Kirjoitukset avainsanalla isyys

Isien kohtaaminen neuvoloissa on viime viikkojen aikana ollut puheenaiheena. Myös Vauva.fi bloggaaja Koti-iskä88 kirjoitti Miten puhua isälle neuvolassa -oppaan. "Parituhatta ammattilaista koulutetaan nyt huomioimaan isät paremmin", kertoo Ylen uutinen. Mielestäni tämä on erittäin tervetullutta keskustelua, sillä kohtaamisessa on todellakin puutteita, joihin olisi hyvä saada parannusta. Ja haluankin nyt jakaa omia kokemuksia ensimmäisistä käynneistäni äitiysneuvolassa. 

Isien asema ei ole helppo raskauden aikana. On suurena vaarana, että he kokevat ulkopuolisuutta. Ja se on täysin inhimillistä, sillä koko systeemi tukee raskaana olevaa – miehet jäävät sivummalle. Kirjoitin aikaisemmin omia kokemuksiani siitä, miten tulevaa isää voisi tukea tulevaan isyyteen. Ja mielestäni tähän asiaan tulisi kiinnittää jatkuvasti enemmän huomiota.  

Jos itse olisin isä, haluaisin tasavertaista kohtelua kaikkialla, missä syntyvään lapseeni liittyviä asioita käydään läpi. 

Minulle on ollut heti alusta alkaen tärkeää se, että olen perustamassa perhettä, en vain saamassa lasta. Tämän vuoksi koen, että koko perheen kannalta olisi erittäin tärkeää, että molemmat vanhemmat kokisivat elämänmuutoksen yhteiseksi projektiksi – jo heti siitä lähtien, kun lasta aletaan toivomaan. Mieheni rooli raskauden aikana on ollut erittäin tärkeä. Me olemme yhdessä perustamassa perhettä, ja sen vuoksi mieheni onkin ollut jokaisella neuvolakäynnillä mukana. Valitettavasti tämä ei ole mahdollista kaikkien kohdalla, esimerkiksi työtilanteiden vuoksi. Tiedän siis olevani onnekas!

Meillä oli tällä viikolla neuvolassa laaja terveystarkastus. Oli hienoa, kun saimme tuohon tarkastukseen molempien nimillä olevan kutsun. Mutta todellisuudessa käynti ei juuri kuitenkaan poikennut aikaisemmista. Kävimme toki käynnillä hieman enemmän perheemme kokonaistilannetta läpi. Valitettavasti kuitenkin neuvolakäynnit ovat hyvin paljon sitä, että hoitaja puhuu minulle ja mieheni istuu vieressä. Tosin mieheni on hyvin puhelias, joten hän kyllä osaa ottaa oman paikkansa.  

Jos mieheni ei itse lisäilisi väleihin omia ajatuksia, ei neuvolassa hänellä olisi mitään tekemistä.

On hiukan surullista, että häneltä ei yleisesti ottaen kysytä mitään. Voisin kuvitella omalla kohdallani, että käynneillä olisi varmasti melko tylsää vain istua ja kuunnella. Olen erittäin onnellinen, että hän kuitenkin edelleen haluaa tulla mukaani. Ja tästä syystä toivoisin, että hän saisi kokea myös neuvolassa olevansa erittäin tärkeä osa meidän tulevaa perhettä. Lähdin pohtimaan, miten neuvolakäyntejä voisi kehittää isille ystävällisemmäksi.

Tässä siis minun ehdotuksia:

  1. On ollut kiva, että meillä hoitajat ovat aina huomioineet mieheni läsnäolon tervehtimällä.
  2. Käynnin alussa olisi hyvä kysyä molempien vanhempien kuulumisia. 
  3. Olemme monesti kuulleet kuinka isiä näkyy vähemmän neuvolassa. Ihan joka kerta ei ole kuitenkaan kiva kuulla ihmetystä siitä, että myös isä on mukana. Tuo ihmettely voi joillakin aiheuttaa heti alkujaan ulkopuolisuuden ja erilaisuuden tunnetta.
  4. Raskauden etenemisestä ja tapahtuneista muutoksista voi olla isällä joitain sellaisia huomioita, joita äiti ei ole osannut huomioida. Joten näistä olisi hyvä kysyä myös isältä.
  5. Raskauteen liittyvistä asioista keskusteltaessa katsekontaktia voisi ottaa molempiin vanhempiin. Kysymyksiä voisi esittää molemmille vanhemmille. 
  6. Vatsassa kasvavan vauvan sykkeitä kuunneltaessa, voisiko isää osallistaa jotenkin?
  7. Käynnin lopuksi myös isältä voisi kysyä onko hänelle herännyt mitään kysyttävää. 

Vaikka neuvolajärjestelmässä on vielä puutteita, ei se poista meidän vanhempien vastuuta ja asenteen merkitystä. Mielestäni jo pelkästään se, että mieheni on mukana käynneillä, tukee kohti isyyttä. On hienoa, että hän pysyy jatkuvasti kärryillä mitä milloinkin tapahtuu. Olen onnellinen, että meillä neuvolakäynti tarkoittaa automaattisesti molempien sitoutumista käyntiin. Neuvolakäynnit ovat tärkeitä meille molemmille. Mielestäni myös se, että isä on näkemässä mitä neuvolassa tapahtuu on tärkeää. Se on osa prosessia ja siinä mukana elämistä. 

Isän merkityksen korostaminen kaikissa lapseen liittyvissä asioissa olisi tärkeää.

Ehkä myös sen jälkeen asenne neuvolakäynteihin voisi muuttua, ja sinne pääsääntöisesti tulisikin molemmat vanhemmat? 

by Susanna (rv 24)

 

Pysyt parhaiten mukana seuraamalla: 

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Onko tuleva isä jäänyt raskaudessa ulkopuoliseksi? – 10 vinkkiä, miten tulevaa isää voi tukea kohti isyyttä

Miksi hakeuduin lapsettomuushoitoihin? – onneksi tein niin, sillä se kannatti!

Uupumus on jättänyt syvät jäljet – palaudunko ennalleni enää koskaan?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naisille raskaus konkretisoituu päivä päivältä enemmän mitä lähempänä lapsen syntymä on. Jokainen raskausoire valmistelee naista kohti äitiyttä, ja nainen on hyvin tiiviisti osa prosessia. Samaa ei voi kuitenkaan sanoa miehestä! Mies voi joissain tapauksissa jäädä hyvinkin ulkopuoliseksi, jollei raskaana oleva ota häntä mukaan raskauteen ja siihen liittyviin asioihin. Joskus tämä ulkopuolisuuden tunne voi tulla, vaikka asioita tehtäisiinkin yhdessä. Tämä on siis asia, joka kannattaa käydä yhdessä läpi. Millaista huomiota kumpikin toivoisi toiselta?

Miten miehet kasvavat isyyteen, kun heille ei suoranaisesti tapahdu naisten tavoin samanlaisia konkreettisia muutoksia? 

Miten siis tulevaa isä voisi saada vielä lähemmäksi kasvavaa sikiötä?

Siinä meillä tehtävä. Olen kerännyt omassa raskaudessa hyväksi havaittuja vinkkejä isän osallistamiseen.

1. Tehkää raskaustesti yhdessä. 

Kuten aikaisemmin kerroin lapsettomuutta käsittelevässä tekstissäni, halusin pelkän lapsen sijaan kokonaisen perheen. Minulle perhe tuossa kohtaa tarkoitti äitiä, isää ja yhteistä lasta. Ja tämän vuoksi jo raskauden ja lapsen suunnittelun alusta alkaen toin tuota ajatusta hyvin vahvasti esille. Sen vuoksi olen ollut alusta alkaen hyvin tarkka siinä, että olemme molemmat yhtä paljon tässä asiassa mukana. Tämä on meidän yhteinen, elämän mittainen projekti ja molemmille yhtä tärkeä. Kaikki mitä lapseen ja raskauteen liittyy, olemme tähän asti tehneet yhdessä. Uskon vahvasti, että se on lujittanut myös mieheni suhdetta syntyvään lapseen. 

2. Kertokaa yhdessä raskaudesta ystäville ja tuttaville. 

Raskaudesta kertominen on hyvin jännittävää. Vaikka olimme raskautta jo jonkin aikaa toivoneet, ei sen kertominen ollut helppoa. Se jännitti. Miten muut ottavat uutisen vastaan? Millaisia tunteita se herättää minussa ja muissa? Hyvin tunteellisia ne hetket olivat, joten oli erittäin ihanaa jakaa ne yhdessä mieheni kanssa.

3. Kerro omasta olostasi, muutoksista ja ajatuksista.

Jatkuvat muutokset omassa kropassa ja mielessä pistää hämilleen varmasti jokaisen odottajan. Raskaana oleva käy paljon asioita läpi omassa päässään. Sitä mukaa, kun oma vartalo alkaa muuttumaan, ei se enää tunnu välttämättä omalta. Kehossa tapahtuu paljon myös positiivista. Puhu ja kerro niistä puolisollesi. Häntä varmasti kiinnostaa mitä kaikkea käyt läpi. Eläkää niitä tunteita ja ajatuksia yhdessä. 

4. Ota miehesi mahdollisuuksien mukaan neuvola- ja ultrakäynneille.

Kerro kuinka tärkeää hänen läsnäolo on sinulle. Neuvolakäynneillä tutkitaan pääosin äitiä, mutta on todella hyödyllistä, jos myös tuleva isä pääsee käynneille mukaan. Neuvolassa käydään vauvaan ja raskauteen liittyviä asioita läpi, joten on hyvä, jos molemmat ovat paikalla. Siellä saa myös paljon ohjeita, joita on hyvä molempien olla kuuntelemassa. 

5. Käykää yhdessä läpi vauvan kehitystä viikko viikolta. 

On olemassa erittäin hyviä appeja, joissa joka raskausviikko kerrotaan hyvinkin tarkasti mitä kehossa milloinkin tapahtuu. Lukekaa näitä yhdessä ja tehkää siitä tapa. Meillä on toiminut se hyvin, että viikon vaihtuessa luen ääneen illalla ennen nukkumaan menoa tulevaa viikkoa läpi. Näin me molemmat olemme perillä sikiön sen hetkisestä kehitysvaiheesta. 

6. Läheisyys on yhtä tärkeää raskaana olevalle, kuin tulevalle isällekin. 

Hellikää, halikaa ja silitelkää! Muistakaa pitää huolta parisuhteestanne. Te olette tiimi, ja teidän rakkaus on koko perheen ydin. Pitäkää siis huolta toisistanne. Älkää missään nimessä alkako pitää toista itsestäänselvyytenä. 

7. Keksikää masuasukille jokin nimi, ja alkakaa puhumaan hänestä persoonana osana teidän tiimiä.

Rakentakaa omaa liimaa välillänne, ja puhukaa uudesta tiimiläisestä ja hänen tulostaan. 

8. Kosketelkaa ja silitelkää masua yhdessä.

Tämä tulee ajankohtaiseksi viimeistään siinä kohtaa, kun alat tuntemaan vauvan potkut mahassasi. Tällöin myös tuleva isää saa ensimmäisiä kosketuksia syntyvään lapseen. Ennen tätä voitte kuitenkin yhdessä esimerkiksi rasvailla kasvavaa masua ja pitää sitä hyvänä. Kaikki kosketus ja hellyys tekee hyvää myös kasvavalle sikiölle!

9. Puhukaa yhdessä vatsalle. 

Noin raskauden puolessa välissä sikiö alkaa kuulemaan kohdun ulkopuolisia ääniä. Viimeistään silloin lapselle kannattaa alkaa puhelemaan. Näin sikiö oppii omien vanhempiensa ääniä ja myös isä saa kokea yhteenkuuluvuutta syntyvään lapseen.

10. Menkää yhdessä vauvatarvikeostoksille.

Tätä en ole itseasiassa vielä itse kokeillut, koska olemme hyvin minimalistisia, emmekä pidä tavaroiden haalimisesta. Tämän vuoksi emme myöskään kumpikaan nauti shoppailusta. Kuitenkin jossain kohtaa – kun aika on kypsä – on tämäkin yksi tärkeä prosessi käydä yhdessä läpi. Mitä kaikkea tarvitsemme uudelle perheenjäsenelle? Mitä emme tarvitse? 

 

Onko sinulla jotain hyviä vinkkejä mielessä? 

by Susanna (rv 22)

 

Pysyt parhaiten mukana seuraamalla:

IG: @susanna_mustajarvi

FB: @meidancombo

Lue myös: 

Voiko rakenneultra paljastaa meille jotain, johon emme olekaan valmiita?

Miksi hakeuduin lapsettomuushoitoihin? – onneksi tein niin, sillä se kannatti!

Kuuluuko seksi ja raskaus samaan lauseeseen? – ajatuksia raskausajan seksihaluista

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Miten Susannasta – entisestä missistä ja fitnessurheilijasta – kasvaa esikoiselleen tasapainoinen ja elämää vähemmän suorittava äiti?

Blogi kertoo, kuinka Susanna on löytänyt itsensä kerta toisensa jälkeen suorittamasta arkea ja havittelemasta super-ihmisyyttä jopa uupumukseen saakka, olematta kuitenkaan läsnä ja onnellinen. Tervetuloa blogin pariin, joka käsittelee äitiyttä ja naiseutta inhimillisesti sekä rehellisesti.

Instagram

Facebook

Yhteydenotot ja yhteistyöt Susanna Mustajärvi:

info@susannamustajarvi.com

 

Blogiarkisto

2019

Instagram