimaksut. Lisäksi isän eväiden kustannukset on hyvä lisätä budjettiin.

Tällä postauksella toivon herättäväni keskustelua, sillä olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka paljon synnyttäminen on muilla maksanut. Raskausaikana ei kustannuksista paljoa puhuta. Näin jälkeenpäin ajattelen, että niistä olisi kuitenkin hyvä puhua. Olisi ollut mukava tietää etukäteen hieman millaisia kustannuksia yleisesti perheillä on. Koskaan kun ei voi tietää mitä synnytyksessä tapahtuu ja miten kauan osastolla lopulta tulee viettämään aikaa. Aina on hyvä varautua etukäteen tuleviin kuluihin. 

Mitä teillä synnytys on maksanut? Missä päin Suomea olet synnyttänyt?

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

16 tunnin synnytys – näin kaikki eteni!

Lapsilisät säästöön? – hyvä tapa kerryttää lapselle pesämuna aikuisuuteen

Päätös vanhempainpäivärahasta – kuka tällaisella rahalla pärjää?

 

Kommentit (72)

Vierailija
1/72 | 

No ei tuo kovin paljolta kuulosta, jos vertaa vaikkapa Yhdysvaltoihin ja mitä se siellä maksaa (noin 10 000 dollaria, siis jos kaikki menee hyvin eikä komplikaatioita ilmene).

Omat synnytykset ovat jo kaukana takana, mutta mitään erillisiä poliklinikkakäyntejä ei meillä tarvittu vaan suoraan sisään ja parin päivän päästä ulos. Joten parin osastopäivän hinta siis per lapsi? Täytyy sanoa että turhammastakin tulee maksettua.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Oot siinä kyllä oikeassa, että Yhdysvaltoihin verrattuna Suomessa on kyllä edullista. Ja turhemmastakin sitä tulee maksettua. Ehkä sen vuoksi näistä summista ei kauheasti puhutakaan?

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
2/72 | 

Minun synnytys maksoi 716,80€ sisältäen öitä osastolla, sektion, vauvan tehohoidon, minun tehohoidon, kaavinnan sekä paljon labroja ja antibioottihoitoa. Onhan tuo suuri summa mutta Suomen hyvän terveydenhuollon ansiosta olemme kaikki hengissä, toisin olisi ollut jossakin muussa maassa. Lisäksi onni että meillä on maksukatto jolloin hinta ei voi nousta aivan pilviin.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Tuo summa kyllä kuulostaakin tosi pieneltä, kun kerrot mitä kaikkea se pitää sisällään. Ja maksukatto on kyllä todella hieno juttu Suomessa. Tärkeintä on, että hoito pelaa. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
3/72 | 

Oon itse nyt raskaana puolessa välissä. Täytyy sanoa, etten oo ees tajunnu ajatella tuonkin lystin vielä maksavan, kun neuvolat ym. kuitenkin ilmaiset! Ihan törkeän kallista, jos joutuu olemaan useamman päivän. Pitääkin varata säästöistä osa synnytykseen. En tiedä ekasta kommentoijasta, mutta kyllä se 500 euroa ainakin meidän budjetissa tuntuu, ihan sama mitä se jossain muualla maksaa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep, ja tämän vuoksi halusin asiasta kirjoittaa, koska näistä ei tosiaan puhuta kauheasti etukäteen. Ja ihan varmasti monelle tuo 500€ on iso raha. Olisi siis hyvä osata varautua. Se, että muualla on vielä kalliimpaa ei auta siihen, että tuo raha pitää vain löytyä itseltä siinä kohtaa kun lasku tulee maksuun. Tsemppiä loppuraskauteen <3 Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

4pienenäiti
4/72 | 

Meiän vauva syntyi reilu kuukausi sitten. Paino ei lähtenyt tarpeeksi nousemaan, joten oltiin sairaalassa reilu viikko. Melkein 500 tuli meille laskua. Kyllä sitä turhempaankin rahansa saa meneen, mutta onhan tuo iso lasku kerralla maksaa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Meillä oli lähes samanlainen tilanne, ja oltiin osastolla lähinnä vauvan painon seurannassa. Ja laskua tuli juurikin tuo 500€. Olen samaa mieltä, että tuo summa on suuri maksaa kerralla. Varsinkin, jos siihen ei ole osannut varautua.

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
5/72 | 

Tokasta maksoi noin 300e koska olin sairaalassa yhteensä 6 päivää koska vauva syntyi kiireellisellä sektiolla. Jälkikäteen ajateltuna olis kannattanu mennä sairaalaan vasta puolen yön jälkeen ensimmäistä kertaa niin olis säästyny 50e 😄 mentiin siis synnärille joskus 10 aikaan illalla ja vauva syntyi sit kiireellisellä sektiolla vasta myöhään seuraavana iltana eli oltiin noin vuorokausi salissa ennen syntymää. Ensimmäisestä lapsesta olin myös 6 päivää kun hänkin syntyi kiireellisellä sektiolla. Laskun loppusummaa en muista, ehkä jotain 400-500€. Oltiin perhehuoneessa joten maksu oli siinä mielessä isompi mutta mulla tuli jo varmaan ensimmäisenä päivänä sen vuoden maksukatto (oysissa n.700e) täyteen joten multa ei menny kun puolet osastomaksusta muina päivinä. Isästä meni tietenki normaali maksu. Oysissa synnytin ja täällä myös yhden osastopäivän hinta on ihan vähän vaille 50e. Maksukaton täyttymisen jälkeen puolet siitä.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Melko samoissa hinnoissa taitaa olla näissä yliopistollisissa sairaaloissa? Ja tuon olinkin kuullut ennen synnytystä, että poliklinikkamaksu menee kokonaisuudessaan vaikka menisi osastolle klo 23.45, joten kannattaa vitkutella yli puolenyön :) Sama juttuhan on myös kotiinlähtöpäivänä. Maksu menee koko päivästä, vaikka lähtisikin kotiin jo aamusta. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
6/72 | 

Olipa kiinnostava aihe! Tuntuu joskus, että synnytyksen ja äitiyden yhteydessä on jopa kiellettyä puhua mistään käytännön asioista. Itse toivon ensimmäistä raskautta, mutta en tullut yhtään edes ajatelleeksi, että sairaalasynnytys maksaa. Eihän tuo iso raha ole Yhdysvaltain synnytyksiin verrattuna, mutta yli 400 euron yllätyskustannus olisi ainakin meidän perheelle iso. Hyvä, että osaan nyt varautua siihen.

Kiitos siis blogistasi!

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiva kun eksyit lukemaan tämän. Näistä käytännön asioista olisi kyllä munkin mielestä hyvä puhua enemmän. :) Ja onhan tuo iso summa maksaa kerralla, ei sitä tarvitse kieltää, vaikka juuri esimerkiksi Yhdysvalloissa synnyttäminen tulisikin kalliimmaksi. Varsinkin jos ei ole osannut varautua. 

Toivottavasti pian saat nauttia raskaudesta ja kaikesta uudesta! <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
7/72 | 

Hieno juttu tämä hyvinvointivaltio, eikös? Olisi oikeastaan mielenkiintoista saada tietää kuinka pienen prosentin palvelun todellisista kustannuksista ihmiset maksavat julkisia palveluita käyttäessään. 

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kyllä. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää. Se olisi varmasti shokki, kun saisi tietää paljon todellisuudessa kaikki maksaa. Toki kyllähän me paljon verojakin maksetaan. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
8/72 | 

Olisi kyllä todella hyvä hinnan kauhistelun sijaan, laittaa tähän myös minkä verran teidän synnytys on maksanut kunnalle. Ei ihan muutama satalappunen riitä...

Vierailija
9/72 | 

Nojasin autoon sairaalan parkkipaikalla kymmenen minuuttia, ihan vaan odottaakseni vuorokauden vaihtumista. Vaikka säästö olikin "vain" vähän yli 40 €, on se pienituloiselle iso raha.
Onneksi pojalla ei mahdoton hoppu maailmaan ollut.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

:) mulla oli itseasiassa ihan sama ajatus, jos olisi käynyt noin. Kyllä jokainen kymppi on säästöä, jos vain se on mahdollista. :)

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Pikkukeskonen
10/72 | 

En enää muista tarkalleen, mutta vanhin poika kun syntyi hätäsektiolla rv 31+6, niin kyllähän siinä hintaa saattoi olla. Minä olin 5 päivää sairaalassa, siitä viikon potilashotellilla sairaalan takana ja poika keskoskaapissa ekan viikon. Lisähappea, sinivalohoitoa ym. Toisen viikon lämpöpatjalla keskolassa. Luovutusmaidot ym, koska oma kroppa ei ehtinyt kunnolla mukaan tähän maidontuotantoon heti alusta. Kävin näiden viikkojen välissä yhden yön kotona, jolloin sain pyykit pestyä ja seuraava viikko taas potilashotellilla vieraassa kaupungissa. Mies ajeli mahdollisuuksien mukaan 110km meitä moikkaamaan töiden ja arjen lomassa. Kahden viikon jälkeen poika siirrettiin lähisairaalaan taksilla lääkärin kanssa. Meille siihen on matkaa 45km ja joka päivä aamuin illoin ajoin tuon matkan 2 vkoa, jotta, olin pojan kanssa mahdollisimman paljon. Sairaalaan en voinut jäädä, koska kotona odotti liuta eläimiä jotka piti hoitaa myös.

Nuorimmaisen synnytys oli sitten normaalimpi, vain yhden yön potilashotellilla ennen kalvojen puhkaisua ym.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Teillä on ollut kyllä pitkä synnytysreissu ja varmasti rankka kaikella tapaa. <3 Tilanne on aivan eri just noin kun matkaakin on sairaalalle monia kilometrejä ja kotona asioita, joita tulee hoitaa. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
11/72 | 

Meillä maksoi joku n. 400 euroa, johon kuului 1 yö osastolla ennen synnytystä sekä perhehuoneen kustannukset. Onneksi saatiin perhehuone, oli vaikea synnytys ja tuli 3. asteen repeämät, jotka korjattiin heti lapsen syntymän jälkeen leikkaussalissa nukutuksessa. Olin siis aika pökkyrässä ja kuumettakin oli, kun sain infektion synnytyksen aikana.
Olihan se kokemus, mutta kyllä se pikkuinen on kaiken kivun arvoinen <3

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep, kokemus synnytys kyllä todellakin on. Mutta niinkuin kirjoitit, kaiken sen arvoinen. Ei se hintakaan lopulta kirpaise, kun katsoo omaa pikkuista. <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
12/72 | 

Poliklinikkakäyntejä 9 kpl raskausaikana ja synnytyksen jälkeen vauva valvontaosastolla 5pv, jonka jälkeen tavallisella osastolla sen aikaa, kun minä olin teho-osastolla yht. 2vkoa. Laskua yhteensä yli 2000 €, vaikka maksukaton ylittyminen huomioitiinkin.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Oho, tämä on korkeimpia summia mitä olen kuullut. Osaatko sanoa mistä siis johtuu, että hinta nousee noin ylös vaikka maksukatto on jonkun 700-800€?

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Jans
13/72 | 

Siiis ei kai perhehuone enenpää maksa? Tietty jos isä syö niin siitä joutuu maksaa. Ainakin vuonna 2016 kysissä emme maksaneet isän olosta perhehuoneessa mitään, koska ruuan hän söi sairaaalan työpaikkaravintolassa opiskelijahintaan. Toinen synnytys maksoi vähän vajaa 500€ koska jouduin olemaan käynnistyksen takia osastolla monta päivää jo ennen synnytystä. Silloin opiskelijaperheen kukkarossa tuntui. Hyvä kuitenkin muistaa että suomessa on olemassa sairaalakustannusten kattomaksu, eli kun raja ylittyy ei tarvitse enää maksaa mitään. Jos en väärin muista niin maksukatto menee jossain 700€ kohdalla. Minusta siis suomessa hyvin kohtuulliset maksut.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kyllä ainakin Turussa perhehuone maksoi kahdelta henkilöltä, eli enemmän siinä mielessä, jos olisin ollut normihuoneessa yksin vauvan kanssa. Vaikka mies ei söisikään ruokaa, maksaa hän myös huoneesta kuitenkin poliklinikkamaksun. 

Tuo maksukatto on kyllä tosi hyvä juttu. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
14/72 | 

http://stm.fi/terveydenhuollon-maksukatto

Tämä kannattaa myös muistaa, jos kalenterivuoden aikana tulee muuta asiaa kunnalliseen terveydenhuoltoon (lapsen ja huoltajan kulut lasketaan yhteen). Jos lapsi joutuu sairaalahoitoon on myös muistaakseni lailla määrätty tietty vuorokausimäärä enimmäiskustannuksena (olikohan 7 vrk). Näiden perusteella oma vakavan raskausmyrkytyksen hoito sekä rv 29 syntyneen keskosen reilun 6 viikon sairaalahoito jäivät kustantamaan reippaasti alle tonnin. Lisäksi kannattaa muistaa loistava ilmainen neuvolapalvelu raskaana oleville sekä lapsille :)

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kyllä vain. Nämä on hyvä muistaa. Kuitenkin on hyvä puhua kustannuksista, jotta niihin osattaisiin paremmin varautua. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
15/72 | 

Meillä maksukatto täyttyi maaliskuulla, keskoskaksoset syntyivät huhtikuulla. Tehohoito keskosille oli ilmainen, vain lääkärinlausunnoista erityiskorvattaviin ravintolisiin tuli maksut tuplana. Ja tietysti kolmen yön omavastuuosuus kun itse osastolla oli. Eli noin 1000e. Mutta eipä tuo tuntunut kovin suurelta summalta, kun saatiin kaksi tervettä tyttövauvaa kantaa vastasyntyneiden teho-osastolta kuuden viikon jälkeen kotiin.

Sani A
16/72 | 

Kyllä mä ainakin tiedän useita perheitä joille tuollainen 400--500e voi olla aika potti maksettavaksi. Ei kai kukaan nyt sitä sano etteikö olisi sen arvoista mutta voi olla ettei siihen osaa varautua.
Itsellä oli polikäyntejä sairaalassa jo ennen synnytystä useaan otteeseen, yli 250e oli mennyt jo ennen h-hetkeä. Kerran olin osastolla tarkkailussa yön, ja yhden päivän plus käynnistyspäivän ennen synnytystä. Siihen päälle sitten päivät vuodeosastolla vauvan kanssa... onneksi kuluja jaetaan miehen kanssa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep. Tuo pitää täysin paikkansa. Harvalta löytyy takataskusta monta sataa, jos ei ole osannut varautua. Ja lapsiperheillä on muutenkin rahat usein tiukilla, niin kyllä jokainen euro on tärkeä. <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
17/72 | 

Esikoisesta meni lapsivedet osittain rv 33+0, mutta synnytys ei käynnistynyt. Makasin 6 vrk osastolla tarkkailussa ja ab-tipassa ennen kuin lapsi syntyi käynnistetysti. Syntymän jälkeen vauva oli 10 päivää lasten teho-osastolla tarkkailtavana ennenaikaisuuden ja kohonneiden bilirubiinien takia, itse kotiuduin 2 päivää synnytyksen jälkeen omasta pyynnöstäni.

Toinen lapsi malttoi pysyä kyydissä rv 35+2 saakka ja syntyi saman vuorokauden puolella kuin menin sairaalaan. Bilirubiinien takia jouduttiin kuitenkin jäämään osastolle 5 vuorokaudeksi.

Kolmannessa raskaudessa lapsivedet menivät rv 34+3, mutta - yllätys, yllätys - synnytys ei käynnistynyt. Olin jälleen osastolla tarkkailussa ja ab-tipassa, kunnes vauva syntyi käynnistettynä rv 35+1.

Ekan synnytyksen lasku oli muistaakseni n.700€, toisesta n.300€ ja kolmannesta n.400€. Toki isoja summia kerralla maksettaviksi, mutta onneksi tuossa vaiheessa saa vielä äitiyspäivärahaa, moni jopa palkkaa. Mielestäni alle 50 euron vuorokausihinta on vähintäänkin kohtuullinen, kun ajattelee, että sillä saa kaiken tarvittavan hoidon ja toimenpiteet sekä äidille että vauvalle kuten myös ateriat. Maksetaanhan tavallisista terveyskeskuskäynneistäkin yli 20€/krt, äitiys-&lastenneuvolat lienevät ainoat ilmaiset palvelut. Tuloista pidätettävän sairausvakuutusmaksun ei yksikään aikaihminen toivottavasti edes kuvittele kattavan sairaalahoitoa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Summat on munkin mielestä kohtuullisia, jos niihin on osannut varautua. Toki lapsiperheissä rahat ovat varmasti usein kortilla, joten jokainen euro on tärkeä. Itse toivoin, että synnytys menisi mahdollisimman helposti, jotta maksut eivät nousisi korkeiksi. Tosin kaikkeen emme voi vaikuttaa, ja se lasku on sitten sellainen mikä se on. Onneksi on olemassa se maksukatto, joten summa ei voi nousta ihan pilviin kuitenkaan. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
18/72 | 

Poliklininen synnytys 38 euroa. Lähdin kotiin, kun vauva oli noin 6 tunnin ikäinen.

Kohta kaksi lasta
19/72 | 

Sairaalan synnytys valmennuksessa asia tuli esille. Ja oman synnytyksen yhteydessä oli hyvä että lapsella oli vakuutus niin se korvasi paljon🙂

Vierailija
20/72 | 

Hyvä postaus! Itselläni molemmat synnytykset maksaneet alle satasen. Nopea synnyttäjä ja kotiutuja täällä :D Olen itsekin kätilö ja synnytin omalla työpaikalla, joten saamme raskausajan poliklinikkakäynnit ilmaiseksi, joka pienensi kustannuksia huomattavasti. Meillä töissä on joskus keskusteltu, että synnytys, jossa kaikki menee ilman komplikaatioita + pari päivää lapsivuodeosastolla maksaa oikeasti noin 5000 euroa riippuen haulutuista palveluista esim puudutuksista ja siitä kuinka paljon tarvitsee lapsivuoteella apua. Suurimpana kustannuksena tietenkin henkilökunnan aika. Eli aika vähän se 400 euroa on siitä summasta :)

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiitos. Se on just noin kun kirjoitit. Lopulta se mitä me maksetaan on pieni summa siitä kokonaisuudesta. Tosin eihän se poista sitä, jos on tiukkaa taloudellisesti niin jokainen euro on tärkeä. Mutta tärkeä pointti tämäkin. 

Kiva kun laitoit kommentin, oli mukava saada kätilön näkökulma. :)

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
21/72 | 

Tämä on mielestäni hyvä aihe, josta ei oikeastaan puhuta. Kiitos siis että kirjoitit postauksen. Meidän vauva syntyi imukupin avulla 2,5 vuorokautta lapsivedenmenon jälkeen. Synnytys oli vauvalle sen verran rankka kaksi kertaa päästä irronneen imukupin ja yli tunnin ponnistusvaiheen jäljiltä, että joutui olemaan lastenosastolla koko sairaalassa olon ajan. Minä ja vauva olimme molemmat melkein viikon sairaalassa ja mieheni suunnilleen puolet tästä ajasta perhehuoneessa minun kanssani. Synnytys maksoi meille kokonaisuudessaan noin 750€ ja tähän vielä parkkimaksut päälle. Niin kuin aikasemmin kommenteissa jo mainittiinkin, ei tuo ole mitään verrattuna Yhdysvaltain synnytysmaksuihin. Siitä huolimatta tuollainen summa tuntui kyllä ainakin meidän lompakossa ja olisimme toivoneet meille kerrottavan, että vauvan lastenosastolla olo maksaa yhtä paljon kuin synnyttäjän. Ensisynnyttäjänä en nimittäin tätä tiennyt etukäteen, joten tuli pienenä yllätyksenä. Pääasia kuitenkin, että vauvalla oli kaikki hyvin.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Mä oon kanssa samaa  mieltä, että aiheesta puhutaan aivan liian vähän. Ja monelle varmasti tulee yllätyksenä, että mitä se synnytys oikeasti voi tulla maksamaan. Näistä on hyvä puhua, jotta maksuihin osataan varautua. Tämä koko aihe oli itsellekin tosi pimennossa, ja sen vuoksi halusinkin kirjoittaa, jotta saisin näiden kommenttien avulla hieman näkökulmia. Meillä kaikilla kun on ihan erilaiset synnytykset ja sen vuoksi myös maksut on eri suuruiset. Kiva kun laitoit kommentin. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
22/72 | 

Meillä maksoi tuplasti maksukaton. Lapsi syntyi joulukuussa ja oli tehohoidossa helmikuuhun. Maksukatto kun on kalenterivuoden voimassa. Kannattaa siis tuokin ottaa huomioon.

Shys
23/72 | 

Onneksi Suomessa saa sentään äitiyspäivärahaa ja lapsilisää. Kulut eivät nimittäin lopu synnytykseen. Pitää ostaa rattaat ja turvaistuimet ja kun lapsi kasvaa täytyy ostaa vaatteita ja ulkovaatteita esim. Hyvät kengät voi helposti maksaa jopa 80€, puhumattakaan esim. Haalareista.siten on tietenkin vakuutusmaksut jos haluaa lapselleen sellaisen. Sitten alkaakin harrastukset joiden hintalappu voi nousta melkoisiin svääreihin. Sitten kun lapsi kasvaa on alkaa vaatteiden ja vakuutuksen ja harrastuksen lisäksi ilmaantua muitakin kuluja. Lapsi kasvaa ja täytyy ehkä hankkia mopo tai mopoauto ja kännykkä ja tietokone ja pelikonsoli ja jos haluaa että lapsi menee lukioon, niin lukio kirjatkin maksaa. (vaikka siihen onkin helpotusta tulossa). Sitten tietenkin asunto pitää olla sen kokoinen että sinne kaikki mahtuu ja autokin on aika tevä kapistus lapsiperheessä tai viimeistään sitten kun alkaa harjoitus/harraastusralli. Pointtina tässä se, että rahan menoa ei voi estää varsinkaan kun on lapsia mutta onneksi se kaikki on sen arvoista ❤️

Vierailija
24/72 | 

Suomessa on käytössä asiakasmaksujärjestelmä. Se tarkoittaa sitä, että sairaanhoitopiirit määrittelevät maksut, jotka veloitetaan asiakkaalta eli potilaalta. Tämä asiakasmaksuosuus on jäävuoren huippu siitä mitä synnytys tai mikä tahansa muu hoito maksaa. Loppuosan eli täyskustannuksen maksaa kunta. Tällöin puhutaan moninkertaisesta summasta. Synnytys maksanee oikeasti tuhansia euroja. Näin ollen satasien laskun maksaa mielellään.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep tämä on aivan totta. Tuolla ylhäällä kommentoitiin, että "normaali" synnytys keskimäärin maksaisi 5 000€. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
25/72 | 

Synnytysvuorokauden maksu noin 45-50e Naistenklinikalla sen jälkeen piti olla 6h tarkkailussa ennen kuin pääsi hotellille. Synnytyksen jälkeen 1,5vrk Naistenklinikan perhepesähotellissa, jossa maksu 35-40€. Puoliso sai olla tuohon samaan hintaan hotellissa mutta ruoka ei hänelle kuulunut hintaan. Yhteensä tuosta tulee siis alle 150€, en nyt muista tarkkoja hintoja.

Vierailija
26/72 | 

Esikoisen kohdalla kustannukset kokonaisuudessaan (IVF-hoidolla raskaaksi) pari satasta vajaat 3000e. Sisälsi hoidonsuunnittelukäynnit, hormonihoito lääkitykset, munasolujen keruun, alkioviljelyn, istutustoimenpiteen, raskauden todentamiskäynnin, kuukausittaiset poliklinikka ja ultraus käynnit, neuvolakäynnit myös kuukausittain ja lopussa tiheämmin, synnytys käynnistettiin ja olin osastolla 2,5vrk, salissa himpun alle 1vrk, osastolla 3pvää ennen kotiutumista.
Ei paha hinta siis... Ja synnytys reissulla oli hintaa n. 300e
Kuopuksesta (ns luomuraskaus) rampattiin kahtena iltana synnärillä näytillä ennenkuin kolmantena päivänä vasta jäätiin synnyttämään. Eka yö oltiin perhehuoneessa, mutta aamulla pikkuinen joutui teholle sinivalohoitoon jossa oli lopulta 4vrk, mies lähetettiin kotiin ja itse siirryin osastolle. Vauva siirtyi teholta luokseni osastolle 1vrk:ksi ennen kuin kotiuduttiin.
Tää reissu tulee kustantamaan n. 600e ja osa kuluista menee vakuutuksen piikkiin.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Mitä enemmän kommenteja lukee niin sitä varmempi olo tulee, että suurimmalla osalla hinta on ollut sen 300-600€. Siihen kun osaa varautua niin ei hinta ole paha. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kenguruäiti
28/72 | 

Esikoinen 1300 €, viisi viikkoa makasin osastolla. Toinen 800 € minun osastopäivöt sekä 7 vrk lapsen tehohoito. Esikoinen sairaalassa kuukauden, toinen kaksi.

Vierailija
29/72 | 

Vaikka hinta kuulostaa järkyltä, sais näissä olla mukana se todellinen hinta ennen vähennyksiä (jota yksilöt eivät siis edes tiedä) . Puhutaan kuitenkin kymmenistä tuhansista euroista, jos synnytykseen sisältyy epiduraalit yms ja esim lopulta sektio. Siihen nähden hinta, jonka perhe lopulta maksaa on aika maltillinen.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kyllä. Se ei tekisi yhtään huonoa, jos hinnat näkyisi. Tosin ei se auta siltikään, jos ei ole osannut varautua maksuihin. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
30/72 | 

Hienoa, että nostit tämän aiheen esille. Monet eivät tule ajatelleeksi että synnyttäminenkin maksaa, varsinkin kun neuvola on esimerkiksi ilmainen. Vaikka lasku onkin Suomessa suhteellisen pieni ja suurimmat kulut aiheutuvat kunnalle, ei synnyttäminen sentään ilmaista ole. Paljon puhutaan muista vauvan aiheuttamista kustannuksista, mutta myös synnytyksen kulut on syytä ottaa huomioon varsinkin vähävaraisissa perheissä. Itsellä ensisynnytys edessä muutaman kuukauden kuluttua, joten sitten näen millainen lasku itselle muodostuu.

Sammahär
31/72 | 

Kyllä mullekin tuli isona yllätyksenä se, kuinka paljon maksoi kolmannen lapsen synnytys kaikkinensa. Pelkopolit, normaalit poliklinikkakäynnin äitipolilla, yliaikaiskäynnit sekä vielä sitten kun vauva joutuikin teho-osastolle 7 vrk:ksi. Minä olin synnyttäneiden osastolla 4 vrk ja vauva 7 vrk teholla, niin molemmista meistä tuli oma vuorokausimaksu. Jos vauva olisi saanut olla kanssani synnyttäneiden osastolla, olisi meistä tullut yksi yhteinen maksu.

Ymmärrän sen, että minulle tämä on pieni maksu verrattuna siihen mitä kunta maksaa erikoissairaanhoitoon. Kuitenkin 790€ on todella suuri summa rahaa. Maksukatto taitaa olla 600€n luokkaa, mutta sekin pitää itse tajuta seurata ja ilmoittaa sairaalalle.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Ai maksukatosta pitää osata pitää itse huolta vaikka kertalasku olisi selvästi yli? Näistä on kyllä hyvä keskustella. Eihän näistä muuten tiedä mitään. Oliko teillä vakuutusta, joka olisi kattanut nuo vauvan tehon vuorokausimaksut?

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
32/72 | 

Helsinki 2017 aavistuksen reilun 100€ perhehotellissa. Pelkästään ruoista olisin jo voinut maksaa tuon summan. Halvalla pääsimme.

Lääkäri
33/72 | 

Hyvä kirjoitus! Tarkennettakoon, että tuo summahan oli vain murto-osa synnytyksen todellisista kustannuksista, joista suurin osa jää kunnan eli veronmaksajien maksettavaksi. Ihan tarkkaa todellista hintaa en tiedä, mutta vertailun vuoksi yliopistosairaalan poliklinikkakäynnin hinta on potilaalle n 40€ ja kunnalle lähtee aina vähintään 400€ lasku, jos tehdään esim magneettikuvaus, on lasku kunnalle yli 1000€ mutta potilas maksaa saman 40€.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Oi mahtavaa kun laitoit kommentin. Kiitos. Nämä summat on mielenkiintoisia, ja niistäkin on hyvä keskustella.

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Leila
35/72 | 

Muistaakseni 160€ ja työnantajani sairauskassa maksoi laskun 😊 Suomessa on kyllä edullista käydä sairaalassa ja varsinkin kun suhteuttaa sen hoidon laatuun! Ja ennen kuin joku ehtii ruinata, etten voi puhua edullisesta hoidosta jos en laskua maksanut, niin maksan joka palkasta tuota vakuutusta ja hyvätuloisena myöskin melkoisesti veroja 😊

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Tuo on kyllä hyvä. Ja lopultahan me kuitenkin maksetaan osamme, kun teemme töitä ja maksamme korkeita veroja. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
36/72 | 

Kun joutuu viikoiksi ennen synnytystä osastolle vuodelepoon ja itse joutuu synbytyksessä aikuisten teholle ja vauva vauvatwholle, ja olemaan useamman viikon sairaalassa, tulee maksukatto nopeesti vastaan. Onneks samaan maksukattoon menee äiti ja alaikäiset lapset, joten jos olisi enemmän lapsia ja joku kävisi saman vioden aikana vaikka päivystyksessä tms niin samaan hintaan sekin...

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019