Kirjoitukset avainsanalla Loma

Kesälomat alkavat olemaan käsillä pikku hiljaa. Osalla loma on jo menossa, joten nyt on hyvä hetki muistuttaa siitä, mikä oikeasti lomalla on tärkeää. Suoritetaanko me sitä, vai osaammeko nauttia hetkistä? Mikä lomassa on tärkeintä? Mikä siitä yleensä jää eniten mieleen? 

Tehdessäni lasten kanssa töitä, kyselin usein lomalta paluun jälkeen mikä oli ollut lomassa kaikkein parasta. Oli todella silmiä avaavaa huomata, että jokaisen lapsen suusta tulivat hyvin yksinkertaiset asiat. Usein esille nousi vanhempien ja sisarusten kanssa yhdessä tekeminen. Tekeminen on voinut olla esimerkiksi sitä, että takapihalle on rakennettu teltta ja siellä on nukuttu yö. Paras kokemus on voinut olla myös esimerkiksi lättyjen paisto tai pyöräretki jäätelökioskille. Eli yksinkertaisuus on se millä lasten sydämet saadaan sykkimään innostusta.

Keskity lomalla siihen, että sinulla on hyvä olla! Kuva: Elisa Honkasalo
Keskity lomalla siihen, että sinulla on hyvä olla! Kuva: Elisa Honkasalo

Lapset muistavat tilanteet, kun vanhemmilla on hyvä olla ja oleminen on rentoa yhdessä oloa. Lapset eivät tarvitse onnellisuuteen ja onnistuneeseen lomaan kalliita reissuja tai lippuja huvipuistoihin. Lapset tarvitsevat hyvinvoivan ja iloisen vanhemman. Ovatko nämä kalliit lomamatkat ja huvipuistot siis todellisuudessa vanhempia varten? Tarvitsemmeko me aikuiset jotain erikoisempaa? Lapsille ainakin mieleen jää usein ne pienet ja hyvällä fiiliksellä tehdyt asiat. 

Keräsin tähän kolme tärkeintä pointtia onnistuneen loman viettoon omien kokemusteni pohjalta.

1. Älä suunnittele lomalle aikataulua.

Usein meillä on tapana suunnitella lomalle aikataulu, jotta ehtii tehdä ja nähdä kaiken. Liika suunnittelu voi tuoda liikaa painetta lomalle. Mitä jos asiat eivät menekään suunnitelmien mukaan? Onko silloin kireä tunnelma? Silloin kun kyse on perheen yhteisestä lomasta, on tärkeää myös puhua auki mitä kukakin lomalta odottaa. Näin vältytään väärinkäsityksiltä ja riidoilta, sekä pystytään ymmärtämään toinen toistemme toimintaa paremmin. Liiallinen suunnittelu voi tuoda toiselle lomaan turhaa stressiä. Toiselle se voi olla helpotus, jos ei millään pysty vain olemaan. Onko sillä loppujen lopuksi väliä, mitä sitä näkee ja kokee lomalla. Eikös pääasia olisi, että on nauttinut lomasta ja fiilis on ollut mahtava? Mitä se kenenkin kohdalla tarkoittaa, on hyvä jokaisen pohtia yhdessä perheen kanssa. 

Lomaa suunniteltaessa, muista nostaa jalat pöydälle ja rentoutua! Kuva: Elisa Honkasalo
Lomaa suunniteltaessa, muista nostaa jalat pöydälle ja rentoutua! Kuva: Elisa Honkasalo

2. Tee just sitä mitä haluat. Lepää – älä ota stressiä.

Jos olet lähtenyt lomamatkalle, kuinka moni uskaltaa jättää käymättä jossain kuuluisassa nähtävyydessä, jos vaan yksinkertaisesti ei huvita kierrellä nähtävyyksiä? Onko loma onnistunut, jos on vaan nukkunut, levännyt ja ollut tekemättä mitään? On rohkeaa tehdä lomasta oman näköisensä. Aina ei tarvitse nähdä kaikkea, jos ei vaan huvita. Loman tarkoitus on rentouttaa, ei väsyttää tai kerätä lisää stressiä. Mikä siis tuo sinulle stressiä? Mikä rentouttaa sinut parhaiten? Nämä asiat kun ovat selvillä, tiedät miten loma kannattaa viettää – toki oma perhe huomioonottaen. 

3. Syö terveellisesti ja liiku.

Lomalla usein otetaan lisäkiloja, koska syödään paljon epäterveellistä ruokaa ja liikutaan vähän. Loman jälkeen on usein ähky ja loman jälkeen aloitetaan taas kuntokuuri. Sama on tehty juuri ennen lomaa ja taas sama jatkuu loman jälkeen. Onko siinä mitään järkeä? Jos haluat nauttia lomasta, syö terveellisesti ja liiku lomallakin. Lomaan toki kuuluu myös herkuttelu. Mutta voit paremmin kun herkuttelu ei mene yli niin, että se tekee huonon ja "tukkoisen" olon.

Mikä tuo sinulle ja perheellesi hyvän mielen? Tee sitä lomalla. Kuva: Elisa Honkasalo
Mikä tuo sinulle ja perheellesi hyvän mielen? Tee sitä lomalla. Kuva: Elisa Honkasalo

Meillä tämä kesäkuu taitaa pääosin mennä odotellessa pojan syntymää. Ja syntymän jälkeenkin elämä on hyvin epävarmaa, joten mitään suurempia suunnitelmia emme tänä kesänä voi tehdä. Toisaalta tämä on ihanaa. Nyt voi vain olla tekemättä yhtään mitään. 

Mitä suunnitelmia sinulla on lomaa varten? Millaisen loman sinä haluat viettää?

by Susanna (rv 39)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Ajanhallintavinkki: kotisiivous kannattaa ulkoistaa – tuet samalla omaa hyvinvointiasi!

Matkustaminen edistää hyvinvointia – mitä raskaana kannattaa ottaa huomioon?

Mikä on riittävän hyvää vanhemmuutta? – jo raskausaikana

Tule sinäkin mukaan #sometonjuhannus haasteeseen, ja vietetään tämä juhannus perheen kanssa olemalla läsnä ja hetkestä nauttien!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osa raskaana olevista matkustelee paljon. Toiset taas rajoittavat liikkumistaan ulkomaille useimmiten ravitsemuksen ja oman voinnin vuoksi. Matkustelu onnistuu raskaanakin, kun vain on osannut ottaa oikeita asioita huomioon. Minun kohdallani matkustaminen edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Sen vuoksi se on tärkeä osa elämääni. Missä olen käynyt ja mitä matkakohteissa tulee osata ottaa huomioon? 

Rakastan matkustelua. En tiedä johtuuko tämä osittain siitä, että olen matkustellut paljon elämäni aikana – ja nälkä usein kasvaa syödessä. Suurin intohimo matkusteluun alkoi ensimmäisen vaihto-opiskelijavuoteni aikana Meksikossa. Olin tuolloin vasta 16-vuotias ja täynnä uteliaisuutta elämää kohtaa. Olen onnellinen, että tämä sama uteliaisuus on edelleen osa minua. 

Nuoruuden aikainen uteliaisuus elämää kohtaan on edelleen osa minua! 

Olen kiinnostunut oppimaan ja näkemään muita kulttuureita. Rakastan sitä, että konkreettisesti tiedän millaista elämä muualla on. Se avartaa suuresti omia silmiä. Matkustelu ei pelkästään avaa silmiä näkemään oman maan ulkopuolelle, vaan se avaa silmiä myös näkemään lähelle. Usein lähtemällä kauas näkee vasta ne hyvät asiat omassa elämässään. Samalla myös oma tyytyväisyys elämään ja meidän rakkaaseen Suomeen kasvaa. 

Aivan loistava paikka lähellä Tallinnaa, Rummu Karjäär. Suosittelen käymään!
Aivan loistava paikka lähellä Tallinnaa, Rummu Karjäär. Suosittelen käymään!

Minun tärkein sanoma tällä hetkellä matkustelussa on se, että vaikka olenkin raskaana, en ole missään nimessä halunnut rajoittaa omaa elämääni. Olen halunnut kokea kaikki nuo mahtavat kokemukset. Matkustelu on yksi isoimmista intohimoistani. Raskaus ei saisi minun mielestä olla koskaan este uusille kokemuksille.

Raskaus ei saisi koskaan olla este uusille kokemuksille! Me usein itse rakennamme häkin ympärillemme.

Elämässä on niin paljon asioita, mitä kannattaa kokea. Me itse rakennamme useimmiten häkin ympärillemme. Ja sitä ainakin itse yritän välttää jokaisessa elämänvaiheessani. Liian varovaiseksi ei kannata ryhtyä. Siitä vain tulee itselle paha mieli. Jokaisen reissun kohdalla olen tarkistanut neuvolasta, että kyseiseen maahan on sopiva matkustaa raskaana, joten olen voinut lähteä matkaan hyvillä mielin. Matkustelussa tärkeintä on, että rokotukset ovat kunnossa. Koska matkustelen paljon, on rokotukset minulla kunnossa. 

TALLINNA

Nautimme mieheni kanssa eniten pidennetyistä viikonlopuista jossakin kivassa paikassa. Reissaamme paljon myös Suomessa, mutta myös ulkomailla. Raskauden alussa kävimme pikavisiitillä Tallinnassa. Tallinna on aina hyvä paikka lähteä nollaamaan ajatuksia. Sinne pääsee nopeasti ja vaivattomasti. Tällä kertaa me lähdimme sinne serkkuni autolla. Laivamatka meni vaivattomasti, vaikka pientä raskauspahoinvointia jo olikin silloin ilmassa. 

Parasta matkaseuraa on oma serkku ja hänen puoliso <3
Parasta matkaseuraa on oma serkku ja hänen puoliso

DUBAI

Ennen joulua minulla on ollut tapana lähteä jonnekin lämpöiseen. Olen huomannut, että se katkaisee sopivasti tuota pimeää aikaa. Matkan jälkeen on ihana palata Suomeen ja suoraan joulupöytään. Tänä vuonna vietin Eevin kanssa joulun alusajan Dubaissa. Tuohon aikaan olin raskausviikoilla 13, ja voin edelleen iltaisin melko pahoin. Ennen matkaa aloitin syömään maitohappobakteereja neuvolan ohjeistuksen mukaisesti. Muuten ei ollut mitään, jota olisi tarvinnut ottaa etukäteen huomioon. Dubaissa söin paljon hedelmiä ja kasviksia. Ravintoloista löytyi hyvin ruokaa, jota pystyi syömään myös raskaana.

Terveellisten elämäntapojen säilyttäminen lomallakin auttaa halitsemaan pahoinvointia.

Terveellisen ruokavalion säilyttäminen lomallakin on yksi hyvä keino pitää pahaolo loitolla. Näin pystyy nauttimaan lomasta. Treenaan myös aina lomamatkoilla. Tietyt rutiinit pitävät mielen ja kehon virkeänä, jolloin lomasta saa paljon enemmän irti. Ilmat suosivat meitä Dubaissa, ja saimme nauttia auringosta ja lämmöstä. Olin Dubaissa käynyt kerran aikaisemminkin, joten tiesin jo etukäteen, että kohde on oikein sopiva raskaanakin. Tämä teki kyllä erittäin hyvää. Uskon, että auringolla oli suuri vaikutus mun omaan mieleen. Raskaudessa en missään vaiheessa ole kokenut alakuloa tai surullisuutta, vaikka alkuraskaus ja pahimmat pahoinvoinnit osuivatkin juuri tuohon pimeimpään aikaan. 

Tämä oli minun toinen kerta Dubaissa. Aivan ihana paikka! Kuva: Eevi Teittinen
Tämä oli minun toinen kerta Dubaissa. Aivan ihana paikka! Kuva: Eevi Teittinen
Vielä viikolla 13 raskaus ei näkynyt juurikaan ulkopuolisille. Kuva: Eevi Teittinen
Vielä viikolla 13 raskaus ei näkynyt juurikaan ulkopuolisille. Kuva: Eevi Teittinen

GRAN CANARIA

Tammikuussa suuntasimme mieheni, serkkuni sekä hänen puolisonsa kanssa Gran Canarialle. Tämä matka oli täysin serkkuni järkkäämä omatoimimatka. Vietimme mieheni kanssa reissussa viisi päivää, joten loma ei siis vienyt kuin kolme työpäivää. Ja oli hei juuri sopivan mittainen loma tämäkin. Suosittelen kyllä pohtiman välillä myös hieman lyhyempiä reissuja. Niistä saa todella paljon energiaa, ja viidessäkin päivässä ehtii hyvin palautumaan. Tammikuussa Gran Canarialla ei ole mitkään suuret helteet, mutta lämmin siellä jo oli. Tämä oli juuri sopiva raskausajalle. Liian kova helle olisi voinut viedä turhan paljon voimia. Aurinko piristi mieltä, ja tuliaiseksi sai mukavasti päivittyneen ihon. Siellä oli myös hyvin helppoa toteuttaa raskauden aikaisia ravintosuosituksia. Gran Canaria on minulle tuttu paikka lapsuudesta. Oli aivan loistavaa käydä siellä serkkuni kanssa verestelemässä hieman vanhoja muistoja. 

Gran Canarialla olin raskausviikolla 19.
Gran Canarialla olin raskausviikolla 19.

Tuolloin raskausvatsa alkoi hieman näkymään. Urheilu ja vuoren valloitus olivat tämän loman kohokohtia.
Tuolloin raskausvatsa alkoi hieman näkymään. Urheilu ja vuoren valloitus olivat tämän loman kohokohtia.

LONTOO

Maaliskuussa suuntasimme pidennetyksi viikonlopuksi Lontooseen, jossa minun lapsuuden ystävä on asunut jo yli kymmenen vuotta. Olin silloin raskausviikolla 27. Neuvolalääkäriltä sain ohjeen, että jotkut lentoyhtiöt rajoittavat lentämistä raskausviikon 28 jälkeen. Tämä oli siis hyvä aika käydä vielä Lontoossa. Lääkärinlausunnolla usein pääsee myös lennoille viikon 28 jälkeen, jos vain haluaa. Minun kohdallani ei ollut mitään estettä lentämiselle, eikä asiaan kukaan kiinnittänyt edes erityistä huomiota. Sain siis matkustaa aivan rauhassa.

Lentäminen raskausaikana on rajoitettua raskausviikkojen 28 jälkeen.

Olen aikaisemminkin käynyt Lontoossa. Lontoo on matkakohde, jonne jokaisen kannattaisi mennä ainakin kerran elämässään. Tuntuu, että Lontoon tunnelmaa ei voi koskaan aistia liikaa. Kevät oli siellä jo hieman pidemmällä kuin Suomessa, joten oli ihana aloittaa kevät tällaisella lyhyellä lomalla. Lontoossa syöminen on erittäin helppoa. Eli siellä ei ole mitään sen kummallisempaa, mitä pitäisi raskaana osata ottaa huomioon. Lontoossa parasta on kulttuuri. Me kävimme molempina päivinä nauttimassa paikallisten ravintoloiden ja pubien tunnelmasta. Kävimme myös kuuntelemassa Stand Upia The Comedy Storessa. Suosittelen kyllä lämpimästi. Siellä sai todellakin nauraa niin, että vatsaan sattui. 

PIETARI

Vietimme pidennetyn viikonlopun Pietarissa huhtikuun lopulla. Matkasta kirjoittelinkin jo hieman enemmän viime viikolla erillisessä postauksessa. Tämä oli meidän viimeinen ulkomaan matka ennen pojun syntymää. Siellä siis olin raskausviikolla 32. Pietarissa syöminen oli myös hyvin helppoa. Liikkuminen paikasta toiseen metrolla ja kävellen teki oikein hyvää. Kävely pistää hyvin nesteen kiertämään kehossa. Nähtävyyksien katselu kävellen on juuri sopivaa puuhaa raskaana olevalle. Ilmat Pietarissa eivät olleet vielä kovinkaan lämpöiset, mutta saimme kuitenkin nauttia auringosta. Pietari on sellainen matkakohde, jonne ehdottomasti kannattaa suunnata, jos etsit lomakohdetta muutamaksi päiväksi. Matkustimme helposti junalla Helsingistä Pietariin. Tämä siis oli oikein loistava tapa matkustaa myös näin loppuraskaudesta.

Pietari on oikein loistava loppuraskauden matkakohde.
Pietari on oikein loistava loppuraskauden matkakohde.

Matkustelu on minun kohdallani osoittanut sen, että siitä on ollut erittäin paljon hyötyä raskauden aikana. Oma mieli on pysynyt virkeänä ja hyväntuulisena koko raskauden ajan. Matkojen ei tarvitse olla pitkiä tai kalliita. Pienikin irtiotto arjesta piristää kummasti. Olen myös lähtenyt rohkeasti matkoille mukaan, vaikka olo ei ole aina ollut mitä parhain. Jokainen matka on kuitenkin aina tehnyt hyvää, vaikka toki kaikki tulee tehdä täysin raskauden ehdoilla. 

Raskaus on ainutlaatuista aikaa. Kerätään siis ihania muistoja talteen, joita on sitten hauska muistella kiikkustuolissa ja kertoa omille lastenlapsille. 

by Susanna (rv 34)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Kasvaako vatsassani tyttö vai poika? – vanhan kansan uskomukset vastaan nykyajan ultra

Syömishäiriöstä kohtuulliseen syömiseen – 7 vinkkiä, joiden avulla se onnistui!

Saamattomuus on kiroukseni – vauvahankinnat yhä tekemättä!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019

Instagram