Kirjoitukset avainsanalla Vanhemmuus

Äitien välinen keskustelu on usein kiivaimmillaan siinä kohtaa, kun kerrotaan miten kotityöt ja lastenhoito on jaettu kotona. Nyt tuon rehellisesti esille omia ajatuksia siitä, miten mielestäni olisi reilua jakaa asioita kotona. Kerron myös, miten meillä nämä työt on jaettu kahden taloudessa asuvan aikuisen kesken. 

Vanhemmuus ei kuuluisi olla vain pärjäämistä, vaan siitä olisi oikeus myös nauttia!

Olen useasti kuullut sanottavan, että monissa perheissä on asetelma, että kotiin jäävä vanhempi pitää huolta lapsista ja kodista. Jos yhtään rakastaa itseään ja haluaa oikeasti elämästä nauttia, on rehellistä todeta, että kyllä pienen vauvan ja kahden aikuisen taloudessa on hommaa kahdelle. Ja mitä enemmän lapsia, sitä enemmän myös tekemistä. Pelkästään vastasyntyneen vauvan hoitaminen on kokopäivätyötä. Mielestäni koskaan ei ole tyhmää osata pyytää apua ja sanoa ääneen, jos ei pärjää. Vanhemmuus ei kuuluisi olla vain pärjäämistä, vaan siitä olisi oikeus myös nauttia! Mielestäni on tärkeää huomioida se, että kotiin jäävä osapuoli on "töissä" 24/7 ja töissä käyvä usein vain kahdeksan tuntia. On reilua jakaa asioita siis molempien kesken.

Vanhemmuus on tiimityötä, jossa tarvitaan kaikkia osapuolia. Kuva: Johanna Tossavainen
Vanhemmuus on tiimityötä, jossa tarvitaan kaikkia osapuolia. Kuva: Johanna Tossavainen

Meillä mies käy töissä ja minä olen vauvan kanssa kotona. Mies onneksi pystyy tekemään töitä paljon etänä, joten olemme jakaneet kotona tehtävät asiat melko tasaisesti. Minun vastuulla on luonnollisesti imettäminen ja vauvan ruokkiminen. Tällä hetkellä pumppaan lähes päivittäin maitoa pakkaseen, sillä teen myös itse osittain jo töitä. Muutaman kerran viikossa olen pois kotoa muutamasta tunnista kuuteen tuntiin ja silloin mieheni hoitaa vauvaa.

Olemme hoitaneet vauvaa yhdessä – myös yöllä!

Vaipanvaihto on pääosin mieheni vastuulla, silloin kun hän on paikalla. Ensimmäisten kuukausien aikana, kun vaippoja vielä vaihdettiin yöllä, mieheni heräsi joka kerta vaihtamaan vaipan. Mieheni koki, että se on vähintä mitä hän voi tehdä. Hän halusi olla apuna vauvan hoidossa. Toki hänellä on ollut aina vapaus valita tekeekö työt etänä, joten hänellä ei ole ollut pakollisia herätyksiä. Se on helpottanut meidän arkea huomattavasti. Tämä on ollut erittäin toimiva ratkaisu meillä myös siksi, sillä mieheni vaipanvaihtovastuun ansiosta en ole kokenut missään kohtaa katkeruutta miestäni kohtaan. Olemme hoitaneet vauvaa yhdessä – myös yöllä. Voisin kuvitella, että yöllä olisi voinut tulla useasti sellainen olo, että tekisi mieli lyödä halolla toista päähän, jos toinen saa posottaa unia ihan rauhassa, ja itse olisin taistellut yö toisensa perään vastasyntyneen vauvan katkonaisten unien kanssa. Uskoisin, että yöheräily olisi ollut yksinäistä puuhaa, jos emme olisi jakaneet sitä yhdessä. 

Mieheni vaipanvaihtovastuun ansiosta en ole kokenut missään kohtaa katkeruutta miestäni kohtaan.

Kotitöistä mieheni vastuulla on ruoanlaitto. Minä teen pääsääntöisesti loput. Välillä voin pyytää apua esimerkiksi imuroimiseen, mutta koen, että asiat tulee tehtyä ajallaan – ja niinkuin haluan – kun teen ne itse. Pelkästään tuo ruoanlaittaminen auttaa jo todella paljon. Toki välillä myös minä teen ruokaa, jos mieheni ei ole kotona. Kotityöt jäävät helposti kotona olevan hartioille, mutta oikeasti sen ei tarvitsisi mennä niin. Keräsin viime keväänä vinkit kotitöiden jakamiseen. Nyt kannattaa käydä nappaamassa vinkit käyttöön. 

Uskalla pyytää apua ja jakaa vastuuta. Sinun ei tarvitse pärjätä, sinulla on oikeus nauttia! Kuva: Johanna Tossavainen
Uskalla pyytää apua ja jakaa vastuuta. Sinun ei tarvitse pärjätä, sinulla on oikeus nauttia! Kuva: Johanna Tossavainen

Jokainen lapsi ansaitsee hyvinvoivat vanhemmat, joten arvostetaan omaa jaksamista!

Vanhemmuus tuo arkeen paljon uusia asioita, joita on hyvä lähteä heti alusta alkaen jakamaan tasaisesti molempien vanhempien hartioille. Jos jakoa ei tee, tulee yhden ihmisen kapasiteetti ja jaksaminen melko nopeasti vastaan. Ei ole missään nimessä reilua, jos toinen vanhempi joutuu tahtomattaan ottamaan vastuun kaikesta – tai lähes kaikesta. On myös taito jakaa asioita ja luottaa siihen, että toinen vanhemmista osaa myös ihan yhtä hyvin hoitaa asioita ilman neuvoja tai korjauksia. Jos olet mielestäsi huonossa tilanteessa kotitöiden ja vauvan hoidon suhteen, kannattaa asia nostaa mahdollisimman pian pöydälle. Olisi todella tärkeää pitää omasta jaksamisesta huolta. Jokainen lapsi ansaitsee hyvinvoivat vanhemmat, joten arvostetaan meidän omaa jaksamista. 

Miten teillä arjen askareet jakautuvat?

Onko sinusta reilua, että työssäkäyvällä puolisolla on joitain vastuualueita lasten hoidossa, vaikka toinen onkin kotona?

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Onko hyväksyttävää katua vanhemmuutta?

En pärjää yksin! – Tarvitsen muiden tukea ja apua päivittäin

Ärsyttääkö sotku? – 4 vinkkiä välttää turhat kinastelut kotitöistä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Itse oon kahden lapsen kanssa hoitovapaalla ja täytyy sanoa että miehen tullessa kotiin annan ihan mielelläni lastenhoitovastuun miehelleni ja itse hoidan siivouksen/pyykit /ruuanlaiton. Kun päivän enemmän tai vähemmän "taistelee" uhmaikäisen kanssa, kotityöt on ihan kun joogatunnilla olis 😂

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kuulosta tutulta. :) Itsekin nautin kotona puuhastelusta. Se on jotenkin rentouttavaa, kun saa asioita tehtyä. Vauvan kanssa oleminen on pääosin nukuttamista ja syöttämistä, joten kun välillä saa edes hetken tehdä rauhassa kotitöitä, tekee sekin välillä hyvää. :) Mulle ainakin on tärkeintä se, että saa jakaa arjen asioita ja askareita puolison kanssa. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voisitko koskaan kuvitella, että alkaisit katumaan vanhemmuutta? Mitä jos äitiys ei ollutkaan sitä mitä kuvittelit ja alat tuntemaan katumuksen tunteita? Viime viikolla sähköpostiini pamahti vauva.fi artikkeli aiheesta. Olin hämilläni. Aihe synnytti minussa paljon erilaisia tunteita. 

Artikkelin mukaan maailmassa on siis myös äitejä, jotka eivät haluaisi olla äitejä. Eihän sellaista voi kukaan myöntää julkisesti. Siksi yleensä katumusta tuntevat tekevät kaikkensa, ettei kukaan saisi tietää tai huomaisi tätä. Katumusta voi siis todellakin tuntea – ja se pitäisi olla hyväksyttävää. 

Katuvat äidit ovat usein läsnäolevia ja omistautuneita äitejä.

Artikkeli kertoi, että katuvat äidit ovat usein läsnäolevia ja omistautuneita äitejä. Ehkä juuri siksi, etteivät vain paljastuisi. Mutta onko näiden tunteiden ajoittainen tunteminen yleisempää mitä voisi kuvitella? Aloin pohtimaan asiaa. Vanhemmuuteen kuuluu paljon erilaisia tunteita, miksi ei siis myös katumusta? Vaikka olisikin näin, on se liian surullista myöntää. Tulen surulliseksi sekä näiden äitien, mutta etenkin lasten takia. 

Äitiyden katuminen herätti minussa paljon ajatuksia ja tunteita. Kuva: Elisa Honkasalo
Äitiyden katuminen herätti minussa paljon ajatuksia ja tunteita. Kuva: Elisa Honkasalo

Kuvitteletko usein mitä elämä olisi ilman lapsia?

Kuinka moni pystyisi kuvittelemaan vielä elämän ilman lapsia? Tuoreena äitinä luonnollisesti elämä ilman lasta on vielä tuoreessa muistissa. Se, että pystyy kuvittelemaan tuon ajan ei tarkoita sitä, että katuisi nykyhetkeä. Jos kuitenkin sinulla on tapana kaihoisasti muistella menneitä ja nykyhetki ei tunnu hyvältä, kannattaa aina muistaa, että aika kultaa muistot jo lyhyessäkin ajassa. Jos kuitenkin muistelet menneitä, tee se realistisesti ja totuudenmukaisesti. Menneiden muistelu ei pitkässä juoksussa tuo onnellisuutta tähän hetkeen, joten sitä ei kannata liiaksi tehdä. Parempi olisi keskittyä siihen mikä on tässä hetkessä hyvin. 

Elämä ei tuntunut enää merkitykselliseltä ilman lasta.

Minun kohdalla elämä ilman lasta ei enää tuntunut merkitykselliseltä. Luen usein oman tekstini Elämäni tuskaisin vuosi – Miksi en tullut raskaaksi?, jotta muistan millaisessa tunnemyrskyssä ja ahdistuksessa elin ennen lasta. En halua unohtaa sitä tunnetta, kun en vielä tiennyt saavani lasta. Oli pelottavaa ja raastavaa, kun ei tiennyt saisiko koskaan olla äiti. Tunteet – kuten tuska, ahdistus ja orastava halu saada lapsi – unohtuvat usein arjen haasteiden alle. Kun vauva itkee ja on itse väsynyt, tuntuu välillä asiat vaikeilta. Oman entisen elämän muistelu vaaleanpunaisten silmälasien läpi ei kuitenkaan auta tuossa kohtaa. Sellaisesta tavasta kannattaa opetella pois.

Entisen elämän muistelu vaaleanpunaisten silmälasien läpi ei auta vaikeissa elämäntilanteissa.

 

Kuva: Johanna Tossavainen
Kuva: Johanna Tossavainen

Ei elämä vauvan kanssa ole pelkkää juhlaa. Ei tietenkään. Elämään kuuluu sekä positiivisia että negatiivisia tunteita. Se on todellista elämää. Synnytyksen jälkeiset kaksi ensimmäistä viikkoa olivat melkoista tunnemyllerrystä. Silloin kävin läpi paljon erilaisia ajatuksia. Kaikki uusi tuntuu aina aluksi pelottavalta, kunnes uusi muuttuu vanhaksi ja sitä kautta myös tutuksi. Muistan ensimmäisten viikkojen aikana pelästyneeni negatiivisia tunteita. En halunnut tuntea niitä. Enkä todellakaan uskaltanut kertoa tunteista muille. 

Äitiyteni ensimmäisten viikkojen aikana pelästyin negatiivisia tunteita.

Haluan siis tällä tekstillä vain tuoda esille sitä näkökulmaa, että elämässä tulisi osata hyväksyä kaikki tunteet. Vasta sen jälkeen pystyy nauttimaan elämästä kaikissa elämänvaiheissa. Vanhemmuus on aihe joka herättää ehkä eniten tunteita maailmassa. Jos tunteista puhuttaisiin vielä avoimemmin, ei asiat paisuisi niin isoiksi – katumukseen asti.

Toivoisin todella, ettei kenenkään tarvitsisi tuntea katumusta.

Jos kyseessä on vanhemmuus – elämän ihmeellisin ja hienoin lahja – tulisi siitä osata nauttia kaikkine tunteineen! 

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös:

Elämä lapsen syntymän jälkeen on rankkaa – halusimme sitä tai emme!

Tein plussatestin – iloa, onnea, pelkoa ja epäröintiä!

16 tunnin synnytys – näin kaikki eteni!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Lapsen syntymän myötä olemme yhä enemmän puolisoni kanssa pohtineet sosiaalisen median käyttöä ja sitä, miten haluamme lapsemme siellä tuoda esille. Sosiaalinen media on osa meidän arkea tänä päivänä. Ei ole siis itsestäänselvää, miten näihin asioihin pitäisi suhtautua. Jokaisella vanhemmalla on suuri vastuu tehdä päätökset ja arvioida oman lapsen yksityisyyden rajat. 

Vanhemmuus on tuonut tullessaan paljon uusia tunteita, joita en ole ollenkaan osannut edes kuvitella ennen vauvan syntymää. Haluan suojella lastani kaikelta pahalta. Näistä tunteista ja ensimmäisen viikon fiiliksistä, voit käydä lukemassa vauva.fi artikkelissa, josta selviää meidän ensimmäisen viikon pelot ja onnen hetket. 

Haluan suojella lastani kaikelta pahalta. Kuva: Mirjami Liimatainen
Haluan suojella lastani kaikelta pahalta. Kuva: Mirjami Liimatainen

Kuitenkaan pelkästään nämä tunteet eivät ole saaneet minua pohtimaan sosiaalista mediaa kriittisesti, vaan olen myös itse joskus aikaisemmin joutunut kokemaan julkisuuden varjopuolia. Haluan jakaa tarinani nyt teille, jotta ymmärrätte miksi en halua tuoda oman lapseni kasvoja julkisuuteen ja sosiaaliseen mediaan. 

Olen joutunut joskus aikaisemmin kokemaan julkisuuden varjopuolia.

Minut kruunattiin vuonna 2008 Miss Suomen ensimmäiseksi perintöprinsessaksi. Silloin ei vielä ollut sosiaalista mediaa tällaisessa mittakaavassa missä se on nyt, mutta lehdistö kirjoitti paljon misseistä. Tuohon aikaan lähdettiin heti missien julkistamisen jälkeen seuraavana päivänä missiristeilylle ja sieltä Ruotsiin. Olimme siis jonkin aikaa pois kotoa, sillä jo missikiertue itsessään vei muutaman viikon aikaa. 

Miten silläkin hetkellä tuntui siltä, että joku tuijottaisi minua?

Kun vihdoin palasin kotiin Tampereelle, oli tuo julkisuus pienoinen shokki. Asuin vielä vanhempieni luona, sillä olinhan vasta 19-vuotias. Vanhempani olivat matkoilla ja olimme veljeni kanssa kahden isossa omakotitalossa. Ystäväni olivat tulleet meille toivottamaan minut tervetulleeksi. Vietimme illan meillä, ja lopulta ystävät päättivät lähteä vielä jatkamaan juhlia kaupungille. Minä olin niin väsynyt, etten jaksanut lähteä. Jäin makaamaan eteisen lattialle ja pohtimaan kaikkea muutosta, mitä misseys oli tuonut tullessaan. Elämä oli muuttunut täysin. Muistan miettineeni siinä lattialla maatessani, että miten silläkin hetkellä tuntui siltä, että joku tuijottaisi minua. En kuitenkaan sitä sen enempää jäänyt pohtimaan, vaan vaihdoin vaatteet ja menin nukkumaan. 

Kuvassa: Jaana Taanila (vas.), Satu Tuomisto (kesk.) ja minä (oik.)
Kuvassa: Jaana Taanila (vas.), Satu Tuomisto (kesk.) ja minä (oik.)

Seuraavana iltana joku tuntematon mies soitti puhelimeeni ja kysyi missä olen. Ihmettelin kysymystä, ja sanoin olevani Tampereella. Tämän jälkeen hän kysyi milloin olen tulossa kotiin. Pelästyin tätä kysymystä niin, että suljin puhelimen. Ajaessani kotia kohti päässäni pyöri vain kaksi lausetta: Älä mene sinne, se mies on siellä! Soitin veljelleni, ja pyysin häntä tulemaan minua ulos vastaa. Minua pelotti. Saavuttuani kotiin, veljeni oli jo odottamassa ulkona. Laitoimme auton yhdessä talliin. 

Ajaessani kotia kohti päässäni pyöri vain kaksi lausetta: Älä mene sinne, se mies on siellä!

Lähdimme katsomaan, jos näkisimme jotain jälkiä tästä miehestä, joka oli soittanut minulle. Näimme lumessa isot kengänjäljet. Nämä jäljet menivät talomme takapihalle. Lähdimme kiertämään taloa – ja siellä hän oli. Talon takana, suoraan huoneeni ikkunan takana. Meidät nähtyään tämä mies jähmettyi paikoilleen. Oli pimeää ja hän luultavasti kuvitteli pysyvänsä piilossa, jos ei liiku. Veli heitti häntä lumipallolla, ja tämän jälkeen mies lähti juoksemaan, eikä häntä saatu kiinni. Minä menin täysin shokkiin. Itkin ja huusin: Miksi tämä mies on kotini pihalla? Mitä hän halusi minusta?

Miksi tämä mies on kotini pihalla? Mitä hän halusi minusta?

Tästä alkoi monien vuosien kestävä pelko ja ahdistus. En uskaltanut olla kotona yksin. Tarkistin joka ilta sängynalusen. Nukuin huoneeni ovi lukossa. Minua puistatti, sillä tämä mies luultavasti oli katsellut minua edellisenä iltana, kun makasin eteisen lattialla. Ja lopulta myös sen, kun olin vaihtanut vaatteet. Tämä samainen mies soitteli muutaman vuoden ajan silloin tällöin kysyäkseen missä olen. Hänen kengänjäljet myös löytyivät vielä muutamia kertoja talomme takapihalta tämän tapahtuman jälkeenkin. Poliisi ei voinut asialle tehdä mitään, sillä tämä mies olisi pitänyt saada kiinni meidän pihalta, mutta hän ei koskaan kiinni jäänyt. Ahdistelijasta uutisoi vuonna 2009 myös MTV3 uutiset

Voisiko tämä ihminen olla elämässäni yhä? Mitä jos hän on joku tuttuni?

Vielä tänä päivänäkään en tiedä kuka tämä mies oli. Joskus pohdin, voisiko tämä olla joku tuttuni. Voisiko tämä ihminen olla elämässäni yhä? En tiedä, mutta onneksi hän ei enää ole soitellut. Onneksi en enää pelkää. 

Omien kokemusten vuoksi, en halua oman lapseni kasvoja sosiaaliseen mediaan. Kuva: Mirjami Liimatainen
Omien kokemusten vuoksi, en halua oman lapseni kasvoja sosiaaliseen mediaan. Kuva: Mirjami Liimatainen

Tämä tarina on tosi ja haluan sillä muistuttaa, millaisia vaikutuksia medialla voi olla. Maailmassa on ihmisiä, jotka saattavat alkaa kiinnostumaan liikaa sinun elämästä. Vaaroja on monia, joita emme ehkä osaa edes kuvitella. Emme osaa kuvitella niitä ennen kuin ne ovat arkeamme emmekä enää saa elämäämme pois sosiaalisesta mediasta. On siis erittäin tärkeää arvioida hyvin tarkasti, mitä sosiaalisessa mediassa jakaa omasta elämästään. Kaikki ei tarvitse olla julkista. On tärkeää osata pitää oma yksityisyys suojassa. 

Minä olen päättänyt, etten julkisesti jaa oman lapseni kasvokuvia sosiaalisessa mediassa. Haluan suojella oman lapseni yksityisyyttä. Hän on sen ansainnut! 

by Susanna

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Sosiaalinen media on yhä tärkeämpi osa vuorovaikutusta – missä mene yksityisyytesi rajat?

Cybex Cloud Z – liikkuvan perheen turvakaukalo!

16 tunnin synnytys – näin kaikki eteni!

Susanna Mustajärvi piti päiväkirjaa ensimmäisestä viikosta äitinä: "en osannut arvata, miten iso muutos tämä on"

Instagramissa on menossa loistava arvonta yhteistyössä Lekmer.fi kanssa. Käy osallistumassa ja voita 80€ lahjakortti Lekmer.fi verkkokauppaan. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

💫ARVONTA! 💫 Yhteistyössä @lekmer.fi kanssa arvon 80€ arvoisen lahjakortin Lekmerin verkkokauppaan! 😘 .. 💕 Heidän valikoimastaan löydät kaiken tarpeellisen lapsillesi aina sisustuksesta ja leluista erilaisiin tarvikkeisiin ja vaatteisiin. 💥 .. .. Tämä lahjakortti on loistava lahja ystävälle tai itselle. ✨ ONNEA ARVONTAAN! 💕 .. Alla ohjeet osallistumiseen: 1. Seuraa @lekmer.fi sekä @susanna_mustajarvi 2. Tykkää kuvasta 3. Tägää mukaan ystävät, jotka ilahtuvat tämän nähdessään. Jokainen uusi tägäys on yksi uusi arpa sulle! 💕 . Arvonta päättyy perjantaina 19.7 klo 23. Instagram ei sponsoroi tai hallitse kyseistä arvontaa. #arvonta #giveaway #vauvahankinnat #lastenhuone #vauva2019 #kesäkuiset2019 #heinäkuiset2019 #elokuiset2019 #lekmer #baby #vauva #vastasyntynyt #lastenhuoneensisustus #cybex #yhteistyö @lekmer.fi 💕

Henkilön Susanna | Äitien ajanhallinta (@susanna_mustajarvi) jakama julkaisu

 

 

Kommentit (2)

VuodenÄiti
1/2 | 

Huh mikä kokemus sinulla! Erittäin hyvä syy pitää lapsen kasvot pois somesta. No, oikeastaan kaikki syyt ovat siihen ihan yhtä hyviä. Itse en julkaise lasteni kuvia missään, enkä edes ole mikään julkisuuden henkilö. 

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep, oon sun kanssa täysin samaa mieltä. :) Lapset voivat sitten itse myöhemmin päättää miten haluavat somessa näkyä. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Äitiyteen liittyy paljon pelkoja. Kysyin peloista Instagramissa seuraajiltani, ja nyt jaan niihin omia ajatuksiani täällä blogissa. Tänään käsittelen pelkoa, joka liittyy enemmän ensisynnyttäjiin. Lapsen syntymän tuoma elämänmuutos nähdään isona ja rankkana – halusimme sitä tai emme! 

Ensisynnyttäjillä on yksi pelko ylitse muiden, ja se on itsensä menettäminen. Äitiyttä kun markkinoidaan melko negatiivisesti arkisessa puheessa. "Odota vain kun lapsi syntyy.." on tuttu lause ensisynnyttäjälle. Lapsen syntymällä hiukan jopa peloitellaan ja siitä puhutaan isona elämänmuutoksena. Muutoksen suuruutta ei voi edes kuvitella ennen kuin vauva syntyy. Muutokset rinnastetaan siihen, ettei enää ole aikaa itselle. Lapsen jälkeen elämä pyörii lapsen ympärillä. Samalla on peloteltu univelalla ja totaalisella väsymyksellä. "Nukkua kannattaa vielä kun voit". Asioita sanotaan puoliksi vitsillä, ja puoliksi tosissaan. 

"Odota vain kun lapsi syntyy.." on tuttu lause ensisynnyttäjille.

Onko äitiys pelkkää taistelua väsymystä vastaan? Kuva: Katri Haavisto Photography
Onko äitiys pelkkää taistelua väsymystä vastaan? Kuva: Katri Haavisto Photography

Lisäksi äitiys on markkinoitu huonosti myös taloudellisesti. Äidit kertovat taloudellisista haasteista. Tukiin liittyvä keskustelu on kiivasta. "Nauti nyt vielä kun voit" on tuttu lausahdus. Mitä se kertoo meille ensisynnyttäjille?

Mitä, jos jollain vauva-arki ei olekaan rankkaa? Onko silloin tämä äiti päässyt jotenkin helpolla? Mitataanko äitiyttä sillä, kuka on kärsinyt eniten? Vai miksi äitiys ei saisi olla helppoa? Näistähän en itse tiedä vielä mitään. Pohdiskelen ja kummastelen vain. 

Mitataanko äitiyttä sillä, kuka on kärsinyt eniten?

Kirjoitan aiheesta, koska haluan tuoda näkyväksi sen, miltä tämä maailma näyttää meille, joilla ei siitä vielä ole mitään hajua. Elämänmuutos on varmasti suuri. Mutta onko sen pakko olla aina niin rankkaa? Ensisynnyttäjiä pelotellaan ja vauva-arkea manataan taisteluksi, josta vain harva selviää hymyssä suin. Mutta onko se todella sitä? 

Ensisynnyttäjiä pelotellaan ja vauva-arkea manataan taisteluksi, josta vain harva selviää hymyssä suin.

Pohdin kovasti, miltä äitiys näyttäytyy heille, jotka eivät vielä ole äitejä. Kuva: Katri Haavisto Photography
Pohdin kovasti, miltä äitiys näyttäytyy heille, jotka eivät vielä ole äitejä. Kuva: Katri Haavisto Photography

Miltä äitiys näyttäytyy heille, jotka vasta harkitsevat perheen perustamista? Jos äitiydestä puhutaan negatiivisesti, on hyvä ymmärtää mikä vaikutus sillä oikeasti on. Mitä mahtaa pohtia itsenäinen nainen, joka on tehnyt kovasti töitä oman uransa eteen ja nauttii suuresti elämästään? Kannattaako tällaisen naisen edes harkita äitiyttä? Näin pikaisesti ajateltuna ei nuo argumentit äitiydestä ainakaan hirveän houkuttelevia ole. Ja pelko itsensä menettämisestä voi hyvinkin olla aiheellinen.

On ehkä parempi vain uskoa varoittelut ja nukkua varastoon – vielä kun voi!

Mitä voimme siis tehdä? Kannattaako meidän kuunnella varoitteluja? Onko siis järkevintä vain uskoa, että elämä tulee muuttumaan radikaalisti. Ja harvoin se kauhean mahtavaksi muuttuu. On ehkä parempi siis valmistautua väsymykseen, ja nukkua varastoon – vielä kun voi! Aivan kuin tämä olisi edes mahdollista. Pitäisikö jo odottaa tulevaa väsymystä? Koska sieltä se tulee – halusimme tai emme. 

Äitiys kaipaisi brändimuutoksen positiivisempaan suuntaan. Kuva: Katri Haavisto Photography
Äitiys kaipaisi brändimuutoksen positiivisempaan suuntaan. Kuva: Katri Haavisto Photography

Mikä neuvoksi? Haluan itse olla sinisilmäinen tässä asiassa niin kauan kunnes todellisuus minut musertaa. En halua luoda mieleeni kuvitelmia arjesta, joka on yhtä taistelua. En halua uskoa siihen. Onko tämä tyhmää? En tiedä. Mutta käytäntö sen sitten paljastaa.

Äitiys todella kaipaisi brändimuutoksen positiivisempaan suuntaan!

Entä voisiko tässäkin olla apua asenteella? Äitiys todella kaipaisi brändimuutoksen positiivisempaan suuntaan. Vedämmekö puoleemme asioita, joita haluamme nähdä ja mihin uskomme? Haluan uskoa, että rakennamme oman arkemme meidän itsemme näköiseksi. Välillä voi tulla unettomia öitä. Välillä on huonoja päiviä. Mutta lopulta hyviä päiviä on enemmän. Olisiko äitiys erinäköinen, jos puhuisimme enemmän hyvistä asioista äitiyden ympärillä? Haluan uskoa, että lapsi muuttaa elämää suuresti, mutta positiivisella tavalla. 

Ensisynnyttäjänä toivoisin enemmän keskustelua positiivisten elämänmuutosten ympärille. Jokainen äiti on joskus ollut ensisynnyttäjä.

Miltä äitiyden maailma näyttäytyi silloin sinulle?

Miten sinun elämäsi muuttui hyvällä tavalla lapsen syntymän jälkeen?

by Susanna (rv 37)

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Pelot, osa 1: Raskauden tuomat muutokset vartalossa pelottavat!

Miten löydän tasapainon naiseuden ja äitiyden välille? – identiteettikriisi

6 vinkkiä, joiden avulla vauvaa voi auttaa nukkumaan – heti syntymästä alkaen!

Mitä muualla kirjoitetaan aiheesta: 

Voiko näin onnellinen ollakaan? 6 ihaninta asiaa, joita kukaan ei kertonut sinulle vauva-ajasta

Kommentit (28)

Yhdenlainen kokemus
1/28 | 

Moikka,
Silloin kahdeksan vuotta sitten kun sain lapseni elämä todella muuttui. Se muutti minua, arkea ja parisuhdetta sekä hyvässä että pahassa. Ensimmäiset tunteet olivat onnea ja rakkautta kun se pieni ihminen makasi synnytys osastolla vieressäni. Seuraavaksi tuli tunteet siitä että pystynkö tähän. Niin pieni ja hauras lapsi josta minun olisi pidettävä huolta. Vauva ajat olivat rankkoja ja väsymys, hormoni myrskyineen oli kun sumussa olisi kulkenut. Parisuhde kävi läpi myöskin kriisin. Vaikeana pidin myöskin olla päivällä ruokkiva rinta ja illalla seksuaalinen rinta, jos ymmärrät. Oli vaikea löytää tasapaino äidin roolin ja vaimon, seksuaalisen naisen roolin välillä. Lapseni on nyt kahdeksan ja olen sitä mieltä että äitiys on yksi vaikeimmista asioista elämässä. Toisaalta olen ymmärtänyt ettei ole täydellistä äitiä, lasta, oppeja, suhdetta joten voi olla armollisempi itselleen. Kaikesta huolimatta lapsi on parasta kaikkine tunne myrskyineen, mitä voi toivoa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Moikka! Ihana kuulla. Äitiydessä on niin paljon hyvää kuin on huonoakin. Niinkuin kaikessa. On kiva kuulla myös hyviä asioita <3 Voin hyvin jo kuvitella tuon ristiriidan seksuaalisen naiseuden ja äitiyden välillä. Olemme siitä jo puhuneetkin, ja siihen pitää osata varautua. Onko mitään vinkkejä siihen? 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Siiri2017
2/28 | 

Totta hemmetissä elämä muuttuu lapsen myötä,mutta eikö niitä siksi juuri hankita? Että elämä muuttuisi ;) Itselle oman kehon ja oman ajan vähentyminen ei tullut yllätyksenä, koska osasin sitä odottaa. Enemmän yllätyksenä tuli se muutos jonka lapsi toi tullessaan omaan ajatusmaailmaan. Ensi sekunneista lähtien sitä ajattelin vain ja ainoastaan tuon pienen ihmisen haluja ja tarpeita. Ja suoraan sanoen, se oli ihanaa! Huolehtia toisesta joka ei muuta voinut kuin luottaa siihen, että kyllä noi porukat tän homman osaa <3 Ja niinhän me osaltaankin. Ei ehkä täysin tyylipuhtaasti koko ajan,mutta omalla tavallamme, sellaisella joka sopii just meille.

Itse kielsin lähipiirini aisia kertomasta omista synnytyksistään ellei kyse ollut positiivisista asioista. Tämä siksi,että tiesin jokaisen synnytyksen olevan erilainen enkä halunnut sekoittaa omiin ajatuksiini kenenkään vanhoja traumoja. Halusin vain uskoa, että hyvin se menee tavalla tai toiselle. Ja kun sen aika vihdoin tuli oloni pysyi rauhallisena koko ajan :)

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep, olen samaa mieltä. Silloin kun perhettä lähdetään perustamaan, siinä on taustalla ajatus, että haluaa mennä elämässään eteenpäin. Silloin on valmis muutoksiin. 

Ihana kun kerrot, että suurin muutos johon et osannut varautua oli se ajatusmaailma, mikä muuttui heti lapsen syntymän jälkeen. Odotan tuota todella. Se, että on elänyt reilu 30 vuotta itsekästä elämää on kasvattanut siihen, että on vihdoin todellakin valmis siihen, että elämässä on muutakin sisältöä. <3 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Jenni Martikainen
3/28 | 

Voi, juuri näin. Yhteiskunnassa täytyy tapahtua suuret muutokset, jotta Äitiyttä, Naiseutta, elämän jatkumista arvostettaisiin sille kuuluvalla arvolla.

Äitiys, uuden luominen ja hoivaaminen on Naisen Voima, se on vahvaa rakkaudellista Äitiyden energiaa. Ilman sitä ei ole elämää, ilman sitä ihmiset voi pahoin.

Koko Naiskulttuurin, yhteisökulttuurin pitäisi muuttua. Äidit tarvitsevat apua yhteisöltään pikkulapsi aikana talouden hoidossa. Kun kaikki tämä on unohdettu ja vielä tuotu "paine" että äidin tulisi lähteä töihin, on selvää että se voi tuntua haastelliselta. Mutta ei niin ole tarkoitettu, että ihmiset selviäisi yksin. Nykymaailma on näiltä osin todella hukassa.

Jos haluat tehdä yhteistyötä, Laita viestiä. Annan sydämeni tälle asialle, Äitiydelle. Sydämeni pohjasta kiitän jokaista, joka antaa maailmaan uutta elämää.

Satu - Tsajut
4/28 | 

Sain esikoiseni teininä. Koin silloin, että muutos oli helppo. Minulla ei ollut ollut "vapaata elämää" enkä ollut itsellinen ihminen. Olin elänyt elämää, jossa piti huomioida muu perhe ja jossa ei saanut mennä ja tulla vapaasti oman mielensä mukaan. Muutos oli helppo. Näin asia ei ehkä olisi ollut, jos olisin siirtynyt äitiyteen aikuisuuden erilaisesta maailmasta.

Näihin varoitteluihin en ole törmännyt iltatähtiämme odottaessa. Ehkä ne ovat tietyn porukan juttu tai sitten säästyin niiltä kun lähdin toiselle kierrokselle.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Ihana, että olet selvinnyt pelotteluilta. Luulen, että siihen on varmasti osaltaan vaikuttanut se, että olit jo kokenut äiti, jolloin ehkä silloin ihmiset eivät koe tarvetta neuvoa. Tosin olen myös ihminen, joka kyselee hirveästi, joten ehkä myös osittain itse aiheutan sen, että minua helposti neuvotaan ja tässä kohtaa myös pelotellaan omilla asenteilla. :) 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Karhusola
5/28 | 

Muistan silloin, kun esikoinen syntyi vuonna 2016, että kyllähän siitä äitiydestä peloiteltiin. Mutta vielä enemmän peloiteltiin silloin, kun kerroimme saavamme toisen lapsen. "Se on niin rankkaa kahden kanssa, ei todellakaan mene siinä missä yksikin. Voit heittää hyvästit omalle ajalle" jne. Meillä on mennyt kahden lapsen kanssa oikein hyvin, toki välillä on raskasta, mutta hyvällä tukiverkolla ja apukäsillä kyllä jaksaa :)

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Jep, voin vaan kuvitella. Ehkä sulla meni liian hyvin, ja sen vuoksi koettiin, että "kyllä sinä sitten huomaat kuinka rankkaa on kahden kanssa". Luulen, että nuo asenteet on tosi syvällä. Olisi ihanaa kun kaikki vain näkisivät asiat hieman kevyemmin, jolloin se vauva-arkikin olisi varmasti hieman helpompaa ja mukavempaa. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

HappyMum
6/28 | 

Minulla on 3 lasta, olen saanut esikoisen 25-vuotiaana, keskimmäisen 28-vuotiaana ja iltatähteni syntyi ollessani 34-vuotias. Kaikista helpointa äitiys on ollut esikoisen kanssa, muutos perhe-elämään oli helppo ja en ollut väsynyt.En kaivannut omaa aikaa, vauva oli suurin haaveeni. vauvan kanssa oli helppo mennä ja tulla. Kahden pienen kanssa oli vähän kuin olisi välillä sirkuksessa ollut ja jo raskaus aikana törmäsin kommentteihin että elämä tulee muuttumaan totaalisesti kun toinen lapsi syntyy. Kolmannen lapsen raskaudessa isot lapset olivat niin mukana ja odottivat vauvaa hurjasti. Vaikeinta itselle on ollut se että kun vauva-aikaa monesti pelotellaan niin itselle jokaisen lapseni uhma-ikä on ollut haastavaa ja siitä harvemmin puhutaan tosiaan että
Monelle ensisynnyttäjelle esikoisen vauva-aika saattaa olla mahtavaa rakkaus kuplaa ja kaikki menee kivasti.
Itse olen kolmikostani äärettömän kiitollinen mutta ihanaa opettelua äitiys on 13vuoden jälkeenin. Onnellista loppu raskautta sinulle!

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Ihana kuulla ja kiitos kun jaoit kokemuksesi. :) <3 Äitiys on varmasti jatkuvasti uuden oppimista ja epämukavuusalueella olemista. Valintoja pitää tehdä, vaikka ei aina tiedä mikä olisi oikein. Mutta onneksi äitinä ei tarvitse olla täydellinen. <3 Kiitos. Hoo-hetki lähenee ja jännitys tiivistyy. Vielä kun ei yhtään tiedä mitä kaikkea on edessä päin. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Maarit Silta
7/28 | 

Näin hieman yli vuosi äitinä, on todettava, että raskasta on ollut. Kun tukiverkosto on olematon, on kyllä saanut omalle ajalle sanoa hyvästit. Se harmittaa ja on pakko miettiä, että hankkiiko toista lasta.

Lisäksi omat vaikeuden toi yllättävä asia - en tiennyt, että minulla on jonkin sortin trauma lapsen itkusta. Itku on edelleen ahdistavaa enkä siitä ole oikein osannut kellekään puhua. Paljon siis yllättävänkin tapahtunut, mutta kyllä se pieni tuhisija on sen arvoinen!

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Voi ei, traumat voi tulla kyllä yllättävistä asioista esille. Ja uskon myös, että tukiverkolla on iso rooli vauva-arjessa. Muista, että aina ei tarvitse pärjätä yksin. On olemassa lapsiperheitä tukevia ulkopuolisia tahoja, jos alkaa tuntua liian rankalta. Mutta ihanaa, että silti ajattelet, että pieni tuhisija on kaiken tämän arvoista. <3 Se on tärkeintä. Ja sinä olet tärkeä lapsellesi, joten oma jaksaminen on tärkeää myös laittaa prioriteeteissa korkealle! Ihan super paljon tsemppiä sinne! <3 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
8/28 | 

Nyt yksi vuosi äitiyttä takana ja jotenkin voin samaistua tekstiisi "vuoden takaisena itsenäni". Muistan miten pohdin ihan noita samoja juttuja ja ärsytti se kaikki negatiivisuus äitiyden ympärillä. Näin vuoden jälkeen voin todeta, etten vain silloin yhtään ymmärtänyt koko äitiyttä, sitä elämänmuutoksen laajuutta, niitä lukemattomia tunteita, miten paljon ja miten ristiriitaisia ne voivatkaan olla keskenään. Koen ettö vauvavuosi on ollut parasta, mutta myös ehdottomasti rankinta tähän astisessa elämässä. Vuosi josta en vaihtaisi mitään pois, mutta joka on samalla ollut ajoittain eniten perseestä koskaan. Se on todella ristiriitaista ja vasta nyt sen ymmärtää, ei voi oikein verrata mihinkään muuhun elämäntapahtumaan. Jokainen kokee sen elämänmuutoksen eri tavalla ja samalla siihen on todella vaikea valmistautua pahemmin, koska siihen liittyy niin paljon tekijöitä joista ei voi etukäteen tietää. Esim itse koin elämänmuutoksen rankkana, vaikka meidän ihana neiti olikin ns helppo vauva kaikin puolin. Koen että varmasti nauttisin enemmän toisen lapsen vauva-ajasta nyt kun se elämänmuutos on jo tapahtunut. Vuoteen on kaikkiaan mahtunut niin paljon enemmän kuin ikinä olisin voinut kuvitella ja olen kiitollinen että olen saanut kokea jotain näin "isoa".

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kuulostaa oikein järkevältä, ja noin se varmasti meneekin. Sitä haluaa jotenkin vielä suojella itseään kaikelta muutokselta, vaikka sen hyvin tietää että ne muutokset kyllä tulevat. Ehkä ihmismieli toimii näin automaattisesti, vaikka alitajunta olisikin valmis muutokseen. Epävarmuus on myös epämukavaa ja koska nyt en voi tietää yhtään mitä oikeasti on tulossa, herättää myös se paljon tunteita. 

Mutta tiedän, että vauva on kaiken tämän arvoista. Tätä olen pitkään halunnut. Ja sen vuoksi kaikki pelottelutkin tuntuu inhottavilta, koska koen, että kukaan ei voi oikeasti tietää miten asiat lopulta menee. Sitä haluaa tavallaan suojella omaa unelmaa. :) <3 Kiva kun laitoit kommentin. Nämä auttaa paljon, sillä tulevaisuus jännittää. Ja se on täysin luonnollista tässä kohtaa. :) Ihanaa arkea sinne yksivuotiaan kanssa! <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vive
9/28 | 

Ihanaahan elämä lasten kanssa on. Ei kai muuten olisi niin paljon useamman lapsen äitejä, jos se olisi kamalaa ;) Lasta suunnitellessa ja odottaessa on hyvin aikaa sopeutua muutokseen, jolloin pitääkin huolehtia lapsesta 24/7, vaikka onneksi monilla muillakin kuin minulla on tukiverkkoja, että itsellekin jää aikaa. Tietenkään ei ikinä tiedä, kuinka vaatelias vauveli syntyy ja kuinka paljon on ongelmia esim. imettämisessä, vauvan kasvussa, masuongelmissa ym, jotka varmasti väsyttävät ja stressaavat. Meillä kaikki on mennyt aina hyvin, vaikka lapset eivät ole hirveän hyviä yönukkujia olleet ja ensimmäisen kanssa huomattiin unikoulujen jälkeen, ettei yösyötöillä ollut mitään merkitystä nukkumiseen. Mutta toisaalta ei ole mitenkään harvinaista, että alle 1-vuotiaan yö on vain 5 tuntia, jonka jälkeen masu jo kurnii. Toki tuonkin heräämisen jälkeen yleensä nukahdetaan uudelleen. En kuitenkaan kokenut väsymystä esikoisen kanssa, koska silloin nukuimme yleensä yhdessä päikkäreitäkin. Nautimme vain päivittäin lapsiperheille järjestetystä toiminnasta leikkipuistoissa, seurakunnalla ja yhdistyksissä, joissa oli seuraa ja tekemistä lapselle ja vanhemmille. Toisen kanssa väsymystä oli enemmän, koska harvoin sain pojat nukkumaan samaan aikaan päikkäreitä, joten toisen kanssa en jaksanut osallistua niin paljon aktiviteetteihin silloin, kun esikoinen oli 3 kertaa viikossa päiväkodissa. Aktiivinen elo jäi monasti siis vain molempien lasten kanssa temmeltämiseen. Näin taitaa käydä kolmannenkin saapuessa kesällä, varsinkin kun olemme ryhtyneet maalaisiksi ja kaikki palvelut ovat kauempana eivätkä muutenkaan niin monipuolisia kuin Helsingissä. Mutta levollisin mielin odotan taas tulevaa, sillä perhe-elämä on parasta <3 

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiitos kokemustesi jakamisesta. Siitä huokui luottamus ja rauha. Ja sitä lukiessa tuli itsellekin tosi rauhallinen olo. Haluan itsekin uskoa siihen, että itsekin sopeutuu jokaiseen tilanteeseen. Yleensäkin elämässä minun on helppo sopeutua, kun vain saan aikaa. Väsymyksenkin kokeminen on jokaiselle hyvin yksilöllistä. Ja toki se, että kuinka osaa nukahtaa on sitten päivä tai yö. Onneksi olen tottunut ottamaan päiväunia, joten ehkä sekin menee helpommin, kun siihen on jo itsekin ennalta tottunut. 

Ihanaa, teille tulee siis kolmas. Oikein paljon tsemppiä viimeisiin kuukausiin. Maalla on varmasti ihanaa, vaikka palvelut ovatkin kauempana. Mukavaa viikonloppua sinne! <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Marjut
10/28 | 

Silloin, kun odotin esikoista reilu kymmenen vuotta sitten, ei juurikaan puhuttu negatiiviseen sävyyn vanhemmuudesta. Silloin itse kuulin enimmäkseen vain positiivisia asioita, mutta silloin olisin kaivannut enemmän vertaistukea myös huonompiin ja heikompiin hetkiin.  Vanhemmuus on kuitenkin elämäni suurin ja mahtavin asia. Haasteita on varmasti aina, mutta ei se ole mitään verrattuna siihen kuinka paljon hyvää se elämääni on tuonut. 

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Tuota myös mietin yhdessä kohtaa, että tilanne on voinut olla aikaisemmin just päinvastainen ja sen vuoksi koetaan, että halutaan tuoda realistinen kuva vauva-arjesta esille. Yleensä kun asiat menee ääripäästä toiseen. Nyt taidetaan olla sitten siellä toisessa ääripäässä. 

Odotan innolla vauva-arkea ja kaikkea siihen liittyvää! On ne sitten negatiivisia tai positiivisia, on se jotain sellaista mitä on pitkään kaivannut. Ihanaa viikonloppua sinne! Kiva kun laitoit kommenttia. Näistä on niin paljon apua, kun ei voi yhtään tietää mitä tulevaisuudessa onkaan edessä. :)

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija19
11/28 | 

Moikka, esikoiseni syntyi viime joulukuussa. Raskaana ollessani olin aika peloissani ja uskon, että tuo pelko johtui kaikesta siitä mitä "tiesin" äitiydestä etukäteen. Nyt vauvani on kohta puoli vuotias ja olen onnellisempi kuin koskaan! Väsyneitä päiviä ja öitä tulee ja parisuhde on tietysti koetuksella, mutta mielestäni oma asenne ratkaisee hyvin paljon. Tämä on siis oma kokemukseni ja eroaa aika paljon siitä mitä nuo pelot minulle kertoivat raskaana ollessani. Luulin, että kadotan itseni tämän uuden elämän myötä, mutta olen ihan se sama nainen kun ennenkin, vaikkakin itsevarmempi, rohkeampi, päättäväisempi ja vastuullisempi. Olen motivoituneempi kuin koskaan aiemmin. On mahtavaa olla äiti!

Vierailija
12/28 | 

Kaikista eniten vauvavuodessa järkytyin siitä, miten niin ihana asia kuin yhteinen lapsi voi tuoda parisuhteeseen niin paljon rumia asioita ja tunteita. Kateutta, katkeruutta, pettymystä ja raivoa. Kilpailua siitä kenen työ ja palautuminen on tärkeämpää. Jatkuvaa mielensä pahoittamista ja vaikenemista siitä, mitä oikeasti haluaisi sanoa, kun kumpikin on niin herkillä kaikelle kyseenalaistamiselle ja arvostelulle. Kun kumpikin koko ajan vain yrittää parhaansa.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Tuosta olemme tosi paljon puhuneet mieheni kanssa, koska meillä on samanlaisia kokemuksia lähipiiristä. Olemme paljon pohtineet, että onkohan asiasta puhuttu ennen lapsen tuloa, että mitä tunteita se voi herättää toisessa? Onkohan molemmat olleet yhtä motivoituneita lapsen tuloon ja perheen perustamiseen? Tosi kurja kuulla, että tällaisia asioita vauva-arki on tuonut tullessaan. Toivottavasti haasteista huolimatta vielä pääsette kaiken tuon yli ja löydätte yhteisen sävelen. Ootte tiimi, joka kamppailee samassa veneessä. Sillä kuten itsekin kirjoitit, molemmat yrittää parhaansa. Ja se riittää. Tärkeää on huomata ne hyvät asiat myös toisen teoissa. Väsymys tosin varmasti tekee osansa tuossa kaikessa ja tässä kohtaa voin vain arvailla. 

Kiitos kun jaoit kokemuksesi! Näistä on hyvä puhua. Jo yleensä asian ylös kirjoittaminen voi avata asiaa sen verran, että asiat alkavatkin pikku hiljaa helpottamaan. 

Ihan hirmuisesti tsemppiä sinne! <3

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Vierailija
13/28 | 

Ei niistä turhaan puhuta, ja mielestäni pitäisi puhua enemmän. Että mitä se oikeasti on kun saat yöllä vain muutaman tunnin yöllä monta viikkoa perä jälkeen. Ja jos vauva on itkuinen, Koliikki, allergiat, refluksi mitä näitä nyt on. Ja tuo "nuku vielä kun voit" voiko hassumpaa kuulla. Eihän se auta vaikka oisit nukkunut prinsessan unta viimesen vuoden jos se vauva valvoo ihan kaikki yöt.

Susanna Mustajärvi
Liittynyt10.1.2019

Kiitos kun laitoit kommenttia. On kyllä tärkeää, että asioista uskalletaan puhua realistisesti, koska ei totuuden kiillottelukaan palvele ketään. 

Oma kokemukseni kuitenkin on se, että äitiydestä puhutaan paljon vain negatiivista. Harvoin asiat ovat yksiselitteisiä. Sen vuoksi on tärkeää tuoda kaikkia näkökulmia esille. Kaikilla lapsilla ei ole kuitenkaan koliikkia. Sitä esiintyy 10% lapsista, joten on myös tuo 90%, joista olisi mukava kuulla. Koskaanhan emme tiedä millainen lapsi syntyy, mutta olisi tosi kiva saada realistinen kuva vauva-arjesta. Myös niiden positiivisten asioiden kannalta.

Ja tuo on niin totta. Unta kun ei voi nukkua varastoon. Ja uni on todella tärkeä asia meidän hyvinvoinnin kannalta, joten on ihan uskomatonta, jos menee muutamakin vuosi siihen, ettei juurikaan nuku. 

Susanna Mustajärvi /Meidän Combo by Susanna

Elina // Vauhtihirmun elämää
14/28 | 

Ennen lasta en tiennyt, että voisin rakastaa jotakin niin suuresti; se on ehkä se suurin. Me kuulumme niihin, joiden vauva-aika on ollut raskasta. Toisinaan todella raskasta. Mutta hiljalleen helpottaa kun lapsella lähestyy 4 vuoden ikä :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019