Minulta on usein kysytty, miksi halusin lopettaa fitnessin? Pelkäänkö fitnessurheilun vaikuttaneen lapsen saamiseen? Nämä kysymykset sisältävät erittäin ison aiheen. Ennen kuin vastaan edellä esitettyihin kysymyksiin, haluan jakaa teille vanhoista blogiteksteistä keräämiäni ajatuksia. Haluan kuvata teille sen, miten koukuttava laji fitness on. Koen, että fitness lajina oli todella isossa roolissa elämässäni, ja se on kasvattanut minua paljon. Ilman fitnesstä en olisi nyt se ihminen mikä olen. Myöhemmissä teksteissäni tulen kertomaan myös siitä, miten omat arvoni ovat muuttuneet, ja pelkäsinkö fitnessin aiheuttaneen minulle lapsettomuutta. 

Entisenä päihde- ja mielenterveysammattilaisena tiedän teoriassa ja paljon nähneenä, että elämä tuntuu erittäin helpolta silloin, kun menee niin sanotusti kovaa ja ollaan omassa kuplassa tekemässä itselle mielihyvää tuovia asioita. Nämä asiat alkavat pikku hiljaa muokkautumaan osaksi omaa identiteettiä ja tässä vaiheessa omassa tekemisessä ei nähdä mitään outoa tai huonoa. Oman elämäntavan puolesta puhutaan ja sitä ylistetään. 

Tässä ei ole mitään väärää, sillä niin se ihmismieli vain toimii. Se mikä tuntuu hyvältä ja tuo mielihyvää, tuntuu aluksi juuri oikealta tavalta elää ja tehdä asioita. Ja sitä halutaan vain lisää. Sitä halutaan niin paljon lisää, että jossain kohtaa ilman hyvänolon tuojaa ei pystytä elämään. Jollekin tuo mielihyvän tuoja on alkoholi, sokeri, rasvainen ruoka, toisille huumeet tai uskonto ja kolmansille liikunta.

Fitnessissä mielihyvän tuoja on äärimmäisyyksiin viety itsensä kontrollointi. 

Kriittinen kohta onkin siinä, milloin tekeminen muuttuu projektista normaaliksi elämäksi – niin sanotusti elämäntavaksi. Ei viikonloppuisin juhlivakaan ole vielä alkoholisti, mutta joka päivä juomista harrastava on jo pahasti alkoholiin koukussa.

Siinä kohtaa, kun elämän kontrollointi muuttuu elämäntavaksi, ovat asiat muuttuneet. Mitä enemmän vakuuttelet muille ja itsellesi, että tämä on sitä mitä haluan tai tämä ei tuota minulle mitään ongelmaa, sitä syvemmällä olet koukussa, ja sitä vaikeampaa siitä on päästä irti. En kirjoita aiheesta sen vuoksi, että vihaisin lajia tai katuisin lajin parissa vietettyä aikaani. Lajin piiristä pois jääminen herätti vain ymmärtämään sen, ettei se ole helppoa muuttaa ajatuksiaan kontrolloidusta elämästä vapaaksi, itseään ja kehoaan kuuntelevaksi yksilöksi. Minä toivuin pitkään fitnessistä. En uskaltanut päästää irti elämän kokonaisvaltaisesti kontrolloinnista.

Lajissa voittaminen herätti halua olla vielä parempi. Kuva: Fitness Classic 2015
Lajissa voittaminen herätti halua olla vielä parempi. Kuva: Fitness Classic 2015

Jokainen lajia harrastava, joka joskus haluaa päästä eroon esimerkiksi syömisen kontrolloinnista, tulee törmäämään tähän samaan asiaan. Olen huomannut, että nämä ajatukset ovat yleisiä ja kaikille lajin parissa pyöriville tuttuja juttuja. Mutta haluan painottaa, että näitä asioita ovat pohtineet vain he, jotka ovat kehityksessään siinä kohtaa, että heidän sisällä kuitenkin vielä palaa pieni liekki siitä ”normaalista elämästä”. Minut herätti kohti muutosta halu perustaa perhe. Näistä ei vain helposti puhuta ääneen, sillä pelätään muiden reagointia ja sitä, että olisi jotenkin huono, erikoinen tai epäonnistunut.

Eikö olekin ihmismieli hyvin mielenkiintoinen? Oletko koskaan huomannut kuinka järki sanoo toista, mutta tunteet ja ajatukset vievät tekemään aivan toisin? Muutoksen tekeminen ei ole koskaan helppoa. Vanhasta irti päästäminen on haastavaa! 

Ja vielä painotan, että tämä on minun näkemykseni lajin koukuttavuudesta, eikä sitä ole tietääkseni koskaan tieteellisesti tutkittu. Tosin olisi kyllä erittäin mielenkiintoista, jos joku sellaisen tutkimuksen joskus tekisi. 

by Susanna (rv 26)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

"Haluatko raskaaksi? Lopeta suorittaminen ja löydä tasapaino elämääsi!" – näin minulle kerrottiin

Miksi hakeuduin lapsettomuushoitoihin? – Onneksi tein niin, sillä se kannatti!

Elämäni tuskaisin vuosi – Miksi en tullut raskaaksi?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Hae blogista

Blogiarkisto

2019

Instagram