Kirjoitukset avainsanalla lastensuojelu

Vuonna 2012 valmistuin ammattikorkeakoulusta sosionomiksi, suuntauksena sosiaalipedagogiikka varhaiskasvatuksessa ja lastensuojelussa. Erikoistumiseni myötä olen vuosien aikana työskennellyt päiväkodeissa, erilaisissa perhetukikeskuksissa sekä tehnyt lastensuojelun tarpeenselvityksiä. Sain nähdä jo opiskeluaikana erittäin laajan kirjon erilaisista perheistä, heidän haasteistaan ja tuen tarpeista. Heti valmistumisen jälkeen sain vakituisen työpaikan perhetukikeskuksesta, jossa asiakkaina olivat raskaana olevat kovia huumeita käyttävät äidit ja heidän perheet.

Lapset ovat aina olleet syy, miksi olen halunnut auttaa päihteiden ja mielenterveyden kanssa painivia vanhempia.

Olen aina ollut lapsikeskeinen työntekijä. Lapset ovat olleet suurin syy, miksi olen niin palavasti halunnut auttaa päihteiden ja mielenterveyden kanssa painivia vanhempia. Olen halunnut auttaa heitä, jotta heidän lapset voisivat paremmin. Minulle tärkeintä on ollut se, että olen saanut tukea ja löytää yhdessä asiakkaiden kanssa oikeat tukitoimet, jotta koko perhe voisi paremmin. Työ ei ole aina ollut kovin palkitsevaa. Siinä työskennellään niin monien ja syvien ongelmien kanssa, ettei se ole koskaan myöskään helppoa tai yksinkertaista. Olen nähnyt todella läheltä kuinka monimutkaista elämä voi olla. Monimutkaisuus voi alkaa jo elämän ensi sekunneista alkaen, kun pienen ihmisen elämä alkaa vieroitusoireilla, johon ainoa lääke on morfiinihoito. 

Kuva: Elisa Honkasalo
Kuva: Elisa Honkasalo

Olen työskennellyt viimeksi lastensuojelussa vuosi sitten. Päädyin jäämään hetkeksi pois, sillä koin oman terveyteni kannalta sen olevan järkevintä. Miksi? Kerron siitä nyt seuraavaksi.

Olen paljon puhunut aiheesta myös muiden samalla alalla työskentelevien kanssa. Työn varjopuolena on vaara ajautua sellaiseen ajatusmaailmaan, jossa ei halua lähteä rakentamaan omaa perhettä. Ympärillään näkee niin paljon pahoinvointia, ettei pysty enää kuvittelemaan onnellista ja tasapainoista perhe-elämää. Yhä erikoisemmat asiat alkavat tuntua normaaleilta. Rankkojen asioiden kanssa työskentelevät voivat ajan myötä myös tottua ja turtua kaikelle sille, mitä näkevät työssään. 

Rankkojen asioiden kanssa työskentelevänä helposti ajan myötä alkaa tottua ja turtua kaikelle sille, mitä näkee työssään.

Itselleni tuli jossain kohtaa pelko ja epätoivo siitä, etten pystyisi itsekään hoitamaan omaa lastani, ja etten haluaisi tähän maailmaan saattaa enää yhtään lasta. Tämä ajatusmaailma konkretisoitui minulle kaikkein selkeimmin, kun siirryin tekemään lastensuojelun tarpeenselvityksiä. Työssä opin, että lastensuojeluun tulee yhä enemmän ilmoituksia ihan tavallisilta perheiltä. Viimeistään silloin karisivat ennakkoajatukset siitä, että lastensuojelun tarve ja ongelmat lapsiperheissä olisi vain köyhissä, syrjäytyneissä ja sosiaalisesti alemmissa yhteiskuntaryhmissä. Luin juuri lastensuojelun työntekijän haastattelun, jossa kerrottiin ilmiöstä. Artikkelin pääsanoma oli selvä: "Kärjistettynä sanoisin, että ennen lastensuojelu oli sitä, että kiltit lapset otettiin huostaan alkoholisoituneilta vanhemmilta, nykyään päihdeongelmainen nuori otetaan huostaan kilteiltä vanhemmilta." Tuo sama ilmiö oli jo nähtävissä silloin, kun itse tein töitä lapsiperheiden sosiaaliasemalla.

Kuva: Elisa Honkasalo
Kuva: Elisa Honkasalo

Miksi lastensuojelutyö vaikutti omaan ajatusmaailmaani niin vahvasti?  

Työskennellessäni lastensuojelussa rakastin tehdä töitä lasten kanssa. Minulla on aina ollut suuri halu ja palo tehdä merkityksellistä työtä. Lastensuojelutyö on mielestäni yksi tärkeimmistä ja merkityksellisimmistä töistä mitä tiedän. Valitettavasti mitä enemmän tein tuota työtä, sitä vähemmän halusin omaa lasta. Sitä enemmän myös aloin epäröimään omia kykyjäni. Olenhan vain ihminen muiden joukossa. Ymmärsin, että elämässä voi tapahtua vaikka mitä, joiden vuoksi asiat eivät mene niinkuin haluaisi. Näin elämän haurauden niin läheltä, että pelko omalla sisälläni vain kasvoi. 

Kuva: Elisa Honkasalo
Kuva: Elisa Honkasalo

Lastensuojelussa työskentely on tänä päivänä yksi vahvuuteni matkallani kohti vanhemmuutta.

Oli hyvä päätös jäädä alalta väliaikaisesti pois. Tein sen itsekkäistä syistä. Vauvakuume, joka syntyi sisälläni oli niin vahva, etten halunnut antaa tilaa näille peloille. Eikö vanha sanontakin "tieto lisää tuskaa" kerro juuri tästä? Tässä kohtaa en enää halunnut tietää niin paljon lasten ja nuorten pahoinvoinnista. Halusin hetkeksi ummistaa silmät niiltä, jotta pystyin lähteä rakentamaan omaa mielikuvaa onnellisesta ja tasapainoisesta perhe-elämästä.

Nyt jälkikäteen tiedän, että aika lastensuojelussa on opettanut ja kasvattanut minua paljon tulevaan vanhemmuuteen. Tällä hetkellä en enää näe sitä heikkoutena vaan ennemminkin suurena voimavarana.

Mielestäni tulevana vanhempana on erittäin tärkeää ymmärtää, kuinka haurasta kaikki lopulta on. Elämässä tärkeintä on kuulla ja aidosti kohdata lasta, kerätä luottamusta ja opettaa avoimuutta. Vähintään yhtä tärkeää on pitää huolta omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Yhdessä kaikesta selvitään. 

by Susanna (rv 28)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

Mikä on riittävän hyvää vanhemmuutta? – jo raskausaikana

Kahden vuoden kestävä piina – vauvakuume!

Pelkäsinkö fitnessurheilun vaikuttaneen lapsettomuuteen?

Instagramissa nyt kauneusjuttuja! 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

KAIPAISITKO HIEMAN HEMMOTTELUA? 💕☀️Tässä hei tehokkain kasvonaamio mitä oon koskaan koittanut! 💥🖤 Valittelin täällä stoorissa oman ihoni huonoa kuntoa talven jäljiltä. Ja sen seurauksena sain yhteydenoton @maybeautysuomi :lta ja lähdin yhteistyössä heidän kanssa kokeilemaan The Incredible Face Maskia. He lupasivat, että tuotteella on näkyviä tuloksia heti ja sillä on myös tyytyväisyystakuu. 💫💕Tämä oli siis tarjous, johon oli vain pakko tarttua! 🙏🏼💯Naamio poistaa mustapäitä, kuollutta ihosolukkoa sekä ylimääräistä öljyisyyttä. 👍🏻🥰 Ja mikä parasta, sopii myös meille raskaana oleville mainiosti 🤰🏼💕 .. .. Näin käytät tuotetta: 1️⃣Levitä naamio kasvoillesi mukana tulevalla siveltimellä 💜 2️⃣Anna kuivua 30-45 minuuttia ⏰ 3️⃣Poista naamio. Tämä voi vähän kirpaista, mutta lopputulos on sen arvoinen! 💥 4️⃣Huuhtele kasvot lämpimällä vedellä ja kosteuta 🦋🍀 Iho tuntuu todella PEHMEÄLTÄ JA NÄYTTÄÄ KIRKKAALTA käytön jälkeen! 🌸 Näet irrotetusta naamiosta, kuinka se imee talin ja rasvan pois. TÄMÄ SIIS TODELLA TOIMI! 💫 Oon ehkä vähän yllättynyt. .. .. Alennuskoodilla 💥 susanna30 💥saat 30% alennuksen tuotteesta. Alennus on voimassa 18.4 asti. Biosta löytyy suora linkki tilaukseen🍀 #kaupallinenyhteistyö #maybeauty #theincrediblefacemask #facemask

Henkilön Meidän Combo by Susanna (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019

Instagram