Kun synnytys lähenee, alkaa elämä hetkellisesti pyörimään synnytykseen liittyvien asioiden ympärillä. Käykö kaikille näin, vai olemmeko tässäkin asiassa erilaisia? Joillekin sopii hyvin, ettei suunnittele ollenkaan tulevaa ja toiset taas saavat turvaa siitä, että ovat valmistautuneet hyvin. Keräsin omia ja ympäriltäni kuultuja mietteitä siitä, kannattaako synnytykseen valmistautua. 

Haluan heti alkuun painottaa, että valmistautuminen on eri asia kuin tarkkojen suunnitelmien tekeminen. Kukaan ei voi tietää mitä lopulta synnytyksessä tapahtuu. Mutta synnytyskokemus on varmasti sitä parempi, mitä enemmän olet ottanut asioista selvää ja opetellut kuuntelemaan itseäsi jo ennen synnytystä. Mielestäni olisi tyhmää jättää valmistautumatta vain siksi, koska synnytyksestä ei voi oikeasti tietää mitä tuleman pitää.

Synnytyskokemus on varmasti sitä parempi, mitä enemmän on oppinut kuuntelemaan omaa kehoa ennen synntystä!

Oma ajatukseni kuitenkin pohjautuu oman itseni tuntemiseen ja siihen, että haluan olla perillä siitä, mitä minun kehossa tapahtuu. Vertaan ajoittain synnytystä urheilusuoritukseen, sillä ei urheilussakaan koskaan voi tietää mitä matkan varrella oikeasti tapahtuu, mutta harva lähtee tekemään sitä valmistautumatta. Ja tärkeää on valmistautua niin fyysisesti kuin henkisestikin. Myös ravitsemuksella ja levolla on paljon merkitystä, miten suoritus lopulta onnistuu. 

Kuva: Minttu Saarni
Kuva: Minttu Saarni

1. Tieto lisää itsevarmuutta tehdä synnytyksen aikana valintoja 

Olen kuullut paljon synnytyskokemuksia, jotka ovat olleet todella rankkoja. Oma asenteeni on aina yleensä ratkaisukeskeinen. Kuuntelemalla muiden kokemuksia, aina voi oppia jotain. Muiden kokemusten pohjalta voi lähteä pohtimaan, miten itse voisin tilanteessa toimia. Aina on helpompi olla jälkiviisas, mutta minusta ei ole väärin yrittää reflektoida tapahtumia ja sitä kautta yrittää luoda itselleen itsevarmempaa oloa synnytykseen. Itseensä ja omaan kehoon luottaminen on yksi olennainen osa valmistautumista. Hyvin valmistautuminen tuo myös itsevarmuutta, ja se ei ole koskaan huono asia. Itsevarmuus ei pois sulje nöyryyttä. Synnytys on tapahtuma, jonne ei kannata mennä paukuttelemaan henkseleitä. 

2. Uuden oppiminen tapahtuu vähitellen

Uusien asioiden kanssa on todella tärkeää sisäistää asioita jo etukäteen. Jos synnyttämään menisi täysin sillä ajatuksella, että kyllä siellä kätilöt opastaa ja neuvoo, voi tulla aika kova suihku. Silloin kun kipu on kovimmillaan, ei ehkä ole paras hetki opetella uutta ja sisäistää tietoa. Tietoa kannattaa siis sisäistää jo hyvissä ajoin ennen synnytystä. Vain siten tietää mistä kätilö puhuu synnytyksessä eikä silloin tarvitse opetella kaikkea uutta kerralla.

3. Kipua voi lievittää monella eri tavalla

Synnytyksessä on erilaisia vaiheita, ja eri kivunlievitykset vaikuttavat eri vaiheissa eri tavalla. On tärkeää olla jotenkin perillä näistä vaiheista ja siitä, että kivunlievityksen erilaisia keinoja kannattaa kokeilla useamminkin, koska ne voivat toimia toisessa kohtaa paremmin kuin toisessa. 

4. Synnytyksen eteneminen voi ilmetä eri tavoin – se ei ole myöskään suoraviivaista

Synnytyksen etenemistä voi seurata muutenkin kuin senttejä seuraamalla. Olen useasti nyt kuullut, kuinka synnytyksessä on kiinnitetty huomiota vain kohdunkaulan avautumiseen, ja ollaan sen vuoksi menty paniikkiin koska tuntuu, että synnytys ei etene. Vaikka todellisuudessa synnytys on voinut hyvinkin edetä, mutta kaikki muutokset ja tilanteet eivät vain näy senteissä. Näistäkin on hyvä ottaa selvää ennen synnytystä. Silloin sietää paremmin kipua, kun tietää, että tilanne etenee jatkuvasti. On myös hyvä tietää, mitkä asiat vaikuttavat siihen miksi synnytyksen eteneminen keskeytyy. Mitä tällaisessa tilanteessa voisi itse siis tehdä? Kerron siitä seuraavaksi.

Kuva: Minttu Saarni
Kuva: Minttu Saarni

5. On hyvä tiedostaa, mitkä asiat voivat laukaista stressireaktion kehossasi synnytyksen aikana

Mielestäni omassa synnytysvalmennuksessa tärkein oivallus oli se, kun pohdimme erilaisia tilanteita, jotka voisivat aiheuttaa stressireaktiota omassa kehossani. Hyviä huomioita olivat esimerkiksi jonkun uuden ihmisen tuleminen huoneeseen. Tai esimerkiksi silmiä ärsyttävät valot. On tärkeää tiedostaa mitkä asiat nostavat kehossa stressiä, ja sitä kautta voivat hidastaa synnytyksen etenemistä. Myös lääkkeet vaikuttavat luonnollisiin synnytystä edistäviin hormoneihin, ja niistä olisi myös hyvä olla perillä ennen synnytystä. 

6. Onnistunut synnytyskokemus vaatii tilanteeseen heittäytymistä

Toinen tärkeä oivallus valmennuksessa oli se, että synnytyksessä ei jaeta papukaija merkkejä. Ei ole olemassa hyvää tai huonoa synnyttäjää. Me kaikki olemme yhtä hyviä. Tärkeintä synnytyksessä on löytää itselle toimivat menetelmät ja oppia kommunikoimaan kätilöiden kanssa. Synnytyssalissa me sitten teemme juuri siihen hetkeen sopivat ja oikeat päätökset sekä valinnat. Synnytystä ei kannata mennä suorittamaan ja pyrkiä täydellisyyteen. Siellä tulee varmasti vastaan tilanteita, joihin ei ole voinut varautua. Ja sen vuoksi on tärkeää osata heittäytyä. Heittäytyminen vaatii sitä, että on valmistautunut ja osaa luottaa siihen, että asiat menevät hyvin. Hyvään lopputulokseen pääsee monia eri reittejä. Ei ole yhtä ja oikeaa tapaa synnyttää. 

Synnytyksessä on tärkeää osata heittäytyä tilanteeseen!

Meidän keho on luotu synnyttämään ja käytännössä me emme itse aktiivisesti toimi synnytyksessä prosessin edistäjinä. Rentoutumalla mahdollistamme prosessin etenemisen sujuvasti. Ponnistusvaiheessa ponnistamme vasta kun luonnollinen ponnistamisen tarve tulee (poikkeuksiakin on – tietysti). Rentoutuminen on tavoitetila, jota varten opettelemme erilaisia kivunlievityksen keinoja. 

Kuva: Minttu Saarni
Kuva: Minttu Saarni

Suosittelen kyllä kaikille synnytykseen valmistautumista. Ja tämä ei tarkoita tarkkojen suunnitelmien tekemistä, vaan opiskelua mitä kaikkea synnytykseen voi liittyä.

Silloin olet valmis kohtaamaan kaikki mitä vastaan tulee. Tai ainakin tiedät, ettet voi mitenkään etukäteen ennustaa miten asiat lopulta menee.

Luota itseesi ja kykyihisi onnistua tilanteeseen nähden parhaalla mahdollisella tavalla. 

by Susanna (rv 40)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Olenko sittenkään valmis äidiksi? – viime hetken panikointia!

Synnytysvalmennus – ennaltaehkäisyä pelkotiloille ja traumoille!

5 vinkkiä, joiden avulla olen valmistellut kehoani synnytykseen

Mitä muut kirjoittavat aiheesta?

Voiko repeämistä ehkäistä ennalta?

Kommentit (4)

Nannamiharu
1/4 | 

Ite tutkin, luin ja selvitin esikoisen raskausaikana kaiken mitä irti sain. Lopulta olin varma vain siitä, että haluan kokeilla kontillaan oloa ja tukalan tilanteen tullen epiä. Kaiken muun saisi luonto hoitaa ja kätilö auttaa mua valitsemaan oikeeseen tilanteeseen sopivia asentoja ja puudituskeinoja. Lopulta synnytys päätyi käynnistykseen raskausmyrkytyksen takia. Homma kesti 5 tuntia ja oli yhtä helvettiä valmistautumisesta huolimatta. Osittain asiaan vaikutti myös paska ja kiukkuinen kätilö. Kun työvuoro vaihtui ja mies sai uudelle kätilölle kerrottua mun toiveet mun huutaessa eläimellisesti vieressä, loppu synnytys sujui ihanasti. Elämäni kamalimmat ja ihanimmat 5 tuntia.

Kakkosen synnytykseen en valmistautunut niin paljoa. Selvitin syitä toimimattomalle epille ja valmistelin miestä pistämään kätilölle luun kurkkuun. Taas päädyttiin käynnistykseen korkeiden verenpaineiden takia ja seuraavat 3 tuntia olivat tuskaa ja huutoa kun kyljellään odotettiin vuorotellen millon mitäkin puudutetta, jotka ei kuitenkaan lopulta toimineet.

Kolmanteem symnytykseen valmistauduin aika tarkan listan kanssa. Oli paljon ehtoja mitä tein selväksi kätilölle ennen käynnistyslääkärin tuloa. Enemmän listalla oli niitä asioita, mitä odotin heiltä. Itse synnytyksen osalta ainoa ehto oli että mennään mun kropan ehdoilla. Elämäni parhaat 2 tuntia kun paikalla oli oikeasti sellaista henkilökuntaa joka jaksoi ja ehti keskittyä vain muhun.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kolme toisistaan aivan erilaista kokemusta, ja se kertoo vain siitä, että oikeasti ei voi tietää mitä synnytyksessä lopulta tapahtuu. Ei edes vaikka olis synnyttänyt kuinka monta kertaa aikaisemmin. Ilmeisesti sinulle ei ole kuitenkaan jäänyt traumoja, joten sillä tavalla kaikki kolme ovat olleet onnistuneita? Uskon vahvasti, että useimmiten synnytyssalissa tapahtuu odottamattomia asioita, mutta ehkä niihin osaa suhtautua hieman eri tavalla, kun on jotenkin valmistautunut tulevaan koitokseen?

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
2/4 | 

Esikoisen raskausaika oli pelonsekava, koska edellinen raskaus oli päättynyt keskenmenon. Synnytys alkoi kolme viikkoa ennen LA. Onneksi olin lukenut synnytyksen kulusta aiemmin, mutta loppu viimeksi mentiin minun toiveiden mukaan ilman isompia kivunlievityksiä. Supistukset loppuivat ennen ponnistamista, joten minun ehdoillani mentiin.

Toinen ja kolmas sekä viides synnytys mentiin samoilla kaavoilla.

Neljäs synnytys oli eri kokemus, koska lapsi syntyi autoon sairaalaan pihassa, minun toimiessa itse kätilönä. Onneksi synnyttäminen oli tuttua jo ennestään ja oma pää toimi, miten tulee toimia. Tästä ei jäänyt itselle traumaa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Huh. Melkoinen kokemus varmasti tuo autoon synnyttäminen. Moni muu varmasti saisi siitä traumoja. 

Ja tuo on hienoa, kun synnytys mennään toiveiden mukaisesti. Itsellekin se on tärkeää, ja näin onneksi tapahtui omassakin synnytyksessä. <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019