Kirjoitukset avainsanalla Hyvinvointi

Ennen äitiyttä en olisi ikinä osannut kuvitella, millaista väsymystä sitä todella tulee kohtaamaan. Pätkäyöt ovat todellisuutta, ja kuuluvat osaksi suurimman osan lapsiperheen elämää jossain kohtaa. Samalla en olisi voinut kuvitella kuinka hienosti meidän äitien ja isien kehot jaksavat, vaikka takana ei olisi kuin ihan muutama tunti unta – ja tätä vielä useita viikkoja. 

Noin viisi viikkoa sitten meillä alkoi tiheän imun kausi, ja sen jälkeen emme ole juurikaan nukkuneet. 

Elän tällä hetkellä vaihetta, jossa kysymys, "mitä sinulle kuuluu" tarkoittaa yhtä kuin "miten teillä on nukuttu". Ja kiitos kysymästä – huonostihan meillä. Noin viisi viikkoa sitten meillä alkoi tiheän imun kausi, jonka jälkeen emme ole juurikaan nukkuneet. Yöt ovat levottomia. Öisille hulinoille ei näy loppua. Pakko todeta, että tässä kohtaa alkaa jo hieman nämä viikot painamaan silmiä ja koko kroppaa. Viiden viikon aikana olen nukkunut maksimissaan kaksi tuntia yhtenäistä unta. 

Viiden viikon aikana olen nukkunut maksimissaan kaksi tuntia yhtenäistä unta.
Viiden viikon aikana olen nukkunut maksimissaan kaksi tuntia yhtenäistä unta.

Viiteen viikkoon on mahtunut öitä, jolloin on herätty puolentunnin välein. Nyt viimeisten öiden aikana olemme heränneet tunnin välein. Muutamia kahden tunnin pätkiä voi myös yöstä löytyä. Peetu ei ole itkuinen, mutta hyvin levoton kyllä. Olen yrittänyt pohtia mistä tämä voisi johtua. Olemme kokeilleet monia juttuja kuten lisämaitoa ja erilaisia nukuttamisentapoja. Olemme nukuttaneet rinnalle, tutin avulla, silittelemällä. Meillä on iltarutiinit ja kohina käytössä. Olemme myös siirtäneet Peetun perhepedistä omaan sänkyyn ja siellä unipesään. Lisäksi olemme kokeilleet painoa peiton päällä. Olen pohtinut pääni puhki ja kokeillut asioita – tuloksetta. Katkonaiset unet johtuvat jostain sellaisesta, mihin emme vain pysty vaikuttamaan. Tästä syystä en juurikaan enää jaksa analysoida mistä tämä heräily voisi johtua. Haluan uskoa, että tämä on vain vaihe, joka menee pian ohi. 

En enää jaksa pohtia syytä pätkäöille. Haluan vain uskoa, että tämä menee pian ohi!

On syy sitten mikä tahansa, se ei poista sitä tosiasiaa, että huonosti nukutut yöt alkavat pikku hiljaa näkyä omassa tekemisessä. Olen hyväntuulinen, mutta päivissä en mitään järkevää saa kyllä aikaiseksi – ja eihän minun tarvitsekaan. Olen muutamia tekstejä välillä yrittänyt tänne blogiin kirjoittaa, mutta väsyneenä ei vain saa kirjoitettua luettavaa tekstiä. Kirjoittaminen on luovaa työtä, ja se vaatii melko selkeän pään. Väsyneenä monet yksinkertaisetkin asiat alkavat muuttua monimutkaiseksi. Minulla väsymys vaikuttaa muun muassa tasapainoon, ja olo on ollut viimeisten viikkojen aikana melkoisen sumeaa. 

Väsyneenä monet yksinkertaisetkin asiat alkavat muuttua monimutkaiseksi. 

Väsyneenä ei saa mitään järkevää aikaiseksi – onneksi ei tarvitsekaan!
Väsyneenä ei saa mitään järkevää aikaiseksi – onneksi ei tarvitsekaan!

Pyrin pitämään kiinni arjen rutiineista, sillä ne auttavat jaksamaan!

Arjessa pyrin pitämään tietyt rutiinit yllä, sillä ne auttavat jaksamaan. Minun hyvinvointia tukevia rutiineja ovat aamupuuro marjoilla ja raejuustolla, aamulenkki Peetun kanssa, salitreenit kahdesta kolmeen kerran viikossa ja lauantaisin pidän somevapaata. Ihmeellistä tässä on se, että nautin suunnattomasti jokaisesta päivästä. Joka aamu kun herään ja näen Peetun, koko nukkumaton yö unohtuu. Väsymys siirtyy ja kiukkua ei ole, kun saa vain viettää aikaa oman lapsen kanssa. Se on ihmeellistä. Rakkaus omaa lasta kohtaan on niin voimakasta, että se antaa kyllä ihmeellisiä supervoimia meille molemmille – minulle ja miehelleni. 

Pyrin arjessa pitämään kuitenkin kiinni rutiineista!
Pyrin arjessa pitämään kuitenkin kiinni rutiineista!

Elämä on tässä ja nyt! On tärkeää osata priorisoida asioita oikein. Tällä hetkellä koen, että minun tärkein tehtävä on pitää itsestäni huolta, jotta pystyn olemaan hyvä äiti Peetulle – väsyneenäkin. Se vaatii armollisuutta itseä kohtaan. Pian tulee varmasti taas aika, kun meidän perhe nukkuu hyvin. Se ajatus mielessä jaksan vielä tulevatkin viikot.

Onko sinulla vinkkejä tällaiseen elämänvaiheeseen?

Miten sinä olet pärjännyt väsymyksen kanssa?

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Pssstt. Jos et muuten vielä seuraa minua instagramissa, niin tee heti korjausliike sen suhteen, sillä sieltä saa roppa kaupalla motivaatiota arkeen. Lisäksi siellä juttelen enemmän meidän arjesta ja ajankohtaisista aiheista. Olen asettanut omaksi tavoitteeksi sosiaalisessa mediassa innostaa päivittäin ainakin yhden ihmisen tekemään hyvinvointia tukevia valintoja. Lupaan, että liittymällä minun jengiin alat huomaamattasi tekemään arjessasi sellaisia asioita, jotka vievät sinua kohti omia tavoitteitasi. 

Lue myös: 

Annoimme lapsellemme korviketta – olo on kuin rikollisella!

Voinko imettävänä äitinä juoda alkoholia?

Perhepeti – merkki laiskuudesta?

 

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 | 

Hyvin kirjoitettu teksti, ei näy väsymys siinä suhteessa! Mutta todella myötäelän tilanteessasi ja tsemppaan, että varmasti yöt vielä jossain vaiheessa muuttuu paremmiksi, milloin tahansa voi vauvan vaihe vaihtua ja yhtäkkiä nukutaankin paremmin. Nää pikkulapsiajat on unelle usein koettelemusta, itselläni siis kolme muksua. Ja sitä vähemmän ymmärrän heitä, jotka vapaaehtoisesti tinkii yöunistaan ja esim.herää neljältä aamulla ollakseen tehokkaampia ja tuottavampia, kuten nykyään monet menestyvät miljonäärit kehuu tekevänsä... Tästä just kirjoittelin omaan blogiin tänään.! 😊❤️
Anna / Mustikkapasta

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiitos <3 Jep, unet on kyllä todella tärkeitä terveydelle, ja ymmärrän hyvin tuon sun pointin. Kuinka tehokas sitä pitääkään olla, että se menee terveyden edelle? 

Vauva-aika on tällaista ja tilanteet muuttuu jatkuvasti <3 Onneksi meillä on äitiyslomat, ettei tarvitse aamulla lähteä töihin vaan voi nukkua tarvittaessa myös päivällä päiväunia. :)

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Niin ja kiitos. Välillä tuntuu, ettei näistä teksteistä tuu yhtään mitään näin väsyneenä. <3 Kiitos kun jätit kommenttia!

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
2/9 | 

Meillä oli esikoinen tuollainen aivan mahdoton rinnalla roikkuja. Nyt 5-vuotiaana löytyi keliakia ja edelleen lievä maitoallergia, jonka pitäisi siis yleensä kouluikään mennessä hävitä. Mutta luultavimmin se koko vauva-aika sylissä ollen ja rinnalla roikkuen sekä tiheät vaipanvaihdot johtuivat juuri näistä suolisto-oireista.

Vierailija
3/9 | 

Moikka! Minulla on muutaman päivän teidän Peetua vanhempi tyttö, ja täällä saman tyyppiset hulinat meneillään:) oon laittanut hänet "kapaloon" yösyöttöjen jälkeen ja tutin suuhun, ja oon huomannut, että siitä on ollut todella hyvä apu nimenomaan tuohon levottomuuteen. Laitan siis vauvan peiton niin, että käännän pitkät sivut vartalon alle, niin että kädet jää ristiin rinnan päälle. Toki hän saa paketin avattua helposti, mutta usein käy niin, että rauhoittuu samantien ja nukahtaa. Tsemppiä! :)

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Moikka! Hei tuo kuulostaa hyvältä vinkiltä. Voisin kokeilla sitä itsekin. <3 Kiitos paljon vinkistä ja kommentista.  Tsemppiä sinne myös hulinoiden keskelle! 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
4/9 | 

Yleensä 3kk ikäisenä helpottaa ja unirytmi tasoittuu. Vatsa-ja ikenien hierontaa voi kokeilla.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Äitiyteen ja synnytyksestä palautumiseen liittyy paljon erilaisia asioita – ja kyllä, myös kaikenlaisia vaivoja! On myös vaivoja, joista harva haluaa puhua julkisesti. Vaivat ovat usein hyvin henkilökohtaisia ja intiimejä, joten ei niistä haluta huudella muille. 

Itse koen oman roolini tärkeäksi tällaisissa kohdissa, sillä haluan tuoda esille myös niitä vaietumpia aiheita. Me kaikki olemme ihmisiä ja lopulta hyvin samankaltaisia. Et ole siis koskaan yksin vaivojen kanssa. Aina löytyy joku toinen, jolla on varmasti ollut samoja kokemuksia.

Minulle on aina ollut tärkeää puhua kaikista asioista avoimesti ja totuudenmukaisesti.

Et ole koskaan yksin vaivojesi kanssa. Kuva: Johanna Tossavainen
Et ole koskaan yksin vaivojesi kanssa. Kuva: Johanna Tossavainen

Minulle on aina ollut tärkeää, että asioista puhuttaisiin avoimesti ja totuudenmukaisesti. Olen onnekas, kun ympärilläni on erilaisiin asioihin erikoistuneita ammattilaisia, joita voin konsultoida aina tarpeen tullen. Tällä kertaa halusin kysyä neuvoa muutamiin synnytyksestä palautumiseen liittyviin vähemmän julkisesti puhutuimpiin ikäviin vaivoihin, kuten ummetukseen ja peräpukamiin. Halusin tietää, voiko näitä vaivoja ennaltaehkäistä ja hoitaa oikeanlaisella ravitsemuksella. Konsultoin jälleen siis Pelvic Fysion äitiysasiantuntija Johanna Tossavaista.

Synnytyksen jälkeen me äidit saamme osaksemme mitä erilaisempia vaivoja.

Hyvät ja monipuoliset rasvanlähteet ruokavaliossa auttavat ummetukseen. Kuva: Johanna Tossavainen
Hyvät ja monipuoliset rasvanlähteet ruokavaliossa auttavat ummetukseen. Kuva: Johanna Tossavainen

Kärsitkö ummetuksesta?

Ummetuksen yksi selkeä oire on, että kokee tarvetta ulostaa useammin kuin kykenee. Yleensä suoli toimii harvemmin kuin kolme kertaa viikossa. Ummetuksen oireet ovat kuitenkin yksilöllisiä, kuten kova uloste, suoli ei tunnu tyhjenevän kunnolla, pinnistelyistä huolimatta uloste ei tule ulos, vatsakivut, ilmavaivat, turvonnut olo sekä painon tunne vatsassa.

Ummetusta voi ja kannattaa ennaltaehkäistä sekä hoitaa kiinnittämällä huomiota elämäntapoihin, kuten ruokailu- ja liikuntatottumuksiin sekä myös henkiseen hyvinvointiin. Ummetuksen hoitaminen elämäntapoja muuttamalla vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä muutosten vaikutus ei tunnu välittömästi.

Ummetus on tyypillistä niin raskaana ollessa kuin synnytyksen jälkeenkin

Synnytyksen jälkeen ummetuksella voi olla kuitenkin myös epäsuotuisa yhteys erkauman palautumiseen. Sillä turvonnut suolisto pingottaa venyttynyttä jännesaumaa entisestään ja voi näin estää jännesauman palautumista. Riittävän nesteen lisäksi ravitsemuksessa olennaisinta on riittävä kuidun saanti. Kuitua saat muun muassa täysjyväviljoista, leseistä, kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Liikuntamuodolla ei niinkään ole väliä vaan normaali kävely riittää hyvin liikunnaksi. Ummetuksen sekä myös peräpukamien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa oleellista on myös huomioida suolelle ergonominen asento wc-käynneillä.

Suosi sokeriherkkujen sijaan hedelmiä.
Suosi sokeriherkkujen sijaan hedelmiä.

Peräpukamat

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita, joiden syntyyn tavallisimpia syitä ovat ummetus, pitkään paikallaan istuminen, ylipaino ja raskaus. Pukamiin liittyvät vaivat ovat yleisiä ja yleensä itsestään paranevia, mutta ne uusiutuvat helposti. Jos pukamat vaivaavat, on ummetuksen lailla hyvä kiinnittää huomio wc:ssä käytettyyn aikaan, lisätä liikunnan harrastamista ja kiinnittää huomiota ruokavalioon, erityisesti lisäämällä siihen kuitupitoista ruokaa. 

Kivut ja vaivat loppuvat synnytykseen – suurin huijaus ikinä!
Kivut ja vaivat loppuvat synnytykseen – suurin huijaus ikinä!

Synnytyksen jälkeiseen aikaan siis todella liittyy ikäviäkin asioita, joista harvoin puhutaan. Myös näiden hoidosta usein löytyy ristiriitaista tietoa, eikä kaikkea ole tutkittu vielä tarpeeksi luotettavan näytön takaamiseksi. Onneksi tiede kehittyy kokoajan, ja mitä enemmän vaietuista vaivoista puhutaan, niin sitä enemmän näihin vaivoihin tulee tarvetta etsiä laadukkaita hoitolinjauksia. 

Onko sinulla jotain sellaisia oireita tai vaivoja, joista haluaisit avointa keskustelua? Jätä kommenttia ja voin käsitellä niitä myöhemmin postauksissani.

Tsemppiä kaikille vaivoihin katsomatta.

Kyllä me ollaan melkoisia sisupusseja!

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Selkä, niska ja hartiat jumissa? – Vinkkejä vauva-arjen erganomiaan

En pärjää yksin! – Tarvitsen muiden tukea ja apua päivittäin

Erkauma, miten siltä voi välttyä? – fysioterapeutti vastaa

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vauvan nostelu, imettäminen ja vaunulenkit kuormittavat huomaamatta äidin kehoa ja lihaksia. Vauvan ja pienen lapsen käsittelyn ergonomia on jokaisen äidin hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Jo tutkimuksetkin sen kertovat, sillä niiden mukaan yli puolet tuoreista äideistä kärsii alaselän kivuista ja selkeänä kakkosena tulevat niska-hartiaseudun kivut. 

Keskivartalon muutokset sekä fyysinen kuormitus yhdessä haastavat äitien lihaksistoa vauva-arjessa!

Vartalon painopiste muuttuu ensin raskauden aikana ja jälleen taas synnytyksen jälkeen. Tämän vuoksi äidin keskivartalon tuki ja ryhti voivat olla kadoksissa. Samanaikaisesti fyysinen kuormitus kasvaa vauvan nostelun, kantamisen ja imetyksen myötä. Ei ole siis ihme, että paikat ovat usein äideillä jumissa. Selkä, hartiat ja niska ovat myös minulla ollut viime aikoina melko isolla koetuksella, joten jotain olisi tehtävä – ja pian! Lähdin siis konsultoimaan jälleen Pelvic Fysion fysioterapeuttia Johanna Tossavaista. Halusin selvittää, olisiko joitain yksinkertaisia vinkkejä, mitä tuoreen äidin olisi hyvä huomioida ergonomiassaan. 

Vaikka vauva on vielä kovin kevyt, nosta hänet aina selkä suorana. Kuva: Johanna Tossavainen
Vaikka vauva on vielä kovin kevyt, nosta hänet aina selkä suorana. Kuva: Johanna Tossavainen

Muista pitää hyvä ryhti seistessä ja kävellessä. Kuva: Johanna Tossavainen.
Muista pitää hyvä ryhti seistessä ja kävellessä. Kuva: Johanna Tossavainen.

5 vinkkiä vauvan kantamiseen

 1. Huomioi aina oma ryhti ja alaselän asento seistessä ja kävellessä.
 2. Nosta lapsi aina mahdollisimman lähellä vartaloa.
 3. Pyri lattialta lasta nostaessa käyttämään jalkojen lihaksia, ja pidä selkä suorassa.
 4. Nostojen yhteydessä vältä kiertoja. Kääntyminen tulisi tapahtua jaloista.
 5. Vaihtele kantotekniikoita lasta kantaessa. Kanna lasta aina tasapuolisesti molemmin puolin – molemminpuolisuus kehittää tasapuolisesti myös lapsen lihaksistoa! Kantoliinat- ja reput ovat hyviä arjen helpottamisen kuin ergonomian kannalta.

Käytän tällä hetkellä tukivyötä mm. kuntosalilla antamaan lisätukea sekä muistuttamaan minua keskivartalon aktivoinnista. (*Tuote saatu testiin Lola&Lykke) Kuva: Johanna Tossavainen
Käytän tällä hetkellä tukivyötä mm. kuntosalilla antamaan lisätukea sekä muistuttamaan minua keskivartalon aktivoinnista. (*Tuote saatu testiin Lola&Lykke) Kuva: Johanna Tossavainen

4 vinkkiä imetykseen

 1. Muista monipuolisuus! Vaihtele imetysasentoja mahdollisuuksien mukaan. Vaikka joku asento tuntuisi toista helpommalta, muista kuitenkin vaihdella asentoja – kehosi on kokonaisuus.
 2. Pyri löytämään imetysasentoja, joissa pystyt olemaan mahdollisimman rentona. 
 3. Huomioi pään asento. Pyri pitämään kaularanka selkärangan kanssa samassa linjassa. Vältä pitkäkestoisia asentoja, joissa niskasi on kumartuneena eteen.
 4. Hyödynnä imetystä tukevat apuvälineet, kuten sohva- ja imetystyynyt.

Sohvatyynyt toimivat hyvänä apuna imetyksessä, jotta saan mahdollisimman rennon asennon itselleni. Kuva: Johanna Tossavainen.
Sohvatyynyt toimivat hyvänä apuna imetyksessä, jotta saan mahdollisimman rennon asennon itselleni. Kuva: Johanna Tossavainen.

Pyri löytämään imetysasentoja, joissa voit olla rentona. Kuva: Johanna Tossavainen.
Pyri löytämään imetysasentoja, joissa voit olla rentona. Kuva: Johanna Tossavainen.

5 vinkkiä vaunulenkeille

 1. Aseta työntöaisan korkeus hieman kyynärnivelen alle – nivelen kulma tulisi olla noin 100-120 astetta. Ranteen asento on hyvä olla suora.
 2. Kun työnnät vaunuja, pidä työntöaisa mahdollisimman lähellä vartaloa. Näin vältät turhaa kuormitusta ja paineen nousua keskivartaloon.
 3. Laita toinen käsi rennosti heilumaan vartalon vierelle aina kun mahdollista. Vaihtele heiluvaa kättä.
 4. Pidä aina pystysuora asento vaunuja työntäessä. Vältä etunoja asentoa myös ylämäissä. 
 5. Käytä jalkojen ja keskivartalon lihaksia. Ylävartalo ja kädet tulisivat olla mahdollisimman rentoina.

Työntöaisan korkeus tulisi olla hieman alle kyynärnivelen. Kuva: Johanna Tossavainen.
Työntöaisan korkeus tulisi olla hieman alle kyynärnivelen. Kuva: Johanna Tossavainen.

Vältä etunoja asentoa myös ylämäissä. Kuva: Johanna Tossavainen
Vältä etunoja asentoa myös ylämäissä. Kuva: Johanna Tossavainen

Vaikka edellä mainitut seikat saattavat tuntua pieniltä ja jopa merkityksettömiltäkin asioilta, lopulta juuri näistä pienistä asioista koostuu meidän äitien kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Pienistä puroista kasvaa suuri joki.

Pidetään siis huolta arjen ergonomiasta.

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

Erkauma, miten siltä voi välttyä? – fysioterapeutti vastaa

Millainen ruokavalio tukee imetystä?

En pärjää yksin! – Tarvitsen muiden tukea ja apua päivittäin!


 

Kommentit (2)

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiitos. Jep, kroppa on kyllä todella koetuksella taaperon kanssa, kun painoakin on jo enemmän kuin vastasyntyneellä. Tsemppiä sinne! <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vatsalihasten erkauma on paljon puhuttu aihe, ja siihen liittyy erilaisia kauhuskenaarioita. Jokainen äiti varmasti haluaisi välttyä erkaumalta. Erkaumaan kuitenkin saadaan melko vähän tietoa neuvolasta. Monet äidit siis pähkäilevät valitettavasti yksin erilaisten kysymysten äärellä. Keräsin nyt yleisempiä kysymyksiä ylös. Ja kysymyksiin vastaukset sain konsultoimalla Pelvic Fysion äitiysfysioterapiaan erikoistuvaa fysioterapeuttia Johanna Tossavaista.  

Mikä erkauma on?

Vatsalihasten erkauma on täysin normaali ilmiö raskauden aikana ja raskaudesta palautuessa. Suorien vatsalihasten välissä oleva jännesauma eli linea alba venyttyy ja ohenee kasvaneen vatsan myötä. Erkauman myötä vatsa voi pömpöttää kuin raskaana ollessa, vatsan keskilinja tuntuu pehmeälle ja vatsalihasten aktivointi voi tuntua haasteelliselle. Erkauma ilmenee usein myös alaselkäkipuina. Syvien keskivartalon lihasten hallinnan puutteesta johtuen erkaumalla voi olla myös yhteyksiä virtsankarkailuun.

Vatsalihasten erkauma on täysin normaali ilmiö raskauden aikana ja raskaudesta palautuessa. Kuva: Johanna Tossavainen
Vatsalihasten erkauma on täysin normaali ilmiö raskauden aikana ja raskaudesta palautuessa. Kuva: Johanna Tossavainen

Miten erkaumalta voi välttyä?

Oikeanlainen ravinto tukee kokonaisvaltaisesti raskaudesta ja synnytyksestä palautumisesta sekä edesauttaa myös haavojen parantumisessa. Ylimääräisen kuormituksen välttäminen – jännesauman venyttymistä provosoivat harjoitteet kuten lankku, punnerrukset ja vatsarutistukset – ja riittävä lepo ovat avainasemassa. Kaikkiin tekijöihin emme kuitenkaan voi vaikuttaa. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi geenimme ja ikämme.

Miksi osalle erkaumasta jää haitallinen vaiva?

Suurimmalla osalla synnyttäneistä naisista linea alba palautuu muutamassa kuukaudessa, mutta osalla vatsalihasten välinen erkauma jää palautumatta, vaikka synnytyksestä olisi useita kuukausia tai jopa vuosia. Erkaumaa ja siihen liittyviä muita toiminnallisia häiriöitä voidaan kuitenkin kuntouttaa.

Jännesauma koostuu pääosin kollageenista, joten C-vitamiinin syönti edesauttaa palautumisessa. Kuva: Johanna Tossavainen
Jännesauma koostuu pääosin kollageenista, joten C-vitamiinin syönti edesauttaa palautumisessa. Kuva: Johanna Tossavainen

Mille jännesauman pitäisi tuntua? Miten voin vaikuttaa jännesaumani kuntoon?

Jännesauman tulisi tuntua luonnostaan napakalle kuin trampoliinin kangas. On normaalia, että synnytyksen jälkeen raskauden seurauksena jännesauma on ohentunut sekä venyttynyt, ja tämän seurauksena jännesauma voi tuntua haperolle.

Keho palautuu aktiivisimmin synnytyksestä 2-3 kuukauden ajan, jonka aikana voit tukea kehon ja myös jännesauman palautumista antamalla kehollesi sitä mitä se eniten tarvitsee – lepoa sekä kollageenin muodostumista tukevia ravintoaineita.

Miksi ravitsemuksella on merkitystä jännesauman kuntoutumiseen?

Jännesauma käytännössä suurimmaksi osaksi koostuu kollageenista. Ravinnon kollageenilla voidaan tukea palautumista ja jännesauman hyvinvointia. Saat vinkit ravitsemukseen postauksestani "Millainen ruokavalio tukee synnytyksestä palautumista?"

Mistä tiedän, onko minulla erkauma?

Suorien vatsalihasten erkaumaa voi testata suuntaa-antavasti myös itse kotona. Erkauma voi oireilla muun muassa selkäkipuina, vatsan pömpötyksenä tai patonkimaisena kohoumana jännesauman alueella tietyissä harjoitteissa tai esimerkiksi niinkin arkista asiaa tehdessä kuin hiuksia pestessä.

Miten voisin selvittää itse oman tilanteeni?

Omaa tilannettaan voi tunnustella itse kotitestien avulla. Testaus kannattaa tehdä aikaisintaan 8-12 viikkoa synnytyksen jälkeen, kun kehon luontainen palautuminen on hiipumaan päin. Takarajaa testaukselle ei ole. 

Näin teet kotitestin:

 • Asetu selinmakuulle
 • Nosta ilmaan pääsi ja hartioiden yläosaa kevyesti ylös alustasta, ilman että tietoisesti jännität lantionpohjaa tai vatsalihaksia. Koita siis pitää keskivartalosi mahdollisimman rentona testauksen ajan.
 • Näetkö muodostuuko suorien vatsalihasten väliin jännesaumaan pullotusta tai vajoamaa? Tunnustele sormin tuntuuko jännesauma napakalta, vai tuntuuko että sormesi uppoavat kevyesti vatsalihasten väliin?
 • Rentouta, ja toista tarvittaessa.
 • Vinkkivitonen - voit koittaa samaa testiä, mutta ottamalla ennen liikettä lantionpohjan aktivoinnin mukaan. Huomaatko muutosta jännesaumassa?

Tieto lisää usein tuskaa, mutta raskaudesta ja synnytyksestä palautumisessa tämä lausahdus ei kuitenkaan päde. On tärkeää uskaltaa kysyä neuvoa palautumiseen ja omaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Tyhmiä kysymyksiä ei ole!

Muista kunnioittaa omaa kehoasi, sillä niitä meillä ei ole kuin yksi.

Pidetään siis huolta itsestämme – raskauden jälkeenkin!

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

16 tunnin synnytys – näin kaikki eteni!

Millainen ruokavalio tukee synnytyksestä palautumisessa?

Synnytyksestä palautuminen – mitä tulisi tehdä heti 24h synnytyksen jälkeen?

Millainen ruokavalio tukee imetystä?


 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Hei!raskausesta palautuminen on tosiaan TODELLA yksilöllistä,itse olen ollut "onnekas"ja palautunut kaikista raskauksista hyvin nopeasti.joskus tuntuu että nykyään äitejä pelotellaan kovin paljon erkaumalla ja liikuntaa palaamisella...olen kuullut useammalta äidiltä että tuntuisi hyvältä liikkua mutta kun ei vielä saa.itse olen alottanu pesäpallon 1 kk synnytyksestä ja jalkapallon 1,5 kk. Pelannut ja juossut normaaliin tapaan,en ole kuitenkaan tehnyt äärisuorituksia. Juostessa aluksi keskityin kovin intensiivisesti keskivartalon tukeen ja lantiopohjan lihaksiin.mutta kuten sanottu useasti,jokainen tekee omaa kehoa kuunnellen🙂

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep oon sun kanssa samaa mieltä. Liikaa ei kannata pelätä erkaumaa, ja siksi siitä on hyvä puhua, jotta liialliset kauhukuvat saataisiin poistettua. Oman kehon kuuntelu on taito, jota kaikkien kannattaa opetella. Myöskään kaikkea liikkumista ei tarvitse missään kohtaa lopettaa. Aina voi tehdä vähintään kävelylenkkejä ja kuminauhajumppaa. :)

Ihana kuulla, että siellä on muitakin liikunnallisia, jotka palaavat nopeasti liikunnan pariin. :) Kyllä se on vaan niin hieno tunne, kun pääsee liikuttamaan omaa kehoa.

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019