Kirjoitukset avainsanalla Talous

Kaikki varmasti tietävät, että synnyttäminen maksaa. Mutta se minkä hintaiseksi se lopulta voisi tulla, voi olla usealle täysi arvoitus. Synnyttäminen Suomessa on halvempaa kuin yleisesti muualla maailmassa – onneksi! Lopulta hinta kuitenkin määräytyy sen mukaan millaisessa hoidossa äiti tai perhe on.

Mitä käynnit sairaalassa maksoivat ennen synnytystä?

Kerron nyt siis meidän perheen kustannukset ja ratkaisut. Meillä lapsivedet menivät päivää ennen kunnes synnytys lopulta käynnistettiin. Kävimme kaksi kertaa synnytysvastaanotolla tuona päivänä. Maksoimme poliklinikkakäynneistä 41,20€ päivältä. Tähän kuuluivat käynnit synnytysvastaanotolla kahtena eri kertana, jolloin tehtiin lapsivesitesti ja mitattiin vauvan sykettä sekä supistuksia. 

Kuva: Mirjami Liimatainen
Kuva: Mirjami Liimatainen

Osastohoito Turun Yliopistollisessa sairaalassa kustantaa 48,90€ päivältä. Ennen kuin synnytys alkoi, vietimme yhden päivän osastolla, jossa synnytys lopulta käynnistettiin. Tähän hoitoon kuului myös ruoka tulevalle äidille. Mieheni oli osastolla mukana, mutta hänelle ei kuulunut ruokaa. Jos synnytys ei olisi käynnistynyt, olisin joutunut jäämään osastolle yksin yöksi ilman miestäni. Synnytyssalissa ruoat ovat myös vain äidille. Isällä tulisi olla omat eväät.

Ennen kuin synnytys oli käynnistynyt, oli laskulle kertynyt jo 90,10€ kustannuksia. 

Kuva: Mirjami Liimatainen
Kuva: Mirjami Liimatainen

Synnytyksen jälkeen siirryimme perhehuoneeseen 

Toivoimme ja saimme mieheni kanssa perhehuoneen synnytyksen jälkeen. Tämä oli todella hyvä juttu, sillä en olisi millään pärjännyt ilman miestäni sairaalassa. Olin menettänyt niin paljon verta ja olo oli todella heikko. Minulla oli lisäksi myös katetri ensimmäisen päivän. Olin käytännössä sänkypotilas. Lisäksi minulle oli henkisesti myös tärkeää, että hän on osastolla kanssani. 

Onneksi saimme perhehuoneen, sillä oloni oli niin heikko synnytyksen jälkeen.

Raskaus ja synnytys kokonaisuudessaan olivat meillä yhteinen juttu, joten olisi tuntunut oudolta, että isä olisi joutunut lähtemään kotiin yöksi. Hän oli tärkeä osa kaikkea. Osittain varmasti tämän perhehuoneen ansiosta edelleen hoidamme vauvaa yhdessä niin yöllä kuin päivälläkin. Hoitaminen yhdessä alkoi niin luontevasti, kun olimme molemmat tasavertaisessa asemassa sairaalassa. Perhehuone kuitenkin maksaa, joten siihen ei varmasti ole kaikilla mahdollisuutta. Eli jos haluaa perhehuoneen, tulee varautua isompiin kustannuksiin. Huoneen saamisen ehtona myös on, ettei isä käy näinä päivinä töissä. Isä saa myös ruoan, jos on perhehuoneessa. Muussa tapauksessa isälle ei kuulu ateriat. 

Synnytys ja sen jälkeiset päivät osastolla kustansivat meille yhteensä 391,20€.

Synnytys ja sen jälkeiset päivät osastolla kustansivat meille yhteensä 391,20€. Näihin kustannuksiin siis kuului myös ruoat ja oleminen perhehuoneessa. Perhehuoneessa osastohoidon hinta  48,90€ maksetaan molemmista – sekä isästä että äidistä.

Kokonaisuudessaan synnytys maksoi meille 481,30€. Jos emme olisi olleet perhehuoneessa, olisi kokonaiskustannus ollut tuolloin 285,70€.

Kuva: Mirjami Liimatainen
Kuva: Mirjami Liimatainen

Mihin muihin kustannuksiin kannattaa varautua?

Yksi kulu muodostuu sairaalaan liikkumisesta. On hyvä ottaa jo etukäteen huomioon millä sairaalaan menee. Jos kulkee omalla autolla, on budjetissa hyvä ottaa huomioon parkkimaksut. Lisäksi isän eväiden kustannukset on hyvä lisätä budjettiin.

Tällä postauksella toivon herättäväni keskustelua, sillä olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka paljon synnyttäminen on muilla maksanut. Raskausaikana ei kustannuksista paljoa puhuta. Näin jälkeenpäin ajattelen, että niistä olisi kuitenkin hyvä puhua. Olisi ollut mukava tietää etukäteen hieman millaisia kustannuksia yleisesti perheillä on. Koskaan kun ei voi tietää mitä synnytyksessä tapahtuu ja miten kauan osastolla lopulta tulee viettämään aikaa. Aina on hyvä varautua etukäteen tuleviin kuluihin. 

Mitä teillä synnytys on maksanut? Missä päin Suomea olet synnyttänyt?

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

16 tunnin synnytys – näin kaikki eteni!

Lapsilisät säästöön? – hyvä tapa kerryttää lapselle pesämuna aikuisuuteen

Päätös vanhempainpäivärahasta – kuka tällaisella rahalla pärjää?

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (72)

Vierailija
1/72 | 

No ei tuo kovin paljolta kuulosta, jos vertaa vaikkapa Yhdysvaltoihin ja mitä se siellä maksaa (noin 10 000 dollaria, siis jos kaikki menee hyvin eikä komplikaatioita ilmene).

Omat synnytykset ovat jo kaukana takana, mutta mitään erillisiä poliklinikkakäyntejä ei meillä tarvittu vaan suoraan sisään ja parin päivän päästä ulos. Joten parin osastopäivän hinta siis per lapsi? Täytyy sanoa että turhammastakin tulee maksettua.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Oot siinä kyllä oikeassa, että Yhdysvaltoihin verrattuna Suomessa on kyllä edullista. Ja turhemmastakin sitä tulee maksettua. Ehkä sen vuoksi näistä summista ei kauheasti puhutakaan?

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
2/72 | 

Minun synnytys maksoi 716,80€ sisältäen öitä osastolla, sektion, vauvan tehohoidon, minun tehohoidon, kaavinnan sekä paljon labroja ja antibioottihoitoa. Onhan tuo suuri summa mutta Suomen hyvän terveydenhuollon ansiosta olemme kaikki hengissä, toisin olisi ollut jossakin muussa maassa. Lisäksi onni että meillä on maksukatto jolloin hinta ei voi nousta aivan pilviin.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Tuo summa kyllä kuulostaakin tosi pieneltä, kun kerrot mitä kaikkea se pitää sisällään. Ja maksukatto on kyllä todella hieno juttu Suomessa. Tärkeintä on, että hoito pelaa. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
3/72 | 

Oon itse nyt raskaana puolessa välissä. Täytyy sanoa, etten oo ees tajunnu ajatella tuonkin lystin vielä maksavan, kun neuvolat ym. kuitenkin ilmaiset! Ihan törkeän kallista, jos joutuu olemaan useamman päivän. Pitääkin varata säästöistä osa synnytykseen. En tiedä ekasta kommentoijasta, mutta kyllä se 500 euroa ainakin meidän budjetissa tuntuu, ihan sama mitä se jossain muualla maksaa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep, ja tämän vuoksi halusin asiasta kirjoittaa, koska näistä ei tosiaan puhuta kauheasti etukäteen. Ja ihan varmasti monelle tuo 500€ on iso raha. Olisi siis hyvä osata varautua. Se, että muualla on vielä kalliimpaa ei auta siihen, että tuo raha pitää vain löytyä itseltä siinä kohtaa kun lasku tulee maksuun. Tsemppiä loppuraskauteen <3 Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

4pienenäiti
4/72 | 

Meiän vauva syntyi reilu kuukausi sitten. Paino ei lähtenyt tarpeeksi nousemaan, joten oltiin sairaalassa reilu viikko. Melkein 500 tuli meille laskua. Kyllä sitä turhempaankin rahansa saa meneen, mutta onhan tuo iso lasku kerralla maksaa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Meillä oli lähes samanlainen tilanne, ja oltiin osastolla lähinnä vauvan painon seurannassa. Ja laskua tuli juurikin tuo 500€. Olen samaa mieltä, että tuo summa on suuri maksaa kerralla. Varsinkin, jos siihen ei ole osannut varautua.

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
5/72 | 

Tokasta maksoi noin 300e koska olin sairaalassa yhteensä 6 päivää koska vauva syntyi kiireellisellä sektiolla. Jälkikäteen ajateltuna olis kannattanu mennä sairaalaan vasta puolen yön jälkeen ensimmäistä kertaa niin olis säästyny 50e 😄 mentiin siis synnärille joskus 10 aikaan illalla ja vauva syntyi sit kiireellisellä sektiolla vasta myöhään seuraavana iltana eli oltiin noin vuorokausi salissa ennen syntymää. Ensimmäisestä lapsesta olin myös 6 päivää kun hänkin syntyi kiireellisellä sektiolla. Laskun loppusummaa en muista, ehkä jotain 400-500€. Oltiin perhehuoneessa joten maksu oli siinä mielessä isompi mutta mulla tuli jo varmaan ensimmäisenä päivänä sen vuoden maksukatto (oysissa n.700e) täyteen joten multa ei menny kun puolet osastomaksusta muina päivinä. Isästä meni tietenki normaali maksu. Oysissa synnytin ja täällä myös yhden osastopäivän hinta on ihan vähän vaille 50e. Maksukaton täyttymisen jälkeen puolet siitä.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Melko samoissa hinnoissa taitaa olla näissä yliopistollisissa sairaaloissa? Ja tuon olinkin kuullut ennen synnytystä, että poliklinikkamaksu menee kokonaisuudessaan vaikka menisi osastolle klo 23.45, joten kannattaa vitkutella yli puolenyön :) Sama juttuhan on myös kotiinlähtöpäivänä. Maksu menee koko päivästä, vaikka lähtisikin kotiin jo aamusta. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
6/72 | 

Olipa kiinnostava aihe! Tuntuu joskus, että synnytyksen ja äitiyden yhteydessä on jopa kiellettyä puhua mistään käytännön asioista. Itse toivon ensimmäistä raskautta, mutta en tullut yhtään edes ajatelleeksi, että sairaalasynnytys maksaa. Eihän tuo iso raha ole Yhdysvaltain synnytyksiin verrattuna, mutta yli 400 euron yllätyskustannus olisi ainakin meidän perheelle iso. Hyvä, että osaan nyt varautua siihen.

Kiitos siis blogistasi!

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiva kun eksyit lukemaan tämän. Näistä käytännön asioista olisi kyllä munkin mielestä hyvä puhua enemmän. :) Ja onhan tuo iso summa maksaa kerralla, ei sitä tarvitse kieltää, vaikka juuri esimerkiksi Yhdysvalloissa synnyttäminen tulisikin kalliimmaksi. Varsinkin jos ei ole osannut varautua. 

Toivottavasti pian saat nauttia raskaudesta ja kaikesta uudesta! <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
7/72 | 

Hieno juttu tämä hyvinvointivaltio, eikös? Olisi oikeastaan mielenkiintoista saada tietää kuinka pienen prosentin palvelun todellisista kustannuksista ihmiset maksavat julkisia palveluita käyttäessään. 

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kyllä. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää. Se olisi varmasti shokki, kun saisi tietää paljon todellisuudessa kaikki maksaa. Toki kyllähän me paljon verojakin maksetaan. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
8/72 | 

Olisi kyllä todella hyvä hinnan kauhistelun sijaan, laittaa tähän myös minkä verran teidän synnytys on maksanut kunnalle. Ei ihan muutama satalappunen riitä...

Vierailija
9/72 | 

Nojasin autoon sairaalan parkkipaikalla kymmenen minuuttia, ihan vaan odottaakseni vuorokauden vaihtumista. Vaikka säästö olikin "vain" vähän yli 40 €, on se pienituloiselle iso raha.
Onneksi pojalla ei mahdoton hoppu maailmaan ollut.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

:) mulla oli itseasiassa ihan sama ajatus, jos olisi käynyt noin. Kyllä jokainen kymppi on säästöä, jos vain se on mahdollista. :)

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Pikkukeskonen
10/72 | 

En enää muista tarkalleen, mutta vanhin poika kun syntyi hätäsektiolla rv 31+6, niin kyllähän siinä hintaa saattoi olla. Minä olin 5 päivää sairaalassa, siitä viikon potilashotellilla sairaalan takana ja poika keskoskaapissa ekan viikon. Lisähappea, sinivalohoitoa ym. Toisen viikon lämpöpatjalla keskolassa. Luovutusmaidot ym, koska oma kroppa ei ehtinyt kunnolla mukaan tähän maidontuotantoon heti alusta. Kävin näiden viikkojen välissä yhden yön kotona, jolloin sain pyykit pestyä ja seuraava viikko taas potilashotellilla vieraassa kaupungissa. Mies ajeli mahdollisuuksien mukaan 110km meitä moikkaamaan töiden ja arjen lomassa. Kahden viikon jälkeen poika siirrettiin lähisairaalaan taksilla lääkärin kanssa. Meille siihen on matkaa 45km ja joka päivä aamuin illoin ajoin tuon matkan 2 vkoa, jotta, olin pojan kanssa mahdollisimman paljon. Sairaalaan en voinut jäädä, koska kotona odotti liuta eläimiä jotka piti hoitaa myös.

Nuorimmaisen synnytys oli sitten normaalimpi, vain yhden yön potilashotellilla ennen kalvojen puhkaisua ym.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Teillä on ollut kyllä pitkä synnytysreissu ja varmasti rankka kaikella tapaa. <3 Tilanne on aivan eri just noin kun matkaakin on sairaalalle monia kilometrejä ja kotona asioita, joita tulee hoitaa. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
11/72 | 

Meillä maksoi joku n. 400 euroa, johon kuului 1 yö osastolla ennen synnytystä sekä perhehuoneen kustannukset. Onneksi saatiin perhehuone, oli vaikea synnytys ja tuli 3. asteen repeämät, jotka korjattiin heti lapsen syntymän jälkeen leikkaussalissa nukutuksessa. Olin siis aika pökkyrässä ja kuumettakin oli, kun sain infektion synnytyksen aikana.
Olihan se kokemus, mutta kyllä se pikkuinen on kaiken kivun arvoinen <3

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep, kokemus synnytys kyllä todellakin on. Mutta niinkuin kirjoitit, kaiken sen arvoinen. Ei se hintakaan lopulta kirpaise, kun katsoo omaa pikkuista. <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
12/72 | 

Poliklinikkakäyntejä 9 kpl raskausaikana ja synnytyksen jälkeen vauva valvontaosastolla 5pv, jonka jälkeen tavallisella osastolla sen aikaa, kun minä olin teho-osastolla yht. 2vkoa. Laskua yhteensä yli 2000 €, vaikka maksukaton ylittyminen huomioitiinkin.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Oho, tämä on korkeimpia summia mitä olen kuullut. Osaatko sanoa mistä siis johtuu, että hinta nousee noin ylös vaikka maksukatto on jonkun 700-800€?

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Jans
13/72 | 

Siiis ei kai perhehuone enenpää maksa? Tietty jos isä syö niin siitä joutuu maksaa. Ainakin vuonna 2016 kysissä emme maksaneet isän olosta perhehuoneessa mitään, koska ruuan hän söi sairaaalan työpaikkaravintolassa opiskelijahintaan. Toinen synnytys maksoi vähän vajaa 500€ koska jouduin olemaan käynnistyksen takia osastolla monta päivää jo ennen synnytystä. Silloin opiskelijaperheen kukkarossa tuntui. Hyvä kuitenkin muistaa että suomessa on olemassa sairaalakustannusten kattomaksu, eli kun raja ylittyy ei tarvitse enää maksaa mitään. Jos en väärin muista niin maksukatto menee jossain 700€ kohdalla. Minusta siis suomessa hyvin kohtuulliset maksut.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kyllä ainakin Turussa perhehuone maksoi kahdelta henkilöltä, eli enemmän siinä mielessä, jos olisin ollut normihuoneessa yksin vauvan kanssa. Vaikka mies ei söisikään ruokaa, maksaa hän myös huoneesta kuitenkin poliklinikkamaksun. 

Tuo maksukatto on kyllä tosi hyvä juttu. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
14/72 | 

http://stm.fi/terveydenhuollon-maksukatto

Tämä kannattaa myös muistaa, jos kalenterivuoden aikana tulee muuta asiaa kunnalliseen terveydenhuoltoon (lapsen ja huoltajan kulut lasketaan yhteen). Jos lapsi joutuu sairaalahoitoon on myös muistaakseni lailla määrätty tietty vuorokausimäärä enimmäiskustannuksena (olikohan 7 vrk). Näiden perusteella oma vakavan raskausmyrkytyksen hoito sekä rv 29 syntyneen keskosen reilun 6 viikon sairaalahoito jäivät kustantamaan reippaasti alle tonnin. Lisäksi kannattaa muistaa loistava ilmainen neuvolapalvelu raskaana oleville sekä lapsille :)

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kyllä vain. Nämä on hyvä muistaa. Kuitenkin on hyvä puhua kustannuksista, jotta niihin osattaisiin paremmin varautua. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
15/72 | 

Meillä maksukatto täyttyi maaliskuulla, keskoskaksoset syntyivät huhtikuulla. Tehohoito keskosille oli ilmainen, vain lääkärinlausunnoista erityiskorvattaviin ravintolisiin tuli maksut tuplana. Ja tietysti kolmen yön omavastuuosuus kun itse osastolla oli. Eli noin 1000e. Mutta eipä tuo tuntunut kovin suurelta summalta, kun saatiin kaksi tervettä tyttövauvaa kantaa vastasyntyneiden teho-osastolta kuuden viikon jälkeen kotiin.

Sani A
16/72 | 

Kyllä mä ainakin tiedän useita perheitä joille tuollainen 400--500e voi olla aika potti maksettavaksi. Ei kai kukaan nyt sitä sano etteikö olisi sen arvoista mutta voi olla ettei siihen osaa varautua.
Itsellä oli polikäyntejä sairaalassa jo ennen synnytystä useaan otteeseen, yli 250e oli mennyt jo ennen h-hetkeä. Kerran olin osastolla tarkkailussa yön, ja yhden päivän plus käynnistyspäivän ennen synnytystä. Siihen päälle sitten päivät vuodeosastolla vauvan kanssa... onneksi kuluja jaetaan miehen kanssa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep. Tuo pitää täysin paikkansa. Harvalta löytyy takataskusta monta sataa, jos ei ole osannut varautua. Ja lapsiperheillä on muutenkin rahat usein tiukilla, niin kyllä jokainen euro on tärkeä. <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
17/72 | 

Esikoisesta meni lapsivedet osittain rv 33+0, mutta synnytys ei käynnistynyt. Makasin 6 vrk osastolla tarkkailussa ja ab-tipassa ennen kuin lapsi syntyi käynnistetysti. Syntymän jälkeen vauva oli 10 päivää lasten teho-osastolla tarkkailtavana ennenaikaisuuden ja kohonneiden bilirubiinien takia, itse kotiuduin 2 päivää synnytyksen jälkeen omasta pyynnöstäni.

Toinen lapsi malttoi pysyä kyydissä rv 35+2 saakka ja syntyi saman vuorokauden puolella kuin menin sairaalaan. Bilirubiinien takia jouduttiin kuitenkin jäämään osastolle 5 vuorokaudeksi.

Kolmannessa raskaudessa lapsivedet menivät rv 34+3, mutta - yllätys, yllätys - synnytys ei käynnistynyt. Olin jälleen osastolla tarkkailussa ja ab-tipassa, kunnes vauva syntyi käynnistettynä rv 35+1.

Ekan synnytyksen lasku oli muistaakseni n.700€, toisesta n.300€ ja kolmannesta n.400€. Toki isoja summia kerralla maksettaviksi, mutta onneksi tuossa vaiheessa saa vielä äitiyspäivärahaa, moni jopa palkkaa. Mielestäni alle 50 euron vuorokausihinta on vähintäänkin kohtuullinen, kun ajattelee, että sillä saa kaiken tarvittavan hoidon ja toimenpiteet sekä äidille että vauvalle kuten myös ateriat. Maksetaanhan tavallisista terveyskeskuskäynneistäkin yli 20€/krt, äitiys-&lastenneuvolat lienevät ainoat ilmaiset palvelut. Tuloista pidätettävän sairausvakuutusmaksun ei yksikään aikaihminen toivottavasti edes kuvittele kattavan sairaalahoitoa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Summat on munkin mielestä kohtuullisia, jos niihin on osannut varautua. Toki lapsiperheissä rahat ovat varmasti usein kortilla, joten jokainen euro on tärkeä. Itse toivoin, että synnytys menisi mahdollisimman helposti, jotta maksut eivät nousisi korkeiksi. Tosin kaikkeen emme voi vaikuttaa, ja se lasku on sitten sellainen mikä se on. Onneksi on olemassa se maksukatto, joten summa ei voi nousta ihan pilviin kuitenkaan. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
18/72 | 

Poliklininen synnytys 38 euroa. Lähdin kotiin, kun vauva oli noin 6 tunnin ikäinen.

Kohta kaksi lasta
19/72 | 

Sairaalan synnytys valmennuksessa asia tuli esille. Ja oman synnytyksen yhteydessä oli hyvä että lapsella oli vakuutus niin se korvasi paljon🙂

Vierailija
20/72 | 

Hyvä postaus! Itselläni molemmat synnytykset maksaneet alle satasen. Nopea synnyttäjä ja kotiutuja täällä :D Olen itsekin kätilö ja synnytin omalla työpaikalla, joten saamme raskausajan poliklinikkakäynnit ilmaiseksi, joka pienensi kustannuksia huomattavasti. Meillä töissä on joskus keskusteltu, että synnytys, jossa kaikki menee ilman komplikaatioita + pari päivää lapsivuodeosastolla maksaa oikeasti noin 5000 euroa riippuen haulutuista palveluista esim puudutuksista ja siitä kuinka paljon tarvitsee lapsivuoteella apua. Suurimpana kustannuksena tietenkin henkilökunnan aika. Eli aika vähän se 400 euroa on siitä summasta :)

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiitos. Se on just noin kun kirjoitit. Lopulta se mitä me maksetaan on pieni summa siitä kokonaisuudesta. Tosin eihän se poista sitä, jos on tiukkaa taloudellisesti niin jokainen euro on tärkeä. Mutta tärkeä pointti tämäkin. 

Kiva kun laitoit kommentin, oli mukava saada kätilön näkökulma. :)

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
21/72 | 

Tämä on mielestäni hyvä aihe, josta ei oikeastaan puhuta. Kiitos siis että kirjoitit postauksen. Meidän vauva syntyi imukupin avulla 2,5 vuorokautta lapsivedenmenon jälkeen. Synnytys oli vauvalle sen verran rankka kaksi kertaa päästä irronneen imukupin ja yli tunnin ponnistusvaiheen jäljiltä, että joutui olemaan lastenosastolla koko sairaalassa olon ajan. Minä ja vauva olimme molemmat melkein viikon sairaalassa ja mieheni suunnilleen puolet tästä ajasta perhehuoneessa minun kanssani. Synnytys maksoi meille kokonaisuudessaan noin 750€ ja tähän vielä parkkimaksut päälle. Niin kuin aikasemmin kommenteissa jo mainittiinkin, ei tuo ole mitään verrattuna Yhdysvaltain synnytysmaksuihin. Siitä huolimatta tuollainen summa tuntui kyllä ainakin meidän lompakossa ja olisimme toivoneet meille kerrottavan, että vauvan lastenosastolla olo maksaa yhtä paljon kuin synnyttäjän. Ensisynnyttäjänä en nimittäin tätä tiennyt etukäteen, joten tuli pienenä yllätyksenä. Pääasia kuitenkin, että vauvalla oli kaikki hyvin.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Mä oon kanssa samaa  mieltä, että aiheesta puhutaan aivan liian vähän. Ja monelle varmasti tulee yllätyksenä, että mitä se synnytys oikeasti voi tulla maksamaan. Näistä on hyvä puhua, jotta maksuihin osataan varautua. Tämä koko aihe oli itsellekin tosi pimennossa, ja sen vuoksi halusinkin kirjoittaa, jotta saisin näiden kommenttien avulla hieman näkökulmia. Meillä kaikilla kun on ihan erilaiset synnytykset ja sen vuoksi myös maksut on eri suuruiset. Kiva kun laitoit kommentin. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
22/72 | 

Meillä maksoi tuplasti maksukaton. Lapsi syntyi joulukuussa ja oli tehohoidossa helmikuuhun. Maksukatto kun on kalenterivuoden voimassa. Kannattaa siis tuokin ottaa huomioon.

Shys
23/72 | 

Onneksi Suomessa saa sentään äitiyspäivärahaa ja lapsilisää. Kulut eivät nimittäin lopu synnytykseen. Pitää ostaa rattaat ja turvaistuimet ja kun lapsi kasvaa täytyy ostaa vaatteita ja ulkovaatteita esim. Hyvät kengät voi helposti maksaa jopa 80€, puhumattakaan esim. Haalareista.siten on tietenkin vakuutusmaksut jos haluaa lapselleen sellaisen. Sitten alkaakin harrastukset joiden hintalappu voi nousta melkoisiin svääreihin. Sitten kun lapsi kasvaa on alkaa vaatteiden ja vakuutuksen ja harrastuksen lisäksi ilmaantua muitakin kuluja. Lapsi kasvaa ja täytyy ehkä hankkia mopo tai mopoauto ja kännykkä ja tietokone ja pelikonsoli ja jos haluaa että lapsi menee lukioon, niin lukio kirjatkin maksaa. (vaikka siihen onkin helpotusta tulossa). Sitten tietenkin asunto pitää olla sen kokoinen että sinne kaikki mahtuu ja autokin on aika tevä kapistus lapsiperheessä tai viimeistään sitten kun alkaa harjoitus/harraastusralli. Pointtina tässä se, että rahan menoa ei voi estää varsinkaan kun on lapsia mutta onneksi se kaikki on sen arvoista ❤️

Vierailija
24/72 | 

Suomessa on käytössä asiakasmaksujärjestelmä. Se tarkoittaa sitä, että sairaanhoitopiirit määrittelevät maksut, jotka veloitetaan asiakkaalta eli potilaalta. Tämä asiakasmaksuosuus on jäävuoren huippu siitä mitä synnytys tai mikä tahansa muu hoito maksaa. Loppuosan eli täyskustannuksen maksaa kunta. Tällöin puhutaan moninkertaisesta summasta. Synnytys maksanee oikeasti tuhansia euroja. Näin ollen satasien laskun maksaa mielellään.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep tämä on aivan totta. Tuolla ylhäällä kommentoitiin, että "normaali" synnytys keskimäärin maksaisi 5 000€. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
25/72 | 

Synnytysvuorokauden maksu noin 45-50e Naistenklinikalla sen jälkeen piti olla 6h tarkkailussa ennen kuin pääsi hotellille. Synnytyksen jälkeen 1,5vrk Naistenklinikan perhepesähotellissa, jossa maksu 35-40€. Puoliso sai olla tuohon samaan hintaan hotellissa mutta ruoka ei hänelle kuulunut hintaan. Yhteensä tuosta tulee siis alle 150€, en nyt muista tarkkoja hintoja.

Vierailija
26/72 | 

Esikoisen kohdalla kustannukset kokonaisuudessaan (IVF-hoidolla raskaaksi) pari satasta vajaat 3000e. Sisälsi hoidonsuunnittelukäynnit, hormonihoito lääkitykset, munasolujen keruun, alkioviljelyn, istutustoimenpiteen, raskauden todentamiskäynnin, kuukausittaiset poliklinikka ja ultraus käynnit, neuvolakäynnit myös kuukausittain ja lopussa tiheämmin, synnytys käynnistettiin ja olin osastolla 2,5vrk, salissa himpun alle 1vrk, osastolla 3pvää ennen kotiutumista.
Ei paha hinta siis... Ja synnytys reissulla oli hintaa n. 300e
Kuopuksesta (ns luomuraskaus) rampattiin kahtena iltana synnärillä näytillä ennenkuin kolmantena päivänä vasta jäätiin synnyttämään. Eka yö oltiin perhehuoneessa, mutta aamulla pikkuinen joutui teholle sinivalohoitoon jossa oli lopulta 4vrk, mies lähetettiin kotiin ja itse siirryin osastolle. Vauva siirtyi teholta luokseni osastolle 1vrk:ksi ennen kuin kotiuduttiin.
Tää reissu tulee kustantamaan n. 600e ja osa kuluista menee vakuutuksen piikkiin.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Mitä enemmän kommenteja lukee niin sitä varmempi olo tulee, että suurimmalla osalla hinta on ollut sen 300-600€. Siihen kun osaa varautua niin ei hinta ole paha. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kenguruäiti
28/72 | 

Esikoinen 1300 €, viisi viikkoa makasin osastolla. Toinen 800 € minun osastopäivöt sekä 7 vrk lapsen tehohoito. Esikoinen sairaalassa kuukauden, toinen kaksi.

Vierailija
29/72 | 

Vaikka hinta kuulostaa järkyltä, sais näissä olla mukana se todellinen hinta ennen vähennyksiä (jota yksilöt eivät siis edes tiedä) . Puhutaan kuitenkin kymmenistä tuhansista euroista, jos synnytykseen sisältyy epiduraalit yms ja esim lopulta sektio. Siihen nähden hinta, jonka perhe lopulta maksaa on aika maltillinen.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kyllä. Se ei tekisi yhtään huonoa, jos hinnat näkyisi. Tosin ei se auta siltikään, jos ei ole osannut varautua maksuihin. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
30/72 | 

Hienoa, että nostit tämän aiheen esille. Monet eivät tule ajatelleeksi että synnyttäminenkin maksaa, varsinkin kun neuvola on esimerkiksi ilmainen. Vaikka lasku onkin Suomessa suhteellisen pieni ja suurimmat kulut aiheutuvat kunnalle, ei synnyttäminen sentään ilmaista ole. Paljon puhutaan muista vauvan aiheuttamista kustannuksista, mutta myös synnytyksen kulut on syytä ottaa huomioon varsinkin vähävaraisissa perheissä. Itsellä ensisynnytys edessä muutaman kuukauden kuluttua, joten sitten näen millainen lasku itselle muodostuu.

Sammahär
31/72 | 

Kyllä mullekin tuli isona yllätyksenä se, kuinka paljon maksoi kolmannen lapsen synnytys kaikkinensa. Pelkopolit, normaalit poliklinikkakäynnin äitipolilla, yliaikaiskäynnit sekä vielä sitten kun vauva joutuikin teho-osastolle 7 vrk:ksi. Minä olin synnyttäneiden osastolla 4 vrk ja vauva 7 vrk teholla, niin molemmista meistä tuli oma vuorokausimaksu. Jos vauva olisi saanut olla kanssani synnyttäneiden osastolla, olisi meistä tullut yksi yhteinen maksu.

Ymmärrän sen, että minulle tämä on pieni maksu verrattuna siihen mitä kunta maksaa erikoissairaanhoitoon. Kuitenkin 790€ on todella suuri summa rahaa. Maksukatto taitaa olla 600€n luokkaa, mutta sekin pitää itse tajuta seurata ja ilmoittaa sairaalalle.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Ai maksukatosta pitää osata pitää itse huolta vaikka kertalasku olisi selvästi yli? Näistä on kyllä hyvä keskustella. Eihän näistä muuten tiedä mitään. Oliko teillä vakuutusta, joka olisi kattanut nuo vauvan tehon vuorokausimaksut?

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
32/72 | 

Helsinki 2017 aavistuksen reilun 100€ perhehotellissa. Pelkästään ruoista olisin jo voinut maksaa tuon summan. Halvalla pääsimme.

Lääkäri
33/72 | 

Hyvä kirjoitus! Tarkennettakoon, että tuo summahan oli vain murto-osa synnytyksen todellisista kustannuksista, joista suurin osa jää kunnan eli veronmaksajien maksettavaksi. Ihan tarkkaa todellista hintaa en tiedä, mutta vertailun vuoksi yliopistosairaalan poliklinikkakäynnin hinta on potilaalle n 40€ ja kunnalle lähtee aina vähintään 400€ lasku, jos tehdään esim magneettikuvaus, on lasku kunnalle yli 1000€ mutta potilas maksaa saman 40€.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Oi mahtavaa kun laitoit kommentin. Kiitos. Nämä summat on mielenkiintoisia, ja niistäkin on hyvä keskustella.

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Leila
35/72 | 

Muistaakseni 160€ ja työnantajani sairauskassa maksoi laskun 😊 Suomessa on kyllä edullista käydä sairaalassa ja varsinkin kun suhteuttaa sen hoidon laatuun! Ja ennen kuin joku ehtii ruinata, etten voi puhua edullisesta hoidosta jos en laskua maksanut, niin maksan joka palkasta tuota vakuutusta ja hyvätuloisena myöskin melkoisesti veroja 😊

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Tuo on kyllä hyvä. Ja lopultahan me kuitenkin maksetaan osamme, kun teemme töitä ja maksamme korkeita veroja. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
36/72 | 

Kun joutuu viikoiksi ennen synnytystä osastolle vuodelepoon ja itse joutuu synbytyksessä aikuisten teholle ja vauva vauvatwholle, ja olemaan useamman viikon sairaalassa, tulee maksukatto nopeesti vastaan. Onneks samaan maksukattoon menee äiti ja alaikäiset lapset, joten jos olisi enemmän lapsia ja joku kävisi saman vioden aikana vaikka päivystyksessä tms niin samaan hintaan sekin...

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen viime aikoina pohtinut lapsilisän käyttöä, koska sitä on hyvä hakea vanhempainpäivärahan kanssa samassa yhteydessä. Tämän asian pohtiminen on siis tullut ajankohtaiseksi, vaikka lapsi ei ole vielä syntynytkään. Lapsilisän kohdalla suurimmaksi kysymykseksi on noussut se, miten tuki kannattaisi käyttää – tai jättää käyttämättä. Olen pohtinut erilaisia vaihtoehtoja ja jutellut muiden vanhempien kanssa, miten he ovat asian ratkaisseet.

On ollut hienoa huomata, kuinka monet ovat pystyneet laittamaan tuon rahan säästöön lapsen omia hankintoja varten. Jotkut ovat jopa laittaneet lapsilisän säästöön niin, että siitä on kertymässä hyvää vauhtia lapselle oikein mukava pesämuna tulevaa aikuisuutta varten. Toisilla taas tuo tuki on osana perheen kuukausittaista tuloa. Vaihtoehtoja on useita, mutta minun mielestä onkin tärkeää pohtia, mikä sopisi omalle perheelle parhaiten. Yksi tapa ei ole toistaan parempi. On hyvä pohtia, että mikä vaihtoehto on omassa elämäntilanteessa mahdollista. 

On tärkeää pohtia, mikä vaihtoehto on omassa elämäntilanteessa mahdollista.

Lapsilisä alkaa siis heti lapsen syntymää seuraavana kuukautena, ja loppuu sen kuukauden lopussa kun lapsi täyttää 17 vuotta. Lapsilisä on verotonta tuloa ja kaikille saman suuruinen. Siihen ei siis vaikuta perheen omaisuus tai tulot. Lapsilisän suuruus määräytyy sen mukaan, kuinka monta alle 17-vuotiasta lasta perheessä on. Ensimmäisen lapsen kohdalla lapsilisän suuruus on 94,88€. 

Lapsilisän pohtiminen jo ennen synnytystä on valmistautumista elämänmittaiseen juoksuun. Kuva: Elisa Honkasalo
Lapsilisän pohtiminen jo ennen synnytystä on valmistautumista elämänmittaiseen juoksuun. Kuva: Elisa Honkasalo

Ratkaisu 1: Lapsilisä säästöön

Olen pohtinut, että kaikkein optimaalisin tilanne olisi, jos voisimme siirtää lapsen omalle tilille joka kuukausia 100€ säästöön. Ajatuksena siis se, että lapsilisä menisi kokonaisuudessaan lapsen omalle tilille odottamaan, että lapsemme ostaa aikuisuuden kynnyksellä esimerkiksi oman asunnon, ja tässä olisi hänelle hyvä käsiraha siihen. Eli tekisimme käytännössä sen niin, että lapsilisä tulisi meidän perheen yhteiselle tilille, josta sitten joka kuukausi siirtäisimme itse tuon 100€ lapsen omalle tilille. Miksi näin? Lapsilisän suuruus vaihtelee sen mukaan kuinka mones lapsi perheessä on. Jos kävisi niin, että meille joskus tulisi toinen lapsi, pystyisimme tätä mallia käyttämään myös toisen lapsen kohdalla. Itse liputan aina tasavertaisuuden puolesta, joten kaikki päätökset joita nyt teemme, tulisivat olla sellaisia, joita pystymme toteuttamaan jokaisen syntyvän lapsen kohdalla. Koskaan ei voi tietää tulevaisuudesta, joten nämä asiat kannattaa ottaa huomioon, jos lapsia tulisikin lisää. 

Vaihtoehtoja kannattaa miettiä tarkkaan. Jos perheeseen syntyy lisää lapsia, mitä vaihtoehtoa pystyisi toteuttaa jokaisen lapsen kohdalla.

Tässä ratkaisussa tavoite olisi se, että tilille kerrytettäisiin koko tuo 17 vuotta lapselle omaa pesämunaa aikuisuutta varten. Rahat voisi halutessaan esimerkiksi sijoittaa johonkin maltilliseen rahastoon, jolloin siinä voi vielä saada lisättyä jonkin verran pesämunan suuruutta. Jos kuitenkin vain siirtäisimme tuon 100€ kuukaudessa 17 vuoden ajan lapsen tilille, olisi sinne 17 vuodessa kertynyt yhteensä 20 400€.

Lapsilisän laittaminen säästöön on pitkällä juoksulla erittäin tuottoisaa. Kuva: Elisa Honkasalo
Lapsilisän laittaminen säästöön on pitkällä juoksulla erittäin tuottoisaa. Kuva: Elisa Honkasalo

Ratkaisu 2: Lapsilisä säästöön tilille, josta tehdään lapsen hankinnat

Tässä ratkaisussa mielestäni olisi hyvä toteuttaa samaa periaatetta säästöön siirrettävästä summasta ja tavasta. Jos kuukausittainen talous ei antaisi periksi 100€:n säästölle, voisi se olla esimerkiksi 50€. Jos joka kuukausi siirtää 50€ lapsen omalle tilille, on sinne kertynyt 17 vuodessa 10 200€. Tässä ratkaisussa olisi myös vaihtoehto, että säästöjä voisi käyttää lapsen isoimpiin hankintoihin, kuten harrastuksiin, polkupyöriin, urheiluvälineisiin ja mopoon. Tavoite olisi kerryttää lapselle pesämunaa lapsuuden sekä nuoruuden hankintoja sekä aikuisuutta varten. 

Kuva: Elisa Honkasalo
Kuva: Elisa Honkasalo

Ratkaisu 3: Lapsilisä osaksi perheen kuukausittaista taloutta

Kaikilla ei ole mahdollisuutta säästää lapsilisää, vaan se tulee tarpeeseen osaksi perheen kuukausittaista taloutta. Tästä ei mielestäni tarvitsisi kokea huonoa omaatuntoa, koska itse ainakin olen ymmärtänyt lapsilisän juurikin olevan tarkoitettu alkujaan kattamaan lapsen menoja. Tässä kohtaa on hyvä kuitenkin pohtia, kuinka tarpeellinen ja tärkeä tuo 100€ tai vaikka 50€ on perheen taloudessa. Mitä enemmän lapsia perheessä on, sitä suuremmaksi kuukausittainen summa toki myös kasvaa. Tässä kohtaa voisi olla hyvä pohtia esimerkiksi sitä, olisiko mahdollista säästää lapsen omalle tilille vaikka 20€ kuukaudessa. Jos näin tehtäisiin olisi 17 vuodessa tilille kertynyt 4080€, joka on myös aivan loistava summa tulevaisuutta ajatellen. Ymmärrän hyvin, että 100€ on suuri summa, ja sillä saa ruokaa pöytään paljonkin. Mielestäni on kuitenkin hyvä miettiä millaisia muita vaihtoehtoja on käytettävänä. 

Säästöön laitettava summa voi olla esimerkiksi 20€, jolloin 17 vuodessa tilille olisi kertynyt 4080€.

On ratkaisu mikä tahansa, voi siihen olla tyytyväinen, kun on pohtinut kaikki vaihtoehdot läpi. Kuva: Elisa Honkasalo
On ratkaisu mikä tahansa, voi siihen olla tyytyväinen, kun on pohtinut kaikki vaihtoehdot läpi. Kuva: Elisa Honkasalo

Lapsilisä ja säästäminen voivat tässä kohtaa tuntua tosi kaukaisilta asioilta, jos lapsi ei ole vielä edes syntynyt tai on hyvin nuori. Ajattelen kuitenkin, että näitä asioita ja vaihtoehtoja on hyvä pohtia jo etukäteen. Tässä kohtaa voi tehdä merkittäviä päätöksiä. Etenkin, jos haluaa toimia jokaisen lapsen kohdalla samalla tavalla, on nämä kaikki vaihtoehdot hyvä käydä huolellisesti läpi.

Kukaan ei voi tietää millainen maailma on siinä kohtaa, kun meidän lapset ovat aikuisia. Itse tulevana vanhempana haluaisin olla rakentamassa lapselleni hyvää pohjaa kohti aikuisuutta. Se voi olla rahallista tai henkistä, mutta myös molempia näistä. 

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Päätös vanhempainpäivärahasta – kuka tällaisella rahalla pärjää?

Matkustaminen edistää hyvinvointia – mitä raskaana kannattaa ottaa huomioon?

Kasvaako vatsassani tyttö vai poika? – vanhan kansan uskomukset vastaan nykyajan ultra

Mitä muut ovat kirjoittaneet aiheesta: 

Katso lapsilisän määrä ja maksupäivät vuonna 2019

Keskustelu: Riittääkö teillä lapsilisä lapsen kuluihin?

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Vanhimmalle säästin henkivakuutuksella 50€ kk. Plus jotain pikku summia tilille kumminkin niin ettei kolmessa vuodessa ylittäny rajaa että joutuu maksamaan lahjaveron. Poika osti omillaan itselle telkkarin josta neuvoteltiin ensin. Teki jopa pohjatyn mistä saa edullisemmin. Myöhemmin ajoi mopokortin ja osti mopon. B- Ajokorttin ja auton osti sitten henkivakuutus rahoilla ja sai auton kuluja katettua. Olipahan kulkine millä pystyi kulkemaan töissä kun valmistui.
Nuorimmalle ollaan kerrytetty myös omaa pesämunaa. Joskus menee koko lapsilisä säästöön joskus puolet. Synttäri ja joululahjarahat laitetaan tyttären tilille suoraan. Tarkoitus kerryttää samalla tavoin esim ajokortti rahat etc kustannuksiin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Päätös äitiys- ja vanhempainpäivärahasta kolahti jokin aika sitten postiluukkuuni. Olin onnellinen, sillä en ole koskaan saanut minkäänlaisia tukia – en edes opiskeluaikana! Tuntuu hienolta, että nyt voin jäädä kotiin lapsen kanssa, ja saan siitä korvausta. Mutta samanaikaisesti heräsi huoli. Miten tällaisella rahalla oikeasti kukaan pärjää?

Raha puhututtaa tällä hetkellä melkoisesti – etenki lapsiperheiden osalta. En normaalisti tykkää puhua rahasta, koska raha ei koskaan ole ollut minulle mikään onnellisuuden tai menestyksen mittari. Raha on aina merkinnyt minulle vapautta tehdä niitä asioita, joita haluan ja jotka ovat tärkeitä. Raha on myös tuonut turvaa, sillä koen, että aina kannattaa olla jotain säästössä – ihan vain pahan päivän varalle. Olen ollut yrittäjä reilu kuusi vuotta. Välillä päätoimisena, mutta pääsääntöisesti olen tehnyt myös muitakin töitä. Yrittäminen ei ole helppoa, ja todellisuudessa saman rahan saa niin paljon helpommin olemalla jollakin toisella töissä. En ole koskaan tienannut mitenkään paljoa, ja sen myötä olen oppinut olemaan todella säästeliäs ja panostan aina määrän sijasta laatuun. En ostele kuukausittain tavaraa tai vaatteita. Ostan vain silloin kun oikeasti tarvitsen jotain. Yrittäjyys minun kohdalla on ollut taloudellisesti välillä todella kivikkoista, ja nyt sen saa sitten maistaa oikein kunnolla, kun jään äitiyslomalle.

Yrittäjyys on ollut ajoittain taloudellisesti hyvin kivikkoista, eikä se helpota vanhempainpäivärahankaan kohdalla.

Päätös vanhempainrahasta puhututtaa. Kuva: Elisa Honkasalo
Päätös vanhempainrahasta puhututtaa. Kuva: Elisa Honkasalo

Yrittäjänä äitiys- ja vanhempainpäiväraha perustuvat maksettuihin YEL -vakuutusmaksuihin. Pienyrittäjänä nämä ovat olleet minulla minimit. Tämän vuoksi myös äitiys- ja vanhempainpäiväraha ovat minimit. Yrittäjänä meillä on toki mahdollisuus nostaa kuusi kuukautta ennen laskettua aikaa tuota YEL -maksua ja anoa, että tuki lasketaan tuon viimeisen kuuden kuukauden mukaan. Tein kuitenkin yhdessä vakuutusmiehen kanssa laskelmat, jotka eivät olleet houkuttelevat. Jos olisin nostanut vakuutusmaksua tarvittavalle tasolle, olisivat vakuutusmaksut olleet korkeammat kuin siitä saatu hyöty äitiys- ja vanhempainrahassa. Joten sitä ei minun kohdallani kannattanut tehdä. Ainoa vaihtoehto on siis jäädä minimikorvauksella äitiys- sekä vanhempainlomalle. 

Jos olisin nostanut vakuutusmaksua tarvittavalle tasolle, olisi maksut olleet korkeammat kuin siitä saatu hyöty. 

Äitiys- ja vanhempainpäiväraha minimituloisella ei päätä huimaa. Kuva: Elisa Honkasalo
Äitiys- ja vanhempainpäiväraha minimituloisella ei päätä huimaa. Kuva: Elisa Honkasalo

Minimissään äitiys- ja vanhempainpäiväraha on 696 euroa kuukaudessa, ja siitä pidätetään 20% veroa. Käteen siitä jää 557 euroa kuukaudessa. Siitä sitten pitäisi maksaa asumiskulut ja ruoat sekä muita pakollisia tarvittavia menoja. Voin sanoa, ettei onnistuisi. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, mutta kuka oikeasti tuollaisella summalla pärjäisi, jos esimerkiksi ei olisi miestä kuka voisi ottaa vastuun perheen taloudesta? Onneksi sunnuntaisin saa tehdä töitä, jotka siis mahdollistavat sen, että tuloa voi tehdä tuon tuen rinnalla.

Minimi äitiys- ja vanhempainpäiväraha on 696 euroa, ja siitä pidetetään veroa 20%. Kuka oikeasti tuollaisella summalla pärjää elääkseen?

Kuitenkaan kukaan ei voi koskaan olla varma, millainen lapsi syntyy ja pystyykö töitä oikeasti tekemään. Muutenkin työn tekeminen tuo aina omat haasteensa ja stressinsä, joten sitä kannattaa kyllä miettiä tarkkaan. Tärkeintä pienen lapsen kanssa olisi olla läsnä. Ja siihen pitäisi olla kaikilla mahdollisuus. Taloudelliset huolet olisi hyvä saada pois mielestä, vaikka ymmärrän hyvin kaikkia, jotka siihen eivät pysty. 

Tärkeintä pienen lapsen kanssa olisi olla läsnä eikä stressata rahasta.

Miten lapsiperheet oikeasti pärjäävät taloudellisesti? Kuva: Elisa Honkasalo
Miten lapsiperheet oikeasti pärjäävät taloudellisesti? Kuva: Elisa Honkasalo

Olen aina ajatellut, että meidän jokaisen on itse tehtävä rahamme, ja en ole koskaan ajatellut, että yhteiskunta olisi minulle mitenkään velkaa. Koko opiskeluajankin tein töitä, sillä minulla oli jo silloin asuntolainaa maksettavana, joten en saanut tukea edes asumiseen. Mutta mietin kovasti sitä, miten oikeasti jotkut äidit pärjäävät tällaisella summalla? Osasin odottaa omalla kohdallani, että tuki ei tule olemaan kovinkaan suuri, joten olen tehnyt sen varalle jo kauan aikaa sitten erilaisia suunnitelmia. Huolettaa kuitenkin ajatus siitä, että mitä jos tällaisia varasuunnitelmia ei olisi? Miten tällaisessa tilanteessa oikeasti pärjäisi? Etä-äiti kirjoitti jokin aika sitten oman tarinansa velkakierteestä. Taloudellinen ahdinko on varmasti yleistä muissakin lapsiperheissä. Olisiko se jopa yksi syy laskeneelle syntyvyydelle? 

Onko vanhemmuuden myötä tuleva taloudellisen tason lasku syy laskeneelle syntyvyydelle?

Vaikka tuki ei ole huima, aion kuitenkin nauttia siitä. Onhan tämä ainutlaatuista ja hienoa, että tällainen tuki on edes olemassa. Kaikkialla sellaista ei ole. Koen siis suurta ristiriitaa näiden kahden ajatuksen välillä. Samanaikaisesti olen kiitollinen saamastani tuesta, ja toisaalta taas se tekee mietteliääksi olemalla niin olematon. Mitä ajatuksia sinulla on?

by Susanna (rv 31)

IG: @susanna_mustajarvi 

FB: @meidancombo

 

Lue myös:

Sosiaalinen media yhä tärkeämpi osa vuorovaikutusta – Missä menee yksityisyytesi rajat?

Synnytysvalmennus – ennaltaehkäisyä pelkotiloille ja traumoille!

Vuosien takainen avioero – häpeä, joka seuraa minua yhä!

Kommentit (38)

Vierailija
1/38 | 

Onhan tuo tuki paljon parempi työssä käyvällä. En taida yltää keskituloiseksi edes vajaa 30t vuosituloilla. Käteen jää tuota vanhempainrahaa mulla noin 1250e. Keskituloisella netto varmaan keskimäärin 1600e käteen. Onhan tuossa iso ero minimiin.

Vierailija
2/38 | 

Mä taas en oo oikein ikinä ymmärtänyt miten sillä rahalla ei voisi tulla toimeen vaikka toki pieni onkin! Itse sain minimituen ja taidetaan muutenkin olla köyhiä tilastojen mukaan mutta mistään ei oo ikinä ollut puutetta ja aina voitu ostaa mitä tarvitaan. Säästöjäkään ei oo. Mut kai se riippuu niin siitäkin millaiseen elämäntyyliin on tottunut. :D

Vieno K
3/38 | 

Kukahan tuolla pärjää? Monikin, jolla ei ole ollut hyviä tuloja joista rahaa lasketaan. Pienelläkin rahalla oppii pärjäämään - tekisi itseasiassa hyvää kaikille vähän sinnitellä niin tietäisi ettei kaikilla ole rahaa millä mällätä 😉 Hoitovapaallakin saa pärjätä paljon pienemmällä, eikä kaikilla ole miestä jonka tuloilla voi elää ja jos tilillä sattuu olemaan rahaa ei sossustakaan mitään extraa saa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Mä uskon, että kaikkeen tottuu. Mulla itsellä ei ole koskaan ollut mitkään hyvät tulot, mutta en ole myöskään koskaan kokenut jääväni mistään paitsi. Mutta silti tuo minimi tuntuu todella pieneltä, jo pelkästään siksi, että asumiskustannukset ovat jo usein suuremmat kuin tuo. Tosin jos asuisi vuokralla, niin tuohon lisäksi voi saada myös asumistukea ilmeisestikin. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Helmi
4/38 | 

Itsellä jää käteen verojen jälkeen joku 1586e. Vuositulot on päälle 30 000e. Tuntuu että enemmän jää käteen kuin työssäkäyvänä, silloin menee esim asuntolainan lyhennys, kun nyt on lyhennysvapaa vuosi. Esikoisen hoitomaksu on myös pienempi tällä hetkellä kun ei ole täyspäiväisesti hoidossa. Enemmän pelottaa miten pärjätään ku meen takaisin töihin 😄

Helmi
Liittynyt17.4.2019

Sehän menee tulojen mukaan mutta esim se yli 40h/vko eli maksimi, maksaa 280e/kk enimmillään. Nyt kun hoitoaika on 27,5h/vko, hinta on 170e/kk. Kahdesta lapsesta ilmeisesti saa jotain alennusta ettei tartte tuplasti maksaa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

OK. Jotain tota luokkaa sen ajattelinkin olevan. Kiitos, kun jaksoit vastata. :) Ihanaa pääsiäisen aikaa sinne! <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

joopu
5/38 | 

Tiesitkö, että Kelan maksamasta tuesta voidaan periä pienempi ennakkovero? Vero.fi:n laskurilla voi laskea todellisen veroprosentin, joka voi siis olla vaikka 2 %, jonka Kela sitten maksamastaan tuesta perii. Se on automaattisesti tuo 20 %, mutta toimittamalla muutosverokortin Kelalle (onnistuu suoraan vero.fi:stä) sitä voi pienentää reippaastikin. Toki laksuriin kannattaa syöttää kaikki muutkin vuoden tulot, jotta se on totuudenmukainen. 

Ja mitä tulee tuolla rahalla pärjäämiseen, minulle se minimiraha (joka oli pari vuotta sitten 80 € pienempi) tuntui opintotuen jälkeen suurelta. Myös mieheni opiskeli, ja vuokralla asuttiin. Lapsen syntymän jälkeen päästiin onneksi yleisen asumistuen piiriin, niin se vähän helpotti. Kaikkeen totuu, ja menot pitää vaan sovittaa tuloihin. Edelleen olen ylpeä siitä, että meidän ei tarvinnut nostaa lainkaan opintolainaa. 

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

En tiennyt. Täytyykin selvittää tuota vielä lisää. Toki kaiken ylimääräisen veron saa kyllä aina takaisin palautusten muodossa, mutta toki useimmiten tarve olisi nyt eikä vasta puolentoista vuoden päästä. 

Ihana kuulla, että pärjäsitte hyvin eikä tarvinnut nostaa opintolainaa. Mä kans uskon, että kaikkeen tottuu, ja kun osaa ajatella asioita pitkällä tähtäimellä, ei tule myöskään ostettua mitään turhaa. 

Minulle on aina ollut tärkeää, että rahaa olisi pahan päivän varalle myös. Eli eniten jännittää se, että jos säästöt eivät riitäkään. Ja sen vuoksi suunnitelmissa olisi tehdä töitä, jotta rahaa jäisi myös omiin tarpeisiin, mutta sitä lapsiperheen todellisuutta kun ei voi tietää. Vasta sitten kun lapsi syntyy, tietää mitä todellisuus on. :)  Voihan hyvin olla, ettei töihin vain yksinkertaisesti pysty menemään. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
6/38 | 

Kyllä lastenhoito pitää jakaa TASAN isän ja äidin kesken, jotta taloudellinen tasa-arvo voi koskaan toteutua. Kuka yrittäjämies suostuisi jäämään naisensa elätiksi tuollaiselle rahalle? Ei kukaan! Miksi jäisi siis naisetkaan? Miksi juuri sinun pitää luopua työstä, ja hoivata lasta kotona köyhyysrajan alapuolella? Miksi miehesti ei voi tehdä sitä vaikka heti synnytyksestä fyysisen toipumisen jälkeen? Saisiko miehesi korkeampaa tukea?

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep, olen kyllä samaa mieltä. Toisaalta, jos miehellä on huomattavasti paremmat tulot, ymmärrän hyvin, että perheen talouden kannalta on järkevämpää, että nainen jää kotiin. Nämä on hankalia kysymyksiä. Minun mies on myös yrittäjä, ja meillä on sillä tavalla hyvä tilanne, että pystyn hyvin tekemään töitä sen verran mitä vain jaksan. Yrittäjänä on vain hankalaa se, että asiakkaat ei jää odottelemaan, että jaksanko vai enkö ja kuinka paljon jaksan. Sitä kun ei voi ennustaa, että kuinka rankkaa sit lopulta se ihan pienen vauvan kanssa eläminen onkaan. Toki kotonakin olisi kiva olla, koska lapsi ei ole kuin hetken pieni, ja niitä hetkiä ei saa koskaan takaisin.  Valitettavasti vain tuo tuki on niin pieni, että se pakottaa tekemään töitä, jos vähänkään haluaa omaa rahaa. Jostakin pitää luopua, ja sen ymmärtäminen on tässä ehkä se kaikkein tärkein asia. :) <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
7/38 | 

Hauska kuulla tämmöinen tarina. Itse mietin paljon näitä juttuja nuorempana kun lapset ja perheen perustaminen eivät vielä olleet ajankohtaisia.

Mä oon kuitenkin ollut aina tosi laskelmoiva tälläisissä asioissa. Työskentelen itsekin liikunnan alalla ja tehnyt töitä siihen asti pienyrittäjänä kunnes lasten saanti tuli ajankohtaiseksi. Sen jälkeen menin palkkatöihin toiselle edelleen toki liikunnan parissa ja voin sanoa että omalla kohdalla kannatti, sillä tosiaan kohtalo olis ollut sama kuin sinulla pienyrittäjänä, mutta nyt voi nauttia reilusta 2000e käteen kuussa.

2vuoden 3 kk:n Hoitovapaan rahaongelman ratkaisin puolestaan sillä, että aloin opiskella etänä AMK:ssa ja sain aikuiskoulutustukea, eli nautin suurinpiirtein samoista tuloista kuin vanhempainvapaan aikana. Eikä ollut minulta tai lapselta pois, kun eipä se aivan hirveästi vaadi jos tekee vasemmalla kädellä opinnot ja ottaa opiskelun harrastuksena ja onpahan nyt toinen ammatti niitä vuosia varten kun liikunta-alalle olen liian vanha.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep. Näitä on ihan hyvä miettiä. Itselläkin tällä hetkellä aika kiva fiilis siitä, että saa hetken aikaa hengähtää ja miettiä mitä sitä haluaisi tehdä. Valmentajan työt on niin nähty, että välillä olisi ihan kiva päästä jonnekin töihin. Mahdollisuudethan on rajattomat. Ja mahtavaa, että löysit tuollaisen opiskelumahdollisuuden. Näitä on hyvä jakaa muillekin niin voi tulla mieleen itsellekin hyviä vaihtoehtoja. :) 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
8/38 | 

Ei ole kauheasti elämäntyylistä kiinni pärjääkö 600€:lla vai ei. Mulla tuollainen summa menee jo asuntolainan maksuun 50/50. Tai onhan se kallis elämäntyyli, kun saatiin jopa ostettua talo uudeltamaalta, jossa ei ollut kosteusvahinkoja ym homeongelmia ;). Toisena vaihtoehtona olisi tietysti ollut jäädä asumaan kerrostaloon, kolmioon tai neliöön, jonka vuokra paukkuisi jo yli 1000€...

Vierailija
9/38 | 

Sinulla on sentään ne säästöt. Sinulla on myös yrittäjä mies. Sinä et ole millään tapaa siis täysin vain tuon 500e varassa. Ja lainaa ajattelitte myös vanhempainvapaan ajalta maksaa. Teillähän on asiat todella hyvin, voisiko paremmin enää ollakaan?
Kysyisin kuitenkin ennemmin niin että miten yh pärjää 500e kk? Jos oot täysin yksin vastuussa taloudesta niin silloin ymmärtäisin järkytyksen. Epäilen että yrittäjänä toiminut yh ei saisi edes asumistukea.
Sinullahan ei oo ongelmaa, käytät ensin säästöt pois ja jos miehen tulot ja sun 500e ei riitä, otatte lyhennysvapaata. Yrittäjänä menet varmaan jo vuoden jälkeen töihin niin "taloudellisesti" tiukka aika kestää vain muutaman kuukauden. Mikä ongelma tässä nyt oli?

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kirjoitin näin: "Olen aina ajatellut, että meidän jokaisen on itse tehtävä rahamme, ja en ole koskaan ajatellut, että yhteiskunta olisi minulle mitenkään velkaa. Koko opiskeluajankin tein töitä, sillä minulla oli jo silloin asuntolainaa maksettavana, joten en saanut tukea edes asumiseen. Mutta mietin kovasti sitä, miten oikeasti jotkut äidit pärjäävät tällaisella summalla? Osasin odottaa omalla kohdallani, että tuki ei tule olemaan kovinkaan suuri, joten olen tehnyt sen varalle jo kauan aikaa sitten erilaisia suunnitelmia. Huolettaa kuitenkin ajatus siitä, että mitä jos tällaisia varasuunnitelmia ei olisi? Miten tällaisessa tilanteessa oikeasti pärjäisi?"

En näe tässä omassa tilanteessa mitään suurta ongelmaa. Pohdin ennemminkin muiden kohdalla, jotka eivät ole tehneet varasuunnitelmia. Mielestäni kuitenkaan ei ole reilua ajatella, että yrittäjä voi mennä töihin jne. Jokainenhan meistä voi alkaa tekemään töitä, mutta harva sitä oikeasti haluaa tehdä silloin kun kotona on pieni ihminen, josta lähtökohtaisesti mielummin olisi pitämässä huolta. Yrittäjällä ja tämän kokoisilla tuilla siinä ei kuitenkaan ole vaihtoehtoja, vaan töitä on alettava tekemään. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vive
10/38 | 

Eipä minimitulolla tule toimeen, jos pitää asumiskulut maksaa. Ensimmäiset kaksi lasta meni mukavasti, kun sain työtulojen perusteella äitiysrahat, mutta nyt käy huonommin, kun olen tippunut aikuisopintorahaltakin normiopintotuelle. Vaikka itseasiassa vuonna 2017 taisin vielä saada aikuisopintorahaa. No, saa nähdä, miten käy, kun päätös tulee. Toki äitiysraha on kuitenkin yli 2 kertaa enemmän kuin opintoraha, jota haen vielä puoleksi vuodeksi vuoden mammaloman jälkeen.

Tuo on kylläkin iso epäkohta, että yrittäjän etuudet maksetaan eläkemaksujen eikä esim. verotettavien tulojen mukaan. Se on yksi syy, miksi mieheni ei ole pitänyt ikinä isyyslomia. Tosin tärkeämpänä on se, että työt menee muille lomien aikana eikä lomien jälkeen olekaan enää niin paljoa töitä. Mutta minimituen saajat voivat toki työskennellä niin paljon kuin ehtivät, pystyvät ja haluavat. Työpäivät ma-la pitää vain ilmoittaa Kelaan, jotta osaavat laittaa sieltä tukea tulemaan sen minimimäärän ansiosidonnaisen sijaan eli minimimäärää saa työtäkin tehden. Ajattelin itsekin keikkailla joskus miehen vapaapäivinä, kunhan vauva syö jo muutakin kuin äidinmaitoa, ellei se sitten mene jo kotihoidontukikauden puolelle.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Mä oon sun kanssa samaa mieltä. 

Onneksi ahkeruudella pärjää aina. :) Mulla on samanlaiset suunnitelmat. Aion tehdä jonkin verran töitä heti vaan kun siltä tuntuu. Toki parasta olis, jos ei tarvitsisi tehdä, mutta toisaalta taas se voi olla ihan kivaakin vaihtelua omalle mielelle. :) 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kenguruemo
11/38 | 

Kaksi keskosta synnyttäneenä jo pelkät synnytykset maksoivat yli 2000 € osastohoitoineen, lisäksi vitamiinit ja ravintolisät sekä polikäynnit päälle ja jos oma maidontuotanto ei olisi käynnistynyt tai riittänyt niin lisäksi keskosten äidinmaitokorviketta olisi pitänyt ostaa apteekista. Minimiäitiyspäiväraha ei riittäisi tällaiseen mitenkään vaan pakko olisi nostaa kädet pystyyn ja marssia sossun luukulle, eikä sieltäkään mitään saa jos toinen vanhempi töissä.

Vierailija
12/38 | 

Töitähän saa minimirahalla ollessaan tehdä myös muina päivinä kuin sunnuntaisin ilman että se vaikuttaa tukiin :) niiltä työssäkäyntipäiviltä päiväraha maksetaan minimisuuruisena, mutta jos se on minimi joka tapauksessa niin eihän se mitään vaikuta. Toki ymmärrän jos ei halua tehdä töitä vanhempainvapaalla, koska onhan se vaan ihanaa keskittyä siihen vauva-arkeen ♥️

Vierailija
13/38 | 

Minimipäivärahalla voi tehdä töitä myös muina päivinä, ei ainoastaan sunnuntaisin. Terveisin toinen yrittäjä-äiti :) 

Vierailija
14/38 | 

Parit korjaukset. Asumistukea voi saada myös omistusasunnon kustannuksiin, vastikkeeseen ja lainan korkoon. Jos laittaa lainan lyhennysvapaalle, vertautuu tilanne vuokra-asumiseen. Lainan lyhennystä, eli omaisuuden kartoitusta, ei toki voikaan julkisesti tukea.

Lisäksi töitä saa tehdä minä päivänä haluaa. Muina kuin sunnuntaisin tehdyt työt aiheuttaa sen, että siltä päivältä saa äitiyspäivärahan miniminä, mikä suurilla tuilla tekee työpäivät aika kannattamattomiksi. Mutta jos on jo valmiiksi minimituella, tulee jokainen palkkaeuro itselle päivästä riippumatta.

Verotuksen joku jo korjasikin, eli kannattaa tarkistuttaa veroprosentti.

Ykskotiäiti
15/38 | 

Saan minimi äitiysrahaa, asumistukea, lapsilisätx3 lapsesta. Hienosti pärjätään. Ruokaan menee suurinosa äippärahastani. Lapsilisät lasten hankintoihin, pyöriin, vaatteisiin yms. Välillä saadaan toimeentulotukea jos lääkäri/vesilaskuja sattuu kuukaudelle. Minulla on (neljä erilaista) viikon ruokalista jääkaapin ovessa siinä on vaihtuvat aamupalat/iltapalat joka päivälle erit lounaat, välipalat, päivälliset mitä syö yleensä 2 aikuista+3 lasta. Ikähaarukka.(0-6v)Ja tää on säästö, että ruuat valmistetaan itse ja noudatetaan listoja, sekä leivonta on edullista pullat, keksit yms. Toki herkutellaan kerta viikkoon, jolloin lapset päättää herkut, joita koko perhe syö. Meneekin noin 15e tähän kerran viikossa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiitos kommentistasi. On hienoa kuulla, että pärjäätte. Ja kyllähän sitä pärjää sitten kun on pakko. <3 :) 

Tuollainen elämä kuulostaa omaan korvaan niin erilaiselta, kuin oma elämä tähän asti on ollut. Jo pelkästään se, että kaikki tulisi suunnitella etukäteen tuntuu tässä kohtaa tosi kahlitsevalta, kun on tottunut aivan muuhun. Toki kaikkiin tilanteisiin varmasti tottuu. Lapsen tulo on jo itsessään iso muutos, ja  siihen lisäksi vielä nämä kaikki muut elämänmuutokset. En sinällään ihmettele, että lapsiluku on laskussa, sillä jos on elämässään elänyt 13 vuotta aikuisuutta aivan eri tyylillä, on tämä todella iso muutos kaikkineen. Kaikki eivät varmastikaan ole valmiita luopumaan siitä vanhasta tavasta elää, jos muutos olisi näin suuri. 
 

Mutta loistavaa, että on erilaisia ideoita ja toimintamalleja, miten minimituilla pärjätään. Kunnioitus teitä kaikkia kohtaan kyllä nousee, mitä enemmän kuulen erilaisia tarinoita. Ootte supernaisia ja miehiä! <3

Ja ihanaa pääsiäistä sinne <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
17/38 | 

Kannattaisi jo ihan tulevan eläkkeenkin takia nostaa sitä työtuloa sieltä minimistä.
Mielellään maksetaan minimimaksuja ja sitten eläköityessä ihmetellään, kun eläke onkin niin pieni.

Ihanhyvinpärjää
18/38 | 

Kyllä sillä pärjää. Olen totaaliyh, eli lapsen isä ei ole edes rahallisesti lapsen elämässä mukana. Mun mielestä Suomessa on todella hyvät tuet, itellä on jäänyt jopa ylimäärästä esim. kodin sisustamiseen. Sain minimirahan lisäksi asumistuen ja toimeentulotukea. Isommat hankinnat saa anottua kaupungin sosiaalitoimesta. Nyt olen työttömyystuella ja samat tuet lisäksi päälle. Ei tässä nyt varakasta elmäbtyyliä pääse elää, mutta ei tarvi pennejäkään venyttää.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019