Kirjoitukset avainsanalla fitness

Fitnessurheilua pidetään rankkana kilpaurheilulajina naisen hormonitoiminnan kannalta. Sen vuoksi siihen osittain varmasti kuuluu yhtenä osana pelko terveellisen rajan ylittämisestä. Kun kilpailin lajissa, muistan useasti pohtineeni yhtä suurta kysymystä; voinko ennalta tietää, etten ole pilannut mahdollisuuksiani tulla raskaaksi?

Miten olisin ennalta voinut tietää, etten ole pilannut mahdollisuuksiani tulla raskaaksi?

Tiesin osittain riskit hormonitoiminnan sekoittamiselle. Olin kuitenkin hyvin luottavainen, sillä itselläni esimerkiksi kuukautiset eivät häiriintyneet ensimmäisistä kilpailudieeteistä. Minulla on myös aina ollut erittäin osaavat valmentajat. En koskaan kokenut kärsiväni tai jääväni mistään paitsi. Kehoni ei ollut rääkillä niin kuin monet muut fitnessurheilijat ovat kertoneet

Kuva: Elisa Honkasalo. Paikka: Pure Move
Kuva: Elisa Honkasalo. Paikka: Pure Move

Kaikkein rankin vaihe keholle on varmasti kilpailudieetti. Minun kohdallani tämä tarkoitti yleensä noin 8-10 viikon jaksoa ennen kilpailuja. Sitä voi kuitenkin tehdä hyvin monin tavoin. Minun kohdallani dieetit eivät koskaan olleet kovinkaan rajuja, ja ne onnistuivat melko helposti. Tarkoitan siis sitä, että minun vartaloni oli sen tyylinen, että pienetkin muutokset tekivät toivottuja tuloksia. Eli rasva alkoi helposti palamaan ja lihakset tulivat esille. Emme joutuneet koskaan tekemään mitään kikkailuja, kuten hiilihydraattien pois jättämistä, tai esimerkiksi en koskaan kokenut suurta nälkää.

Olin reilu kolmen vuoden ajan erittäin tarkalla ruokavaliolla. Punnitsin kaiken ja elin ohjeiden mukaan 100%:sesti.

Luulen, että osittain tähän vaikutti se, että olin reilu kolmen vuoden ajan erittäin tarkalla ruokavaliolla. Punnitsin KAIKEN ja elin ohjeiden mukaan pillkun tarkasti. Tämä oli varmasti yksi syy, miksi pienetkin muutokset aiheuttivat heti hyviä ja toivottuja muutoksia. Minun kohdallani rasvaprosentti kilpailukunnossa oli melko alhainen, jopa alle 10. Kaikilla bikini fitness lajissa se ei ole noin alhainen. Minun kohdallani oma kuntoni vain meni usein niin tiukaksi, että rasvaprosentti tippui melko helposti. Bikini fitness lajissa ei siis ole mitään väliä rasvaprosentilla. Sillä ei kilpailla. Mutta tuo on hyvä mittari kertomaan siitä, millaisessa kunnossa itse olen ollut kilpailuissa. Kilpailudieetti on aika pitkälti ruokavalion muokkaamista, ja sen vuoksi dieetin noudattaminen oli minulle todella helppoa. 

Minun kohdallani rasvaprosentti kilpailukunnossa oli melko alhainen, jopa alle 10.
Minun kohdallani rasvaprosentti kilpailukunnossa oli melko alhainen, jopa alle 10.

Normaali rasvaprosentti naisilla on noin 22-28%. Raskauden aikana keho kerää rasvaa mm. imetystä varten. Kuva: Elisa Honkasalo. Paikka: Pure Move
Normaali rasvaprosentti naisilla on noin 22-28%. Raskauden aikana keho kerää rasvaa mm. imetystä varten. Kuva: Elisa Honkasalo. Paikka: Pure Move

Kilpaillessani minulle ei tullut mieleen, että oma tapani suorittaa elämää voisi olla yksi suurin syy sille, että hormonitoimintani voisi mennä sekaisin. Koin suorittamisen hyväksi, sillä en esimerkiksi koskaan jättänyt treenejä tekemättä, tai olisin luistanut sovituista asioista.

Koin suorittavan luonteeni vahvuudeksi lajissa. En koskaan luistanut sovituista asioista.

Hormonitoimintani palautui siis todella hyvin kolmen ensimmäisen kilpailudieetin jälkeen. Neljännen kohdalla tilanne oli jo valitettavasti toinen eikä kuukautiset palautuneet normaalisti. Kolmen kuukauden jälkeen hakeuduin gynekologin juttusille. Sain keltarauhashormonia, jotta kuukautiseni jälleen palautuisivat. Koska tiedostin riskit, halusin heti puuttua tilanteeseen, jotta vahinko olisi mahdollisimman pieni. Tuossa vaiheessa aloin ymmärtämään, että nyt ehkä olisi aika siirtyä sivuun ja alkaa pohtimaan perheen perustamista. Vielä kuitenkin halusin kilpailla yhdet kilpailut, jotka kilpailin vajaan vuoden päästä tuosta hetkestä. 

Kuva: Elisa Honkasalo. Paikka: Pure Move
Kuva: Elisa Honkasalo. Paikka: Pure Move

Postauksen otsikkoon viitaten, voin todeta, että pelko on käynyt minun mielessä ja se on täysin realistista. Itseni kohdalla en kuitenkaan usko, että niinkään fitness on ollut syynä pitkittyneelle lapsettomuudelle. Kisadieeteistä palautuminen vie aina aikaa. Se on selvä. Enemmän kuitenkin uskon siihen, että suorittaminen, stressaava elämä ja täydellisyyden tavoittelu olivat syyt miksi oma kehoni ja mieleni tarvitsi täydellisen pysähtymisen ennen kuin tulin raskaaksi.

Olen aina ollut kilpailuhenkinen ja kunnianhimoinen. Ei pelkästään fitness ole syy ylivirittyneelle keholleni. Suorittaminen on ollut osa minua, ja ihanaa kun vihdoin olen oppinut ottamaan hieman rennommin ja olemaan armollisempi itselleni. 

by Susanna (rv 27)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

Supersuorittajasta fiilisliikkujaksi – Miten minun treenaaminen on muuttunut viime vuosien aikana?

Kadunko vuosiani fitnessurheilussa? – Mikä lajissa koukuttaa?

Vauvakuume – Miten tuon tunteen voi sammuttaa?

 

Instagramissa ja täällä blogissa on menossa arvonta 19.3 saakka. Osallistu ja voita liput LAPSIMESSUILLE 12.-14.4.2019!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

ARVONTA yhteistyössä #lapsimessut2019 kanssa 💥💕 . . Kaipaisitko vähän inspistä tähän kevääseen? Kenties uusia ideoita arkeen ja kotiin? 🍀🌷Kevään inspiroivin tapahtuma Lapsimessut on kuukauden päästä 12.-14.4 Helsingin messukeskuksessa. Messuilla on hyvin monipuolista ohjelmaa myös meille raskaana oleville ja perhettä vasta perustaville! Myös mä olen mukana messuilla, joten kirjoitin blogiin parhaat tärpit tapahtumasta, käy kurkkaamassa profiilin linkistä! 🥰💕 . . Sinulla on nyt mahdollisuus voittaa lippu (1kpl) ihanille LAPSIMESSUILLE. Osallistut arvontaan, kun seuraat @susanna_mustajarvi ja tägäät tähän kuvaan kaverisi. Jokainen tägäys on yksi arpa 💕 Arvonta suoritetaan 19.3 klo 18. ONNEA ARVONTAAN! . . 💥 HOX HOX! 💥Myös blogissa on menossa oma arvonta, johon kannattaa käydä osallistumassa ja voit voittaa yhteensä KAKSI lippua messuille! 👉🏼 linkki profiilissa. 💥💯 . . Instagram ei hallitse tai sponsoroi kyseistä arvontaa. . #arvonta #lapsimessut #blogi #blogger #inspiration #voitaliput #vauvafiblogit @vauvalehti @meidanperhelehti

Henkilön Meidän Combo by Susanna (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minulta on usein kysytty, miksi halusin lopettaa fitnessin? Pelkäänkö fitnessurheilun vaikuttaneen lapsen saamiseen? Nämä kysymykset sisältävät erittäin ison aiheen. Ennen kuin vastaan edellä esitettyihin kysymyksiin, haluan jakaa teille vanhoista blogiteksteistä keräämiäni ajatuksia. Haluan kuvata teille sen, miten koukuttava laji fitness on. Koen, että fitness lajina oli todella isossa roolissa elämässäni, ja se on kasvattanut minua paljon. Ilman fitnesstä en olisi nyt se ihminen mikä olen. Myöhemmissä teksteissäni tulen kertomaan myös siitä, miten omat arvoni ovat muuttuneet, ja pelkäsinkö fitnessin aiheuttaneen minulle lapsettomuutta. 

Entisenä päihde- ja mielenterveysammattilaisena tiedän teoriassa ja paljon nähneenä, että elämä tuntuu erittäin helpolta silloin, kun menee niin sanotusti kovaa ja ollaan omassa kuplassa tekemässä itselle mielihyvää tuovia asioita. Nämä asiat alkavat pikku hiljaa muokkautumaan osaksi omaa identiteettiä ja tässä vaiheessa omassa tekemisessä ei nähdä mitään outoa tai huonoa. Oman elämäntavan puolesta puhutaan ja sitä ylistetään. 

Tässä ei ole mitään väärää, sillä niin se ihmismieli vain toimii. Se mikä tuntuu hyvältä ja tuo mielihyvää, tuntuu aluksi juuri oikealta tavalta elää ja tehdä asioita. Ja sitä halutaan vain lisää. Sitä halutaan niin paljon lisää, että jossain kohtaa ilman hyvänolon tuojaa ei pystytä elämään. Jollekin tuo mielihyvän tuoja on alkoholi, sokeri, rasvainen ruoka, toisille huumeet tai uskonto ja kolmansille liikunta.

Fitnessissä mielihyvän tuoja on äärimmäisyyksiin viety itsensä kontrollointi. 

Kriittinen kohta onkin siinä, milloin tekeminen muuttuu projektista normaaliksi elämäksi – niin sanotusti elämäntavaksi. Ei viikonloppuisin juhlivakaan ole vielä alkoholisti, mutta joka päivä juomista harrastava on jo pahasti alkoholiin koukussa.

Siinä kohtaa, kun elämän kontrollointi muuttuu elämäntavaksi, ovat asiat muuttuneet. Mitä enemmän vakuuttelet muille ja itsellesi, että tämä on sitä mitä haluan tai tämä ei tuota minulle mitään ongelmaa, sitä syvemmällä olet koukussa, ja sitä vaikeampaa siitä on päästä irti. En kirjoita aiheesta sen vuoksi, että vihaisin lajia tai katuisin lajin parissa vietettyä aikaani. Lajin piiristä pois jääminen herätti vain ymmärtämään sen, ettei se ole helppoa muuttaa ajatuksiaan kontrolloidusta elämästä vapaaksi, itseään ja kehoaan kuuntelevaksi yksilöksi. Minä toivuin pitkään fitnessistä. En uskaltanut päästää irti elämän kokonaisvaltaisesti kontrolloinnista.

Lajissa voittaminen herätti halua olla vielä parempi. Kuva: Fitness Classic 2015
Lajissa voittaminen herätti halua olla vielä parempi. Kuva: Fitness Classic 2015

Jokainen lajia harrastava, joka joskus haluaa päästä eroon esimerkiksi syömisen kontrolloinnista, tulee törmäämään tähän samaan asiaan. Olen huomannut, että nämä ajatukset ovat yleisiä ja kaikille lajin parissa pyöriville tuttuja juttuja. Mutta haluan painottaa, että näitä asioita ovat pohtineet vain he, jotka ovat kehityksessään siinä kohtaa, että heidän sisällä kuitenkin vielä palaa pieni liekki siitä ”normaalista elämästä”. Minut herätti kohti muutosta halu perustaa perhe. Näistä ei vain helposti puhuta ääneen, sillä pelätään muiden reagointia ja sitä, että olisi jotenkin huono, erikoinen tai epäonnistunut.

Eikö olekin ihmismieli hyvin mielenkiintoinen? Oletko koskaan huomannut kuinka järki sanoo toista, mutta tunteet ja ajatukset vievät tekemään aivan toisin? Muutoksen tekeminen ei ole koskaan helppoa. Vanhasta irti päästäminen on haastavaa! 

Ja vielä painotan, että tämä on minun näkemykseni lajin koukuttavuudesta, eikä sitä ole tietääkseni koskaan tieteellisesti tutkittu. Tosin olisi kyllä erittäin mielenkiintoista, jos joku sellaisen tutkimuksen joskus tekisi. 

by Susanna (rv 26)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

"Haluatko raskaaksi? Lopeta suorittaminen ja löydä tasapaino elämääsi!" – näin minulle kerrottiin

Miksi hakeuduin lapsettomuushoitoihin? – Onneksi tein niin, sillä se kannatti!

Elämäni tuskaisin vuosi – Miksi en tullut raskaaksi?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Hei mahtavaa, olet löytänyt uuteen blogiini – tervetuloa! Blogi syntyi puhtaasta tarpeesta päästä kirjoittamaan ajatuksia ja kokemuksia ylös, sekä käsittelemään omassa elämässä esille nousseita kysymyksiä ja niihin löydettyjä vastauksia. Aiheet tulevat pyörimään naiseuteen ja äitiyteen liittyvissä asioissa. Tulen nostamaan esille myös niitä ajatuksia ja tunteita, joista on usein helpompi vaieta kuin puhua. 

Olen kolmekymppinen, yrittäjän puoliso, joka on valitettavan paljon suorittanut elämää ja halunnut aina saavuttaa paljon – ja mahdollisimman nopeasti, tietysti! Minua on menneinä vuosina voinut kutsua joukkuevoimistelijaksi, Miss Suomi 2008 ensimmäiseksi perintöprinsessaksi sekä fitnessurheilijaksi. Kirjoittelin vuosina 2015-2017 myös omaa fitnessblogia. Nykyisin minua kuvaa parhaiten sanat tasapaino, yrittäjä ja ammattivalmentaja. Laaja kokemusten kirjo maustaa tekstejäni voimakkaasti ja nostaa esille ajankohtaisia asioita. 

Naiseus, lapsettomuus, raskaus ja äitiys – aiheet jotka herättävät paljon tunteita! kuva: Eevi Teittinen
Naiseus, lapsettomuus, raskaus ja äitiys – aiheet jotka herättävät paljon tunteita! kuva: Eevi Teittinen

Niinkin luonnollinen asia kuin äitiys on välillä täynnä suoritteita, paineita, pelkoja sekä turhautumista.

Nykymaailma haastaa naiseutta ja myös äitiyttä monesta suunnasta. Tämä on aihe, joka herättää minussa paljon tunteita. Pääset lukemaan lähiviikkoina teksteissäni lapsettomuudesta ja lapsettomuustesteistä. Lapsettomuuden pelko on asia, joka koskettaa meitä monia monella eri tavalla. Se on myös valitettavan yleistä yhä useammalle meistä äidiksi kasvamisen matkalla. 

Olen koulutukseltani sosionomi (AMK) ja erikoistunut sosiaalipedagogiikkaan ja sen myötä pätevöitynyt myös lastentarhanopettajaksi. Koulutustaustani myötä olen perehtynyt paljon tämän blogin aiheisiin varhaiskasvatuksen, lapsen kehittymisen sekä pedagogiikan näkökulmasta. Lisäksi olen tehnyt töitä raskaana olevien päihdeäitien kanssa. Se on ollut silmiä avaavaa nähdä, kun elämä ei ole täysin valmis äitiyteen. Ja silti kaikki on mahdollista, vaikka lähtökohdat eivät olisikaan parhaat mahdolliset!

Aito ja rehellinen – Meidän Combo. Kuva: Eevi Teittinen
Aito ja rehellinen – Meidän Combo. Kuva: Eevi Teittinen

Tämän blogin tavoitteena on olla rehellinen ja aito.

Maailma tarvitsee aitoutta nyt enemmän kuin koskaan ennen. Äitiys on usein asia, josta on yhtä paljon mielipiteitä kuin on naisiakin. Tarkoitus ei ole kritisoida eikä osoittaa mikä on oikein tai väärin. Tarkoitus on herätellä näkemään asioita mahdollisimman monipuolisesti. Äitiys on meidän kaikkien naisten oikeus ja vapaus, joten kunnioitetaan sitä!

Naiseus ja siihen liittyvät asiat eivät aina ole vain vaaleanpunaisilla pilvillä leijumista. Siihen liittyy paljon mustia pilviä: surua, pelkoa, vihaa ja ärsytystä. Tuetaan siis toinen toisiamme, ja ollaan ystävällisiä ja ymmärtäväisiä. 

Kiitos, että löysit blogini pariin. Toivottavasti viihdyt täällä. <3

by Susanna

 

Ja jos nyt jäit vielä pohtimaan, miksi kirjoitan äitiydestä.. niin kyllä, OLEN RASKAANA!

Aah.. Nyt se on kerrottu vihdoin julkisesti. :) 

 

Pysyt parhaiten mukana seuraamalla: 

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Elämäni tuskaisin vuosi – miksi en tullut raskaaksi?

Miksi hakeuduin lapsettomuushoitoihin? – onneksi tein niin, sillä se kannatti!

Vauvakuume – miten tuon tunteen voi sammuttaa?

 

Kommentit (6)

Vierailija
2/6 | 

Jään todellakin seuraamaan blogiasi! Itse kamppailen tällä hetkellä myös lapsettomuuden kanssa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Toivottavasti pystyn luomaan toivoa, ja vertaistukea. <3 Ja olen todella pahoillani, että joudut kamppailemaan samojen haasteiden kanssa. Mukavaa kuitenkin, että jäät seuraamaan blogiani. Puhuminen ja kirjoittaminen auttaa ainakin itseäni, joten laita vain kommenttia aina, kun siltä tuntuu! <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019

Instagram